@Urkelele:
Citat:
Kad kupujem, uzimam "kao" malo kvalitetnije ...
Da se nadovezem, to sve sto je malo kvalitetnije, vec po svojim karakteristikama napusta okvire najjeftinije robe koja se cesto ovde spominje. Druga prednost kod neke potrsacke elektronike tipa telefon, tablet, ... je sto je za neku odredjenu velicinu ekrana ili neku drugu lako primetnu karakteristiku dazbina uvoza jako slicna izmedju modela i modela (podatak od pre dve godine, koji nisam testirao u skorije vreme). Ja sam tad platio jako slicnu cifru za uvoz 10.1 tableta, koji bio tada vrh njihove ponude, kao neko ko je narucivao najjeftiniji 10.1 tablet (razlika u nabavnoj ceni izmedju mog i tog najjeftinijeg uredjaja preko 100usd, samim tim sam procentualno manje platio carinu od onog ko je kupio najjeftiniji dostupan uredjaj), pritom i dalje radi sasvim korektno. Mnogo mi se recimo svidja kod nekih prodavaca koji izlistaju slike detalja prozivoda ukazujuci na sitne detalje koji su razliciti izmedju njihovog "orginalnog" proizvoda inferiorne kopije njihovog prozivoda, objasnjavajuci u svakom paru slika, manu jeftinijeg i prednost njihovog resenja. Ne kazem da taj set slika ne moze kao i tekst da se prekopira od drugog prodavca, ali takav prodavac obicno moze da odgovori na pitanje postavljeno o proizvodu na kvalitetnom engleskom jeziku, sto govori o tome da zna sta prodaje i da je proizvod verovatno u visem rangu kvaliteta.
Setovi, pogotovu kod sitne modularne elektronike i dremel pribora, su cesto znatno jeftiniji nego komadna roba, ali to moze da bude i navlaka da kupis nesto sto nikad neces upotrebiti. Ja tu pokusavam da uhvatim neku logiku, ako mi treba jedan, a 5 ili 10 kostaju manje od dva pojedinacna, uzimam pet ili deset; ako dva pojedinacna kostaju manje nego set, uzmem jedan, pa ako mi ponov zatreba isti modul, onda narucim set i obicno se desi da preostale iz seta nikad vise ne upotrebim. Opet ako je nesto dovoljno sitno ili jeftino, moze da se desi da jedan komad (uzorak) ne mozes ni da kupis.
Nikad nisam pokusao da se cenkam, ali su bile druge situacije. Ozbiljne firme koje salju iskljucivo kururskom sluzbom, pa za predmet od 10-20 izadje postarina 60-70 recimo, ugavnom DHL. U takvim slucajevima formiram porudzbinu bez placanja i pustim poruku: "Postovani, takva i takva stvar, nije bitno da bude sto pre, bitno je da bude sto jeftinije, da li moze obicnom postom, kako bi to utiaclo na cenu." Obicno dobijem odgovor da imaju losa iskustva sa regularnom postom, da salju iskljucivo kurirskom sluzbom, ali da su se raspitali i da za nasu zemlju cena slanja UPS-om moze da bude 20-35usd, kao najjeftinija opcija, i onda ako se radi o necemu sto mi bas treba, ja to prihvatim i to bude u Beogradu 4-5 dana posle placanja. To vazi za robu iz Shenzhena i Pekinga, iz neke zabiti ako se salje kurirskom sluzbom cene umeju da budu brutalno visoke. Druga opcija bila je kad jedan isti proizvod narucujem po peti put od istog prodavca, i pitam da li moze popust za stalnu musteriju, a ovaj mi odgovori, ne moze, ali sacekaj 10 dana, bice na popustu tada ili nesto u tom smislu. Poslednja opcija su situacije kad nekom ko ima svoju proizvodnju, skrenem paznju na neki zapadni porizvod koji moze da se iskopira, ako se ispostavi da je proizvod nesto sto inzenjersko odelenje prihvati (tema su masinski sklopovi, plastika i aluminijum, rezervni delovi hobi cnc masina) desi se da pri sledecoj narudzbini dobijem poklon koji po ceni premasuje ono sto sam narucio, kao mali znak paznje/zahvalnosti.
Ih, opet sam se raspisao, izvinjavam se ostalima. Vecina napisanog se ponavlja, ali bar 50 strana nisam pisao o ovim stvarima.