Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Grafika u C++ Builderu ili Visual C++

[es] :: C/C++ programiranje :: Grafika u C++ Builderu ili Visual C++

[ Pregleda: 5117 | Odgovora: 7 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

jandrla

Član broj: 8087
Poruke: 45
*.20.eunet.yu.



Profil

icon Grafika u C++ Builderu ili Visual C++27.10.2004. u 22:00 - pre 187 meseci
Treba mi uputstvo ili jos bolje primer(source) za osnovnu grafiku
u Builderu ili Visual C++. Preciznije treba mi crtanje grafika na osnovu
dva niza tacaka x i y koordinata, spajanjem tacku po tacku i grafik koji se sastoji od pravougaonika odredjene visine nad nekim intervalima.
Hvala.
 
Odgovor na temu

leka
Dejan Lekić
senior software engineer, 3Developers
Ltd.
London, UK

Član broj: 234
Poruke: 2534
..31.216.81.gus.vf.siwnet.net.

Sajt: dejan.lekic.org


+2 Profil

icon Re: Grafika u C++ Builderu ili Visual C++31.10.2004. u 16:30 - pre 187 meseci
jandria nisi nam nave(o|la) da li se radi o GUI projektu (znaci prozori, widget-i...) ili o projektu koji koristi neki framebuffer (ili OpenGL/DirectX).
Ako ti treba GUI program ja cu ti napisati neki prost pa ti kasnije nastavi...
Dejan Lekic
software engineer, MySQL/PgSQL DBA, sysadmin
 
Odgovor na temu

jandrla

Član broj: 8087
Poruke: 45
*.208.eunet.yu.



Profil

icon Re: Grafika u C++ Builderu ili Visual C++31.10.2004. u 23:35 - pre 187 meseci
Radi se o konzolnoj aplikaciji koja kao interfejs prema korisniku ima meni i podmeni, i
jednu od opcija za crtanje grafika tacku po tacku kao sto sam naveo i nakon
crtanja bi izvrsavanje programa trebalo da se nastavi opet na izbor
opcija iz menia. Uspeo sam da resim problem, pomogao mi je prijatelj.

Imam dosta iskustva u radu sa c++, grafiku ne znam sem C - ovske za Dos u
Borlandovom c\c++ koja mi iz nekog razloga ne radi pod Xp - om, cak ne rade ni njihovi primeri koji idu u help-u.
Globalno me interesuje da li je bolje raditi grafiku u Windows-u i to recimo u
Visuelu, ili u Linux-u, gde ne znam da li je dovoljno koristiti Emacs i neki c++ kompajler? Builder mi se ne svidja.
I za bilo sta od ovo dvoje sta uzeti kao prirucnik i odakle krenuti sa grafikom,
posto recimo u "c++ izvorniku", koji je biblija, nema G od grafike.
 
Odgovor na temu

Rapaic Rajko
Bgd

Član broj: 4105
Poruke: 786
217.119.242.*



+61 Profil

icon Re: Grafika u C++ Builderu ili Visual C++02.11.2004. u 07:45 - pre 187 meseci
Ako ti se CBuilder ne svidja za crtanje, znaci da ti ne odgovara Borlandova implementacija grafike (kroz VCL, unit Graphics, klasa TCanvas). Elem, imam osecaj da nemas uopste predstavu kako izgleda crtanje u Windoz-ima sa API funkcijama...tj. sta je DC, Pen, Brush, Bitmap, da sad ne nabrajam vise. Procackaj malo po toj dzungli od funkcija, a onda se lepo 'familijarizuj' sa nekim C++ (ili C) kompajlerom koji ima BIBLIOTEKU klasa za rad sa grafikom. Da, dobro si procitao, ne postoji jezik koji ima 'integrisanu' grafiku za Windoz u sebi; sve se radi preko lib-ova odnosno klasa u njima. Vreme DOS crtanja je daleko za nama...

Rajko

P.S. A posle (ili mozda odmah?) pocni da razgledas i OpenGL crtanje (opet jedan lib za grafiku, ali TURBO :) ); ali mislim da prvo treba da steknes kakav takav opsti uvid u tematiku. (Ovde se Leka verovatno nece sloziti sa mnom, nego ce reci PREDJI PRAVO NA STVAR). E da, OpenGL je nesto sto radi na manje vise svim operativnim sistemima, to jest skoro da nema sistema koji ne podrzava OpenGL; tako bi mogao da pises grafiku koja radi odmah i na Windozu i na Linuxu i ko zna cemu jos.
 
Odgovor na temu

Dejan Lozanovic
Dejan Lozanovic
Beograd

Član broj: 691
Poruke: 2325
*.vdial.verat.net.

Jabber: null@elitesecurity.org
Sajt: speedy-order.com


+75 Profil

icon Re: Grafika u C++ Builderu ili Visual C++02.11.2004. u 11:37 - pre 187 meseci
Citat:
jandrla:
Imam dosta iskustva u radu sa c++, grafiku ne znam sem C - ovske za Dos u
Borlandovom c\c++ koja mi iz nekog razloga ne radi pod Xp - om, cak ne rade ni njihovi primeri koji idu u help-u.
Globalno me interesuje da li je bolje raditi grafiku u Windows-u i to recimo u
Visuelu, ili u Linux-u, gde ne znam da li je dovoljno koristiti Emacs i neki c++ kompajler? Builder mi se ne svidja.
I za bilo sta od ovo dvoje sta uzeti kao prirucnik i odakle krenuti sa grafikom,
posto recimo u "c++ izvorniku", koji je biblija, nema G od grafike.


Pa na kraju sve se svodi na win api ili xlib, a ukoliko zelis da to bude portabilno, i na winodwsima i na unix-u(ukljucujuci tu i linux) izabraces neki portabilan toolkit i koristitii njega kao interface, a on ce dalje u zavisnosti od operativnog sistema svoditi to na win api, xlib ili nesto trece.
 
Odgovor na temu

jandrla

Član broj: 8087
Poruke: 45
*.69.EUnet.yu.



Profil

icon Re: Grafika u C++ Builderu ili Visual C++07.11.2004. u 01:19 - pre 187 meseci
Hvala na sugestijama i savetima, zao mi je sto ranije nisam mogao
da odgovorim na poruke.
Rajko sto se tice tvoje konstatacije da nemam predstavu nikakvu o grafici u
Windozima potpuno si u pravu, zato sam i postavio pitanje jer nisam znao
odakle da pocnem.
Hvala jos jedanput i pozdrav.
 
Odgovor na temu

dejandj

Član broj: 92
Poruke: 3620
*.rcub.bg.ac.yu.



Profil

icon Re: Grafika u C++ Builderu ili Visual C++12.11.2004. u 11:41 - pre 187 meseci
Evo jos jednog zainteresovanog...

Interesantno je da je ovako nesto standardan zadatak (vrlo zgodan za ucenje), skolski a da nema (ili ga bar, ja ne znam) "gotovog" resenja.

Ona ideja sa openGL zvuci interesantno.

Stvar je otprilike ovakva:
Imam fajl (moze i zvucni) u kome su cifre (obicno binary) i rado bi video graficki prikaz. Podaci su obicno samo x (do 24 bita) a y skala je ravnomerna, recimo "sample rate" ili sekunde/min ili vec nesto tako.


 
Odgovor na temu

TheAlas
Bojan Sala
Senior Programmer Analyst
GTECH
Beograd

Član broj: 36584
Poruke: 117
*.nat-pool.bgd.sbb.co.yu.



+1 Profil

icon Re: Grafika u C++ Builderu ili Visual C++13.11.2004. u 17:26 - pre 187 meseci
Za crtkanje pod windowsom imas direct draw, u msdnu imas male i jednostavne tutorijale za koriscenje dd-a, ali moras da poznajes GDI32 biblioteku koja je obavezna ako zelis ikakav interfejs/grafiku za svoje programe.
Zapravo ako imas msvc onda imas i gomilu gdi primera i tutorijala, ako ne onda idi na:
http://msdn.microsoft.com/libr...en-us/gdi/wingdistart_9ezp.asp
Tu mozes sve da naucis o gdi biblioteci.
 
Odgovor na temu

[es] :: C/C++ programiranje :: Grafika u C++ Builderu ili Visual C++

[ Pregleda: 5117 | Odgovora: 7 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.