Pa onda to ne bi moglo da se nazove prekvalifikacija ako je već studirao IT, i dobio diplomu? Onda bi bio kvalifikovan za "IT"
E sad, to što nije stekao dovoljno praktičnog znanja na fakultetu, jer je studirao to zato što su mu roditelji rekli da mora, ili jednostavno ne ide mu, je već neka druga priča. Nije dovoljno završiti samo fakultet.
Svi mi svakodnevno dan danas učimo, i u ovom momentu mi ne pada na pamet ni jedna druga delatnost za koju je potrebno ovoliko konstantnog učenja do penzije...
Citat:
Branimir Maksimovic:
Posao se trazi ne zato sto ima programera vec zato sto nema dovoljno programera. To ne moze da se popravi nikakvim kursistima.
17% za kursiste je odlican skor.
Pa i ja mislim da je to sjajna cifra, zato mi je apsurdna vest.
Ti klasteri su tek posebna priča.
Igrom slučaja kad sam dao otkaz pre 3 i po godine u nekoj firmi gde sam radio kao IT 12 godina, pokušao sam da doučim malo i pređem u programerske vode.
Pa sam iskoristio priliku i platio kurs u Kragujevcu za HTML i CSS koji je organizovao IT Klaster Centralne Srbije.
Profesor je bio jedan lik koji je već godinama imao svoju dev firmu za web. Iskustvo ogromno, a ono što je najbolje, sjajan je predavač.
Na žalost odustao je od toga, jer od nas 9x150€ za 2 meseca koliko traje kurs, manje od polovine je išlo njemu. Na kraju zbog vremena, a verovatno i nije bio baš finansijski stimulisan je odustao od toga.
S obzirom da su me jedno vreme svi poznanici spopadali kako da počnu da rade u IT, najlakše mi bilo da preporučim kurs, da zagrebu malo sa tim, pa ako im se svidi neka dalje uče sami. I tad sam saznao da on više ne predaje nego da ga je zamenila neka žena koja je bila jedna od njegovih polaznica. Naučila je to što je naučila na časovima kod njega, nije imala nekog iskustva radnog.
Ljudi ništa nisu naučili, samo bacili novac. Od tih 9 koji su krenuli na kurs, većina je odustala posle 10 dana.
Posle toga sam pokušao i ja sa nekim JS kursem. Predavač bio takođe lik sa dosta iskustva iz tu jedne poznate kragujevačke firme, ali 0 od predavača. Bukvalno buba redom onako kako je napisao, i ako mi je nešto konfuzno postavim pitanje, kao da ga resetujem. Smori se, namršti se i ne odgovori na pitanje nego nastavi dalje tamo gde je stao. Pa sam odustao posle 2 dana. Video snimke mogu da gledam i online :).
Ne znam kako je na fakultetima danas, ali realnost je da niko dobar neće za 80000 din da radi na fakultetu, ako može za "4000€" u nekoj firmi.
Pošto mi je sedište firme za koju sam radio bilo u Beču, često sam išao tamo poslovno. I stalno smo imali neke studente iz Rumunije i Poljske.
I tako kroz neku konverzaciju sa njima, oduševljen sam bio znanjem koje stiču na fakultetima. Ovi iz Krakova su već puno toga znali o Cloud servisima, serverless aplikacijama i slično.
Kasnije kroz neku priču saznajem (ne znam da li je istina) da Rumunija valjda ima neki ogromni IT univerzitet, veličine skoro pa kao gradić. Da je EU uložila dosta novca u to.
Da profesori dolaze iz poznatih firmi poput Microsoft, Google i slično da drže predavanja.
Krakov valjda ima 3 IT fakulteta.
Ako je sve to istina, za 5 godina kad naštancaju ITevce, da li će pasti satnice generalno u Evropi? Koliko će pored njih vredeti onda satnica jednog prosečnog Srbina, ako država ulaže 0 u školovanje?
Već sada taj lik za kojeg sam radio je zatvorio office u Srbiji i otvorio baš u Krakovu. Kukao je uvek na naše satnice/plate da su nerealne, i opet nije mogao da nađe dovoljno kvalitetnih .NET-ovaca.
Poređenje recimo, ovde kod nas nije mogao da nađe nikog sa satnicom manjom od 30€, a paralelno sa nama Poljaci su radili za 9€ i prihvatali i uspešno odrađivali sve poslove.