Citat:
MajorFatal:
.... i dodao bih da nije fer od vas da mi poturate tačku J kad lepo mogu da se uoče tačke M i N :)
.....
Odnosno ovde ima i jedna mala zanimljivost da tako kaže čovek, za pokazivanje da je romb baš na tom mestu može da posluži duž DI, ali ne i duž HI, to jest HJ koju je jans nacrtao i tako ljubazno obeležio sa dužinom a, i poturio meni da me zavede.
Najpre da napomenem da, kada pišem neku poruku ili komentar na postove u nekoj temi, vodim računa o Pravilniku foruma, posebno o tački 4, odnosno i o tački 12. Smatram da u mojoj prethodnoj poruci u ovoj temi ništa nije u suprotnosti sa Pravilnikom foruma, takođe da ništa nisam samouvereno tvrdio, niti sam bio ciničan. Nisam ništa poturio sa namerom da „zavedem“. Samo sam na primeren način ukazao na (neke) propuste u porukama člana MajorFatal. Što se tiče tačaka
M i
N, tih tačaka u porukama koje sam komentarisao nije bilo. Zašto ja treba da ih uočim? Uočio sam tačku
J pa konstruisao duž
HJ i obeležavanjem napomenuo da je njena dužina
a, a sve to da bi istakao da je ta duž duža od duži
d, odnosno dijagonale romba
ED.
A sada još jednom o prethodnom postupku.
Kroz tačke
D i
E konstruisane su paralele
l1 i
l2 (paralelne sa osnovicom trougla). Zatim je konstruisana simetrala duži
DE koja paralele seče u tačkama
G i
H. Četvorougao
GEHD je romb. Stranica romba je obeležena slovom
a, a ugao između stranice romba i dijagonale
DE obeležen sa

. Na priloženoj slici nije trougao sa uglovima i duž
BE, zato što se ti objekti ne koriste u navedenom postupku. Eventualno bi mogli konstruisati i duž
BE, koja osnovicu romba seče pod uglom od
65o, ali se ona ne može iskoristiti u dokazivanju. Na osnovu položaja te duži na jednoj od prethodnih slika, možemo zaključiti da je

.
Pošto nemamo drugih podataka o rombu, nije moguće odrediti ugao

(možemo ga samo izmeriti), niti možemo dokazati da taj ugao ima određenu meru (ako smo prethnodno veličinu ugla odredili merenjem), odnosno nije moguće utvrditi (ili dokazati) da li su stranica romba i dijagonala
DE jednake ili različitih dužina.
Prema tome, samo pomoću navedenih paralela, odnosno romba, zadatak nije moguće rešiti. Kružnice
k3 i
k2, ne menjaju situaciju zato što ne "sadrže" nikakav podatak o rombu (izuzev stranice romba).
[Ovu poruku je menjao jans dana 02.02.2025. u 19:50 GMT+1]