Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Pravilnik o početku rada rsTLD registra i prestanku rada yuTLD registra

[es] :: IT pravo i politika razvoja :: Registar Nacionalnog ID :: Pravilnik o početku rada rsTLD registra i prestanku rada yuTLD registra
(Zaključana tema (lock), by twiddle)
Strane: 1 2

[ Pregleda: 8750 | Odgovora: 32 ] > FB > Twit

Postavi temu

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

valeksic
Vladimir Aleksić
Beograd

Član broj: 20451
Poruke: 325
87.237.205.*



Profil

icon Pravilnik o početku rada rsTLD registra i prestanku rada yuTLD registra24.09.2007. u 16:29 - pre 150 meseci
Na osnovu člana 2. i člana 6. Statuta fonda Registar nacionalnog Internet domena Srbije, skupština Registra nacionalnog Internet domena Srbije donosi


P R A V I L N I K
o početku rada rsTLD registra i prestanku rada yuTLD registra

Verzija: 1.3 (od 23. septembra 2007.)

- nacrt za javnu raspravu -


Član 1.
Predmet pravilnika

Ovim pravilnikom reguliše se proces otpočinjanja registracije .rs domena u okviru rsTLD registra, proces prelaska sa .yu na .rs domene, kao i prestanak rada yuTLD registra (u daljem tekstu: prelazni period).


Član 2.
Početak i trajanje prelaznog perioda

Prelazni period počinje danom stupanja na snagu ovog pravilnika i traje do 30. septembra 2009. godine, saglasno odluci Internet korporacije za dodeljena imena i brojeve (u daljem tekstu: ICANN) broj 07.79 od 11. septembra 2007.


Član 3.
Faze prelaznog perioda

Prelazni period sastoji se iz tri faze:

Faza pripreme za početak registracije .rs domena;
Faza inicijalne registracije .rs domena;
Faza održavanja registra .yu domena do prestanka rada.


Član 4.
Faza pripreme za početak registracije .rs domena

Faza pripreme za početak registracije .rs domena traje od stupanja na snagu ovog pravilnika do dana početka registracije .rs domena, koji Registar nacionalnog Internet domena Srbije (u daljem tekstu: RNIDS) utvrđuje posebnom odlukom.

RNIDS će tokom faze pripreme, u okviru odgovarajućih adresnih prostora rsTLD registra, obaviti:

rezervaciju domena neophodnih za obezbeđivanje stabilnog tehničkog funkcionisanja Internet servisa, u skladu sa preporukama ICANN i važećim Internet standardima;
registraciju domena za svoje interne potrebe;
rezervaciju domena od posebnog značaja za Republiku Srbiju, u saradnji sa ministarstvom nadležnim za informaciono društvo;
rezervaciju naziva domena registrovanih u okviru yuTLD registra do dana početka registracije .rs domena.


Član 5.
Početak rada rsTLD registra i faza inicijalne registracije .rs domena

Faza inicijalne registracije .rs domena počinje danom početka registracije .rs domena i traje tokom narednih šest meseci.

Tokom faze inicijalne registracije pravo na registraciju .rs domena rezervisanih tokom faze pripreme imaju zvanične državne institucije (član 4, stav 2, tačka 3) i registranti .yu domena (član 4, stav 2, tačka 4).

Registracija svih ostalih (nerezervisanih) .rs domena biće moguća za sve zainteresovane od dana početka registracije .rs domena, u skladu sa odredbama Opštih uslova o registraciji .rs domena.

Danom početka registracije .rs domena RNIDS će prestati da prima zahteve za registraciju novih .yu domena.


Član 6.
Registracija .rs domena od posebnog značaja za Republiku Srbiju

Registracija domena rezervisanih u skladu sa članom 4, stav 2, tačka 3, vrši se podnošenjem zahteva za registraciju RNIDS-u, posredstvom ovlašćenih registara .rs domena, na način predviđen Opštim uslovima o registraciji .rs domena. Registrant uz ovaj zahtev podnosi direktno RNIDS-u potvrdu ministarstva nadležnog za informaciono društvo da ima pravo na registraciju traženog domena.


Član 7.
Registracija .rs domena za registrante .yu domena

Registracija domena rezervisanih u skladu sa članom 4, stav 2, tačka 4, vrši se podnošenjem zahteva za registraciju RNIDS-u, posredstvom ovlašćenih registara .rs domena, na način predviđen Opštim uslovima o registraciji .rs domena.

Tokom trajanja faze inicijalne registracije, registrant .yu domena ima pravo na registraciju istoimenog domena u okviru ekvivalentnog adresnog prostora rsTLD registra (na primer: registrant domena ‘firma.yu’ može podneti zahtev za registraciju domena ‘firma.rs’; registrant domena ‘firma.co.yu’ može podneti zahtev za registraciju domena ‘firma.co.rs’; registrant domena ‘organizacija.org.yu’ može podneti zahtev za registraciju domena ‘organizacija.org.rs’; registrant domena ‘skola.edu.yu’ može podneti zahtev za registraciju domena ‘skola.edu.rs’).

Tokom trajanja faze inicijalne registracije, registrant domena u okviru .co.yu, .org.yu ili .edu.yu adresnog prostora yuTLD registra, može podneti zahtev za registraciju domena sa istim nazivom u okviru adresnog prostora prvog nivoa rsTLD registra (.rs), pod uslovom da domen takvog naziva u adresnom prostoru prvog nivoa rsTLD registra nije već rezervisan ili registrovan.

U slučaju da dva ili više registranata podnesu zahtev za registraciju istog .rs domena po osnovu prethodnog stava, RNIDS će odobriti prvi evidentirani zahtev za koji se utvrdi da je podneta dokumentacija ispravna.


Član 8.
Podnošenje dodatne dokumentacije za registrante .yu domena

Prilikom podnošenja zahteva za registraciju domena u okviru rsTLD registra, registranti .yu domena dodatno podnose RNIDS-u, posredstvom ovlašćenih registara, podatke o sebi i administrativnom kontaktu za .yu domen, čime dokazuju da imaju osnov za sticanje prednosti na registraciju traženog domena. Ovi podaci moraju se podudarati sa podacima upisanim u WHOIS bazi yuTLD registra.

Ukoliko je u periodu od poslednje izmene podataka u WHOIS bazi yuTLD registra do momenta podnošenja zahteva došlo do bitnih promena podataka o registrantu, podnosilac je dužan da priloži relevantnu dokumentaciju o nastalim promenama.

Ukoliko podnosilac zahteva nije u stanju da dokumentuje svoj status registranta .yu domena, ili su podaci o registrantu u WHOIS bazi yuTLD registra nekompletni, podnosilac je dužan da dostavi izjavu u kojoj opisuje okolnosti pod kojima je izvršena registracija .yu domena i objasni svoj trenutni status u odnosu na domen.

Konačne odluke o prihvatanju zahteva u slučajevima iz prethodnog stava, i svim ostalim spornim situacijama, donosi posebna komisija koju imenuje upravni odbor RNIDS.


Član 9.
Rok za dostavu dodatne dokumentacije

Podnosioci zahteva za registraciju domena tokom faze inicijalne registracije dužni su da dodatnu dokumentaciju dostave RNIDS-u, posredstvom ovlašćenih registara, u roku od 30 dana od dana podnošenja zahteva.

Ukoliko RNIDS ne primi dokumentaciju u roku iz prethodnog stava, zahtev za registraciju domena biće odbijen, a domen vraćen na listu rezervisanih do okončanja faze inicijalne registracije.


Član 10.
Naknada za podnošenje i obradu zahteva

RNIDS će, tokom faze inicijalne registracije, ovlašćenim registrima naplaćivati naknadu za podnošenje i obradu zahteva za registraciju domena u skladu sa cenovnikom RNIDS.

Ovlašćeni registar nema pravo na povraćaj sredstava u slučaju da RNIDS odbije zahtev za registraciju domena podnet u skladu sa ovim pravilnikom.


Član 11.
Isticanje rezervacije domena

Istekom faze inicijalne registracije ističe i rezervacija .rs domena koji su bili rezervisani u skladu sa članom 4. ovog pravilnika, a za koje nije podnet zahtev za registraciju tokom faze inicijalne registracije.

Izuzetno, RNIDS može produžiti rezervaciju domena od posebnog značaja za Republiku Srbiju, po zahtevu ministarstva nadležnog za informaciono društvo.

Svi .rs domeni koji su bili rezervisani u skladu sa članom 4. ovog pravilnika, a za koje je podnet zahtev za registraciju, ostaće na spisku rezervisanih do završetka obrade dokumentacije.

Domeni kojima je istekla rezervacija postaće slobodni za registraciju u roku od 30 dana od dana isteka faze inicijalne registracije.


Član 12.
Faza održavanja registra .yu domena do prestanka rada

Faza održavanja registra .yu domena do prestanka rada počinje istekom faze inicijalne registracije i traje do 30. septembra 2009. godine, saglasno odluci ICANN broj 07.79 od 11. septembra 2007.


Član 13.
Funkcionisanje yuTLD registra tokom faze održavanja do prestanka rada

Svi .yu domeni registrovani do početka registracije .rs domena nastaviće normalno da funkcionišu do konačnog prestanka rada yuTLD registra.

Registranti će zahteve za izmenu podataka ili brisanje .yu domena slati direktno RNIDS u, koji će ih obrađivati bez naknade.



Član 14.
Prestanak rada yuTLD registra

Nakon 30. septembra 2009. godine, RNIDS će obustaviti rad yuTLD registra u skladu sa odlukom ICANN.


Član 15.
Stupanje na snagu i početak primene pravilnika

Ovaj pravilnik stupa na snagu i primenjivaće se danom usvajanja od strane skupštine RNIDS.


* * *

Dokument u pdf formatu možete preuzeti sa: http://www.rnids.yu/include/data/list0013.pdf
 
0

D.i M.e
Milan Dinić
Veliki Šiljegovac

Član broj: 20553
Poruke: 709
*.eunet.yu.

Sajt: www.milandinic.com


+2 Profil

icon Re: Pravilnik o početku rada rsTLD registra i prestanku rada yuTLD registra24.09.2007. u 22:41 - pre 150 meseci
Citat:
valeksic:
Član 7.
Registracija .rs domena za registrante .yu domena

Registracija domena rezervisanih u skladu sa članom 4, stav 2, tačka 4, vrši se podnošenjem zahteva za registraciju RNIDS-u, posredstvom ovlašćenih registara .rs domena, na način predviđen Opštim uslovima o registraciji .rs domena.

Tokom trajanja faze inicijalne registracije, registrant .yu domena ima pravo na registraciju istoimenog domena u okviru ekvivalentnog adresnog prostora rsTLD registra (na primer: registrant domena ‘firma.yu’ može podneti zahtev za registraciju domena ‘firma.rs’; registrant domena ‘firma.co.yu’ može podneti zahtev za registraciju domena ‘firma.co.rs’; registrant domena ‘organizacija.org.yu’ može podneti zahtev za registraciju domena ‘organizacija.org.rs’; registrant domena ‘skola.edu.yu’ može podneti zahtev za registraciju domena ‘skola.edu.rs’).

Tokom trajanja faze inicijalne registracije, registrant domena u okviru .co.yu, .org.yu ili .edu.yu adresnog prostora yuTLD registra, može podneti zahtev za registraciju domena sa istim nazivom u okviru adresnog prostora prvog nivoa rsTLD registra (.rs), pod uslovom da domen takvog naziva u adresnom prostoru prvog nivoa rsTLD registra nije već rezervisan ili registrovan.

U slučaju da dva ili više registranata podnesu zahtev za registraciju istog .rs domena po osnovu prethodnog stava, RNIDS će odobriti prvi evidentirani zahtev za koji se utvrdi da je podneta dokumentacija ispravna.


E stvarno neverovatne stvari po ovim pravilnicima. Kako će se gledati koje prvi? Da li ćete gledati u sekundama koje pre podneo?

Jedino razumno je da nijedan registrant nema pravo na direktno korišćenje, već da oni koji imaju istoimene .yu domene mogu da se međusobno dogovore da jedan od njih ustupi drugom pravo na taj domen ili da ustupe trećem licu.

Citat:
valeksic:
Član 14.
Prestanak rada yuTLD registra

Nakon 30. septembra 2009. godine, RNIDS će obustaviti rad yuTLD registra u skladu sa odlukom ICANN.


A šta bi sa onom pričom, kao „mi ćemo da vidimo sa ICANNom da se taj rok produži itd. itd. Hvala Bogu da više nemam .yu u adresi sajtova ili još gore e-mailu, mogu samo da žalim stotine hiljada drugih koji su korisnici istog.
 
0

twiddle
Slobodan Marković
Centar za razvoj Interneta
(www.netcentar.org)
Beograd

Član broj: 1074
Poruke: 870
*.cri.co.yu.

Sajt: twitter.com/smarkovic


+82 Profil

icon Re: Pravilnik o početku rada rsTLD registra i prestanku rada yuTLD registra25.09.2007. u 01:32 - pre 150 meseci
@dime

Konfliktni zahtevi za registraciju naziva domena iz co.yu/org.yu/edu.yu direktno ispod .rs: Trenutno ima stotinjak stotina slučajeva u kojima su domeni pera.co.yu i pera.org.yu registrovani na različite vlasnike. Pravilnik kaže da svaki od vlasnika već ima pravo, koje niko ne može da mu uskrati, pa ni ovaj drugi, na registraciju (pera.co.yu>)pera.co.rs i (pera.org.yu>)pera.org.rs domena. E sad, pošto je veliki broj ljudi tokom prethodnih godina tokom različitih rasprava tražio da postojeći vlasnici .yu domena imaju prednost ne samo u registraciji istoimenog domena u ekvivalentnom .rs prostoru, već i direktno ispod .rs, pred RNIDS se postavilo pitanje kako izaći u susret ovom zahtevu većine (37.000 vlasnika koji nisu sporni), a istovremeno nekako rešiti potencijalni problem iz prve rečenice. Mogućnost koja je razmatrana jeste da RNIDS prelama konflikt, što je brzo odbačeno. Druga mogućnost je da se ostavi na dogovor stranama, za šta je procenjeno da nije realno da bi funkcionisalo u stvarnosti. Treća mogućnost je da se radi aukcija, ali se time ugrožavaju oni koji nemaju mnogo para. Četvrta mogućnost jeste da se stvar rešava po principu first-come first-served, koji se već decenijama smatra kao "equitable and fair" u okviru važećih Internet standarda. Zato je odabrana četvrto rešenje. Ako ti imaš neki bolji predlog koji bi realno mogao da funkcioniše imajući u vidu ljudsku prirordu, voleo bih da ga čujem i lično stanem iza njega.

Prestanak rada .rs domena: priča i dalje stoji, a u tom članu ne piše ništa novo. Piše da će .yu domen biti ugašen (što nikada nije bilo sporno da će se jednom desiti), ali samo u skladu sa odlukom ICANN (ako si primetio, uvek kada sam pominjao donete odluke ICANN, navodio sam njihov broj i datum). Dakle, tu ne piše kojom odlukom ICANN, jer takvu odluku ICANN još uvek nije doneo i doneće je neposredno pre ili neposredno posle 30.09.2009. Na donošenje te odluke RNIDS će pokušati da utiče u skladu sa potrebama i okolnostima. Kako i u kojoj meri -- znaćemo kada za godinu ipo dana budemo videli kako prelazak sa .yu na .rs napreduje. Do tada nema puno smisla spekulisati da li će biti potrebno da rok biti produžavan, ako hoće koliko će biti produžavan, pod kojim uslovima itd, itd, itd.

Pozdrav,
Sloba
 
0

Tyler Durden
Tyler Durden
Beograd

Član broj: 4312
Poruke: 3379
*.verat.net.



+1365 Profil

icon Re: Pravilnik o početku rada rsTLD registra i prestanku rada yuTLD registra25.09.2007. u 10:39 - pre 150 meseci
Citat:
Član 10.
Naknada za podnošenje i obradu zahteva

RNIDS će, tokom faze inicijalne registracije, ovlašćenim registrima naplaćivati naknadu za podnošenje i obradu zahteva za registraciju domena u skladu sa cenovnikom RNIDS.

Ovlašćeni registar nema pravo na povraćaj sredstava u slučaju da RNIDS odbije zahtev za registraciju domena podnet u skladu sa ovim pravilnikom.


Ovo nisam baš najbolje shvatio.
Recimo da ovlašteni registar ima 200 domena na raspolaganju (odnosno, zakupio unaprijed) i pošalje dokumentaciju za jednog registranta. RNIDS odbije da registruje domen iz nekog razloga, ali ipak skida ovlaštenom registru jedan od ovih 200? Skida "kredit" da tako kažem?
Beneath civilization's fragile crust, cold chaos churns...
 
0

twiddle
Slobodan Marković
Centar za razvoj Interneta
(www.netcentar.org)
Beograd

Član broj: 1074
Poruke: 870
*.cri.co.yu.

Sajt: twitter.com/smarkovic


+82 Profil

icon Re: Pravilnik o početku rada rsTLD registra i prestanku rada yuTLD registra25.09.2007. u 11:50 - pre 150 meseci
@tyler

Provera registracija .rs domena: Da pojasnim malo proces registracije. Uobičajeni scenario registracije .rs domena ide ovako -- ti podenseš zahtev preko Web formulara svog OR, softver OR proveri unete podatke do određenog stepena i uobliči ih u ispravnu XML poruku za RNIDS, poruka se šalje, RNIDS prima zahtev i izdaje potvrdu o registraciji + bez odlaganja ili dodatnih provera registruje domen i skida pare sa konta OR. Ukoliko naknadnom proverom RNIDS utvrdi da podaci o registraciji nisu tačni (a nisu posledica očigledne omaške kao što su slovne greške i slično), ukoliko registrant u roku od 30 dana ne pošalje neki dokaz o svom državljanstvu itd. domen se briše, a ni OR ni registrant nemaju pravo na povraćaj para. Dakle, poruka je: 2x meri jednom seci i ne pokušavaj da zloupotrebljavaš otvorenost sistema, jer on nije otvoren da bi se zloupotrebljavao, nego da bi omogućio lakše i brže registracije za one kojima je to potrebno, a to je velika većina registranata sa časnim namerama (95%+). Što se tiče registracija tokom perioda inicijalne registracije za vlasnike .yu domena, proces se neznatno menja u smislu da se domeni ne registruju istog momenta, već se čeka provera dokumentacije. To važi samo za vlasnike .yu domena i samo tokom tih prvih 6 meseci. Razlog za dodatne provere jeste prilično loše stanje podataka o određenom broju registranata .yu domena, koji su se nagomilali tokom proteklih 14 godina. Mislim, verovatno već znaš i sam na šta mislim... svi znamo kako su se ljudi snalazili za registraciju .yu domena i na ime kojekakvih STR-ova, SUR-ova, kućnih saveta itd. su .yu domeni registrovani. Dakle, činjenica je da će u određenom broju slučajeva biti problematično utvrditi ko je zapravo aktuelni registrant .yu domena i na čije ime treba da glasi rezervisani .rs domen. Ne očekujem neke veće probleme u 90% slučajeva, ali ukoliko neko pokuša nešto da smulja kako bi neosnovano došao do rezervisanog .rs domena ili ga preoteo, pa RNIDS odbije registraciju, važi ista poruka -- 2x meri... itd.
 
0

Gost




Profil

icon Re: Pravilnik o početku rada rsTLD registra i prestanku rada yuTLD registra25.09.2007. u 12:11 - pre 150 meseci
Da li će biti moguće izvršiti proveru sa RNIDS-om koji podaci su u bazi za neki .yu domen kako bi vlasnici tog istog dostavili odgovarajuću dokumentaciju?
 
0

Gost




Profil

icon Re: Pravilnik o početku rada rsTLD registra i prestanku rada yuTLD registra25.09.2007. u 12:34 - pre 150 meseci
Ako vi u bazi NIC-a već imate sve podatke o vlasnicima .yu domena, i već vam je jednom ili više puta dostavljana dokumentacija za vlasnike domena, zašto jednostavno ne uradite automatsko registrovanje odgovarajućeg .rs domena za svaki dostavljeni zahtev u inicijalnom periodu bez dodatne dokumentacije? Tako će podaci o vlasniku domena ostati isti i niko neće moći da preotme nečiji domen.
 
0

Tyler Durden
Tyler Durden
Beograd

Član broj: 4312
Poruke: 3379
*.verat.net.



+1365 Profil

icon Re: Pravilnik o početku rada rsTLD registra i prestanku rada yuTLD registra25.09.2007. u 12:46 - pre 150 meseci
@twiddle

Hm, ovo je prva stvar koja mi se malo više ne sviđa. Vidjećemo kako će to da ide u praksi, ali znam iz iskustva koliko je bilo administrativnih grešaka i korekcija prilikom registracije .yu domena.
Tu će ipak najviše da "stradaju" registranti.
Ako budem imao nešto pametnije da predložim javiću :)
Beneath civilization's fragile crust, cold chaos churns...
 
0

twiddle
Slobodan Marković
Centar za razvoj Interneta
(www.netcentar.org)
Beograd

Član broj: 1074
Poruke: 870
*.cri.co.yu.

Sajt: twitter.com/smarkovic


+82 Profil

icon Re: Pravilnik o početku rada rsTLD registra i prestanku rada yuTLD registra25.09.2007. u 14:16 - pre 150 meseci
@tyler
Ako nešto smisliš, pošalji. Ipak, još jednom naglašavam da se ne radi o slučajnim omaškama i sitnim greškama, nego o krupnim i namernim zloupotrebama. Takođe, podaci korisnika će u manje-više nepromenjenoj formi biti direktno prosleđivani RNIDS-u, tako da obično neće biti puno dalje ljudske intervencije nad tim podacima. Preko istog sistema ćeš, na primer, ako danas registruješ domen, pa sutra ili za dve-tri nedelje primetiš da jedna cifra tvog broja telefona nije ispravna, ili su permutovana neka slova u adresi, ili je pogrešno napisan poštanski broj itd, otići na sajt svog OR i preko Web interfejsa časkom izmeniti podatke u WHOISu za domen i stvar rešena. Dakle, neće biti problema sve dok se RNIDS ne dohvati da proverava podatke, pa nađe da loši podaci nisu posledica nenamerne greške.
 
0

Tyler Durden
Tyler Durden
Beograd

Član broj: 4312
Poruke: 3379
*.verat.net.



+1365 Profil

icon Re: Pravilnik o početku rada rsTLD registra i prestanku rada yuTLD registra25.09.2007. u 14:55 - pre 150 meseci
Citat:
Ukoliko naknadnom proverom RNIDS utvrdi da podaci o registraciji nisu tačni...


Kako zamišljate tu naknadu provjeru? To može da bude i za 6 mjeseci jel tako? Ovo pitam samo da znam.

Šta ako registrant ne provali da nije upisao dobar broj telefona (propustio je jedan broj i sl.) i vi pokušate kontaktirati na isti 10 mjeseci nakon registracije. Pogrešan podatak - brisanje domena, ili ćete ipak biti malo fleksibilniji u takvim i sličnim situacijama?

Takođe, nisam nigdje vidio (moguće da mi je promaklo) koji će dokumenti biti potrebni za registraciju .rs domena. Kako za pravna lica tako i za fizička.
Beneath civilization's fragile crust, cold chaos churns...
 
0

Gost




Profil

icon Re: Pravilnik o početku rada rsTLD registra i prestanku rada yuTLD registra25.09.2007. u 15:35 - pre 150 meseci
Clan 7 - stav 4 treba dopuniti primerom (na primer: registrant domena ‘firma.co.yu’ može podneti zahtev za registraciju domena ‘firma.rs’ itd.), kako bi se izbegle nesuglasice.

Nego, jedan komentar ovde me je odusevio:
Citat:
E stvarno neverovatne stvari po ovim pravilnicima. Kako će se gledati koje prvi? Da li ćete gledati u sekundama koje pre podneo?

Svi domenski registri u svetu koriste sisteme povratne potvrde (request ticketing), a koristio ga je i yuNIC, nadam se da ce i RNIDS. Ne znam kako novi softver radi, ali po logici stvari bi svaka poruka koju ovlasceni registar salje RNIDS-u bi trebalo da dobije jedinstveni broj zahteva (npr. 12345, 2007092400012, 0x1D350078F8C == 2007092400012 :-) itd.) koji se saopstava i OR-u. Ako se bas potrefi da su oba zahteva uredno dokumentovana - manji broj pobedjuje. Prosto, zar ne?


 
0

Gost




Profil

icon Re: Pravilnik o početku rada rsTLD registra i prestanku rada yuTLD registra25.09.2007. u 15:45 - pre 150 meseci
Citat:
Šta ako registrant ne provali da nije upisao dobar broj telefona (propustio je jedan broj i sl.) i vi pokušate kontaktirati na isti 10 mjeseci nakon registracije. Pogrešan podatak - brisanje domena, ili ćete ipak biti malo fleksibilniji u takvim i sličnim situacijama?

Ajoj, ljudi ...

Use common sense.

Nije rec o tome da li si napravio typo, to se desava svakome. Pa i pogresan telefon, sta sad ... neko ti ukrao stari mobilni, ti kupio novi sa novom sim karticom ...

Poenta je u pokusaju da zloupotrebis sistem. Primer: domen sur-djole.co.yu je registrovan na SUR "Djole i sin" na adresi Bacvanska 234. Ti uhvatis i u zahtevu za sur-djole.co.rs kazes: SUR "Djole i sin" - Odeljenje "Pera Mikic" - Moravska 412. RNIDS-u ostaju dve mogucnosti - da zaposli tim od 100 sluzbenika koji ce ti traziti debele fascikle sa stotinama papira, kao ambasade za sengenske vize ... ili ce ti verovati na rec, ali ako primete da se podaci ne slazu - trazice ti dokaze da je tvoja firma bila vlasnik prethodnog .yu domena. Ako to ne mozes da dokazes - gubis .rs domen.

Jednostavno - zar ne?

 
0

Gost




Profil

icon Re: Pravilnik o početku rada rsTLD registra i prestanku rada yuTLD registra25.09.2007. u 15:56 - pre 150 meseci
Imam ja jedan predlog. Doduse, to nije za pravilnik, vise je za neki operativni dokument.

Svaki .yu poddomen ima po dve kontakt osobe - administrativni i tehnicki kontakt.

Mislim da bi, prilikom registracije .rs domena cije ime odgovara nekom od .yu domena, trebalo slati zahtev da administrativni i/ili tehnicki kontakt starog (.yu) domena potvrde ili opovrgnu registraciju .rs domena. Ako od njih stigne potvrda, podaci su sigurno ok i ne treba ih proveravati.

Ako ne stigne nikakva potvrda - domen se registruje precutno (speak now, or forever hold your peace :-) ), ali dolazi na listu kandidata za naknadnu proveru.

Posto je u poslednjih nekoliko godina YUNIC trazio gomilu papira za registraciju podaci su uglavnom ok. Problematicni su slucajevi u vreme kada tih provera nije bilo, kada je sistem racunao na poverenje registranata.
 
0

twiddle
Slobodan Marković
Centar za razvoj Interneta
(www.netcentar.org)
Beograd

Član broj: 1074
Poruke: 870
*.cri.co.yu.

Sajt: twitter.com/smarkovic


+82 Profil

icon Re: Pravilnik o početku rada rsTLD registra i prestanku rada yuTLD registra25.09.2007. u 16:01 - pre 150 meseci
@tyler
Provere će verovatno biti vršene mailom i telefonom. Neće biti poseta na kućnu adresu u pratnji policije :-)

Fleksibilnost će naravno biti default ponašanje ukoliko se radi o domenu za koji ništa ne ukazuje da bi mogao biti sporan.

Što se tiče dokumenta koji ćeš slati za potvrdu državljanstva, to će naknadno biti određeno, ali mislim da će u principu biti bilo koji dokument kojim to možeš da dokažeš -- sken lične karte, pasoša, krštenice itd.

@gost: 25.09.2007. u 16:56
Hvala na odličnoj sugestiji!

Pozdrav,
Sloba
 
0

SmilieBG
Aleksandar Skodric
NL

Član broj: 13094
Poruke: 1821
194.123.136.*



+3 Profil

icon Re: Pravilnik o početku rada rsTLD registra i prestanku rada yuTLD registra27.09.2007. u 11:34 - pre 149 meseci
@twiddle: A zasto naknadno proveravati nesto, sto u samom startu mora biti ispravno?
Koncept koji u Holandiji postoji, i koji sasvim oke radi:

1. Registrant zeli domen abc.rs i iz ponude OR-a izabere koji njemu odgovara (sa ili bez pratece podrska u vidu e-mail, hosting i slicno);
2. Registrant kontaktira OR koji mu dostavi svoj ugovor + jedan dokument za registraciju domena koji ce RNIDS da odredi;
3. Registrant ispunjava ugovor izmedju njega i OR-a + potpisuje ovlascenje za registraciju domena sa svim potrebnim podacima (kopija pasosa i slicno);
4. OR dobija te ugovore, a zatim prosledjuje XML poruku RNIDS-u.

Na ovaj nacin, domen se registruje onog trenutka kada OR dobije sve potrebne podatke i posalje zahtev RNIDS-u putem XML-a ili kako god vec. RNIDS nema potrebe tu nikakvu naknadnu proveru da vrsi, vec samo prenosi 'odgovornost' sa sebe (provera) na OR.

U ovom slucaju, krajnji korisnik domena ne rizikuje da mu domen bude iskljucen nakon provere RNIDS-a.
Na ovaj nacin takodje, krajnji korisnik odmah dobija domen na upotrebu, naravno ako je istog momenta prilozio sva dokumenta.

Takodje, RNIDS nema potrebu da trosi hiljade ako ne i milione dinara na extra provere, cuvanje papirologije i slicno, vec to radi OR - koji je profitabilna instanca i koja ce se postarati da to sve sto bolje i sto vise user friendly bude. Pa na primer:

SezamPro ponudi da se online zatrazi domen, ispuni online formular. Na kraju tog formulara se ponude svi (vec unapred dakle) ispunjeni ugovori koji se mogu odstampati, poslati faxom, mailom ili obicnom postom. Korisnik ih potpise i vrati SezamPro-u i uplati karticom i / ili obicnim racunom troskove usluge koju je uzeo.

Plasim se samo, da ce RNIDS, ukoliko bude vrsio sve ove extra provere da dodje u situaciju da ce umesto svog core business-a poceti da se bavi nepotrebnim stvarima :)

Poz,
Sale
=========
Uporedi cene i karakteristike za vise od 10.000 proizvoda, izmedju ostalog:
Digitalni foto-aparati
Mobilni telefoni
Skolski pribor
=========
 
0

twiddle
Slobodan Marković
Centar za razvoj Interneta
(www.netcentar.org)
Beograd

Član broj: 1074
Poruke: 870
*.cri.co.yu.

Sajt: twitter.com/smarkovic


+82 Profil

icon Re: Pravilnik o početku rada rsTLD registra i prestanku rada yuTLD registra28.09.2007. u 20:00 - pre 149 meseci
@smiliebg

Proces će zapravo funkcionisati upravo tako kako si opisao da se odvija u Holandiji. Ono što mi dodatno dajemo kao mogućnost jeste da korisnik dokumentaciju (sken LK, pasoša itd) ne pošalje odmah, nego u roku od 30 dana. Takođe, kod nas neće biti papirologije, već će se smatrati da je ugovor zaključen kada korisnik podnese zahtev za registraciju domena.

Dakle, RNIDS će raditi provere podataka ne prilikom svake registracije, već će verovati OR tj. korisnicima i samo periodično proveravati primljenu dokumentaciju na slučajnom uzorku, tek za svaki slučaj.

Pozdrav,
Sloba
 
0

SmilieBG
Aleksandar Skodric
NL

Član broj: 13094
Poruke: 1821
*.adsl.wanadoo.nl.



+3 Profil

icon Re: Pravilnik o početku rada rsTLD registra i prestanku rada yuTLD registra28.09.2007. u 21:06 - pre 149 meseci
@twiddle - razumeo, dopada mi se i prihvatam :)

Poz,
Sale
=========
Uporedi cene i karakteristike za vise od 10.000 proizvoda, izmedju ostalog:
Digitalni foto-aparati
Mobilni telefoni
Skolski pribor
=========
 
0

Gost




Profil

icon Re: Pravilnik o početku rada rsTLD registra i prestanku rada yuTLD registra30.09.2007. u 19:47 - pre 149 meseci

>U slučaju da dva ili više registranata podnesu zahtev za registraciju istog .rs domena po osnovu prethodnog stava, RNIDS >će odobriti prvi evidentirani zahtev za koji se utvrdi da je podneta dokumentacija ispravna.

Po meni, trebalo bi da se prihvati prijava koja je bila prva pri registraciji .yu domena a ne .rs domena. Takođe, mislim da bi trebalo da se prijave domena sa brojem prijave YUNIC-a, ako ih registrant poseduje trebale da se smatraju kao deo dokumentacije koja potvrđuje vlasništvo nad domenom.

pozdrav, Nenad
 
0

Little Eagle
Nenad Orlić
Pančevo

Član broj: 3430
Poruke: 98
195.252.79.*

Jabber: www.madison.rs
Sajt: www.madnet.rs


Profil

icon Re: Pravilnik o početku rada rsTLD registra i prestanku rada yuTLD registra30.09.2007. u 20:59 - pre 149 meseci
Samo da dodam i to da OBAVEZNO treba produžiti rok trajanja .yu domena. 30. septembar 2009. je skandalozno kratak rok za ukidanje .yu domena koji bi trebalo da ostane 'vjeki vjekova' a ako ne to onda minimum 5 godina da bi se izvršila kakva-takva tranzicija.

pozdrav, Nenad
 
0

twiddle
Slobodan Marković
Centar za razvoj Interneta
(www.netcentar.org)
Beograd

Član broj: 1074
Poruke: 870
*.cri.co.yu.

Sajt: twitter.com/smarkovic


+82 Profil

icon Re: Pravilnik o početku rada rsTLD registra i prestanku rada yuTLD registra30.09.2007. u 21:19 - pre 149 meseci
@little eagle

Kakav god rok da su nam dali, mi bismo realno kukali i plakali i sve odlagali do poslednjeg trenutka. :-) Datum koji je utvrđen nije zapisan u kamenu. Pozicija UO ICANN je, u suštini, da imamo rok do 30.09.2009, osim ukoliko do tada zajedno zaključimo da nam treba više vremena. Mi imamo obavezu da im svakih 6 meseci podnosimo izveštaj o tranziciji, pa ako uvidimo da nam treba produženje, oni će da ga prihvate.
 
0

[es] :: IT pravo i politika razvoja :: Registar Nacionalnog ID :: Pravilnik o početku rada rsTLD registra i prestanku rada yuTLD registra
(Zaključana tema (lock), by twiddle)
Strane: 1 2

[ Pregleda: 8750 | Odgovora: 32 ] > FB > Twit

Postavi temu

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.