Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?

[es] :: Vodič za emigraciju :: Život u Norveškoj :: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?

Strane: << < .. 769 770 771 772 773 774 775 776 777 778 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 9546954 | Odgovora: 21067 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

mihaleks
Aleksandar Mihaljev
Ki.-Oslo-Edmonton-Dablin

Član broj: 206551

Jabber: mihaleks

+216 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?27.12.2013. u 21:45 - pre 139 meseci
Citat:
dakipro:
Citat:
mihaleks:...
Ma d broj ti uopste ne treba zbog iznajmljivanja stana. Uglavnom cete pitati da li radis, gde, kolike prihode imas. Nista ti nece stanodavac traziti na uvid a poslednje sto njega zanima je tvoj d/licni broj. Mislim da ce ga vise zanimati posto je kila krompira na pijaci.

stanodavca sigurno nece zanimati, ali kad odete u banku da uplatis depozit u skoro sigurno ce ti trebati.
U praksi moze da se zamoli bankar da ti otvori racun bez broja (vise puta odbijeno), i moze da se zamoli stanodavac da primi kes na ruke kao depozit (isto vise puta odbijeno od strane poznanika). Tako da treba biti spreman na sirok osmeh i zlatan zub kad udjes u banku :)

Pa jes vala, tu si u pravu ali ko zna koja je opcija ovde u pitanju. Mozda mu neki nas izdaje stan pa ne trazi ni depozit ni nista, ima tu raznoraznih varijanti sto sam ih video dosada. Mozemo samo da nagadjamo. U svakom slucaju stanodavac, ako vec dodje do toga da mu bas treba d broj, se moze zamoliti da saceka sa uplatom depozita neko vreme dok d broj ne stigne, zbog otvaranja racuna u banci. U apsolutnoj vecini slucajeva ce ljudi sacekati.

Odgovor na temu

IveD

Član broj: 269402
*.204.54.77.rev.vodafone.pt.

+54 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?27.12.2013. u 22:02 - pre 139 meseci
@mihaleks pa ja od sredine januara mijenjam poslodavca ,sjecam se da sam dobila na kucnu adresu nekolika papira i da je sefica kad sam joj pokazala rekla ovaj je za mene i uzela neki papir ,dali onda da bivsoj sefici trazim karticu .?

Odgovor na temu

gogi77
Masinski inzenjer
Norge / Bergen

Član broj: 276232

Sajt: www.onorveskoj.com

+152 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?28.12.2013. u 01:11 - pre 139 meseci
Citat:
Gasterbajter:
Hvala ponovo :) Biće uskoro lepih vesti, pu pu da ne čuje đavo :D
Pasoš je EU, no nigde ne piše da li se može dobiti D broj nešto malo ranije pre početka rada. Piše da traže potpisan ugovor, ali nigde ne piše o datumima. I da li uopšte mozes dobiti D broj pre početka rada.
D broj mi treba zbog iznajmljivanja stana. Ako poslodavac ne nudi da ti pomogne, nemaš nikog u Norge gde bi mogao da živiš dok ne nađeš sopstveni stan/ sobu, onda nema druge no da živiš u hotelu. A da se plaća hotel/ hotel i sl 2-3 i više nedelja, to će biti vrtoglava suma novca.

Znači jurim manja mesta gde nema gužve, pa bih morala putovati do grada. U selima nema dizajn biroa niti umetnika :-( :-D

U hotelu mozes da zivis 2/3 nedelje ali ne mozes da das adresu od hotela da ti tamo stize posta.
Najeftiniji hotel da si sam u sobi je 600 kruna po danu.
U bergenu je to citybox http://citybox.no/
U tom hotelu je stanovo indijac koji je radio kod nas u firmi mesec dana.

Ja sam kada sam dolazio razmisljo o hotelu posto nisam imo drugu opciju u startu i nisam nikog poznavao ovde.
U bergenu je bila opcija da se iznajmi hotel na period od mesec dana za 5000 kruna ali su trazili D broji na pariod od tri meseca da se obavezes... znaci opet ne moze.

Srecom firma je uskocila i ponudila mi sobu u kuci gde zive njihovi radnici.

Za pocetak je preporucljivo traziti samo sobu sto se tice smestaja. Sobu ce ti neko pristati da izda cak i bez D broja.

Stan je vec opcija kada se malo snadjes par nedelja tu.

Znaci sve se svodi da ti ipak neko mora pomoci pa makar u tom smislu da ti prista izdati dobu bez D-broja.
Ili da zivis u hotelu ali da imas da navedes adresu gde ce ti stizati posta posto ne moze adresa od hotela.

Odgovor na temu

DUNJA1965

Član broj: 307855
*.dynamic.sbb.rs.

+43 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?28.12.2013. u 09:27 - pre 139 meseci
Mirooo Savicic, baci pogled u inbox poslala sam ti poruku...i cekam odgovor :)

Odgovor na temu

Emmy

Član broj: 27487

+391 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?28.12.2013. u 09:49 - pre 139 meseci
Citat:
zokiruma:
Citat:
Gasterbajter:
Hvala.

I ja sam pročitala .. više ne znam na kom sajtu... da se kartica šalje firmi, i da je poslodavac dužan da proveri da li je njegov zapošljen dobio karticu.

Za D broj (rad do 6 meseci) traže samo validan pasoš i ugovor, za ID (više od 6 meseci), traže treći dokument - dokaz da je osoba stambeno osigurana za taj vremenski period. Tj. ne piše za koji vremenski period već samo "a contract for the lease/purchase of a house/apartment" tj. ugovor o stanu, ali logično da taj ugovor mora pokrivati taj vremenski period od više od 6 meseci rada i boravka. A ko bi izdao stan nekom na recimo 8 meseci bez D ili ID broja?! Dakle onaj srećković koji je dobio posao na duže od 6 meseci odmah ide na ID i treba ugovor o stanu, a kako doći do tog ugovora pre dobijanja broj, ideš na sreću i ono "snađi se". :-)

Moj moguć ugovor je do 6 meseci srećom, pa ne moram da prilažem ugovor o stanu.

Jedan viski u papirnoj kesi da spremim dakle za šalter, kao daješ profesorima posle diplomskog :D Full make-up, vrlo lepo obučena, dobra frizura, savršeno izglancane cipele i jako fina, ali metodička finoća, jelte. Da da...

ala bi te cudno gledali :D

btw mi balkanci imamo izmedju ostalih 2 vrlo ruzna obicaja. prvo je da prosto obozavamo da upadamo drugima u rec, ovde je to najstrozije zabranjeno. znaci slusaj 30 min glupi monolog ali ga odslusaj do kraja. drugo su nase gestikulacije. znaci radimo rukama kao da se vracamo ili spremamo za boj. meni su norvezani smesni kako pocnu da prate moje ruke jer nisu navikli na to. doduse ja radim to uzasno retko ali nekada mi se desava pa bude smesno.

http://www.youtube.com/watch?v=R52PVlCGGtE stoltenberg mase rukama non stop

Odgovor na temu

mihaleks
Aleksandar Mihaljev
Ki.-Oslo-Edmonton-Dablin

+216 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?28.12.2013. u 10:20 - pre 139 meseci
Citat:
IveD:
@mihaleks :) pa ja od sredine januara mijenjam poslodavca ,sjecam se da sam dobila na kucnu adresu nekolika papira i da je sefica kad sam joj pokazala rekla ovaj je za mene i uzela neki papir ,dali onda da bivsoj sefici trazim karticu .?

Pa vidi od januara stizu nove poreske karte za 2014. godinu. U sustini ako ti novi poslodavac trazi poresku kartu a tebi ne stigne do tad nova, kazaces naravno da je na putu. Poreska treba svakom poslodavcu da ima neki orijentir koliko da uplati za porez na osnovu tabele koja ti je u poreskoj karti. U sustini ti uvek mozes da izvadis kopiju tekuce poreske karte jednim telefonskim pozovim ili da odes linco u poresku i trazis duplikat. Mada ja da sam na tvom mestu trazio bih poresku za 2013. od bivse sefice, cisto da imam u svom "registru" sad skoro vec staru poresku kartu. Ta kartica ti je sigurno kod te sefice jer da nije vec bi te zvala sto puta da je izvadis ili bi morala da ti uplati 50% od bruto zarade pa bi ti i sama videla po plati da nesto nije u redu, reagovala i dosla do istog zakljucka.

Odgovor na temu

mada77
Marko Dimitrijevic
Torlak
Beograd

Član broj: 298710
*.bb.online.no.

+64 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?28.12.2013. u 10:58 - pre 139 meseci
Citat:
mihaleks: E vidis, ja sam znao za tih famoznih 40000 ali da nisi sad ovo napisala nikad se ne bih ni setio jer prosto se negde zagubilo u mozgu i secam se od prosle godine, kad sam radio sezonski posao, da sam znao za taj podatak. Ovim si me jako obradovala jer moja supruga je pocela da radi 01.12. i to joj je jedini rad ove godine u Norveskoj! Hvala puno!!!

Al ste se raspisali, u zadnja dva dana, ne moze covek da vas pohvata....
E ovo za platu bez poreza zanima i mene, ja poceo krajem novembra, tacnije 26.11. ali necu izaci preko 39000 garant posto imam 70% radnog vremena....pa bilo bi lepo to...bas lepo za pocetak
Ali videcemo kad stigne prva plata...

A imam i ja neke onako zanimljivosti...kao sto ste pricali ne moze da se dobije bankovna kartica sa legitimacijom i slikom...bio ja u svim bankama ista prica NE MOZE...na kraju otiso ja do DNB da otvorim racun...odradim ja to i narucim nettbanking,kaze teta da kartica stize za nedelju dana...stigo briket, pin-kod, personlig kod ali nema kartice...prosle dve nedelje otiso ja do banke oni se izvinjavaju i ista ta teta od prvi put mi naruci novu karticu, kao stize za nedelju dana...presle dve nedelje po drugi put nema kartice...otiso ja ponovo do banke kad neka druga teta pogleda tamo na komp i kaze pa ti se nisi slikao...ja onako zbunjen znam na ugovoru pise kartica bez legitimacije...al ajde reko necu da je zbunjujem...kaze ona ajde da te slikam...i tako i bi...sad u iscekivanji kartice sa slikom...ludilo!!!
Valjda ce stici do prve plate

Odgovor na temu

mihaleks
Aleksandar Mihaljev
Ki.-Oslo-Edmonton-Dablin

+216 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?28.12.2013. u 11:50 - pre 139 meseci
Citat:
mada77: Al ste se raspisali, u zadnja dva dana, ne moze covek da vas pohvata....
E ovo za platu bez poreza zanima i mene, ja poceo krajem novembra, tacnije 26.11. ali necu izaci preko 39000 garant posto imam 70% radnog vremena....pa bilo bi lepo to...bas lepo za pocetak :):):)
Ali videcemo kad stigne prva plata...

A imam i ja neke onako zanimljivosti...kao sto ste pricali ne moze da se dobije bankovna kartica sa legitimacijom i slikom...bio ja u svim bankama ista prica NE MOZE...na kraju otiso ja do DNB da otvorim racun...odradim ja to i narucim nettbanking,kaze teta da kartica stize za nedelju dana...stigo briket, pin-kod, personlig kod ali nema kartice...prosle dve nedelje otiso ja do banke oni se izvinjavaju i ista ta teta od prvi put mi naruci novu karticu, kao stize za nedelju dana...presle dve nedelje po drugi put nema kartice...otiso ja ponovo do banke kad neka druga teta pogleda tamo na komp i kaze pa ti se nisi slikao...ja onako zbunjen znam na ugovoru pise kartica bez legitimacije...al ajde reko necu da je zbunjujem...kaze ona ajde da te slikam...i tako i bi...sad u iscekivanji kartice sa slikom...ludilo!!!
Valjda ce stici do prve plate :):):)

Evo slucaj iz Osla. Bio covek obisao nekoliko banaka (novembar mesec), izmedju ostalog i DNB gde su mu trazili ugovor o radu (dosao na spajanje porodice, imao poresku i licni broj nije imao ugovor o radu jer nema posao covek) da bi otvorio racun i nista. Na kraju otisao u Nordea banku i otvorili mu racun, dali mu netbanking i izdali mu karticu sa fotografijom. A opet sa druge strane bio jedan Makedonac u Spare banku u Oslu (pre tri nedelje) a njemu nece da izdaju karticu, iako prima platu preko te banke vec tri meseca i kazu sad ima novi zakon i moras da cekas sest meseci da bi dobio karticu. Lud zbunjenog, sta drugo...

Odgovor na temu

mihaleks
Aleksandar Mihaljev
Ki.-Oslo-Edmonton-Dablin

+216 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?28.12.2013. u 11:54 - pre 139 meseci
Citat:
mihaleks:
Citat:
IveD:
@mihaleks :) pa ja od sredine januara mijenjam poslodavca ,sjecam se da sam dobila na kucnu adresu nekolika papira i da je sefica kad sam joj pokazala rekla ovaj je za mene i uzela neki papir ,dali onda da bivsoj sefici trazim karticu .?

Pa vidi od januara stizu nove poreske karte za 2014. godinu. U sustini ako ti novi poslodavac trazi poresku kartu a tebi ne stigne do tad nova, kazaces naravno da je na putu. Poreska treba svakom poslodavcu da ima neki orijentir koliko da uplati za porez na osnovu tabele koja ti je u poreskoj karti. U sustini ti uvek mozes da izvadis kopiju tekuce poreske karte jednim telefonskim pozovim ili da odes linco u poresku i trazis duplikat. Mada ja da sam na tvom mestu trazio bih poresku za 2013. od bivse sefice, cisto da imam u svom "registru" sad skoro vec staru poresku kartu. Ta kartica ti je sigurno kod te sefice jer da nije vec bi te zvala sto puta da je izvadis ili bi morala da ti uplati 50% od bruto zarade pa bi ti i sama videla po plati da nesto nije u redu, reagovala i dosla do istog zakljucka.

Da se nadovezem na ono sto sam vec pisao. Zaboravih skroz a danas sam video na sajtu Skatt-a. Kaze od 2014. godine pocinju elektronske poreske karte sto znaci da se vise nece dobijati putem redovne poste vec ce radnici samo dobiti obavestenje na papiru, krajem decembra meseca tj. rok je 09. januar i pise tamo da se pozove telefonom ako to ne stigne a da ce poslodavci moci/trebati da elektronski preuzmu poreske karte za 2014. godinu i takodje pise da radnici nece imati apsolutno nista sa poreskim kartama i da nece morati da nose poslodavcima iste. Vise o tome dole:
http://www.skatteetaten.no/no/...ektronisk-skattekort-fra-2014/

Odgovor na temu

mada77
Marko Dimitrijevic
Torlak
Beograd

Član broj: 298710
*.bb.online.no.

+64 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?28.12.2013. u 12:36 - pre 139 meseci
Citat:
mihaleks: Da se nadovezem na ono sto sam vec pisao. Zaboravih skroz a danas sam video na sajtu Skatt-a. Kaze od 2014. godine pocinju elektronske poreske karte sto znaci da se vise nece dobijati putem redovne poste vec ce radnici samo dobiti obavestenje na papiru, krajem decembra meseca tj. rok je 09. januar i pise tamo da se pozove telefonom ako to ne stigne a da ce poslodavci moci/trebati da elektronski preuzmu poreske karte za 2014. godinu i takodje pise da radnici nece imati apsolutno nista sa poreskim kartama i da nece morati da nose poslodavcima iste. Vise o tome dole:
http://www.skatteetaten.no/no/...ektronisk-skattekort-fra-2014/

Mojoj zeni stigo taj papir u ponedeljak pre Bozica...i sve je objasnjeno tu kako ide to po novom...meni jos uvek nije stiglo ali trebalo bi...a to za tu novu-elektronsku poresku karticu je izbaceno na sajtu jos odavno i bilo u vestima pre nedelju dana...samo covek ne moze sve da pohvata!
A sto se tice banaka pa ne znam i ne cimam se mnogo...samo da su ludi jesu! A i meni su u DNB banci trazili ugovor iako sam imao licni br i boravisnu dozvolu!

Odgovor na temu

Nesh-co

Član broj: 28977

+378 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?28.12.2013. u 12:44 - pre 139 meseci
Da potvrdim, i mi smo dobili taj papir pre neki dan.
Ja sam pokušao takođe ovde da otvorim račun i uzmem karticu sa fotografijom, međutim, svuda su me odbili sem u Nordea banci.
Žena kaže, ok je naravno, možeš da dobiješ sa fotografijom, a onda na kraju kad sam joj dao papire, tražila mi Ugovor sa poslodavcem, i ja naravno ga nisam imao.
Tako da je rezime da Nordea izgleda nema problem sa karticama sa fotografijom, ali ima sa Ugovorom sa poslodavcem.

Odgovor na temu

Emmy

+391 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?28.12.2013. u 14:03 - pre 139 meseci
Citat:
Mirjana Savicic:
Citat:
Emmy:
sa madjarskim pasosem jer mora da se vadi boravisna i radna viza ?

Ne.Madjarska je punopravna clanica EU bez ikakvih ogranicenja sa jasnim statusom sto se tice policijskog statusa te zemlje za njene radnike u Norveskoj.Dakle,ne treba radno-boravisna dozvola,samo registracija i bilo koji posao da se nadje.

znaci poslodavac zna da primanjem EU gradjana na posao nece imati peripetije, tipa cekanje da ovaj dobije dozvolu, vec moze odmah kao i sa Norvezanom ?

Odgovor na temu

Emmy

+391 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?28.12.2013. u 14:09 - pre 139 meseci
ovo pitam za kad se dodje prvi put i nemas ama bas nista, ni d broj ni personumer ni karticu...

Odgovor na temu

Mirjana Savicic
KBC ZVEZDARA,visi radioloski tehnicar
Beograd

Član broj: 266686
*.rito.no.

+1056 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?28.12.2013. u 15:03 - pre 139 meseci
Citat:
Emmy:
Citat:
Mirjana Savicic:
Citat:
Emmy:

Ne.Madjarska je punopravna clanica EU bez ikakvih ogranicenja sa jasnim statusom sto se tice policijskog statusa te zemlje za njene radnike u Norveskoj.Dakle,ne treba radno-boravisna dozvola,samo registracija i bilo koji posao da se nadje.

znaci poslodavac zna da primanjem EU gradjana na posao nece imati peripetije, tipa cekanje da ovaj dobije dozvolu, vec moze odmah kao i sa Norvezanom ?

Da,poslodavac uglavnom misli tako.I tako i jeste.Naravno da Norvezanin ne mora ni da se registruje kod policije i nije bas isto kao sa njima ali je to veliko olaksanje i to oni znaju.Nema onog cekanja,predaje za tidlig start,masiranja sefa imas li ovaj papir imas li onaj papir itd...
EU gospodin covek...administrativno gledano.
Ja sam to najbolje mogla da uvidim kada je kod mene na odeljenju pocela da radi jedna Litvanka a moja sefica joj otkucala arb.tilbud skjemu,pa joj kaze dugacka lista za tidlig start ajde videcemo...jer ona je kontala da njoj treba sve sto i meni...a to naravno nije tako i kada je skontala onda se prijatno iznenadila sa sve kezom,o pa ovo cemo lako...
Ne zelim vise ni da spominjem kolika je to administrativna prednost...jer je ogromna.

MIRKA (gledam u tuznu jesenju noc,s pokisle grane lisce opada,u daljini cujem muziku
neku i pitam sebe gde li si sada...)

Odgovor na temu

Mirjana Savicic
Beograd

*.rito.no.

+1056 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?28.12.2013. u 15:04 - pre 139 meseci
Citat:
DUNJA1965:
Mirooo Savicic, baci pogled u inbox poslala sam ti poruku...i cekam odgovor :)

Dunja malo sam tanka sa pp ali javicu se...ova nedelja malo skripi sa vremenom i uglavnom se javljam u pauzama sa posla...
Vikend kuci je jako kratak bicu samo dva dana da zavrsim nesto na blic sto moram tako da sto se toga tice to je to...a pisem pp...
MIRKA (gledam u tuznu jesenju noc,s pokisle grane lisce opada,u daljini cujem muziku

Odgovor na temu

mihaleks
Aleksandar Mihaljev
Ki.-Oslo-Edmonton-Dablin

+216 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?28.12.2013. u 15:16 - pre 139 meseci
Citat:
Emmy:
Citat:
Mirjana Savicic:
Citat:
Emmy:

Sa EU pasosem nemas radnu dozvolu tj. ona postoji kao kategorija ali ti ne moras da podnosis zahtev vec ti se automatski odobrava. Sa EU pasosem samo podneses zahtev za poresku kartu, otvoris racun u banci i gotovo, mozes da radis tj. sve zavisi do tvog poslodavca jer ako zahteva da imas poresku kartu pre nego sto pocnes da radis onda sacekas neko vreme dok to ne stigne. Ovo je sve vise i vise praksa, da se prvo trazi poreska pa da onda moze da se radi ali napominjem to je do poslodavca a ne do zakona. (iskustvo je iz Osla i okoline)

Odgovor na temu

Mirjana Savicic
Beograd

*.rito.no.

+1056 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?28.12.2013. u 15:18 - pre 139 meseci
Elektronska poreska kartica !

Dakle,konkretno kod mene kako ide.Trenutno imam dva poslodavca ali dala sam otkaz u domu i nastavicu samo sa bolnicom jer mi je uzasno naporno na dva mesta.Kako sa porezom?
Oba poslodavca imaju obavezu da preuzmu moju poresku karticu elektronski.Dakle,ja vise nista ne predajem.
Mi svi dobijamo (tj.dobili smo obevestenje o tome kakvu cemo karticu imati u 2014.-oj i na koliki je iznos izracunata ta karatica).To je stiglo u jednom pismu.
E sada,treba se voditi time da oni idu sa racunanjem zarade unazad i treba videti da li je to dovoljno i ako nije mozes da povecas porez na dva nacina.Da trazis korigovanje kartice ili da direktno poslodavcu odes i kazes da skida veci porez.
Del 1 -glavni poslodavac i tabelarni porez
Del 2 - biintekt tj.procentualni porez.

Ja sam saopstila poslodavcima ko ce koji deo da preuzme jer ja imam dva poslodavca.Ali kada se ima jedan poslodavac,ukoliko nemas nikakve primedbe da porez i smatras da je diviljno to sto su oni stavili ti tada ne radis nista,vec ce poslodavac da skine tabelarni porez del 1 za regularnu platu,a na overtid ce skidati po del 2 procentu i gotovo.Ukoliko imas nizi procenat na overtid a mislis da ces raditi puno prekovremeno tu je pametno otici reci sefu da javi u platnoj kancelariji da ti zelis da ti se na overtid skida 50% poreza i gotovo.Tabela je uglavnom kod svih ok.
Za januar ostaje na snazi stari obracun poreza po kartici iz 2013.-te.
Od februara krece sa novom karticom.
Generalno je prakticno lakse za nas,a malo vece cimanje za poslodavca.

Ovo sa elektronskim stupa na snagu od februara...a sve sto je kacilo u 2013.-oj je i dalje papirna kartica koaj se dobijala.Procitah sta napisa IveD
Kad dobijes papirce,Koko Sanel,procitaj ga...i ako pise Del 1 hovedarbeidsgiver i Del 2 biintekt a u pozadini stoji tabela,onda si dobila karticu,jer to kada kazem kartica...to nije kartica zapravo vec papir samo se zove poreska kartica....

Ja sAM recimo za 2014.-tu dobila vrlo jaku tabelu i to mi je jasno zasto je tako ali vrlo nizak porez na overtid sto sam korigovala odmah i rekla da se skida 50% na svaki sat prekovremenog da ne razmisljam posle jer nema goreg bedaka nego kada vracas porez njima....Jer to za procenat je greska napisana bez obzira sto je ukupna cifra na osnovu koje su racunali u principu tacna.
Sve ispod 40% na overtid ako radis vise od 200 sati overtida/tokom godine je nisko i stojis u opasnosti da im vracas porez kasnije.Zato sam ja to podigla na 50% da ne boli glava

Odgovor na temu

IveD

Član broj: 269402
*.204.54.77.rev.vodafone.pt.

+54 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?28.12.2013. u 15:51 - pre 139 meseci
E Miro ,Miro bas me nasmija ma ja to bukvalno shvatila kartica sve je u redu

Odgovor na temu

mihaleks
Aleksandar Mihaljev
Ki.-Oslo-Edmonton-Dablin

+216 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?28.12.2013. u 16:33 - pre 139 meseci
Dosta se koristi rec "kartica" za papir A4 formata

Odgovor na temu

cvetanovicmarjan
Vranje-Aleksinac-Beograd

Član broj: 153905

+28 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?28.12.2013. u 23:25 - pre 139 meseci
Dragi moji, jedna divna osoba sa ovog foruma mi poslala pp i naterala da svratim, pa rekoh kad sam vec tu da svima Vama pozelim svako dobro u novoj 2014 godini !!!
Da ste mi zivi, zdravi, srecni, zaljubljeni, veseli, da imate puno para ... da imate puno prijatelja !!!
Zivi bili pa se uskoro opet druzimo ... samo da polozim jos koji ispit (do kraja januara) i eto mene.

Odgovor na temu

[es] :: Vodič za emigraciju :: Život u Norveškoj :: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?

Strane: << < .. 769 770 771 772 773 774 775 776 777 778 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 9546954 | Odgovora: 21067 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.