Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Grafika,3d poligoni i C?

[es] :: 3D programiranje :: Grafika,3d poligoni i C?

[ Pregleda: 5493 | Odgovora: 17 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

igor123

Član broj: 18918
Poruke: 27
*.cmu.carnet.hr



Profil

icon Grafika,3d poligoni i C?10.01.2004. u 23:28 - pre 219 meseci
Zanima me je li to dvoje spojivo?
Grafika i C jezik?
Imam ideja kako bi se matematicki to u C-u moglo napraviti,ali
kako tu matematiku uciniti vizualnom?
 
Odgovor na temu

Reljam
Relja Markovic
San Francisco

Član broj: 531
Poruke: 1793
*.attbi.cable.earthlink.net



+18 Profil

icon Re: Grafika,3d poligoni i C?11.01.2004. u 03:04 - pre 219 meseci
Apsolutno je spojivo! Nabavi Direct3D SDK (http://www.microsoft.com/downl...cffcb0c2524&displaylang=en) i pocni sa tutorialima. Ako imas neka konkretna pitanja, slobodno ih postuj ovde.
 
Odgovor na temu

blaza
n/a

Član broj: 961
Poruke: 743
*.vdial.verat.net



+3 Profil

icon Re: Grafika,3d poligoni i C?11.01.2004. u 13:36 - pre 219 meseci
Mozes isprobati i OpenGL. Pogledaj ovu stranicu sa tutorijalima i primerima:
http://nehe.gamedev.net/
O_o
 
Odgovor na temu

igor123

Član broj: 18918
Poruke: 27
*.cmu.carnet.hr



Profil

icon Re: Grafika,3d poligoni i C?12.01.2004. u 03:33 - pre 219 meseci
NE-HE je odlicna stranica!!! :)
 
Odgovor na temu

igor123

Član broj: 18918
Poruke: 27
*.net.hinet.hr



Profil

icon Re: Grafika,3d poligoni i C?12.01.2004. u 21:15 - pre 219 meseci
Sta bi mi vi preporucili: openGL ili direct3d.Koje su prednosti/mane pojedinih(onako ukratko)?

Isplati li se sa rada u C-u("relativno" ga poznajem) ,presaltavati na visualC++ okruzenje(koje mi je totalna nepoznanica)?




 
Odgovor na temu

Reljam
Relja Markovic
San Francisco

Član broj: 531
Poruke: 1793
*.microsoft.com



+18 Profil

icon Re: Grafika,3d poligoni i C?12.01.2004. u 21:40 - pre 219 meseci
Ukoliko te interesuje samo Windows trziste, onda gledaj Direct3D. U suprotnom ce ti trebati OpenGL. Funkcionalno, oba su priblizno ista za osnovne stvari.
 
Odgovor na temu

yooyo

Član broj: 4891
Poruke: 1101
62.108.111.*



Profil

icon Re: Grafika,3d poligoni i C?13.01.2004. u 11:29 - pre 219 meseci
Citat:
igor123:
Sta bi mi vi preporucili: openGL ili direct3d.Koje su prednosti/mane pojedinih(onako ukratko)?

Isplati li se sa rada u C-u("relativno" ga poznajem) ,presaltavati na visualC++ okruzenje(koje mi je totalna nepoznanica)?


OpenGL ima cist C API, dok DirectX je vise orijentisan ka C++. Moze se i DX koristiti iz C-a ali ja zamorno kucati kilometarske nazive funkcija. Mislim da ces se lakse snaci sa OpenGL-om. NEHE-om site je odlican za pocetak.

Sto se kompajlera tice... mislim da ces ipak morati da predjes na MSVC jer ces najveci broj primera na Internetu naci bas za MSVC.

yooyo
 
Odgovor na temu

Reljam
Relja Markovic
San Francisco

Član broj: 531
Poruke: 1793
*.attbi.cable.earthlink.net



+18 Profil

icon Re: Grafika,3d poligoni i C?13.01.2004. u 17:24 - pre 219 meseci
Yooyo je u pravu, za D3D je zgodnije raditi iz C++a. Nije nemoguce koristiti C, ali je ipak lakse iz C++a. Doduse, mozes da koristis i Managed DX (toplo preporucujem pocetnicima), i njega mozes da koristis iz bilo kog .NET jezika - C#, MC++, VB.NET, J#, i onaj nesrecni Fortran.NET :)

DX ima najvecu prednost za programere u naprednim stvarima kao sto su shaderi, efekti i PRT. Ako ozbiljno radis na Windowsu, i ako hoces da razradis napredan engine, DX je bolji izbor. Nazalost, u trenutnom izdanju (mada ce to uskoro da se promeni u 9.3) DX nije najbolje orijentisan na pocetnike, GLUT je tu bolji.

Dakle, Igore, razmisli koliko te ozbiljno ovo interesuje, i na kojoj ces platformi realno raditi. Na osnovu toga ces moci mnogo lakse da resis sta treba da uradis.
 
Odgovor na temu

igor123

Član broj: 18918
Poruke: 27
*.cmu.carnet.hr



Profil

icon Re: Grafika,3d poligoni i C?13.01.2004. u 22:14 - pre 219 meseci
odlucicu se za openGL,skinuo sam primjere sa NE-HEa i moram priznat da me sarena kocka koja rotira impresionirala(a sve je bolje od crne pozadine sa bijelim slovima :)) .

Ionako trenutno radim na MS Visual Studio 6.0 sa C-om(otvorim win32console ap.
C/C++source file i pisem C kod, toliko znam o okruzenju.)

Zahvaljujem vam se na korisnim savjetima,a ako sta zapne javim se opet. :)


 
Odgovor na temu

igor123

Član broj: 18918
Poruke: 27
*.cmu.carnet.hr



Profil

icon Re: Grafika,3d poligoni i C?13.01.2004. u 23:05 - pre 219 meseci
E i ako postoji kakva literatura o OpenGL-u, ono: koje su funkcije,cemu sluze,kakva je sintaksa,varijable,i sl. gdje se moze nabaviti...itd

Ako ste mozda to vec spominjali na forumu,nisam bas upucen kao novi korisnik.

Hvala


 
Odgovor na temu

yooyo

Član broj: 4891
Poruke: 1101
62.108.111.*



Profil

icon Re: Grafika,3d poligoni i C?14.01.2004. u 23:23 - pre 219 meseci
Citat:
igor123:
E i ako postoji kakva literatura o OpenGL-u, ono: koje su funkcije,cemu sluze,kakva je sintaksa,varijable,i sl. gdje se moze nabaviti...itd


Probaj da nadjes OpenGL Red Book. To je najbolje za pocetak.
http://www.opengl.org/documentation/red_book_1.0/

yooyo
 
Odgovor na temu

igor123

Član broj: 18918
Poruke: 27
*.cmu.carnet.hr



Profil

icon Re: Grafika,3d poligoni i C?16.01.2004. u 00:54 - pre 219 meseci
nakon sto sam skinuo sa net-a sve potrebno za "glut" sa stranice koja je ovdje bila predlozena, otvorio glut.dsw i kliknuo na build, komp. obavio svoje, pokusavam pokrenuti neke primjere i evo koje greske javlja pri kompajliranju:

c:\program files\microsoft visual studio\vc98\include\gl\gl.h(1152) : error C2144: syntax error : missing ';' before type 'void'

c:\program files\microsoft visual studio\vc98\include\gl\gl.h(1152) : error C2501: 'WINGDIAPI' : missing storage-class or type specifiers

c:\program files\microsoft visual studio\vc98\include\gl\gl.h(1152) : fatal error C1004: unexpected end of file found
Error executing cl.exe.

i to nije sve,kad pokusam pokrenuti .exe file vec gotovog primjera iz "red book-a":

This application has failed to start because glut.dll was not found...

Gdje grijesim??? %-)
 
Odgovor na temu

yooyo

Član broj: 4891
Poruke: 1101
62.108.111.*



Profil

icon Re: Grafika,3d poligoni i C?16.01.2004. u 09:24 - pre 219 meseci
Fali ti #include <windws.h>. Pogledaj temu
"Evo kako 'spremiti' kompajler za OpenGL"
http://www.elitesecurity.org/tema/7580

Da bi program radio kako treba moras ga linkovati sa
opengl32.lib glu32.lib glut32.lib i eventualno glaux.lib

Ako koristis glut32.lib potrudi se da ti glut32.dll bude u direktorijumu aplikacije

yooyo
 
Odgovor na temu

igor123

Član broj: 18918
Poruke: 27
*.cmu.carnet.hr



Profil

icon Re: Grafika,3d poligoni i C?16.01.2004. u 16:54 - pre 219 meseci
Vec sam linkovao i opengl32.lib i glu32.lib i glut32.lib pa i glaux.lib, a prvo sam probao slijediti upute sa "Kako spremiti kompajler za openGL" pa kad ni to nije islo onda sam skinuo onaj zip od cca.4MB, gdje sam otvorio glut.dsw i kliknuo na "build"
zatim na build glut32.dll...... i nakon toga sam poslao ovu prethodnu poruku.

Jedino sto nisam ukljucio bilo je <windows.h>(a u samom p'rimjeru nije ukljucen), a nakon toga, javlja:

Linking...
LIBCD.lib(wincrt0.obj) : error LNK2001: unresolved external symbol [email protected]
Debug/aaaa.exe : fatal error LNK1120: 1 unresolved externals
Error executing link.exe.

Kako mislis da glut32.lib bude u direktoriju aplikacije?

Molim vas za pomoc.



 
Odgovor na temu

yooyo

Član broj: 4891
Poruke: 1101
62.108.111.*



Profil

icon Re: Grafika,3d poligoni i C?16.01.2004. u 17:07 - pre 219 meseci
> LIBCD.lib(wincrt0.obj) : error LNK2001: unresolved external symbol
[email protected]
> Debug/aaaa.exe : fatal error LNK1120: 1 unresolved externals
> Error executing link.exe.

Ako radis sa glutom onda napravi konzolsku aplikaciju.

> Kako mislis da glut32.lib bude u direktoriju aplikacije?

glut32.dll a ne glut32.lib treba da bude u dir-u tvoje aplikacije.

yooyo

 
Odgovor na temu

igor123

Član broj: 18918
Poruke: 27
*.cmu.carnet.hr



Profil

icon Re: Grafika,3d poligoni i C?17.01.2004. u 00:25 - pre 219 meseci
Je,console appl, i jedan primjer radi, a na drugom i svakom slijedecem mi otvara prozor u kojem pise:

GLUT: Fatal Error in C:\Program Files\Microsoft Visual Studio\My Projects\aaa\Debug\aaa.exe:pixel format with necessary capabilities not found.

A inace kad kliknem na "primjer.exe"(jedan od...iz red book-a) onda mi
kaze da glut nije nadjen.

Napravio sam sve kako si rekao.

A reci ako sam naporan,al castim te pićem ako riješim problem :)

 
Odgovor na temu

igor123

Član broj: 18918
Poruke: 27
*.cmu.carnet.hr



Profil

icon Re: Grafika,3d poligoni i C?17.01.2004. u 00:28 - pre 219 meseci
a ovi primjeri sa NE-HE-a rade bez ikakvih problema, znaci do glut-a je.
 
Odgovor na temu

yooyo

Član broj: 4891
Poruke: 1101
62.108.111.*



Profil

icon Re: Grafika,3d poligoni i C?17.01.2004. u 14:20 - pre 219 meseci
Citat:
igor123:
Je,console appl, i jedan primjer radi, a na drugom i svakom slijedecem mi otvara prozor u kojem pise:

GLUT: Fatal Error in C:\Program Files\Microsoft Visual Studio\My Projects\aaa\Debug\aaa.exe:pixel format with necessary capabilities not found.

A inace kad kliknem na "primjer.exe"(jedan od...iz red book-a) onda mi
kaze da glut nije nadjen.

Napravio sam sve kako si rekao.

A reci ako sam naporan,al castim te pićem ako riješim problem :)



pazi xxx32.lib zahteva xxx32.dll. Redbook primeri su verovatno linkovani sa xxx.lib pa
zato traze neki xxx.dll

Ako zelis da probas te redbook primere... Uzmi NEHE startup code (tj. framework),
pa ubaci redbook primer unutra... Mozda postoji elegantnije resenje, ali ovako ce ti sigurno proraditi...

Generalno... OpenGL program bi trebalo da ima sledece funkcije:
InitGL() (inicijalizacija OpenGL-a: pixelformat, wglCreateContext)
Defaults() (postavljanje default OpenGL stanja: clearcolor, shading, ...)
Resize() (kada se velicina prozora menja: postavlja GL_PROJECTION matricu, gluLookAt, ...)
Render() (renderuje scenu)

yooyo
 
Odgovor na temu

[es] :: 3D programiranje :: Grafika,3d poligoni i C?

[ Pregleda: 5493 | Odgovora: 17 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.