Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Buck za malu fotonaponsku elektranu...

[es] :: Elektronika :: Buck za malu fotonaponsku elektranu...

Strane: << < .. 4 5 6 7 8 9 10 11 12

[ Pregleda: 30704 | Odgovora: 232 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

macolakg
Dragoljub Aleksijevic
Kragujevac

Član broj: 301424
Poruke: 3130
*.dynamic.isp.telekom.rs.+1058 Profil

icon Re: Buck za malu fotonaponsku elektranu...17.11.2016. u 12:06 - pre 57 meseci
Mikikg,

Bar ti znaš da su mi veoma poznate najmodernije komponente, takođe da ih obično imam na lageru među prvima u Srbiji.

Oblast solarnih elektrana nije ni malo naivna i sam znaš da se tu koriste najžešće topologije i veoma složeno upravljanje da bi se izvukao "svemirski" KKD, gde se štedi svaki milivat snage.
Na žalost, tim tehnologijama mi u Srbiji teško imamo pristupa (seti se onog konvertera kog je trebalo da radimo za NL).
Amateri su ograničeni sa izradom višeslojnih pcb i korišćenjem gomile mikrokomponenti moćnih performansi koje jedino na takvoj pcb mogu da rade. Uz to normalno idu veoma skupi simulacioni alati i naravno rad od nekoliko meseci u veoma skupim lab uslovima, sa ekipom od nekoliko prvoklasnih konstruktora.

Za sada se kod nas amateri mogu zadovoljiti sa KKD reda 90+%, što i nije loše jer se relativno lako može postići bez onih stravičnih lab troškova.
Visok KKD je uvek lakše postići sa što većim naponom aku i panela, a sa što manjom strujom istih. Nesrećna kvadratna zavisnost gubitaka sa porastom struje tu igra ključnu ulogu.

Pri naponu aku od 12v, KKD od 90+% postaje problem, dok pri naponu od 400V 98+% postaje problem :-).

Što više panela na red i naravno akumulatora na red, da bi se dobili veći naponi i manje struje, pri istoj snazi (ujedno je jako olakšana konverzija DC-200/400V na 115/230Vac, 60/50Hz), radi jevtinog dobijanja dobrog KKD.
Tada u prvi plan dolaze i vrlo moderne SiC i SiC GAN komponente, koje tek dodatno uvećavaju KKD. SIC komponente su prosto prirodno predisponirane ka višim naponima i manjim strujama, kako diode tako i mosfeti.

Naravno, gomila akumulatora na red takođe ima svoju "kaznu": cena i neophodna oprema za balansiranje punjenja, što je inače preporuka već kod samo dva komada na red, ako se želi maksimalan vek akumulatora.
Ili to ili ručno vršiti balansiranje punjenja na možda mesečnom nivou, što je vrlo zamoran rad.

Za balansiranje aku se uglavnom koriste razne topologije reverzibilnog tipa sa obrnutim polaritetima primar-sekundar, a jedna od najjednostavnijih je Ćuk sa sinhronim ispravljanjem (na obe strane mosfet), upravljan sa zajedničkim drajver trafoom sa mnogo sekundara i duty od 50% (sa neophodnim deadtime naravno).

Za ove potrebe se koriste maleni pretvarači snage svega nekoliko W. U dužem periodu su sasvim sposobni da održavaju precizan balans punjenja.
Evo u prilogu primer.

Pozdrav drugar
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

macolakg
Dragoljub Aleksijevic
Kragujevac

Član broj: 301424
Poruke: 3130
*.dynamic.isp.telekom.rs.+1058 Profil

icon Re: Buck za malu fotonaponsku elektranu...17.11.2016. u 13:18 - pre 57 meseci
@cukovanny,

Ono što sam zaboravio da pomenem je da u radu od Ilića i Maksimovića imaš dosta interesantih radova na temu, naslovljenuh na kraju dokumenta u priloženom spisku korišćene literature...

U principu nije važno što je sve to masivno komplikovana literatura. Ipak je vredi pročitati, i ako si amater, jer vremenom stvari počinju polako da se kompletiraju u jednu bolju celinu.
Treba čitatri i literaturu koja je trenutno nedovoljno razumljiva. Prisustvo tih informacija postepeno bude rasvetljeno kako vreme prolazi i kako se napreduje u učenju.
Jedino ograničenje je koliko daleko želiš da ideš u tome...
 
Odgovor na temu

zoksy

Član broj: 262691
Poruke: 216
*.mbb.telenor.rs.+6 Profil

icon Re: Buck za malu fotonaponsku elektranu...17.11.2016. u 17:49 - pre 57 meseci
Pozdrav, kako bi se ponasao UC3843 u ovoj ulozi? Po pitanju maksmanog iskoriscenja panela pri jakom suncu predlozio bi kontrolu ulaznog napona u konvertor. Posto konvertor može da obori napon na 30v , to znaci da nema maksimalnog iskoriscenja. U ovom slučaju to bi bilo 2x36v,tako piše na panelu. Nešto tako slično rade MPPT. Ispravite me ako gresim.
 
Odgovor na temu

cukovanny
svaštar
glx
Planina

Član broj: 44538
Poruke: 952
79-101-21-38.static.isp.telekom.rs.+38 Profil

icon Re: Buck za malu fotonaponsku elektranu...17.11.2016. u 21:48 - pre 57 meseci
Citat:
@cukovanny,

Nešto ti tu nije u redu sa pomenutim ciframa.

Taj buck kog sam edukativno priložio ne bi smeo na "leru" da troši 200mA!? Tu nešto ne valja ili si pogrešno merio.
Mada mi se pre čini da si nešto pogrešno izmerio.


istina. nisam dobro merio. dok radi u leru troši oko 70-90mA kad nema ulaznog napona. kad mu dovedem ulazni napon, ali i pri opterećenju - potroššnja pada na 40-50mA.Citat:
Diskretna verzija koju si pravio ima interesantnu osobinu vremenskog ograničenja trajanja impulsa, nezavisno od toga da li je MCU zabagovao i da mu je jedan od izlaza ostao na stanju 1. To rešava vrednost RC članova ka gejtovima gornjih mosfeta u drajverskom sklopu pre drajver trafoa. Veličinom tog RC se može namestiti neka vrsta hardverskog WDT koji će u slučaju zaglavljivanja MCU na pri stanju 1 na jednom od pwm izlaza, jednostavno posle nekog vremena isključiti postojeći impuls.
Ujedno je posliužila tome da nešto korisno naučiš analizirajući to što praviš.


u vezi da tim, bilo mi je jasno pa mi je postalo opet nejasno kuda struja prolazi kad na , recimo, 14ki dođe logička 1. koliko sam skapirao , ti direktno ovde upravljašš samo sa N fetovima, dok su P fetovi odgođeno okinuuti vrednošću 3k3 i 100n ? ali ukratko , kuda struja prođe u jednom polutalasu, a kuda u drugom polutalasu? jednostavno, nov sam sa nekim koncepptima u elektronici, a zbog treće i po banke starosti već sporije kapiram :)
Citat:
Sada, kada si već probao diskretnu verziju, i naučio mnogo toga za kratko vreme, evo ti pojednostavljene i efikasnije verzije kad nabaviš drajverske čipove.
Rešenje je krajnje jednostavno i imaš ga u prilogu (TC427 možeš koristiti umesto tog diskretnog sklopa ispred trafoa, direktno sa onim vrednostima sa šeme, doduše ima samo dva otpornika i decoupling kondove na napajanju).

Pažnja!!!
Radi se o edukacionom obliku kompletne šeme, odakle možeš koristiti principe, i da razumeš o čemu treba voditi računa, a konkretne vrednosti moraš izračunati.
Ujedno sam dao odgovore i Milanu iz Obrenovca.to je bila dobra ideja, prvo neintegrisano rešenje, a onda black box. samo , nažalost, meni je za sada još jedno 30% black box. jednostavno, previše je to informacija da bi se pravilno i smisleno nataložile u mozgu i da bi mogle da se spoje u razumljiv naučni koncept. ali , neka si napisao pa ćemo se povratiti...Citat:

Objašnjenje detalja sklopa:

- Kontrola na panelu ima bleeder sklop koji služi tome da ograniči maksimalni napon panela kada su aku puni a sunce je veoma jako. Tada buck ne troši ka aku, a ta situacija se može dogoditi. Najjednostavnije je tako sa darlingtorn BJT i običnom zenericom koja ima neki prag maksimalnog napona. Power BJT s smešta na hladnjak a R8 preuzima veći deo discipacije. Kontra dioda na R8 je ako je on induktivnog karaktera (žičani R).


dummy load ?


Citat:
- NMOS M3 služi da se pomoću MCU može isključiti panel sa linije ukoliko je njegov napon manji od Vbatt. Jednostavna preventivna mera ako se želi odvajanje panela u tim situacijama.


negde sam već napisao da nikad nisam merio da li stvarno teče nekakva struja od baterija ka panelima noću ....
Citat:
- Opcioni strujni transformator, kog je uvek moguće izvesti u dvofaznim buck aplikacijama, kojima su simetrični impulsi i pomereni za 180* (PP upravljanje), služi merenju DC struje na jevtin i nediscipativan način. Kod jednofaznog buck se mora koristiti DCCT ili Shunt. Prvi je skup i zahteva napajanje elektronike u njemu. a drugi discipira.


jasno.
Citat:
- Opcioni sinhroni ispravljač koji može zameniti zamajne diode i uvećati efikasnost buck. Kod ovoga treba biti oprezan jer kada je pwm zadatak manji od potrebnog, onda sinhroni buck odmah radi kao sinhroni boost i pumpa napon na Cbulk. Ujedno pri pwm=0 oba sinhrona ispravljača postaju kratak spoj za aku, kroz storage zavojnice. Zato se uvodi ograničenja trajanja impulsa diferencijatorskim RC članovima ispred invertujućeg drajvera TC426. Onda u slučaju pwm=0 oba donja mosfeta se isključuju za kratko vreme definisano sa WDT RC članom. Drugi RC član je neophodni deadtime protiv uzdužnog provođenja polumostova. Kada su samo zamajne diode upotrebljene onda nema tih problema, ali ima neke discipacije na njima. Pad napona zamajnih brzih dioda je tipično 0.9V. Pri 15A izlazne struje, pojedinačna dioda može discipirati oko 7W, ne više, a to i nije neki poseban gubitak pri 400+W koje očekuješ na izlazu.
Bez sinhronog ispravljanja je daleko jednostavnije i ima manje problema.
Sinhrona ispravljanja se retko kad koriste iznad 10-15V jer naglo rastu gubici u inače prirodno jako lošim body diodama bilo kog mosfeta. Čak i najnoviji i veoma napredni imaju dosta lošiju body diodu od sasvim prosečne ultrafast Si diode.znači nema smisla baktati se sa sinhronim buckovima na 28V i 48V.
Citat:
- Tri izlazne konfiguracije: interleaved dvofazni buck, o kom treba da počitaš i zaključiš prednosti-mane.
Klasičan dvofazni buck, sa dve storage zavojnice, opet da pročitaš o tome, i ZCT (zero current transition) dvofazni buck, po rešenju Dragana Maksimovića i Milana Ilića, rešenje povoljno za velike snage i rad sa sporijim IGBT.
Biće literature u prilogu.
Treba malo da proučiš sva tri oblika dvofaznih buck, a veruj mi bićeš zadovoljan naučenim.

-


ULTRA ZANIMLJIVO. imam da čitam do nove godine :)
hvala na literaturi i preporuci. za zct sam čuo, ali i za ćuk, ali još se nisam uhvatio u koštac sa nj.
treba vremena, i uz gradnju pretvarača i rešavanje različitih konstrukcionih zahteva, a kvalitetne knjige - leći će to sve.
nekome sporije, nekome brže....

pozdrav
 
Odgovor na temu

Living Light

Član broj: 331540
Poruke: 5430+983 Profil

icon Re: Buck za malu fotonaponsku elektranu...17.11.2016. u 23:58 - pre 57 meseci
Mladi, .....mladi,....pocetnici, .....Omladinci ......i oni koji vape za znanjem iz Elektronike ...

Obratiti PAŽNJU na Macoline reci !!! :

Citat:
macolakg: nije važno što je sve to masivno komplikovana literatura. Ipak je vredi pročitati, i ako si amater, jer vremenom stvari počinju polako da se kompletiraju u jednu bolju celinu.

Treba čitati i literaturu koja je trenutno nedovoljno razumljiva. Prisustvo tih informacija postepeno bude rasvetljeno kako vreme prolazi i kako se napreduje u učenju.

Jedino ograničenje je koliko daleko želiš da ideš u tome......S J A J N O !
 
Odgovor na temu

cukovanny
svaštar
glx
Planina

Član broj: 44538
Poruke: 952
adsl-114-235.bluenet.rs.+38 Profil

icon Re: Buck za malu fotonaponsku elektranu...18.11.2016. u 07:16 - pre 57 meseci
Citat:
zoksy:
Pozdrav, kako bi se ponasao UC3843 u ovoj ulozi? Po pitanju maksmanog iskoriscenja panela pri jakom suncu predlozio bi kontrolu ulaznog napona u konvertor. Posto konvertor može da obori napon na 30v , to znaci da nema maksimalnog iskoriscenja. U ovom slučaju to bi bilo 2x36v,tako piše na panelu. Nešto tako slično rade MPPT. Ispravite me ako gresim.
uc3843 je ic kontroler za smps koji ne može ništa sam da uradi, sem da ga zabodeš u sapun pa da te žulja kad pereš ruke :)
ja bar nisam razumeo šta hoćeš da kažeš... a koncept koji si naveo je besmislen.

 
Odgovor na temu

mikikg
System administrator
Srbija

Član broj: 3779
Poruke: 5000
*.dynamic.isp.telekom.rs.

Sajt: yu3ma.net


+494 Profil

icon Re: Buck za malu fotonaponsku elektranu...18.11.2016. u 15:11 - pre 57 meseci
Citat:
macolakg:

Mikikg,
Bar ti znaš da su mi veoma poznate najmodernije komponente, takođe da ih obično imam na lageru među prvima u Srbiji.
...

Za balansiranje aku se uglavnom koriste razne topologije reverzibilnog tipa sa obrnutim polaritetima primar-sekundar, a jedna od najjednostavnijih je Ćuk sa sinhronim ispravljanjem (na obe strane mosfet), upravljan sa zajedničkim drajver trafoom sa mnogo sekundara i duty od 50% (sa neophodnim deadtime naravno).

Za ove potrebe se koriste maleni pretvarači snage svega nekoliko W. U dužem periodu su sasvim sposobni da održavaju precizan balans punjenja.
Evo u prilogu primer.

Pozdrav drugar


To sam potpuno svestan i drago nam je da si sa nama u drustvu i da prenosis to iskustvo. Neke stvari se iznova otkrivaju, ove topologije su poznate decenijama u nazad ali sa upotrebom modernih komponenti dobijaju novo svetlo i to je ono sto ti kazes "veliki povratak" cak i hard-swiching topologija koje sad nisu nista losije od nekih drugih.

Oko balansiranja, ovo je predivno resenje, prosto a tako efektno da cena delova je zanemarljiva u odnosu na pogodnosti koje pruza!
Site about Software Defined Radio – SDR
http://yu3ma.net/
https://github.com/yu3ma
On-line LM317 kalkulator
 
Odgovor na temu

Living Light

Član broj: 331540
Poruke: 5430+983 Profil

icon Re: Buck za malu fotonaponsku elektranu...18.11.2016. u 20:16 - pre 57 meseci
Citan VAS, plitko disem i NE trepcem...

Citat:
mikikg: ove topologije su poznate decenijama u nazad ali sa upotrebom modernih komponenti dobijaju novo svetlo i to je ono sto ti kazes "veliki povratak" cak i hard-swiching topologija koje sad nisu nista losije od nekih drugih.Perfekno receno !
 
Odgovor na temu

cukovanny
svaštar
glx
Planina

Član broj: 44538
Poruke: 952
adsl-114-235.bluenet.rs.+38 Profil

icon Re: Buck za malu fotonaponsku elektranu...19.11.2016. u 09:44 - pre 57 meseci
ljudi ja ne znam zašto elektroniku pakuju u kutije kad je ovako lijepa ? :)

Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

cukovanny
svaštar
glx
Planina

Član broj: 44538
Poruke: 952
adsl212.bluenet.rs.+38 Profil

icon Re: Buck za malu fotonaponsku elektranu...19.11.2016. u 11:10 - pre 57 meseci
@mikikg

Citat:
Oko balansiranja, ovo je predivno resenje, prosto a tako efektno da cena delova je zanemarljiva u odnosu na pogodnosti koje pruza!zar se naponi, u recimo, dve redno vezane baterije ne izjednačavaju prirodno ???
dva akumulatora od 12v koji su u rednoj vezi su u stvari 12 ćelija uvezanih u rednu vezu.
napon se tu prirodno izjednačava . ili ?
 
Odgovor na temu

emiSAr
penzioner
Sarajevo, BiH

Član broj: 286119
Poruke: 3574
46.36.160.*+339 Profil

icon Re: Buck za malu fotonaponsku elektranu...19.11.2016. u 11:28 - pre 57 meseci
Nece se prirodno izbalansirati, pa ni dvije celije vezane serijski. Automobilski akumulatori imaju 6 celija proizvedenih na istoj liniji, od istih sirovina,
ali kad akumulator "krepa" obicno je samo jedna celija "kaput"!
Jeli sada pobudni trafo motan na R20?
Radna zavojnica, ako je ikako moguce nabavi silikonsku ili teflonom izolovanu pletenicu-licnu minimalno 1,5mm2 i taj broj navojaka ce se moci provuci kroz
ta jezgra-nece biti grijanja.-

pOz

Nebom stupa, nebom lupa moja generacija., jedan po jedan, srest ćemo se svi...

 
Odgovor na temu

Gosha_Nish
Goran Ristic
Elektronicar
kuca
Nis

Član broj: 313701
Poruke: 348
*.dynamic.isp.telekom.rs.+34 Profil

icon Re: Buck za malu fotonaponsku elektranu...19.11.2016. u 12:38 - pre 57 meseci
I rasporedi namotaje po celom obodu torusa.
 
Odgovor na temu

branko tod

Član broj: 325192
Poruke: 3550+9348 Profil

icon Re: Buck za malu fotonaponsku elektranu...19.11.2016. u 14:24 - pre 57 meseci
Lepo si ga skockao

Gde nađe ove otpore od 22 oma?
Blago onome ko rano poludi, ceo zivot mu u veselju prodje

 
Odgovor na temu

samuki
💻🇧🇦
🅱🅰
BiH Sarajevo

Član broj: 322399
Poruke: 1446
*.dynamic.telemach.ba.+94 Profil

icon Re: Buck za malu fotonaponsku elektranu...19.11.2016. u 14:28 - pre 57 meseci
Odmakni kondezatore od hladnjaka , da se ne zagrijavaju! Prije ce se isusiti i oslabiti. Poz
Imam multimetar i lemilicu ! 🇧🇦
 
Odgovor na temu

cukovanny
svaštar
glx
Planina

Član broj: 44538
Poruke: 952
79-101-21-38.static.isp.telekom.rs.+38 Profil

icon Re: Buck za malu fotonaponsku elektranu...19.11.2016. u 18:41 - pre 57 meseci
Citat:
emiSAr:
Nece se prirodno izbalansirati, pa ni dvije celije vezane serijski. Automobilski akumulatori imaju 6 celija proizvedenih na istoj liniji, od istih sirovina,
ali kad akumulator "krepa" obicno je samo jedna celija "kaput"!
Jeli sada pobudni trafo motan na R20?
Radna zavojnica, ako je ikako moguce nabavi silikonsku ili teflonom izolovanu pletenicu-licnu minimalno 1,5mm2 i taj broj navojaka ce se moci provuci kroz
ta jezgra-nece biti grijanja.-

pOz
bravo druže emisar,
pogodio si da se samo zavojnica greje. doduše, pomalo i 7812 jer ima malo veću disipaciju sa 29V na 12V.
fetovi ladni ko zmija.
zavojnica se pofino greje na 7A , 29V. izlazi na 80ak C.
valjalo bi nabaviti tu pletenicu. neko je na onoj temi "smps za pojačalo" neđe pronašao to i kupio...
ili da pokušam umesto 2x1.4mm žice zbog skin efekta da upletem 10x0.26 žicu ?

drajver jezgro je sada k10000.

pozdrav

 
Odgovor na temu

cukovanny
svaštar
glx
Planina

Član broj: 44538
Poruke: 952
79-101-21-38.static.isp.telekom.rs.+38 Profil

icon Re: Buck za malu fotonaponsku elektranu...19.11.2016. u 18:49 - pre 57 meseci
Citat:
Gosha_Nish: I rasporedi namotaje po celom obodu torusa.hoću buraz, ovo mi je sve radna verzija.
imam nameru da drajver (kad u potpunosti budem razumeo kako radi) uprostim, i ako boga ima da ipak kontrolišem čitav buck sa MCU. ljepše mi je to nekako....ali i integrisanije... naravno čekam da mi stignu ST MCU 32bit na 74Mhz, mnogo ozbijniji od atmel 328...
jesu ovi namenski analogni dobri i provereni, ali treba im 100Q da bi radili. MCU brate jedna žica za napajanje i dvije za pwm i eto posla :)
 
Odgovor na temu

cukovanny
svaštar
glx
Planina

Član broj: 44538
Poruke: 952
79-101-21-38.static.isp.telekom.rs.+38 Profil

icon Re: Buck za malu fotonaponsku elektranu...19.11.2016. u 18:52 - pre 57 meseci
Citat:
branko tod:
Lepo si ga skockao :)

Gde nađe ove otpore od 22 oma?

haha baš skockao :) na kocki je :)

imam drugare elektroničare alkoholičare iz doba 1955-1985. znači strogo lampa i poneki trafo iznad 1kg :)
i oni imaju egzotične otpore egzotičnog izgleda :)
 
Odgovor na temu

cukovanny
svaštar
glx
Planina

Član broj: 44538
Poruke: 952
79-101-21-38.static.isp.telekom.rs.+38 Profil

icon Re: Buck za malu fotonaponsku elektranu...19.11.2016. u 18:53 - pre 57 meseci
Citat:
samuki:
Odmakni kondezatore od hladnjaka , da se ne zagrijavaju! Prije ce se isusiti i oslabiti. Pozne greje se hladnjak uopšte čak i na velikoj struji. samo zavojnica. i to će da rešimo :)
 
Odgovor na temu

cukovanny
svaštar
glx
Planina

Član broj: 44538
Poruke: 952
79-101-21-38.static.isp.telekom.rs.+38 Profil

icon Re: Buck za malu fotonaponsku elektranu...19.11.2016. u 19:12 - pre 57 meseci
inače, ekipa, u sredu sledeću stiže STM32F103C8 MCU
trebalo bi da bude ozbiljna zver.
daa vidimo kako će macolim buck da se ponaša kad radi sa kontrolom ovog MCU.

MCU ima 32bit ARM, 72Mhz.
6 nezavisnih pwm do 2.25Mhz.
12bit je preciznost merenja napona, što znači 4096 nivoa od 0V do 3.3V
može da čita napon na ulazu oko 80.000 puta u sekundi.
mislim da je to dovoljno.
 
Odgovor na temu

mikikg
System administrator
Srbija

Član broj: 3779
Poruke: 5000
*.dynamic.sbb.rs.

Sajt: yu3ma.net


+494 Profil

icon Re: Buck za malu fotonaponsku elektranu...19.11.2016. u 19:57 - pre 57 meseci
Citat:
cukovanny:
Citat:
emiSAr:
Nece se prirodno izbalansirati, pa ni dvije celije vezane serijski. Automobilski akumulatori imaju 6 celija proizvedenih na istoj liniji, od istih sirovina,
ali kad akumulator "krepa" obicno je samo jedna celija "kaput"!
Jeli sada pobudni trafo motan na R20?
Radna zavojnica, ako je ikako moguce nabavi silikonsku ili teflonom izolovanu pletenicu-licnu minimalno 1,5mm2 i taj broj navojaka ce se moci provuci kroz
ta jezgra-nece biti grijanja.-

pOzbravo druže emisar,
pogodio si da se samo zavojnica greje. doduše, pomalo i 7812 jer ima malo veću disipaciju sa 29V na 12V.
fetovi ladni ko zmija.
zavojnica se pofino greje na 7A , 29V. izlazi na 80ak C.
valjalo bi nabaviti tu pletenicu. neko je na onoj temi "smps za pojačalo" neđe pronašao to i kupio...
ili da pokušam umesto 2x1.4mm žice zbog skin efekta da upletem 10x0.26 žicu ?

drajver jezgro je sada k10000.

pozdravI meni je svojevremeno emiSAr dao jedan odlican link, a to je ovaj:
http://www.powerstream.com/Wire_Size.htm
Site about Software Defined Radio – SDR
http://yu3ma.net/
https://github.com/yu3ma
On-line LM317 kalkulator
 
Odgovor na temu

[es] :: Elektronika :: Buck za malu fotonaponsku elektranu...

Strane: << < .. 4 5 6 7 8 9 10 11 12

[ Pregleda: 30704 | Odgovora: 232 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.