Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?

[es] :: Vodič za emigraciju :: Život u Norveškoj :: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?

Strane: << < .. 773 774 775 776 777 778 779 780 781 782 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 9550170 | Odgovora: 21067 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Mirjana Savicic
KBC ZVEZDARA,visi radioloski tehnicar
Beograd

Član broj: 266686
*.static.customer.pronea.no.

+1056 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?31.12.2013. u 18:00 - pre 139 meseci
Srecna Nova Godina,celom forumu.
Zelim nam svima zajedno dobro zdravlje i mnogo srece.Sve ostalo se da resiti.
Onima koji citaju i prate forum sa one druge strane,strane koja se sprema doci,zelim puno strpljenja i snage u tom koraku "novo sutra".
To "novo sutra" je bolje nego ono nase "juce" a koliko ce biti bolje ipak zavisi od nas samih.Treba probati i doci.
Dakle,suma sumarum,zelim svima pravi personnummer
I da imamo i dalje uglavnom pozitivnu energiju ovde na portalu...
Informacije jesu bitne ali je isto tako podjednako bitno i dati podrsku sa par lepih reci.
SRACNA VAM NOVA 2014.-TA GODINA...meni jubilarna (30-ta... )

Onima koji ce veceras u srpsku kafanu,neka naruce za moju dusu pesmu: "Nisam te se nagledao"... ps.(moj kum Nesko nek izvine na izboru )
Zavidim svima koji ce u provod veceras,na zivi zvuk muzike i stare dobre pesme,i polomljenu po koju casu,flasu uz merak i meru...
Zdravo,zivo rajo...

MIRKA (gledam u tuznu jesenju noc,s pokisle grane lisce opada,u daljini cujem muziku
neku i pitam sebe gde li si sada...)

Odgovor na temu

mihaleks
Aleksandar Mihaljev
Ki.-Oslo-Edmonton-Dablin

Član broj: 206551

Jabber: mihaleks

+216 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?31.12.2013. u 18:56 - pre 139 meseci
Srecna nova godina svim ljudima koji prate forum. Onima koji su ovde zelim da 2014. godina donose puno boljitka na svim poljima i puno uspeha na poslovnom planu. Onima koji prizeljkuju da dodju zelim da sto pre dodju i da se sto pre snadju u svakom mogucem smislu. Prijatno vece svima i lep provod!
Prikačeni fajlovi

Odgovor na temu

IveD

Član broj: 269402
*.204.54.77.rev.vodafone.pt.

+54 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?31.12.2013. u 19:07 - pre 139 meseci
Sretna Nova Godina svim forumasima i njihovim porodicama da vam bude kako sami zeljeli da budete hrabri i istrajni u svojim namjerama pozzzzzz

Odgovor na temu

zokiruma
Hammerfest

Član broj: 307537

+318 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?31.12.2013. u 22:04 - pre 139 meseci
sretna nova 2014 da bude bolja od svih proslih, sve zelje da se ostvare i zdravlje sve da nas sluzi
Verdens Ende vil komme som en lettelse for oss

Odgovor na temu

Nesh-co

Član broj: 28977

+378 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?31.12.2013. u 23:12 - pre 139 meseci
Srećno drugari! 2015.-u svi da dočekate tamo gde želite!!!

Odgovor na temu

mada77
Marko Dimitrijevic
Torlak
Beograd

Član broj: 298710
*.bb.online.no.

+64 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?01.01.2014. u 12:00 - pre 139 meseci
Srecno svima u novoj 2014....da vam se svi snovi ostvare!!!

Odgovor na temu

Marta 76

Član broj: 299292
*.tel.net.ba.

+23 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?01.01.2014. u 12:07 - pre 139 meseci
Sretna Nova godina ekipa, hvala vam što ste bili s nama u 2013. godini! Nastavimo se pomagati i u Novoj 2014.god. da nas što više uspije u svojim planovima!!! Živili vi meni !!!

Odgovor na temu

blok63
Beograd

Član broj: 301398
*.mbb.telenor.rs.

+90 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?01.01.2014. u 12:36 - pre 139 meseci
Da smo živi i zdravi u ovoj Novoj 2014. i da se nađemo jednom u našoj srpskoj kafani negde u Norge....pa ko god otvorio istu. Ja krećem sutra put Osla...
Mihaleks divna slika <3

Odgovor na temu

zoran2212

Član broj: 297827
*.dynamic.isp.telekom.rs.

+18 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?01.01.2014. u 13:43 - pre 139 meseci
svima na forumu zelim srecnu i uspesnu 2014 ali mi u srbiji imamo jednu zelju vise od vas na severu.
vreme slavlja je proslo pa treba resavati egzistenciju.
procitao sam postove od nesh-co kako treba napisati cv,molbu kako treba sve spakovati.ja nisam nikada pisao cv jer kada sam pocinjao da radim 1990 to nije postojalo,a u prvih sedam godina promenio sam tri poslodavca da bih usavrsio svoje znanje na razlicitim poslovima u struci.od 1997 imam privatnu radnju do dana danasnjeg.imam treci stepen strucnosti za elektroinstalatera( izrada el.instalacija i odrzavanje ),cetvrti stepen za rashladne uredjaje i el. instalacije(servisiranje manjih hladnjaca,frizidera ,zamrzivaca,klima uredjaja,svih uredjaja bele tehnike...),strucnu licencu za rad na gasnim instalacijama(nije kurs vec zvanicna drzavna licenca na osnovu polozenih ispita ,odradjenih projekata i radnog iskustva) za izradu i odrzavanje gasne instalacije i gasnih uredjaja,sertifikate za varenje koji idu uz te poslove.moja firma se bavi i izradom grejne instalacije( podnog i radijatorskog grejanja) ali za to nemam pokrice diplomom jer je to bio sastavni deo posla gasifikacije.moji poslodavci su najcesce vlasnici privatnih kuca i stanova,objekti u izgradnji,privatne firme kod kojih sam odradjivao pomenute poslove.
znam da u norge nase diplome nemaju vaznost.misljenja sam da bi bilo suvisno navodeci sve ovo u nekom univerzalnom cv.dali bi bilo bolje ne pominjati druga radna iskustva ako se aplicira za odredjeno zanimanje u norge koje je kod nas pozeljno.
navatao sam jednog druga da mi napravi veb sajt na moje ime.trenutno vrsimo selekciju porodicnih fotografija i mojih sa posla pa opet dolazim do situacije sta staviti u poslovno iskustvo zbor sireg obima posla za norge a sto je kod nas sastavni deo mog zanimanja.
nadam se da ce neko moci da mi pomogne u svemu ovome.

Odgovor na temu

mihaleks
Aleksandar Mihaljev
Ki.-Oslo-Edmonton-Dablin

+216 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?01.01.2014. u 14:13 - pre 139 meseci
Citat:
blok63:
Da smo živi i zdravi u ovoj Novoj 2014. i da se nađemo jednom u našoj srpskoj kafani negde u Norge....pa ko god otvorio istu. Ja krećem sutra put Osla...
Mihaleks divna slika <3

Hvala, nisam mogao da nadjem bolju.
Srecan put i sve najbolje.
PS Javi se ako ti treba bilo sta u Oslu, pomoc, savet, tu smo.
Citat:
zoran2212: svima na forumu zelim srecnu i uspesnu 2014 ali mi u srbiji imamo jednu zelju vise od vas na severu.
vreme slavlja je proslo pa treba resavati egzistenciju.
procitao sam postove od nesh-co kako treba napisati cv,molbu kako treba sve spakovati.ja nisam nikada pisao cv jer kada sam pocinjao da radim 1990 to nije postojalo,a u prvih sedam godina promenio sam tri poslodavca da bih usavrsio svoje znanje na razlicitim poslovima u struci.od 1997 imam privatnu radnju do dana danasnjeg.imam treci stepen strucnosti za elektroinstalatera( izrada el.instalacija i odrzavanje ),cetvrti stepen za rashladne uredjaje i el. instalacije(servisiranje manjih hladnjaca,frizidera ,zamrzivaca,klima uredjaja,svih uredjaja bele tehnike...),strucnu licencu za rad na gasnim instalacijama(nije kurs vec zvanicna drzavna licenca na osnovu polozenih ispita ,odradjenih projekata i radnog iskustva) za izradu i odrzavanje gasne instalacije i gasnih uredjaja,sertifikate za varenje koji idu uz te poslove.moja firma se bavi i izradom grejne instalacije( podnog i radijatorskog grejanja) ali za to nemam pokrice diplomom jer je to bio sastavni deo posla gasifikacije.moji poslodavci su najcesce vlasnici privatnih kuca i stanova,objekti u izgradnji,privatne firme kod kojih sam odradjivao pomenute poslove.
znam da u norge nase diplome nemaju vaznost.misljenja sam da bi bilo suvisno navodeci sve ovo u nekom univerzalnom cv.dali bi bilo bolje ne pominjati druga radna iskustva ako se aplicira za odredjeno zanimanje u norge koje je kod nas pozeljno.
navatao sam jednog druga da mi napravi veb sajt na moje ime.trenutno vrsimo selekciju porodicnih fotografija i mojih sa posla pa opet dolazim do situacije sta staviti u poslovno iskustvo zbor sireg obima posla za norge a sto je kod nas sastavni deo mog zanimanja.
nadam se da ce neko moci da mi pomogne u svemu ovome.

Po meni sa tvojim bogatim iskustvom mozda je bolje da kao opciju pogledas Nemacku, sve je mnogo lakse i sto se tice birokratije i priznavanja diploma. Ovde je to jako zategnuto i tesko se dolazi do autorizacije. Za neke oblasti je to skroz nemoguce jer prosto ne priznaju masu nasih diploma pa se mora opet u skolu, dok kod Nemaca to nije tako, oni su malo vise pragmaticni.
Sto se tice CV-ja. U njega po pravilu stavljas tj. pises sve od radnog iskustva sto imas, bez obzira sta si radio, kad si radio i gde si radio. Sto ti je radno iskustvo bogatije, bogatiji ti je CV i samim tim vece su ti sanse da te zaposle. E sad to naravno ne vredi mnogo ako ces da konkurises za neko radno mesto koje nema apsolutno nikakve veze tvojim radnim iskustvom ali i tu znaci to dosta jer ozbiljan poslodavac ce pre zaposliti, od dvoje ljudi, nekoga ko ima vise radnog iskustva pa makar bilo gde nego 0 radnog iskustva. U propratnom pismu koje saljes sa CV-jem pises konkretno o sebi a vezano za radno iskustvo koje imas i kako bi ti svojim iskustvom najvise doprineo firmi i poslodavcu i to se malo jos nafiluje u tu stranu. CV je za pokazivanje a propratno pismo je ono koje ubada u centar i istice sve one dobre strane koje CV prosto ne sadrzi.

Odgovor na temu

zokiruma
Hammerfest

+318 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?01.01.2014. u 14:33 - pre 139 meseci
ja sam tu sliku stavio kod mene na fejs, nego samo mi nije samo ono '' u norveske'' ne kontam sto nije u norveskoj ili je to neki fazon

Odgovor na temu

mihaleks
Aleksandar Mihaljev
Ki.-Oslo-Edmonton-Dablin

+216 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?01.01.2014. u 15:35 - pre 139 meseci
Citat:
zokiruma: ja sam tu sliku stavio kod mene na fejs, nego samo mi nije samo ono '' u norveske'' ne kontam sto nije u norveskoj :D ili je to neki fazon

Pa da li se secas serije Selo gori a baba se ceslja pa onda onog lika sto je otisao u Svedsku pa kad ga pita onaj njego rodjak "kako je tamo u te Svedske"? :)

Odgovor na temu

Bojana P
stomatolog-Smederevo
Dom zdravlja Smederevo

Član broj: 313825
*.210.1.42.getinternet.no.

+7 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?01.01.2014. u 16:27 - pre 139 meseci
Srecna i uspesna Nova godina svima na forumu! Mihaleks i Miro :) hvala puno na odgovoru vezano za stomatologiju :),probacu sto pre da prikupim dokumentaciju i posaljem u Sak ,a u medjuvremenu cu se raspitivati ...ako jos neko zna nekog stomatologa koji zivi u Norveskoj bila bih vrlo zahvalna da mi da kaontakt...informacije su zlata vredne :* Pozdrav!

Odgovor na temu

zokiruma
Hammerfest

+318 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?01.01.2014. u 16:29 - pre 139 meseci
Citat:
mihaleks: Pa da li se secas serije Selo gori a baba se ceslja pa onda onog lika sto je otisao u Svedsku pa kad ga pita onaj njego rodjak "kako je tamo u te Svedske"?

nazalost nisam gledao tu seriju

me gøedam ti ja nasu televziju vec sada i 6. godina

malo sport i to bi bilo to

Odgovor na temu

Mirjana Savicic
Beograd

+1056 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?01.01.2014. u 20:21 - pre 139 meseci
Ouuu...ja se izvinjavam Tulipanovicu kolezi alias Cveyoni
Taksa za dozvolu jeste poskupela,ali sam ja u prvi mah pogledala samo radne dozvole i rekoh isto je...medjutim,nije.
Cvrc,Milojka...radi se o promeni za porodicnu dozvolu.
Ona je kostala 3750 kruna kada se trazi prvi put i za svako produzenje je bilo po 1100 kruna.
Sada je ta ista porodicna dozvola za prvi put kada se predaje 5200 kruna a za svako produzenje po 2500 kruna...i jeste poskupelo...
Link: http://www.udi.no/Sentrale-tem...etaling-av-gebyr-for-soknader/

Familieinnvandringstillatelse
- Førstegangs søknad 5200 NOK
- Fornyelse 2500 NOK
(hvis søknaden om fornyelse skjer etter at den forrige tillatelse har utløpt er gebyret på 5.200 NOK)

Dakle,malo su ga preterali za 5200 kruna za prvi put kada se predaje...(za porodicnu vizu)
Zakljucak je jasan : Erna Solberg hoce da smanji protok curana.

MIRKA (gledam u tuznu jesenju noc,s pokisle grane lisce opada,u daljini cujem muziku

Odgovor na temu

Mirjana Savicic
Beograd

+1056 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?01.01.2014. u 20:25 - pre 139 meseci
Zvanicno na snagu stupa sutra,od 2.januara to poskupljenje.
Link:http://www.udi.no/Nyheter/2013...oknader-om-familieinnvandring/

Odgovor na temu

surbat
kokk
Serbia

Član broj: 188377
*.211.65.133.getinternet.no.

+14 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?01.01.2014. u 20:48 - pre 139 meseci
Miro za stalnu dozvolu mozes da predas kada hoces po isteku perioda od 3 godine, zar ne ? Naravno uz ispunjene uslove za jezik I boravak van zemlje. Interesuje me dali je bolje cekati do sledeceg produzenja ili poslati negde na pola. I koliko sam ja svatio naj vise treba da se obrati paznja da se ne boravi dugo van zemlje.

Odgovor na temu

Mirjana Savicic
Beograd

+1056 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?01.01.2014. u 20:57 - pre 139 meseci
Da,mozes...u principu ako je u pitanju Oslo i ako ce obrada duze trajati mozes i malo ranije predati ali ako ti slucaj obrade ranije i izracunaju da ti fali 2 nedelje dobices odbijenicu...sto je bezveze bacati pare...pa opet traziti.
Meni su istekle tri godine i predajem 20.januara.Da,jezik i boravak van Norge je jako bitan,ja sam u søknad-u pobrojala sve zemlje u kojima sam bila u poslednje tri godine i navela iz pasosa po pecatima tacan broj dana odsustva.Bitno je i da imas ugovor o radu kao i tri poslednja isecka od plate uz potvrdu o jeziku.
Pisacu kada odem u policiju na predaju...i kada i ako dobijem...Znas da je sve moguce...mada verujem da bi trebalo biti ok.

Odgovor na temu

Mirjana Savicic
Beograd

+1056 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?01.01.2014. u 21:00 - pre 139 meseci
Onaj prethodni post o poskupljenju takse za porodicne dozvole moze da se sazme i u kratku recenicu : "Poskupeli curani"...a prete da budu i skuplji...

Odgovor na temu

surbat
kokk
Serbia

Član broj: 188377
*.211.65.133.getinternet.no.

+14 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?01.01.2014. u 21:12 - pre 139 meseci
Koliko sam ja svatio ako te odbiju za stalnu gubis pravo na boravak,odnosno I radnu dozvolu, pa mora sve iz pocetka?

Odgovor na temu

[es] :: Vodič za emigraciju :: Život u Norveškoj :: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?

Strane: << < .. 773 774 775 776 777 778 779 780 781 782 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 9550170 | Odgovora: 21067 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.