Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Sta je to svetlost, kako nastaje i prolazi kroz materiju, ima li sta brze???

[es] :: Fizika :: Sta je to svetlost, kako nastaje i prolazi kroz materiju, ima li sta brze???
(Zaključana tema (lock), by NicholasMetropolis) (TOP topic, by Aleksandar Marković)
Strane: < .. 1 2 3 4 5 6 7 8

[ Pregleda: 66824 | Odgovora: 155 ] > FB > Twit

Postavi temu

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

milos crni
bar

Član broj: 149905
Poruke: 98
93.87.32.*+8 Profil

icon Re: Sta je to svetlost, kako nastaje i prolazi kroz materiju, ima li sta brze???12.08.2011. u 03:49 - pre 116 meseci
Citat:
Objasni jednom "školaracu" što je to "fizikalna terminologija"?


Terminologija koja se odnosi na fiziku, skup svih njenih termina, gledajući u istorijskom kontekstu do najsavremenijih, zajednički jezik onih koji se njome bave.Zato se sama mora neprekidno pratiti radi usvajanja novih termina.Ali postoje i termini koji su sasvim novi i figuriraju samo u nekim novim teorijama, zato se pojavljuju samo u objavi istih i u njima su objašnjeni.

Citat:
Šta podrazumijevaš pod "vezom svijesti sa kvantnom mehanikom"?


Ovo je sastavni dio moje teorije i nemogu ti ga objasniti ovdje.
Ipak radi naslućivanja potraži neke radove pro. ing. Spasoja Vlajića.

Citat:
Što je to "pitagorin svemir brojeva"?


Ovo je za posebnu temu, trajalo bi poduže i možda je najbolje potražiti na netu nešto u vezi pitagorejskog učenja radi razumijevanja istog.

Pozdrav i prijatno.
 
0

kandorus

Član broj: 266404
Poruke: 429
*.yourproxyhost.com.+443 Profil

icon Re: Sta je to svetlost, kako nastaje i prolazi kroz materiju, ima li sta brze???12.08.2011. u 18:10 - pre 116 meseci
Fizika i "fizikalna" baš i nisu sinonimi. Ja bih rekao terminologija u fizici.

Povodom izraza "pitagorin svemir brojeva" nije pitanje da li ga treba tražiti po netu već o čemu je tu reč, kakve veze ima sa brzinom svetlosti?
 
0

milos crni
bar

Član broj: 149905
Poruke: 98
93.87.32.*+8 Profil

icon Re: Sta je to svetlost, kako nastaje i prolazi kroz materiju, ima li sta brze???12.08.2011. u 21:39 - pre 116 meseci
Ne mogu da kažem fizička jer je taj izraz vrlo širok i gramatički nepravilan, već fizikalna što znači da je u vezi sa fizikom.
Fizika od star.grčki fizis-priroda.Znači fizički prirodan, a fizikalan prirodnjački.Dakle mi prirodnjaci, fizičari, imamo svoju prirodnjačku terminologiju i ovo je gramatički ispravno, a ne prirodnu terminologiju, ovo bi bilo vrlo, vrlo široko.

Pitagorin svemir brojeva nema direktno veze sa svjetlošću, t.j. njenom brzinom, već sa kvantnom mehanikom, kako je mi danas zovemo.Pa nisu valjda naučnici 20.v. izmislili da se osnovice materije mogu kvantifikovati, čak i sama gustina energije.
Uostalom ovo su hiljadama godina mudraci znali, ili barem naslućivali, za ovo ima mnoštvo dokaza u radovima staroindijskih škola samkaja i višešika, kao i kod str. iranskih zoroastrejaca i kaldejaca u str. kineskim knjigama tao te king i ji đina, učenjima pitagorejaca, kao i u našoj velesovoj knjizi, t.j. učenje o pravu, od prav, svijet finih energija i vektora(pravaca, zato se i zove prav) koji sintetiše energiju iz duhovnog svijeta(hipersvemir) u jav, materijalni, javni, pojavni svijet i istu vraćaju u pređašnji.
 
0

kandorus

Član broj: 266404
Poruke: 429
*.yourproxyhost.com.+443 Profil

icon Re: Sta je to svetlost, kako nastaje i prolazi kroz materiju, ima li sta brze???13.08.2011. u 16:17 - pre 116 meseci
Zato ja napišem "terminologija u fizici" i nema zabune. A sve počinje od pravilnog izražavanja.

Kakve veze ima (još uvek nedefinisan pojam) "Pitagorin svemir brojeva" sa kvantnom mehanikom?

Koje su "osnovice materije" kvantifikovane?

Priče o "mudracima" koji su nešto "znali/naslućivali" o kvantnoj mehanici imaju isto onoliko osnova koliko i tvrdnja da su Aladin (i slični) znali za televizor jer se u bajkama govorilo o "staklenim kuglama" u kojima su čarobnjaci/čarobnice/veštci/veštice "videli na daljinu". Priče za malu decu pred spavanje.

Što se tiče samkaje, Iranaca, "tao te king", "ji đina" (I Ching) mogu da primetima da si sklon misticizmu. Na primer I Ching ne sadrži ništa bitno vazano za fiziku. Jednina veza sa matematikom je da je broj trigrama i broj heksagrama stepen broja 2. Fraze koje se nalaze u I Ching-u su uopštene i mogu se proizvoljno tumačiti tako da se ni to ne može smatratui nekom matematikom.

Ti u reči tražiš više nego što ona sadrži. Reč (ako je pisana) je niz znakova ili zvukova (ako je izgovorena). Tu nema nekog posebnog značenja osim u kontekstu u kome je (pravilno) napisana/izgovorena.

Ajde priznaj da si ti pop (ili šegrtuješ za popa).
 
0

milos crni
bar

Član broj: 149905
Poruke: 98
93.87.32.*+8 Profil

icon Re: Sta je to svetlost, kako nastaje i prolazi kroz materiju, ima li sta brze???14.08.2011. u 21:05 - pre 116 meseci
Onda su i prof. ing Spasoje Vlajić, ing. Goran Marjanović, dr. Ljubo Ristovski, Dalibor Purhajmer, ing. Ivan Jušković i dr. zasigurno popovi.
Ovo sam još prije nekoliko postova rekao, ne može se samo zato što je neko u prirodnim naukama negirati njegovo poznavanje društvanih nauka, kao ni filozofije i svjetskih mitova i epike.Nemogu nikoga produhoviti samo zato što to hoću, da je to tako ovo bi uspio i Tesla.Odustao je od te zamisli,da učini svjesniom ljudsku vrstu, ali je rekao da će se u budućnosti, kad tad, čovječanstvo uzdići i proširiti svoju svijest i tada početi da primjenjuje njegove sad zaboravljene zamisli.
U svemiru je sve povezano muzika, svjetlost, brojevi, geometrija i t.d., ko ovo negira taj je sebe zatvorio i nemože se pomaći iz kalupa koji je sam stvorio.U nauci nesme da postoji konzervativizam, jer je opasno i ne dovodi do napretka.
Nisu ljudi naukom počeli da se bave u 19. i 20.v.Oni su tada samo izdvojili duhovno iz nauke i totalno je osiromašili.Za duhovne ljude kroz istoriju je postojala samo jedna jedinstvena nedeljiva nauka, koju su oni spoznavali isključivanjem svojih čulnih pobuda i dovođenjem svoje svijesti u singularnost sa sveukupnim singularitetom kosmosa, a ne stojeći sa strane i pokušati da izmjere svojim neopisivo jadnim čulima kosmičke zakonitosti.Takvim osobama kao i meni sve je jedno da li nam neko nešto objašnjava u geometriji, matematici, fizici, hemiji, mitu, muzici, slikarstvu, biologiji, sociologiji, filozofiji i t.d.Nismo mi podelili nauku, ljudske slabosti su podelile nauku.Tako su nastale matematika, kvantna mehanika, fizika, koja ima desetak podgrana, takođe i hemija, kao i razne biologije, sociologije, psihologije, hiljade filozofija, raznoraznih medicina, zologija, botanika, patologija i mali milion raznoraznih znanosti, koje će se neprekidno umnožavati kako ko pokaže slabost i nesposobnost razumijevanja šire stvarnosti.

I zaista ove rasprave nemaju nikakvog smisla više.Od mene se neprestano traži da objasnim svaku riječ, svaki izraz, što na kraju gubi svaki smisao sa temom.Molim vas postavite druge teme i odgovarajuća pitanja na njima, jer neću više da skrećem sa teme.

Ako sam nekog uvrijedio, molim izvinite, samo sam pokušao da se držim teme.

Pozdrav i hvala na razumijevanju.
 
0

kandorus

Član broj: 266404
Poruke: 429
*.yourproxyhost.com.+443 Profil

icon Re: Sta je to svetlost, kako nastaje i prolazi kroz materiju, ima li sta brze???15.08.2011. u 01:40 - pre 116 meseci
Citat:
Onda su i prof. ing Spasoje Vlajić, ing. Goran Marjanović, dr. Ljubo Ristovski, Dalibor Purhajmer, ing. Ivan Jušković i dr. zasigurno popovi.

Znaš kako, ako duhovnošću pokušavaju da objasne fizičke pojave i procese onda su sami pustili vodu za svojim diplomama.

Citat:
U svemiru je sve povezano muzika, svjetlost, brojevi, geometrija i t.d.

Svemir je prilično pusto, mračno i hladno (bliže apsolutnoj nuli nego šolji čaja) mesto sa ponekom iskrom u čijoj utrobi ključa na 100 miliona stepeni.


Citat:
sve je jedno da li nam neko nešto objašnjava u geometriji, matematici, fizici, hemiji, mitu, muzici, slikarstvu, biologiji, sociologiji, filozofiji i t.d.

Nije baš sve jedno. Na primer polje, u matematici se definiše kao struktura čiji je nosač recimo skup racionalnih ili realnih brojeva i ima svoje aksiome. S druge strane polje u fizici je sasvim nešto drugo, može se osetiti (na primer gravitaciono polje) a brojevi kao apstraktan pojam ne.

Zato
Citat:
Od mene se neprestano traži da objasnim svaku riječ, svaki izraz


Šta je to "sveukupni singularitet kosmosa"?
I kako se vrši "dovođenjem svoje svijesti u singularnost" sa bilo čim pa i "sveukupnim singularitetom kosmosa"?
 
0

milos crni
bar

Član broj: 149905
Poruke: 98
93.87.32.*+8 Profil

icon Re: Sta je to svetlost, kako nastaje i prolazi kroz materiju, ima li sta brze???16.08.2011. u 03:26 - pre 116 meseci
Još uvjek mješaš duhovnost i religioznost zato se i ne razumjemo.
Zapravo mi svi skupa smo prije mnogo godina poslušali Teslin savjet i počeli da proučavamo naduzročne pojave i time uspjeli da objasnimo većinu pojava u mikro i makro kosmičkim razmjerama, napredujući za jednu deceniju više nego čitavo čovječanstvo za jedan vijek.
Za ovo dalje ne mogu da se ne nasmijem, u vezi ovog dečijeg viđenja svemira kao mračnog hladnog mjesta...
Vakuum naime sadrži najveću energiju, samo što se ona ne prenosi zračenjem između njegovih segmenata, t.j. elemenata etra, brzinom svjetlosti, i zbog toga ne ulazi u interakciju(međudejstvo) sa pojavnim svijetom.
Ako znaš pravilnu terminologiju svake znanosti zaista ti je sve jedno da li ti neko nešto priča iz ovog ili onog pravca, isto kao i to da li vidiš note ili čuješ boje.
Citat:
Šta je to "sveukupni singularitet kosmosa"?
I kako se vrši "dovođenjem svoje svijesti u singularnost" sa bilo čim pa i "sveukupnim singularitetom kosmosa"?

Ovo dalje već spada u domen duhovnih vježbi i nije mu ovdje mjesto.

I zaista mislim da više ne bi trebalo skretati sa ove teme, u kojoj je već sve rečeno o istoj.
Ako ko ima šta novo da doda o istoj, izvolite, javljam se ako otkrijem šta novo u vezi svjetlosti.

Hvala na razumijevanju, pozdrav.
 
0

atelago

Član broj: 265415
Poruke: 776
*.dynamic.sbb.rs.+53 Profil

icon Re: Sta je to svetlost, kako nastaje i prolazi kroz materiju, ima li sta brze???16.08.2011. u 09:02 - pre 116 meseci
Citat:
milos crni
I zaista mislim da više ne bi trebalo skretati sa ove teme, u kojoj je već sve rečeno o istoj.

O temi ili o svojstvima svetlosti?
Citat:
Ako ko ima šta novo da doda o istoj, izvolite, javljam se ako otkrijem šta novo u vezi svjetlosti.

Ja bih da pitam - kako to svetlost "prolazi" kroz materiju i da odmah saopštim i svoje mišljenje jer možda je nešto novo.
Svetlost ne prolazi kroz materiju već kroz prostor između elementanih čestica materije, ukoliko u tom prostoru ne
deluju dovoljno jaka polja sila koja deluju na svetlost menjajući joj smer ili apsorbujući je u potpunosti.
Budući da postoji delovanje polja sila na svetlost koja prolazi između materijalnih čestica onda svetlost ne bi trebalo
da se kreće pravolinijski već menjajući smer a samim tim i dužinu puta - otuda sledi, možda, pogrešan zaključak
da svetlost u "prolazu" kroz materiju ima manju brzinu jer je, naravno, za duži put potrebno više vremena.

Kroz materiju mogu "prolaziti" samo polja sila (gravitaciono, magnetno) odnosno delovati, a to delovanje se i ne bi
moglo baš nazivati "prolaženjem" ako prolaženje smatramo kretanjem.
 
0

kandorus

Član broj: 266404
Poruke: 429
*.yourproxyhost.com.+443 Profil

icon Re: Sta je to svetlost, kako nastaje i prolazi kroz materiju, ima li sta brze???16.08.2011. u 10:06 - pre 116 meseci
Citat:
milos crni:

Još uvjek mješaš duhovnost i religioznost zato se i ne razumjemo.

Nema ja šta da "mješam". Ovo je forum fizike, objektivne nauke sa kojom "duhovnost" nem veze.


Citat:
milos crni:

Zapravo mi svi skupa smo prije mnogo godina poslušali Teslin savjet i počeli da proučavamo naduzročne pojave

Ko ste to "mi"?

"naduzročne pojave" - Xa Xa Xa

Citat:
milos crni:

Ako znaš pravilnu terminologiju svake znanosti zaista ti je sve jedno da li ti neko nešto priča iz ovog ili onog pravca

Već sam ti dao primer iz koga možeš videti da je od suštinskog značaja pravilna primena definicija odnosno terminologije. Dakle ne može biti "sve jedno".
 
0

atelago

Član broj: 265415
Poruke: 776
*.dynamic.sbb.rs.+53 Profil

icon Re: Sta je to svetlost, kako nastaje i prolazi kroz materiju, ima li sta brze???17.08.2011. u 10:00 - pre 116 meseci
Trebalo bi imati mere u ispraznom verbalnom nadmetanju
 
0

kandorus

Član broj: 266404
Poruke: 429
*.yourproxyhost.com.+443 Profil

icon Re: Sta je to svetlost, kako nastaje i prolazi kroz materiju, ima li sta brze???17.08.2011. u 13:19 - pre 116 meseci
Šta tačno hoćeš da kažeš? Šta (koje) je "isprazno verbalno nadmetanje"
 
0

milos crni
bar

Član broj: 149905
Poruke: 98
93.87.32.*+8 Profil

icon Re: Sta je to svetlost, kako nastaje i prolazi kroz materiju, ima li sta brze???17.08.2011. u 18:19 - pre 116 meseci
Citat:
Ja bih da pitam - kako to svetlost "prolazi" kroz materiju i da odmah saopštim i svoje mišljenje jer možda je nešto novo.
Svetlost ne prolazi kroz materiju već kroz prostor između elementanih čestica materije, ukoliko u tom prostoru ne
deluju dovoljno jaka polja sila koja deluju na svetlost menjajući joj smer ili apsorbujući je u potpunosti.
Budući da postoji delovanje polja sila na svetlost koja prolazi između materijalnih čestica onda svetlost ne bi trebalo
da se kreće pravolinijski već menjajući smer a samim tim i dužinu puta - otuda sledi, možda, pogrešan zaključak
da svetlost u "prolazu" kroz materiju ima manju brzinu jer je, naravno, za duži put potrebno više vremena.

Kroz materiju mogu "prolaziti" samo polja sila (gravitaciono, magnetno) odnosno delovati, a to delovanje se i ne bi
moglo baš nazivati "prolaženjem" ako prolaženje smatramo kretanjem.


Da to si dobro rekao, to znam, ali je onaj ko je postavio temu tako napisao.
Kod laika je to u redu, zato se iziskuje pravilna terminologija.Zapravo bi bilo pravilno da svjetlost ima međudejstvo(interakciju) sa materijom.
 
0

atelago

Član broj: 265415
Poruke: 776
*.dynamic.sbb.rs.+53 Profil

icon Re: Sta je to svetlost, kako nastaje i prolazi kroz materiju, ima li sta brze???17.08.2011. u 21:37 - pre 116 meseci
Citat:
milos crni: Zapravo bi bilo pravilno da svjetlost ima međudejstvo(interakciju) sa materijom.


Zapravo nismo definisali ni jedno ni drugo, ali znamo da postoji interakcija između tih pojava. Mi ne znamo ni šta je svetlost ni šta
je materija i u situaciji smo da samo konstatujemo šta se događa između te dve pojave ili između svojstava jedne te iste pojave.
Činjenica je, ipak, da interakcija postoji. Ta interakcija ne bi smela da se samo svede na puku informaciju - svetlost se u različitim
medijima prostire različitom brzinom - a da se detaljnije ne istraži šta je uzrok tome ili zašto nam izgleda kao da svetlost ima
drukčiju brzinu jer postoji mogućnost i da nije tako.
 
0

kandorus

Član broj: 266404
Poruke: 429
*.yourproxyhost.com.+443 Profil

icon Re: Sta je to svetlost, kako nastaje i prolazi kroz materiju, ima li sta brze???18.08.2011. u 01:27 - pre 116 meseci
Nemoramo "zvanično" da definišemo materiju da bi smo znali šta je materija. Ono što je otvoreno pitanje to je šta su konačni (mikro) gradivni elementi materije. Problem je kad se predje na mikro nivo. I u takvim situacijama moramo biti jako oprezni. Čovek uočava pojave na makro nivou a objašnjenja traži na mikro nivou. Tada moramo imati na umu da je recimo pojam dualnosti (elektromagnetni talas/čestica) samo veštački stvoren koncept (radli lakšeg tumačenja/objašnjenja pojave) a da u stvarnosti ne postoji nikakva dualnost. Drugim rečima neće se foton ponašati malo kao elektromagnetni talas a malo kao čestica već se uvek ponaša na sebi svojstven način. Medjutim, ljudima je nekad lakše da protumače neku pojavu ako foton posmatraju kao talas a nekad kao česticu. Dakle, dualniost nije objektivna već subjektivna kategotija.

Slučajeva da elementarni pojmovi nisu "zvanično" definisani ima i u drugim oblastima. Na primer u geometriji tačka uopšte nije definisana, pa ipak "sve funkcioniše".

Povodom iznetog stava da
Citat:
Budući da postoji delovanje polja sila na svetlost koja prolazi između materijalnih čestica onda svetlost ne bi trebalo da se kreće pravolinijski već menjajući smer a samim tim i dužinu puta - otuda sledi, možda, pogrešan zaključak da svetlost u "prolazu" kroz materiju ima manju brzinu jer je, naravno, za duži put potrebno više vremena.

postavio bih pitanje vezano za refrakciju. Tj, kako bi se takvim konceptom objasnila pojava refrakcije?

Naime, do refrakcije dolazi kad svetlost prolazi kroz sredine različite optičke gustine. Tako, na primer, pri prolasku iz optički redje u optički gušću sredinu svetlost se prelama ka normali. Ako uzroke promene brzine svetlosti tražimo u interakcijama polja sila - foton (ili sudarima foton - mikro čestica) zašto je taj ugao uvek ka normali? Jer nema razloga da foton pogadja česticu (recimo elektron) uvek na isti način tako da ugao odbijanja bude uvek isti. Iz istog razloga ni interakcija polje sila elektrona - foton ne bi vodila jedinstvenom uglu refrakcije. Naprotiv, ako na elektron posmatramo kao na sferu, interakcija foton - elektron može da bude u bilo kojoj tački one polovine sfere koja je okrenuta u smeru kretanja fotona. Elektron je takodje u stalnom kretanju i može biti pogodjen u bilo kojoj tački svoje putanje. Imali bi donekle uniformnu raspodelu tačke sudara na polusferi (elektrona) a smamim tim i čitav niz prelomnih uglova odnosno difuzno raspršenu svetlost. Medjutim za monohromatsku svetlost ugao refrakcije je jedinstven.
 
0

atelago

Član broj: 265415
Poruke: 776
*.dynamic.sbb.rs.+53 Profil

icon Re: Sta je to svetlost, kako nastaje i prolazi kroz materiju, ima li sta brze???18.08.2011. u 02:53 - pre 116 meseci
Možda bi trebalo nacrtati, ali trenutno nemam vremena, međutim, posmatrajmo mesto ulaska svetlosnog
zraka u optički gušću sredinu kada taj zrak nije normalan na površinu te sredine.
Ako na mestu ulaska povučemo normalu na svetlosni zrak onda vidimo da sa jedne strane svetlosnog zraka
imamo atome optički gušće sredine a sa druge strane imamo atome optički ređe sredine - svetlosni zrak
se povija prema atomima optički gušće sredine sve dotle dok u nju ne uđe. Kad je svetlosni zrak ušao
u optički gušću sredinu onda su uslovi s obe strane podjednaki sve do izlaska iz te sredine. Na izlasku
opet imamo neravnotežu koja svetlosni zrak vraća u paralelan smer onom koji je bio pri ulasku.
Većina svetlosnih zraka se ponaša ovako, ali, naravno, ima i zraka koji su reflektovani ili apsorbovani.
 
0

kandorus

Član broj: 266404
Poruke: 429
*.yourproxyhost.com.+443 Profil

icon Re: Sta je to svetlost, kako nastaje i prolazi kroz materiju, ima li sta brze???18.08.2011. u 06:19 - pre 116 meseci
U tom slučaju bi bilo da optički gušća sredina više privlači elektromagnetne talase/fotone. Jednom pri ulasku u optićki gušću sredinu kada se svetlosni zrak savija ka normali, tj. ka optički gušćoj sredini, a drugi put pri izlasku iz optički gušće sredine. Pri izlasku iz optički gušće sredine savijanje svetlosnog zraka je od normale i prema površini optički gušćeg materijala. Dakle, kao da optički gušća sredina privlači fotone. Merdjutim, foton je električno (i magnetno) neutralan pa je nejasno šta ga privlači. Ali i da optički gušća sredina privlači fotone više od optički redje onda zašto se ne prelamaju zraci koji idu pod uglom 0° u odnosu na dodirnu površinu?
 
0

atelago

Član broj: 265415
Poruke: 776
*.dynamic.sbb.rs.+53 Profil

icon Re: Sta je to svetlost, kako nastaje i prolazi kroz materiju, ima li sta brze???18.08.2011. u 21:08 - pre 116 meseci
Citat:
kandorus: Ali i da optički gušća sredina privlači fotone više od optički redje onda zašto se ne prelamaju zraci koji idu pod uglom 0° u odnosu na dodirnu površinu?

Da pogledamo šta se u tom slučaju dešava na kraju optički gušće sredine t.j. kad je zrak napustio dodirnu površinu?
Da li je nastavio kretanje u istom smeru ili nije?
 
0

zzzz
milan kecman
bluka

Član broj: 11810
Poruke: 2089
..able.dyn.broadband.blic.net.+194 Profil

icon Re: Sta je to svetlost, kako nastaje i prolazi kroz materiju, ima li sta brze???03.12.2011. u 15:05 - pre 112 meseci
Sada, poslije OPERA eksperimenta u CERN-u,izgleda da imamo odgovor na pitanje "ima li sta brze?".
-Električno neutralne čestice mase nekoliko puta veće od elektrona (neutrini) postižu veću brzinu od svjetlosti u vakumu.

Da li je moguće napraviti eksperiment za provjeru zbrajanja brzine svjetlosti:c1=c+v>c?Hoće li se moći osigurati finansiranje takvog eksperimenta?Ja mislim da hoće.I siguran sam da će biti uspješan,a ko želi može pogledati zašto:
http://str.dinstudio.com/diary_1_1.html

________________________________

Najbolja kritika formule za Sagnac effect:
https://www.omicsonline.org/op...090-0902-1000189.php?aid=78500

OK evo prave formule:P=2wft^2 [period]
 
0

atelago

Član broj: 265415
Poruke: 776
*.dynamic.sbb.rs.+53 Profil

icon Re: Sta je to svetlost, kako nastaje i prolazi kroz materiju, ima li sta brze???03.12.2011. u 23:36 - pre 112 meseci
Naše oko je napravljeno tako da može opažati samo elektromagnetske talase, a oni onda moraju imati brzinu c u
odnosu na oko. Drukčije brzine svetlosti oko ne može detektovati jer nije tako napravljeno i dobro je da nije jer
bi u suprotnom došlo do preklapanja informacija.
Svako istraživanje brzine svetlosti ustvari nije to bilo. Istraživali smo šta može oko ili drugi detektor EM talasa i,
naravno, dobijali smo uvek isti rezultat.
Ovo je izuzetan primer kako se mogu pogrešno tumačiti rezultati eksperimenata i još drastičniji primer kako se
zanemaruje strogost i logika u interpretaciji tih rezultata.
 
0

zzzz
milan kecman
bluka

Član broj: 11810
Poruke: 2089
..able.dyn.broadband.blic.net.+194 Profil

icon Re: Sta je to svetlost, kako nastaje i prolazi kroz materiju, ima li sta brze???04.12.2011. u 01:07 - pre 112 meseci
Citat:
atelago: Naše oko je ....

Ja sam uputio na ovo:http://str.dinstudio.com/diary_1_1.html
Jes pročito?I šta tu ne valja?Skontaj pa poruči da vidimo tvoje mišljenje.Biću zahvalan.
________________________________

Najbolja kritika formule za Sagnac effect:
https://www.omicsonline.org/op...090-0902-1000189.php?aid=78500

OK evo prave formule:P=2wft^2 [period]
 
0

[es] :: Fizika :: Sta je to svetlost, kako nastaje i prolazi kroz materiju, ima li sta brze???
(Zaključana tema (lock), by NicholasMetropolis) (TOP topic, by Aleksandar Marković)
Strane: < .. 1 2 3 4 5 6 7 8

[ Pregleda: 66824 | Odgovora: 155 ] > FB > Twit

Postavi temu

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.