Ima mnogo parametara koji uticu na krajnji odgovor.
U medicinskom pogledu, nema sumnje da bazicne fizioloske reakcije vezane za misao i motoriku
slabe.
Medjutim, po mom misljenju fizicka/fizioloska komponenta je bitna samo donekle, i nikako
nije u samom vrhu najbitnijih stavki.
Neka 'na prvu loptu' nabacana lista bitnih komponenti bi bila sledeca:
1) Da li si prirodno opremljen za programerski posao ?
Mozemo poceti od najneposrednijih osobina - sklonost ka fokusiranom posmatranju, uocavanju
detalja, sklonost ka sklapanju slagalica, logickom razmisljanju, resavanju zagonetki i problema,
polemici. Dragocena osobina je i sklonost ka igri recima, osetljivost za nijanse jezika. Naravno,
tu je i brzina prstiju, sklonost ka kucanju. Prirodni multitasking - sposobnost da istovremeno
kontrolises veci broj stvari takodje zauzima vidno mesto na listi zeljenih disciplina.
Programiranje (kreativno, dizajn) ima blagoslovenu osobinu da cuva zdrav razum, pruza dragocen
prostor da se logika misaonih sklopova ispita i istera do kraja, neometano raznim koreografijama,
krivinama, spoljnim pritiscima, kvarnim politikama i kojekakvim drugim faktorima.
Ako se sve te osobine steknu, bavljenje programiranjem prakticno produzuje zivot.
2) Da li si pametno odabrao to sto radis ?
Na nekoliko predhodnih tema sam isticao da vezivanje za povrsinske/efemerne tehnologije znaci
tektonske promene karijere, bacanje u kos mase stvari koje si svakodnevno koristio. Stres kao i
osecaj besmislenosti moze strasno da truje i obeshrabruje, zahteva uslove za transformaciju (kojih
mozda nece biti), vreme (kojeg takodje mozda nece biti), i cesto iz mracnog coska izbaci horde
likova spremnih za nastupajuce izazove dok velika vecina ostalih mora da ulozi veliki napor da
pohvata sta se desava.
Jedini, ali apsolutno jedini nacin da se te stvari ne desavaju (i/ili da se hendluju sa lakocom) je
da se teziste struke bazira na sto fundamentalnijim stvarima, konceptima (detalje sam obrazlozio
u
http://www.elitesecurity.org/t451922-0#3126694).
Tamo gde trziste ne dozvoljava mnogo duboko poniranje ka dovoljno sigurnim terenima, vrlo
pametna suplementarna strategija bi bila da se familijarizuje sa industrijom u kojoj se radi. Iako
ce se promeniti alatke i vise puta, problemi specificne nishe ce ostati, i steceno iskustvo nece
nikada biti naodmet.
3) Da li volis to sto radis ?
Ima li radosti u tome sto radis ? Ili one prijatne napetosti koja te tera da teras dalje i vidis sta ce
biti na kraju price ? Bez obzira na godine, u svakome od nas cuci onaj isti klinac od pre N decenija
u kojem su iste ili slicne radosti, interesovanja, iste stvari kojima se ne moze odoleti.
Ako je vise nema, dzabe su sve kalkulacije - ili menjaj profesiju ili idi u penziju.
4) Koliko kvalitetno si radio na sebi tokom proteklih godina ?
Starost neminovno nailazi. Glavno pitanje je kako si utrosio vreme do sada, i sa kakvim kapitalom
ulazis u zavrsnicu.
Sretao sam se sa sirokom skalom ljudi u raznim starosnim dobima, intervjuisao od potpunih
pocetnika do likova starijih i po 25 godina sa nekoliko decenija staza u velikim korporacijama.
Najredji su istrajni mislioci, oni koji su se namerili da sloze mnogo veliku slagalicu u smislenu
celinu. Svih ostalih ima u ogromnom broju, od potpunih oportunista koji mogu da provedu i po
15 godina u velikim korporacijama i steknu visoko zvanje a nesposobni su da na intervjuu kazu
bilo sta licno o makar jednom jedinom projektu na kojem su radili, preko fah idiota koji znaju
sve bezvredne detalje o davno zaboravljenoj tehnologiji, do likova koji su tu negde izmedju.
Najbitniji faktor dugorocnog trajanja u profesiji je sve vezano za ucenje. Dakle: da li postoji
resenost da se uci, da li se uci 'do koske', da li se ostavljaju bitne stvari nedorecene.
Licno sam veliki fanatik pristupa u kojem se koncepti sublimiraju do tacke gde i laiku i pocetniku
mozes da efektivno objasnis to sto radis, precizno i tacno. Intenzivno i nemilosrdno traganje za
rezonom, odgovorom na pitanje 'kome je to trebalo i zasto' je prakticno putokaz za siroke avenije
karijere.
Spremnost da se stvari nemilosrdno nazovu pravim imenom (naglas ili ne) je verovatno najdragocenija
osobina za ovu profesiju.
Tako radeci, put u starost je put u jasnocu, licno prosvetljenje, i savrsenstvo.
Iz nekog licnog ugla:
Sledeci rodjendan ce mi biti pedeseti.
Iako ne mogu reci da sam u svakom trenutku jasno video sta ce biti i kako, ali sam svaki korak
obavljao po opisanim principima (jer za bolje nisam znao), mogu sebi samo da cestitam na izboru
i ishodima karijere.
Upravo sam programer/dizajner/neposredni izvodjac radova/svinja koju nahrane da ne bi sami morali
da diraju dugmice.
Cinjenica da sam prosao sve i svasta (beskrajna zahvalnost pripada corporate idiotima koji su sa ili bez
razloga layoff-ovali citave kompanije, kao i odabranoj kolekciji srbomrza na bitnim pozicijama, menadzera
ubedjenih u svoju nepogresivost, lukavima, pokvarenima - svi su mi oni odradili posao) i svugde posteno
pristupio i muski odradio projekte, prakticno nema u uzoj profesiji toga sto mi je nepoznato. Pozitivni
transferi izmedju razlicitih tehnologija i kockice brizljivo slozene u smislenu slagalicu me mnogo cesto
cine
brzim od ostalih - manje lutam, manje nagadjam, cesce uvidim paradoks kojim nelogicnosti
i greske objavljuju svoje prisustvo, sve sto radim obavljam sa jasnocom, nemam 'mracne coskove pune
opasnih kreatura koje hoce da odgrizu glavu ako slucajno tamo zadjes' (zapravo - bilo ih je dok nisam
zasukao rukave, zasao i rascistio gamad).
Jeste da se sve cesce gnezdim dok pocnem dan, i da svakih 15-tak minuta zavirujem na ES, ali na kraju
dana izbacujem vise koda kojem gotovo da ne treba nikakav QA.
Procenat korporacijskog bullsh*ta koji moram da progutam se sunja izmedju 0 i 1%. Na vreme kazem da
me ne smaraju da ne bi 'zauzeli znatno nepovoljniji time slot u mom busy kalendaru', i sve je OK.
Svidaju mi se i role gurua (nadgledam, savetujem, ne pipam kod), nesto manje VPEng (ne moze proci bez
politike, a u startup-ima razgovori sa likovima koji zastupaju velike pare a o tehnologiji znaju nista ili gotovo
nista).
Uglavnom - da znate da se itekako moze guslati i preko kilometraze od pola stoleca.
[Ovu poruku je menjao milanche dana 24.08.2012. u 13:41 GMT+1]