Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Početak javne rasprave o registraciji .rs domena

[es] :: IT pravo i politika razvoja :: Registar Nacionalnog ID :: Početak javne rasprave o registraciji .rs domena
(Zaključana tema (lock), by twiddle)

[ Pregleda: 2626 | Odgovora: 0 ] > FB > Twit

Postavi temu

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

twiddle

Član broj: 1074
Poruke: 870
*.cri.co.yu.



+82 Profil

icon Početak javne rasprave o registraciji .rs domena24.09.2007. u 18:27 - pre 201 meseci
Dragi moji,

kao što sam najavio na forumu pre par nedelja, došlo je vreme za javnu raspravu glavnog paketa pravila o registraciji .rs domena. U nastavku poruke sledi zvanično saopštenje, a TOP-ovao sam teme u kojima se nalaze tekstovi svih pomenutih dokumenata. Vaši komentari, kako na zvaničnom sajtu, tako i ovde, očekuju se sa posebnim nestrpljenjem!

* * *

BEOGRAD, 24. septembar 2007. -- Registar nacionalnog Internet domena Srbije (RNIDS) obaveštava javnost da su pripremljeni nacrti dokumenata koji će regulisati budući proces registracije .rs Internet domena. Ovi dokumenti stavljeni su na dvonedeljnu javnu raspravu, koja će trajati od 24. septembra do 8. oktobra 2007. godine. Svi zainteresovani mogu naći dokumente i formular za slanje komentara na sajtu www.rnids.yu. Radi se o dokumentima koji, između ostalog, govore o tome ko će moći da registruje .rs domen, na koji način, kako će teći proces prelaska sa .yu na .rs, kako će se rešavati sporovi oko .rs domena i kako postati ovlašćeni registar .rs domena. Nakon okončanja javne rasprave, na osnovu pristiglih sugestija, skupština RNIDS će konačno usvojiti pomenute dokumente, što će biti važan korak ka uvođenju u upotrebu novog Internet domena Srbije, koje se očekuje do kraja godine.

Da podsetimo, međunarodna organizacija "Internet korporacija za dodeljena imena i brojeve" (ICANN), saglasila se početkom septembra ove godine sa dodelom novog nacionalnog Internet domena Republike Srbije, kojim će upravljati RNIDS. Svojom odlukom, ICANN je predvideo da se prelazak sa .yu na .rs domene okonča do 30. septembra 2009. godine.

* * *

A sad evo par reči o svakom od pravilnika:

Opšti uslovi ugovora o registraciji .rs domena
Ovo su zapravo pravila i procedure za registraciju .rs domena i namenjeni su krajnjim korisnicima. Kada budete registrovali .rs domen, moraćete negde da kliknete "Registracijom domena prihvatam ove opšte uslove" i na taj način će elektronskim putem biti zaključen ugovor između RNIDS i vas. Ovaj dokument sadrži uslove ugovora koji važe za sve vlasnike .rs domena i zato se zovu "opšti uslovi ugovora o registraciji .rs domena".

Opšti uslovi ugovora o radu ovlašćenih registara .rs domena
Ovaj dokument sadrži kriterijume koje treba da ispuni svaka organizacija kako bi postala (i opstala) kao ovlašćeni registar .rs domena. Korisnici će zahteve za registraciju .rs domena slati RNIDS-u posredno tj. preko ovlašćenih registara (dakle, ovlašćeni registri će biti nešto kao ovlašćeni dileri .rs domena). Pošto će RNIDS sa svakim registrom zaključivati ugovor, a pošto će uslovi ugovora biti isti za sve ovlašćene registre, ovaj dokument se zove "opšti uslovi ugovora o radu ovlašćenih registara .rs domena".

Pravilnik o arbitražnom postupku za rešavanje sporova oko .rs domena
Ovaj dokument sadrži pravila i procedure po kojima će biti rešavani sporovi oko .rs domena. Dakle, ukoliko planirate da ćapite cocacola.rs ili da napravite neku sličnu psinu, pročitajte ovaj dokument i razmislite još jednom ;-)

Pravilnik o početku rada rsTLD registra i prestanku rada yuTLD registra
Ovaj dokument govori o procesu prelaska sa .yu na .rs i načinu na koji vlasnici .yu domena mogu da ostvare prednost pri registraciji .rs domena, kao i šta će se dešavati sa .yu domenima nakon isteka perioda prednosti.

I što bi rekao kolega torbica: 'AJMO KOMENTARI! ...samo napred, samo žustro...

Pozdrav,
Sloba

 
0

[es] :: IT pravo i politika razvoja :: Registar Nacionalnog ID :: Početak javne rasprave o registraciji .rs domena
(Zaključana tema (lock), by twiddle)

[ Pregleda: 2626 | Odgovora: 0 ] > FB > Twit

Postavi temu

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.