Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Dev C++! Sintaksa, grafika...?

[es] :: C/C++ programiranje :: Dev C++! Sintaksa, grafika...?

[ Pregleda: 4951 | Odgovora: 7 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

MixMaster

Član broj: 10076
Poruke: 323
*.podgorica.cg.yu



+32 Profil

icon Dev C++! Sintaksa, grafika...?18.11.2003. u 00:15 - pre 219 meseci

Da li se u ovaj Dev C++ kompajler pise sa MS Visual C++om ili Borlandom? Kako se programira grafika, uz pomoc MFCa ili Win API-ja (licno mislim da je ovo drugo)?
Ukoliko znate odgovore na ova pitanja volio bih i savjet odakle je najbolje nauciti gore pomenuto, dakle koja knjiga (po mogucnosti papirno izdanje)?!

P.S. Koliko ja shvatam Microsoft C koristi Win32 API, C# .NET koristi Framework, tu se spominje jos neki MFC... znam da ovo i nije bas tacno zato mi pojasnite, koji programski jezik (ili koja verzija istog-od kog proizvodjaca) koristi koje sistemske pozive ili te vec "ugradjene funkcije").

Unaprijed se zahvaljujem na svakoj pomoci!



Vidi bako, DžEDAJ!
 
Odgovor na temu

idb
Ivan Bulic
Beograd

Član broj: 4436
Poruke: 402



Profil

icon Re: Dev C++! Sintaksa, grafika...?18.11.2003. u 08:13 - pre 219 meseci
Citat:
Da li se u ovaj Dev C++ kompajler pise sa MS Visual C++om ili Borlandom? Kako se programira grafika, uz pomoc MFCa ili Win API-ja (licno mislim da je ovo drugo)?

Mislim da si ti mnogo stvari pobrkao. Idi na odresu http://www.bloodshed.net/dev/devcpp.html pa ce ti sve biti jasnije. Sve sto te interesuje o Dev-Cpp je na tom sajtu, ukljucujuci i kako se programira grafika (mada nisam siguran sta si hteo da kazes, grafika kao crtanje, kao windows prozor, ili nesto drugo, ...)

Evo ti deo teksta sa pomenutog sajta:
Dev-C++ 5.0 beta 8 (4.9.8.0) (12 MB) with Mingw/GCC 3.2
Dev-C++ version 4.9.8.0, includes full Mingw compiler system (GCC 3.2) and GDB 5.1
Citat:
.... volio bih i savjet odakle je najbolje nauciti gore pomenuto, dakle koja knjiga (po mogucnosti papirno izdanje)?!

Knjiga ne postoji, ali prvo moras nauciti osnove C++, pa uz pomoc tutorijala (linkove imas na pomenutom sajtu) moci ces nesto i da napravis ...., a kasnije je sve jasnije i vec mnogo lakse.
 
Odgovor na temu

MixMaster

Član broj: 10076
Poruke: 323
*.podgorica.cg.yu



+32 Profil

icon Re: Dev C++! Sintaksa, grafika...?19.11.2003. u 23:58 - pre 219 meseci

Uh, ja se izvinjavam zbog moje predjasnje poruke. Bolje da ne pricam kako je nastala...

Nego da se vratimo na temu. Zelio bih znati, da li se u pomenutom Dev C++u sa obicnim C++om mogu praviti DOS meniji. Znaci tipa kada se podigne DOS editor pa znaci njegovi meniji File, Edit itd?

Pozdrav.

p.s. Ipak hvala na dosadasnjim odgovorima.
Vidi bako, DžEDAJ!
 
Odgovor na temu

idb
Ivan Bulic
Beograd

Član broj: 4436
Poruke: 402



Profil

icon Re: Dev C++! Sintaksa, grafika...?20.11.2003. u 09:58 - pre 219 meseci
Citat:
Nego da se vratimo na temu. Zelio bih znati, da li se u pomenutom Dev C++u sa obicnim C++om mogu praviti DOS meniji. Znaci tipa kada se podigne DOS editor pa znaci njegovi meniji File, Edit itd?


Praviti DOS programe, ili bolje receno konzolne aplikacije, danas je opravdano samo u slucaju ako korisnik programa nema potrebu za vecom komunikacijom sa programom. Mislim da je pravljenje menija u ovakvim aplikacijama teze nego u Windows aplikacijama. Nekada je u Turbo C-u postojala "Turbo Vision" cime je takav posao bio olaksan,... ali toga nema u Dev-Cpp.

Ako ti treba takav program onda je bolje pisati ga kao Windows aplikaciju. Uz Dev-Cpp dobijas i nekoliko primera gotovih aplikacija medju kojima je "MDIApp" cijom nadgradnjom (narvno uz puno kucanja - ovde nema vizuelnih alata) mozes napraviti to sto spominjes.
 
Odgovor na temu

leka
Dejan Lekić
senior software engineer, 3Developers
Ltd.
London, UK

Član broj: 234
Poruke: 2534
*.racasse.se

Sajt: dejan.lekic.org


+2 Profil

icon Re: Dev C++! Sintaksa, grafika...?20.11.2003. u 17:19 - pre 219 meseci
Ako ti bas trebaju DOS aplikacije onda ti toplo preporucujem jos jedno OpenSource stvar - zove se OpenWatcom - u pitanju je nekada (licno misljenje) najbolji C/C++ kompajler za DOS (bar meni poznat). OpenWatcom naravno moze da generise i Windows 16bit i 32bit kod, kao i OS/2 kod. URL: http://www.openwatcom.org .
Dejan Lekic
software engineer, MySQL/PgSQL DBA, sysadmin
 
Odgovor na temu

MixMaster

Član broj: 10076
Poruke: 323
*.podgorica.cg.yu



+32 Profil

icon Re: Dev C++! Sintaksa, grafika...?21.11.2003. u 23:34 - pre 219 meseci
Hvala na odgovorima. Nasao sam primjer u Dev-u, ali sam malo nesiguran u sve to...vidim npr za najobicniji prozor potrebno je otprilike 60 linija koda. Ne znam sta da kazem?! (Pretpostavljam da nema neko papirno izdanje knjiga o WinAPIju?)
Odakle bih to mogao da naucim recimo, kada bih zelio?
Ajde da to ovako kazem, a volio bih da me svi pazljivo "procitaju"...nesiguran sam ustvari u vezi sa svim ovim programkim jezicima. Jednostavno, ne zelim da ucim nesto sto cu nakon godinu dana morati da zaboravim. Znaci prije pet minuta se trazio Visual Basic, sada Delfi ili Visual C++ a sjutra npr C#!?!
Ja sam se izmedju ostalog opredijelio jos prije par godina za obicni C++ (da ga nazovemo DOS programi). Sta mogu npr sa tim? Ajde da pocnemo odatle!

Puno hvala momci za sve odgovore i na ovom postu, mnogo ste mi pomogli.

Pozdrav.
Vidi bako, DžEDAJ!
 
Odgovor na temu

leka
Dejan Lekić
senior software engineer, 3Developers
Ltd.
London, UK

Član broj: 234
Poruke: 2534
*.racasse.se

Sajt: dejan.lekic.org


+2 Profil

icon Re: Dev C++! Sintaksa, grafika...?22.11.2003. u 11:38 - pre 219 meseci
Najobicniji prozor se moze otvoriti sa samo 5-6 linija koda. - Sve zavisi koji toolkit zelis (ili ne zelis) da koristis. Ako zelis da koristis samo WinAPI za kreiranje prozora onda ce ti trebati i vise od 60 linija C/C++ koda. :)
Dejan Lekic
software engineer, MySQL/PgSQL DBA, sysadmin
 
Odgovor na temu

draxd80
sombor

Član broj: 15809
Poruke: 26
*.verat.net



Profil

icon Re: Dev C++! Sintaksa, grafika...?23.11.2003. u 11:30 - pre 219 meseci
ZA MixMaster-a:
Gle ovako Win32 api ako planirash objektno programirat to neide ja sam to ukapiro tako da ti je jedini spas neka objektna biblioteka za Dev-c++ kao sto je npr FLTK ja ga koristim i stvar je stvarno jednostavna i efikasna ima nekih malih nedostataka koji jako mogu bit prevazidjeni sa ponekim pokazivacem tu i tamo, Dos programiranje ... pa ovaj to ti je jedno te isto samo skopcash nove biblioteke nove klase i f-je ... mislim i radish ,Win32api ce ti trebat za druge stvari osim GUI-a tako da se ne moze izbec,uzgled FLTK ima i GUI desing tool nalik na one u BCB i VC++, i da bi napravio prozor treba ti cak 4 linije koda Dev-c++ takodje ima dodatak za GUI The Gimp Toolkit (GTK+) i WxWindows , WxWindows mi je nesto jako spor (JAKO) a GTK+ je dobar(tako kazu) al njegov GUI desinger se zapuca cim ga startujem pa sam odusto od njega tako da moj izbor je FLTk sve ih mozesh naci na
http://www.bloodshed.net/dev/packages/index.html
 
Odgovor na temu

[es] :: C/C++ programiranje :: Dev C++! Sintaksa, grafika...?

[ Pregleda: 4951 | Odgovora: 7 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.