Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

PEN prožvakan, ajmo dalje (izbor pancake-a, i malo review aparata)

[es] :: Digitalni fotoaparati :: PEN prožvakan, ajmo dalje (izbor pancake-a, i malo review aparata)

Strane: < .. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 25218 | Odgovora: 204 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

miko.s
istra

Član broj: 62273
Poruke: 1190
*.dsl.optinet.hr.



Profil

icon Re: PEN prožvakan, ajmo dalje (izbor pancake-a, i malo review aparata)23.01.2012. u 12:08 - pre 1003 dana i 16h

neda mi se quotat sada, pa ću samo ovako...

glede autofokusiranja i tvog 20 mm, recimo baš za autoput, probaj ga okrenut na beskonačnost. MF, i odvrni. jednom davno, sam negdje čitao koliko mu je beskonačno, i mislim da je bilo 4 ili 5metara. provjeri. ili probaj. u mračnijim uvjetima bi ti moglo spasiti fotografije. a i ne moraš "focus and recompose" raditi ako koristiš fixnu af tačku.

za koncerte... ja nisam nikad blizu. evo, krajem 2. mjeseca idem na yamato (oni japanski bubnjari) ali održava se u ogromnoj dvorani sa ne znam dali 3000 ili 5000 ljudi. i ne znam šta da uzmem jer ne znam di ću sjediti. 50mm obavezno, i razmišljam o 135mm, ipak je razlika između f2.5 ili f5.3 (a s obzirom da sumnjam da će biti puno svjetla, teško da ću slikati ispod iso 1600, iako ako ne cropaš, i iso 3200 je dobar, ne znam dali u ovoj ili nekoj drugoj temi imaš iso 3200 sa jazz koncerta).

uff, krivo sam se izrazio. ne drugi sistem. druga serija. e-pl1 nije tako mali kako sam očekivao kad sam ga kupio, a sada iionako ima pederušu, tako da i ako je aparat malo veći, nije neki problem. tako da možda bi išao na panasonic g3. rotacijski ekran (aaaaa ubijam za to, obožavao sam ga na e620), odličan lcd (920k) i još bolji viewfinder (koji za pena košta 200 eura). i odličan grip. kupio bi ga ili kao body only, ili ako bi bio u kitu sa nekim primeom, i koristio zuiko objektive, da ne dupliram i trošim pare bez veze. a pen - kada imaš 2 dobre mašine, onda onu stariju koristiš ćešće. bilo bi super da izađe pen koji izgleda kao panny g serija, dslr-like, sa viewfinderom, ibis-om, i novim senzorom. dao bi 400 eura samo za body.

nex? spomenuo si nex? ali nex? hahahha. evo, ozbiljno sad. kupio bi nex 3, polovan, bez objektiva. i probao nać 24mm minoltu f2. koristio bi ga samo sa manualcima, 2-3 manualca i to je to. ionako mi dobro ide ručno fokusiranje, a nex ima bolji ekran i onaj edge highlight da naglasi rubove, šta je sasvim solidan mf assist.



- imam podvodni. zapravo nije aparat, nego kutija za ixusa. ona druga slika koju sam izbrisao (sa onom curom) je bila slikana s time. podvodni su dosta loši, loša optika, loši općenito, na skoro svima se poklopac baterije lako otvara, i čitam da 3-4 puta u moru i valjda sol nagrize onu spužvu i uđe voda unutra, da ga treba prati nakon svakog uranjanja u more a ni tada nije sigurno. nebi. ova kutijica (više kondom ali ajde :P ) je malo ne praktična, ali preživila je cijelo ljeto, ronjenje na 4-5 metara (a kao max 3 piše), skakali smo sa ixusom u more... a veliki plus je šta pluta. podvodni aparati potonu. ovaj pluta. kad nam nije treba bi ga zavezao za one male plutaće stiropore (koji odvajaju zonu za kupanje od otvorenog mora kuda idu barke) i mi bi se zabavljali dok je aparat bio na sigurnom. postoje profi rješenja, čak sam mislio kupiti second hand nekakvog olympus mju sa kučištem od plastike, podvodno do 40 metara, ali sam odustao,ovo mi je praktičnije, manje, lakše, i pluta ^^


podeksponirane? ne. jesu samo kada slikam sa kit objektivima sa blicom, stavio sam blic na +1 i ovisno kako procjenim, stavim još eV na +1/2 . sa rokkorom nikad. iako nemam puno slika unutra s njim jer je to ipak 100mm. ali mislim da su kako treba. evo vidi pa mi reci šta misliš.
mislim da je exif ostao, ali recimo, ovo je rokkor 50 f1.4, 1/6s. nikakva podešavanja tipa iso, eV, ili bilo šta. čini mi se OK.

blic. meni je ovo podeksponirano, iako je bio upaljen face detection.

ovo je bez blica.


kao i do sad, ove slike ću izbrisati večeras ili sutra, jer nisu za javnost.

[Ovu poruku je menjao miko.s dana 23.01.2012. u 13:21 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao miko.s dana 23.01.2012. u 22:26 GMT+1]
 
Odgovor na temu

MirosIav
Pert

Član broj: 62687
Poruke: 471
*.dynamic.isp.telekom.rs.

ICQ: 33441225


Profil

icon Re: PEN prožvakan, ajmo dalje (izbor pancake-a, i malo review aparata)23.01.2012. u 20:09 - pre 1003 dana i 8h
Citat:
miko.s: glede autofokusiranja i tvog 20 mm, recimo baš za autoput, probaj ga okrenut na beskonačnost. MF, i odvrni.


Nije loša ideja. Ja sam, zaboravivši da F1.7 daje mnogo manji DOF, fokusirao na neki auto koji je odavno prošao i čekao sledeću grupu, čisto da vidim koliko će biti razmrljani.

Citat:
miko.s: e-pl1 nije tako mali kako sam očekivao kad sam ga kupio, a sada iionako ima pederušu, tako da i ako je aparat malo veći, nije neki problem. tako da možda bi išao na panasonic g3. rotacijski ekran (aaaaa ubijam za to, obožavao sam ga na e620), odličan lcd (920k) i još bolji viewfinder (koji za pena košta 200 eura). i odličan grip. kupio bi ga ili kao body only, ili ako bi bio u kitu sa nekim primeom, i koristio zuiko objektive, da ne dupliram i trošim pare bez veze. a pen - kada imaš 2 dobre mašine, onda onu stariju koristiš ćešće. bilo bi super da izađe pen koji izgleda kao panny g serija, dslr-like, sa viewfinderom, ibis-om, i novim senzorom. dao bi 400 eura samo za body.


Ne pratiš vesti :), možda nešto takvo bude već za dve nedelje ( izuzimajući cenu ): http://www.43rumors.com/ft5-first-olympus-om-d-leaked-image/ . Od izgleda do sada su nam otkrili samo http://i267.photobucket.com/al...emonster6/omd_oly_stitched.jpg .
Slažemo se u vezi obrtnog ekrana, nažalost ovaj novi OM će imati sličan ekran kao E-PL3.

Citat:
miko.s: nex? spomenuo si nex? ali nex? hahahha. evo, ozbiljno sad. kupio bi nex 3, polovan, bez objektiva. i probao nać 24mm minoltu f2. koristio bi ga samo sa manualcima, 2-3 manualca i to je to. ionako mi dobro ide ručno fokusiranje, a nex ima bolji ekran i onaj edge highlight da naglasi rubove, šta je sasvim solidan mf assist.


Do pojave 5n, 7 i Zeiss 24mm objektiva NEX je izgledao poprilično neozbiljno, no sad mu nedostaje nekoliko objektiva da bi postao najbolji mirrorless sistem ( kao što m4/3-u nedostaje senzor ). Ne znam koliko je NEX-3 dobar za stare objektive. Focus peaking jeste sjajna stvar, ali ima problema sa ivicama na širim objektivima zbog malog rastojanja između senzora i objektiva na NEX-u. Toga nema samo na 5n, no zato je to telo ergonomska katastrofa sa bilo kojim većim objektivom. Kad bi NEX-7 imao IBIS i senzor od 5n, možda bih i razmišljao o prelasku.

Citat:
miko.s: podvodni su dosta loši, loša optika, loši općenito, na skoro svima se poklopac baterije lako otvara, i čitam da 3-4 puta u moru i valjda sol nagrize onu spužvu i uđe voda unutra, da ga treba prati nakon svakog uranjanja u more a ni tada nije sigurno.


Ja nemam previše primedbi na moj podvodni Samsung kada je dan sunčan ( a za takve je napravljen ). Pre par godina je islikao pola Barselone, jer se tada "glavnom" aparatu brzo istrošila baterija. Posle nekih 40 dana na raznim morima i nekoliko na Savi i dalje ne propušta vodu. Da, mora se oprati slatkom vodom kad se izađe iz mora, no ako nema tuša u blizini, onda i flaša posluži :). No, to je tema za neku drugu raspravu, možda jednom nađem vremena da ispišem svoje utiske ovde na ES-u...

Citat:
miko.s: podeksponirane? ne. jesu samo kada slikam sa kit objektivima sa blicom, stavio sam blic na +1 i ovisno kako procjenim, stavim još eV na +1/2 . sa rokkorom nikad. iako nemam puno slika unutra s njim jer je to ipak 100mm. ali mislim da su kako treba. evo vidi pa mi reci šta misliš.
mislim da je exif ostao, ali recimo, ovo je rokkor 50 f1.4, 1/6s. nikakva podešavanja tipa iso, eV, ili bilo šta. čini mi se OK.


Ovo je sjajan primer! Baš ovakve ja dobijam. Ova je po meni za +0.3 EV. Druge dve su posledica lošeg dinamičkog opsega digitalnih foto aparata, mislim da bi bounce blic najviše pomogao.
 
Odgovor na temu

millerson
Zoom Photo
Subotica

Član broj: 295922
Poruke: 5
82.208.193.*



Profil

icon Re: PEN prožvakan, ajmo dalje (izbor pancake-a, i malo review aparata)24.01.2012. u 10:50 - pre 1002 dana i 17h
Laptopovi

Samo da se javim: Panasonic GH1 + 14mm f/2.5
(i planiram Sammyang 7.5mm f/3.5 i Oly 45 f/1.8 do leta pa se nadam da ću par godina biti miran - dok ne bude GH3 sa novim organskim senzorom da se kupi za 300-400EUR)
(One World One Dream One More ThinkPad, Please)
 
Odgovor na temu

miko.s
istra

Član broj: 62273
Poruke: 1190
*.dsl.optinet.hr.



Profil

icon Re: PEN prožvakan, ajmo dalje (izbor pancake-a, i malo review aparata)24.01.2012. u 11:44 - pre 1002 dana i 16h
kad ti stigne samyang, okači nam nešto slika... (iako, to je fisheye? nema korekciju?)

45mm je odličan, iako meni i 50mm završava posao pa ne kanim kupovati 45.


 
Odgovor na temu

MirosIav
Pert

Član broj: 62687
Poruke: 471
*.dynamic.sbb.rs.

ICQ: 33441225


Profil

icon Re: PEN prožvakan, ajmo dalje (izbor pancake-a, i malo review aparata)24.01.2012. u 14:56 - pre 1002 dana i 13h
Citat:
millerson: Samo da se javim: Panasonic GH1 + 14mm f/2.5
(i planiram Sammyang 7.5mm f/3.5 i Oly 45 f/1.8 do leta pa se nadam da ću par godina biti miran - dok ne bude GH3 sa novim organskim senzorom da se kupi za 300-400EUR)


Čestitam! Ti baš ne voliš stabilizaciju ;). Prvi utisci?
Inače, da si zadržao onaj konverter, sad bi imao 10mm F2.5...
Organski senzor za sada promoviše Fuji, ali ga nisu još ubacili ni u jedan konkretan model.
 
Odgovor na temu

millerson
Zoom Photo
Subotica

Član broj: 295922
Poruke: 5
*.dynamic.isp.telekom.rs.



Profil

icon Re: PEN prožvakan, ajmo dalje (izbor pancake-a, i malo review aparata)24.01.2012. u 18:06 - pre 1002 dana i 10h
Citat:
Ti baš ne voliš stabilizaciju ;)

Pa ne bi baš rekao (u firmi "vozim" 7D sa 17-55 f/2.8 IS) ali ako su opcije pinhole blende sa stabilizacijom ili nešto oko f/2 ali bez, onda sam ja više za onaj drugi (pa pri niskim ekspozicijama samo mali potez da prebacim aparat na rafalnu)
Prvi utisci: ako bi mi JPEG engine bio bitan, kupio bi Olympus (sa stabilizacijom - koji baš i dosta slabo radi jer mu je sampling frekvencija za detekciju pomeranja dosta nizak za moj ukus), ali pošto većinu bitnih slika svakako teram kroz LightRoom, bolje mi je Pana (otprilike daje kvalitet kao Canon 40D sa ugašenim Highlight Priority-em), naročito što je multi-aspect senzor.
Što treba malo da se pripazi, nema puno rezerve detalja u pregorelim delovima, samo u tamnim (npr. iz belo izgorelog neba često oblake vraća LR samo u crno-belo, bez informacije o bojama) i od iso1600 (a naročito od iso2000) se pojave neke horizontalne pruge u tamnim delovima slike (mnogi kukaju za ovaj banding kod GH1) koje šetaju od snimka do snimka. (Moj primerak je još dosta dobar - neke sam viđao već i na iso800 sa prugama)

Konverter je na kraju ipak ostao kod mene (i probao sam ga na 14, samo je bio i polarizacioni uvrnut između objektiva i DMW-LW46 - kad mi stigne ribica, ipak ću ga prodati)
(One World One Dream One More ThinkPad, Please)
 
Odgovor na temu

MirosIav
Pert

Član broj: 62687
Poruke: 471
*.dynamic.isp.telekom.rs.

ICQ: 33441225


Profil

icon Re: PEN prožvakan, ajmo dalje (izbor pancake-a, i malo review aparata)24.01.2012. u 19:03 - pre 1002 dana i 9h
Citat:
millerson: Konverter je na kraju ipak ostao kod mene (i probao sam ga na 14, samo je bio i polarizacioni uvrnut između objektiva i DMW-LW46 - kad mi stigne ribica, ipak ću ga prodati)


Kad budeš imao vremena, daj naki primer sa 14mm x 0.75 i poređenje objektiva sa i bez njega. Ako te ne mrzi, i fotografiju našta to liči na aparatu...
 
Odgovor na temu

miko.s
istra

Član broj: 62273
Poruke: 1190
*.dsl.optinet.hr.



Profil

icon Re: PEN prožvakan, ajmo dalje (izbor pancake-a, i malo review aparata)25.01.2012. u 12:06 - pre 1001 dana i 16h
s obzirom da je ova tema dosta živa (za razliku od ostalih), podjelit ću tu par slika od pred 10tak dana.
slike nisu ništa "umjetnički", ali možda se nekome svide. (PP ipak ima, shadows & highlights adjust, contrast, saturation, sharpening)
14-15.1.2012, slovenija, bled.

edit
da ne opterećujem server, ovo ide meni na photobucket pa ću samo linkat thumbove.

















 
Odgovor na temu

bori
zoran raicevic
berane-crna gora

Član broj: 133486
Poruke: 22
*.crnagora.net.



Profil

icon Re: PEN prožvakan, ajmo dalje (izbor pancake-a, i malo review aparata)25.01.2012. u 17:23 - pre 1001 dana i 11h
Evo resih i ja da se javim.
Posjedujem vise od pola godine Panasonic G3 i gf3 sa paletom objektiva: 7-14mm,14mm,14-42mm,14-140mm, 100.300mm i sigmu 50-500mm sa adapterom za m4/3. Jako sam zadovoljan kvalitetom i funkcionalnoscu oba aparata.
Ocekujem da se pojavi GH3 sa kvalitetnijim chipom a u toku sam nabavke i objektiva 25mm f1,4. U prilogu VAM postavljam panoramio adresu, na kojoj sam okacio oko osamdesetak fotografija pomenute opreme. Srdacan pozdrav!
http://www.panoramio.com/user/1584789
 
Odgovor na temu

miko.s
istra

Član broj: 62273
Poruke: 1190
*.dsl.optinet.hr.



Profil

icon Re: PEN prožvakan, ajmo dalje (izbor pancake-a, i malo review aparata)25.01.2012. u 18:27 - pre 1001 dana i 10h
ljepa kolekcija.
nego, sam ja ćorav, ili nema opcije za povećati sliku na panoramiu?
daj malo ukratko o 7-14, kakav je? ja bi rado uzeo 9-18 (jer nedam tolko para za 7-14). i 25mm f1.4, ali to je sve daleki i nesigurni futur... ovisit će o financijskom stanju.
 
Odgovor na temu

bori
zoran raicevic
berane-crna gora

Član broj: 133486
Poruke: 22
*.crnagora.net.



Profil

icon Re: PEN prožvakan, ajmo dalje (izbor pancake-a, i malo review aparata)25.01.2012. u 19:25 - pre 1001 dana i 9h
Panoramio preporucuje postavljanje manjih slika-radi lakseg otvaranja. Za veci prikaz treba pritisnuti polje "Launch Slideshow". A sto se tice objektiva 7-14mm bas je super, ja sam imao kombinaciju nikon d7000 sa tokinom 11-16 koji je takodje odlican, ali sam nikon-komb. prodao da bih u potpunosti presao na m4/3. Mikro 4/3 sistem je jako brz za kontinuirano video snimanje i vrlo je lagan sa kompletnom paletom objektiva. Svi objektivi imaju software podrsku za otklanjanje hromatske aberacije.
Predlozi koju fotku da stavim vece rezolucije, pozdrav!
 
Odgovor na temu

miko.s
istra

Član broj: 62273
Poruke: 1190
*.dsl.optinet.hr.



Profil

icon Re: PEN prožvakan, ajmo dalje (izbor pancake-a, i malo review aparata)25.01.2012. u 20:18 - pre 1001 dana i 8h
nisam ovako od oka uspio naći niti jednu ultrawide.
na par slika planina nije bilo exif podataka o fokalnoj duljini, vjerojatno si koristio manualca.

kako ti ide fokusiranje sa g3 na manualcima? uspiješ fokusirati točno bez da uvećavaš kadar? jer me g3 privlači zbog evf-a i boljeg senzora.

ajde stavi par slika po tvom izboru slikane sa 7-14 :) ako može arhitektura, jer bi ga koristio pretežno za to (i za indoor grupne slike ljudi).
i jednu-dvije sa sigmom na 500mm, da vidim na šta liči 1000mm ekv na m43 sustavu :)
ne moraš u full rezoluciji, ali volio bi 7-8 mp barem :)

ps- lijepe su ti slike, tj paezaž. planine, jezera.... toga nema ovdje...

edit.
i molim te jednu sa g3 na iso 12800 u full rezoluciji i superfine, nebitno šta i nebitno koji objektiv.
fala :)
 
Odgovor na temu

MirosIav
Pert

Član broj: 62687
Poruke: 471
*.dynamic.isp.telekom.rs.

ICQ: 33441225


Profil

icon Re: PEN prožvakan, ajmo dalje (izbor pancake-a, i malo review aparata)25.01.2012. u 21:10 - pre 1001 dana i 7h
Pozdrav bori! Dobrodošao u ovu m4/3 temu, sad je već 3:3 između Olympus-a i Panasonic-a :). Impresivne slike i vrlo zanimljivi objektivi ;) ... Kako ti se čini balans G3 sa 14-140mm, pomaže li onaj njegov mali grip ili se mora držati za objektiv? Imaš li primedbi na kontinualni autofokus u videu, da li se (kao kod Olympus-a) dešava da usred statične scene počne da ponovo traži fokus? Kroz koji program radiš panorame ( ako spajaš više slika ) ? Kako si zadovoljan automatskim balanosm belog pod veštačkim osvetljenjem noću?

@miko Imaš li nekih slika sa PEN-om sa Bleda? Nažalost, i ja sam propustio sneg na Bledu :(, iako sam takođe bio zimi. Usput, mislim da su poslednje dve slike Bohinj.
 
Odgovor na temu

bori
zoran raicevic
berane-crna gora

Član broj: 133486
Poruke: 22
*.crnagora.net.



Profil

icon Re: PEN prožvakan, ajmo dalje (izbor pancake-a, i malo review aparata)25.01.2012. u 21:24 - pre 1001 dana i 7h
Imao sam ove dvije slike kao probu, primjecuje se izoblicenje sferne aberacije. Ja opremu iskljucivo koristim za slikanje prirode, tako da nemam snimljenu arhitekturu!
1.

2.

Iskljucivo sam koristio sigmu za kadriranja od 1000mm i pri tome rucno izosravanje sa lupom zbog bolje preciznosti! Pokusao sam vecu sliku da postavim ali "photobucket' je automatski smanji?!
Za 12800 cemo pricekati!
 
Odgovor na temu

miko.s
istra

Član broj: 62273
Poruke: 1190
*.dsl.optinet.hr.



Profil

icon Re: PEN prožvakan, ajmo dalje (izbor pancake-a, i malo review aparata)26.01.2012. u 16:00 - pre 1000 dana i 12h
@miroslav-

da, relacija je bila bled - bohinj. ali slika sa penom nema, jer je bio na drugoj adresi. imam nešto slika kad sam bio prošli put, ali bilo je davno i to je na filmu.
kad budem mogao, napravit ću malo đir do postojne i predjamskog grada, nisam bio barem 10 godina (slike, opet, imam samo na filmu).
ima toga još puno, fužine, vrajži prolaz, zeleni vir, skrad, postojna, portorož, plitivice, paklenica,prag, konopište, beč, krk... iako to je sve staro, i sve na filmu. ima i italije, firenze, pisa, venezia, sicilija... ali sve na filmu. ustvari, vicenza i sicilija su sa ixusom. grčka je nažalost slikana sa olympusom, 2MP samo :(
sve je prestalo kad sam fax upisao. od onda nisam bio nigdje skoro, odem 100njak km u krug... teško je skupit ljude.
 
Odgovor na temu

MirosIav
Pert

Član broj: 62687
Poruke: 471
*.dynamic.isp.telekom.rs.

ICQ: 33441225


Profil

icon Re: PEN prožvakan, ajmo dalje (izbor pancake-a, i malo review aparata)26.01.2012. u 20:15 - pre 1000 dana i 8h
Čini se da smo prošli istim putem :) : http://www.facebook.com/media/...41&type=3&l=2c095c0d5f . Aparat (neprežaljeni) Fuji S2000HD.
 
Odgovor na temu

miko.s
istra

Član broj: 62273
Poruke: 1190
*.dsl.optinet.hr.



Profil

icon Re: PEN prožvakan, ajmo dalje (izbor pancake-a, i malo review aparata)26.01.2012. u 20:52 - pre 1000 dana i 7h
lijepo je tamo... iako, 2 dana je prekratko. zadnji put kad sam bio smo cijeli tjedan bili, tako da je sve bilo skuliranije, na miru smo razgledavali (ja sam se i kupao tamo, nisam se nikad u životu toliko smrznuo, ne znam kako sam uopće uspio uć u jezero koliko je bilo hladno.
neprežaljeni fuji? zašto? šta je tako dobar aparat? šteta šta kad sam kupovao fujija nisam imao para za išta ozbiljnije od s5600. šteta. iako imam puno dobrih slika s njega, ako ne pixel peepaš naravno. i vjerno me služio do lani, kad sam ipak odlučio da je vrijeme da ga zamjeni nešto kvalitetnije.
i šteta šta nemam para (nikad se nema para jelda? čak i kad ih se ima, preusmjere se na nešto drugo) da kupim i ultrazoomca i ultrakompakta. a da su koliko-toliko dobri. ako gledaš/čitaš dpreview forum, tamo je čini se olympus sz30mr predmet nekakvog fotografskog fetiša, ne znam, ljudi ga masovno kupuju kao dodatak uz xz1. kako, molim te, kako? aparat je smeće kakvog do sad nije bilo. efektivna rezolucija je ispod 4MP (baš sam testirao), količina post procesinga je over the top (mislim da je samo fuji s4000 gori od toga), i slike su čak i na iso 100 apsolutno isprane, bez detalja, i razmuljane. a opet, ljudi ga stvarno masovno kupuju, i slikaju turističke destinacije, kače fotografije na forum, i stalno se čudim komentarima "woow, this shot is gorgeous, fantastic, wonderfull, bjutiful photo, ovo ono, great...." a slika resizeana na 900 pixela. jedina veličina na kojoj slike sa tog aparata nešto i vrijede.
sorry, rastegao sam ga.
htio sam reć. htio bi travel ultrazoomca, a trenutno ne mogu nać nešto šta mi se ujedno sviđa i da je dobro. sx220 je dobar aparat, ali mi je odvratan.
čekam da izbace review novog ixusića 500hs. hebeš, ako ima optičke karakteristike kao a3200 (u oba je isti senzor čini mi se) i ako cijena bude max 250 eura, uzet ću ga. i to - rađe ću iskeširat za njega, nego za bilo koji objektiv za pena. jesu ove slike sa ixusa loše? možda neke. ako je sudeći po canonovom 16MP senzoru, koji nije loš, ixus 500hs bi mogao biti dobar izbor. imat će i novi digic 5 procesor. optika može bit loša koliko hoćeš, i vjerojatno će bit loša, ali neka resolva 6MP, i neka riješe in-camera ispravljanje kromatske aberacije, i bit će fantastičan everyday aparat minimalnih dimenzija. 12x zoom u aparatu veličine ixusa 40? za mene fantazija.
 
Odgovor na temu

bori
zoran raicevic
berane-crna gora

Član broj: 133486
Poruke: 22
*.crnagora.net.



Profil

icon Re: PEN prožvakan, ajmo dalje (izbor pancake-a, i malo review aparata)26.01.2012. u 22:43 - pre 1000 dana i 5h
Citat:
MirosIav: Pozdrav bori! Dobrodošao u ovu m4/3 temu, sad je već 3:3 između Olympus-a i Panasonic-a :). Impresivne slike i vrlo zanimljivi objektivi ;) ... Kako ti se čini balans G3 sa 14-140mm, pomaže li onaj njegov mali grip ili se mora držati za objektiv? Imaš li primedbi na kontinualni autofokus u videu, da li se (kao kod Olympus-a) dešava da usred statične scene počne da ponovo traži fokus? Kroz koji program radiš panorame ( ako spajaš više slika ) ? Kako si zadovoljan automatskim balanosm belog pod veštačkim osvetljenjem noću?

@miko Imaš li nekih slika sa PEN-om sa Bleda? Nažalost, i ja sam propustio sneg na Bledu :(, iako sam takođe bio zimi. Usput, mislim da su poslednje dve slike Bohinj.


Hvala vam, što se tiče balansa ja nikada ne radim sa auto-balansom a vrlo malu korekciju izvršim sa Silkypix-om, može se vršiti podešavanje balansa od2500k-10000k gledajući stanje kroz ekran. Grip je meni dovoljan i siguran za držanje aparata a lijevom rukom normalno zumiram. Kod videa sam jako zadovoljan sa brzinom fokusiranja, kada snimam pokretni kadar sa stativa, nema dvoumnjenja oko fokusa u auto režimu, ali je odličan sistem "određenje fokusiranja dodirom kadra na ekranu".
Što se tiče panorama, ja ih radim u Photoshopu CS5 a ponekada se desi da nemože da završi i tada završavam sa Panoramastudio programom.
 
Odgovor na temu

MirosIav
Pert

Član broj: 62687
Poruke: 471
*.dynamic.sbb.rs.

ICQ: 33441225


Profil

icon Re: PEN prožvakan, ajmo dalje (izbor pancake-a, i malo review aparata)28.01.2012. u 09:07 - pre 998 dana i 19h
Citat:
miko.s: neprežaljeni fuji? zašto? šta je tako dobar aparat? šteta šta kad sam kupovao fujija nisam imao para za išta ozbiljnije od s5600. šteta. iako imam puno dobrih slika s njega, ako ne pixel peepaš naravno. i vjerno me služio do lani, kad sam ipak odlučio da je vrijeme da ga zamjeni nešto kvalitetnije.


Dosta stvari mi je ležalo na tom S2000HD. Pre svega boje - meni najbitnije kod fotografije, bitnije i od oštrine i od brzog fokusa i od dinamičkog opsega... Po danu je davao boje koje su mi se najviše sviđale od svih aparata koje sam imao. Noću je malo vukao na žuto, ali ni izbliza kao Sony ili Olympus, koji i danju vuku na žuto na auto WB. Zatim oblik i grip, nekako mi je najbolje ležao u ruci, i pri slikanju i pri nošenju. Imao sam na kratko prilike da ga poredim sa S5600 ili S5700, ne sećam se tačno, i više su mi svidele slike sa S2000. Bio sam svestan da je jedan od modela najniže u gami, ali mi se čini da je pružao mnogo više. Mislim da se neko prevario kad mu je određivao specifikacije :). Rezolucija na 100% uvećanju (naravno) ne može da se poredi sa E-PL1, kao ni ISO ( iznad ISO 200 nisam ni probao da slikam ), ali je zato u poređenju sa nabudženim Sony-jem HX5-V Fuji davao mnogo više detalja. Sony briljira u naprednim mogućnostima ( kao i kod NEX-a i SLT-a ): panorame, HHT, HDR, video, stabilizacija, ali je za klasičnu fotografiju godinu-dve stariji Fuji bio mnogo bolji. Zato ti kažem da ne padaš na marketing. Naravno, imao je i S2000 mana - neupotrebljiv S mod npr.

Citat:
miko.s: i šteta šta nemam para


Ovde se potpuno slažemo, a verujem i ostali na forumu :).

Citat:
miko.s: ako je sudeći po canonovom 16MP senzoru, koji nije loš, ixus 500hs bi mogao biti dobar izbor. imat će i novi digic 5 procesor.


To je Sony senzor, Canon pravi samo one veće, dok je kod kompakata njihov samo procesor. Nisam 100% siguran, ali proguglaj ;). Nije loš senzor ( za 1/2.3" ), ali čisto da znaš da je isti kao i kod svih ostalih kompakata sem Panasonic-a.


Citat:
miko.s: optika može bit loša koliko hoćeš, i vjerojatno će bit loša, ali neka resolva 6MP, i neka riješe in-camera ispravljanje kromatske aberacije, i bit će fantastičan everyday aparat minimalnih dimenzija. 12x zoom u aparatu veličine ixusa 40? za mene fantazija.


Ovo zaboravih da napišem prethodnih puta - još jedan od mojih razloga protiv tih malih ultrazumova. Ono što sam ja shvatio tek kad sam počeo da koristim HX5-V: ti objektivi su toliko "nategnuti" ne bi li stali u što manje telo, da su deformacije na početku i na kraju zuma za moj ukus bile katastrofalne. Osobe pri ivicama fotografije su bile vidno razvučene na 25mm. Da li je i objektiv doprinosio boljoj rezoluciji kod Fuji-ja, ne znam, ali sigurno nije bez veze pet-šest puta više stakla u objektivu S2000 i sličnih u odnosu na kompaktne ultrazumove. Obavezno probaj, ponesi svoju karticu u prodavnicu, islikaj što više možeš, pa vidi kako će ti to kući izgledati.
 
Odgovor na temu

miko.s
istra

Član broj: 62273
Poruke: 1190
*.dsl.optinet.hr.



Profil

icon Re: PEN prožvakan, ajmo dalje (izbor pancake-a, i malo review aparata)28.01.2012. u 14:57 - pre 998 dana i 13h
to sam primijetio još davno... ne nužno kod travel ultrazoomova, već i kod običnih ultrakompakata. fuji s5600 je bio oštriji od oba ixusa, i od mase ostalih aparata koje sam koristio. djelomično i zbog in camera sharpeninga (nisam apsolutno nikad slikao raw jer nakon svake slike je aparat 15 sekundi bio neupotrebljiv) ali imao sam osjećaj da je puno oštriji od ostalih. nije bilo bleedinga kod veoma kontrasnih scena, prelazi boja su bili oštri a ne razmazani, a povremeno se i sa suncem u objektivu moglo nešto uslikati.... a i to je bio jedini aparat s kojim sam radio koji je na 380mm imao f3.2

moderni kompakti su razmuljani i na 28mm. travel ultrazoomovi imaju abnormalne distrozije koje se softveski ispravljaju. na dpreview forumu sam našao primjere sa nekoliko ixusa, kako izgleda raw bez korekcije. slike im vuku na fisheye.

šta se senzora tiče, nisam nikad ulazio u to ko ih proizvodi... kad kažem canonov senzor, mislim na senzor kojeg canon trpa u svoje aparate. razlike u kvaliteti slike canon vs fuji vs olympus vs sony su toliko ogromne da to nema smisla. ako svi koriste isti bsicmos 16MP senzor, onda canon radi jako dobar posao jer su njihove slike najbolje. inače, pogledao sam upravo sad slike sa canona a3300 (16MP), i naravno da su slike lošije nego sa sx220 (i to dosta, iso 1600 u full screenu i ja ne vidim šum, dok sa a3300 ga ima itekako). možda će digic V popraviti stvar, ostaje da vidimo. bilo bi lijepo imati aparati kojemu mogu dignuti iso na 1600-3200, i dobiti prihvatljivu sliku van (recimo, rezultati sa ixusa 230 i sx220 su mi skroz dobri ako uzmemo u obzir da su to kompakti). ostaje da vidimo. ali stvarno, ako uspiju smanjiti šum i zadržati barem srednje oštar objektiv, to je aparat za mene.
 
Odgovor na temu

[es] :: Digitalni fotoaparati :: PEN prožvakan, ajmo dalje (izbor pancake-a, i malo review aparata)

Strane: < .. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 25218 | Odgovora: 204 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.