Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?

[es] :: Vodič za emigraciju :: Život u Norveškoj :: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?

Strane: << < .. 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 9552244 | Odgovora: 21067 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Mirjana Savicic
KBC ZVEZDARA,visi radioloski tehnicar
Beograd

Član broj: 266686
*.37.202.84.customer.cdi.no.

+1056 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?02.03.2013. u 12:57 - pre 149 meseci
Citat:
zoki123:
za medicinara ako neko moze da pojasni sta sad traze

http://www.sak.no/sites/SAK/om...de-ny-forvaltningspraksis.aspx

http://www.lovdata.no/cgi-wift...c=/sf/sf/sf-20040224-0460.html

ima nekih promena izgleda od 17 januara

Evo sada sam im poslala mejl jer nije nista napisano vec samo da se uzme kontakt sa njima.E sada ima vise varijanti,da se tice onih koji ce da salju sada,ili su ukljuceni i oni koji su vec odradili svoj tilleggskrav sa praksom i nasj.fagom.Neznam koga se tice i sta je u pitanju ali nadam se da cemo brzo saznati.Menjaju rutine a u kom pravcu neznamo jos uvek.
Mogli su okaciti na sajt ali oni stavili da se uzme kontakt...
Videcemo uskoro ce valjda javiti na mejl neki odgovor !
Uglavnom to se tice za sykepleier-a,ne hjelpepleiera.
Mi i Filipinci imamo isti sistem skolovanja sve isto zato su napisali Filipine i Srbija.
MIRKA (gledam u tuznu jesenju noc,s pokisle grane lisce opada,u daljini cujem muziku
neku i pitam sebe gde li si sada...)

Odgovor na temu

zoki123
Zoran Milutinovic
Doktor

Član broj: 303713
*.dynamic.kdsinter.net.

+8 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?02.03.2013. u 13:08 - pre 149 meseci
Mirka a ovo sta kaze ovde za hjelpeplejera

Hjelpepleiere: Bestått kurs i oppbygningen og organiseringen av helse- og omsorgstjenesten, helse- og sosialrett, kulturforståelse og nasjonale satsningsområder.

Odgovor na temu

Mirjana Savicic
KBC ZVEZDARA,visi radioloski tehnicar
Beograd

Član broj: 266686
*.static.customer.pronea.no.

+1056 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?02.03.2013. u 14:39 - pre 149 meseci
Zoki,ti gledas u Helsepersonelloven i vadis delove iz zakona.Mi dobijamo automatsku autorizaciju za hjelpepleiera bez ikakvih dodatnih zahteva.
Sto se spl.tice tu ide tilleggskrav a ovo njihovo sada na sajtu Saka sto su napisali znaci da menjaju rutinu u proceni za dobijanje autorizacije za sykepleiera.Necemo da nagadjamo da li je nesto dodatno jos sto treba ili se odnosi na ukidanje necega sto je bio zahtev vec cemo sacekati da vidimo sta kazu...Vikend je,meni radan ali je vikend pa sada nema nista do ponedeljka.
Forvaltningspraksis ne znaci za nas dodatna praksa vec to je njihova praksa u proceni dokumentacije.To menjaju.
Videcemo sledece nedelje.

NB! Kod nas je srednja med.srednja skola kod njih je to Høyskole.Dvoje ljudi koje je poslalo sa srednjom skolom je dobilo totalni avslag to jest totalnu odbijenicu i napisano im je da moraju ponovo u skolu sve ispocetka.E sada,saksbehandleri razliciti odgovori su razliciti i ljudi na nasj.fagu Norvezani nasi profesori su vrlo negativno govorili o Saku,a Sak je taj koji njih konsultuje kao dodatne Rådgivere iz Høyskole kod komplikovanih procena...i sada su izasli sa dodatnim informacijama za nas i Filipince...sto ne mora da bude ni dobro a ni lose...
Uglavnom,videcemo i bez nagadjanja jer tako je najbolje...
MIRKA (gledam u tuznu jesenju noc,s pokisle grane lisce opada,u daljini cujem muziku
neku i pitam sebe gde li si sada...)

Odgovor na temu

photoplazma
Zaposlen
Ås

Član broj: 280789
*.banetele-cust.com.

+42 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?03.03.2013. u 11:02 - pre 149 meseci
Zdravo drugari.

Da li mozda neko zna koja institucija se bavi uporedjivanjem diploma u Norge?

Da pojasnim. Radi se o srednjoj elektrotehnickoj skoli.

Treba mi institucija u koju bih otisao ( poslao dokumenta ) i rekao da sam zavrsio to i to, oni bi pregledali moje diplome i obrazovanje i uporedili to s njihovim obrazovnim sistemom. CILJ je dobiti procenu, cemu je moje obrazovanje najslicnije s njihovim, ako fali neki od predmeta, i koji da bih bio konkurentan ovde.

Verujem da nas ima ovde dosta s istim pitanjem.

Odgovor na temu

M.A.D.
Oslo, Norveska

Član broj: 312318
*.79-161-75.customer.lyse.net.

+4 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?03.03.2013. u 20:34 - pre 149 meseci
Cao, generalno mozes poslati diplomu u NOKUT i oni urade generalno priznavanje diplome. A za broj ispita i to morao bi da vidis na nekom faksu ili u nekoj skoli. Ja to nisam radio pa bih mozda bilo bolje da neko ko je radio tako nesto da ti da precizniji odgovor :) U nokut sam poslao dokumenta i jos cekam odgovor :)

Odgovor na temu

sladjana6644
Sykehjem
Mo i Rana, Norge

Član broj: 303202
*.bb.online.no.

+5 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?04.03.2013. u 01:24 - pre 149 meseci
Citat:
Mirjana Savicic:
Ono sto treba da hrabri jeste cetiri posla u poslednje vreme po mojoj evidenciji...(a mozda je i vise samo sam propustila zbog nasjonalfaga u Bergenu)...

Tijana-posao u Tønsbergu
BlondySu-posao u Narviku
Zokiruma-posao u Tromsu
Stavasbriga-posao u Lofotenu

NB!Plava polja-sever Norveske...3 od 4 posla na severu.Na severu nema ni u kom slucaju 20 ljudi po jednom polozaju...retko bas da tako bude.Manja konkurencija definitivno...a za prvi posao sve je ok...
Opet ja pripovedam o severu ali ljudi moji ja to iz zelje da svi nadjemo posao.Svi svi sviiii...
I za jug sam rekla Stavanger...nadjite sve zive sefove u Stavangeru i pisite im...

Pola Prokuplja je u Stavangeru.Jedan decko je bio sa nama na nasjonalfagu iz Prokuplja pa je pricao.To je islo tako jedan ode,nadje posao,onda da smestaj drugom,taj isto dodje tamo i nadje posao i tako se skupilo mnogo ljudi iz Prokuplja u Stavangeru i okolini...i ispalo je kada odes u Stavanger nadjes posao kako god okrenes :)

Svako ima svoj put,ali treba uzeti u obzir sve mogucnosti i pokusavati na razne nacine...

E...komšinice, ona druga polovina Prokuplja je u Mo i Rani :)))....šalim se, ali ovde ih je trenutno šestoro. Kažem trenutno jer žena koja je pokušala ovde...neslavno se vratila u Srbiju. NIJE USPELA. Sve je relativno, ali dozvolite mi da kažem...Svi koji se spremaju put "Obećane zemlje", bez osnovnog znanja jezika, mogli bi doživeti Fijasko. Pre mesec i po dana doputovala je jedna nišlika. Žena ima autorizaciju, 10 godina iskustva u staračkom domu u Srbiji...još nije našla posao. Bila je pzvana na intervju i to je bila velika šansa, ali dzabe.
USPEĆETE samo ako budete govorili i razumeli Norveški.

Laku noć Srbijo, God natt Norge!

ST

Odgovor na temu

milan.dukic3
Nezaposlen

Član broj: 312454
*.dynamic.isp.telekom.rs.

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?04.03.2013. u 07:24 - pre 149 meseci
Ljudi ja sinoc krenuo da ucim jezik u sagi u NIsu, pa videcomo kako ce to da ide. Iznenadio sam se koliko ljudi je bilo preko 15 coveka! 90% njih koliko sam mogo da zakljucim su ljudi sa nekom medicinskom skolom, ali ima i drugih inzinjera. Ocigledno je krenula navala na norvesku, to me plasi pomalo jel postoji mogucnost da postre kriterijume?? ili to vec rade ima li takvih informacija?

Sinoc sam dobio ovaj sat koji sluzi da proverite da li vam diploma vazi i u Norveskoj [email protected] rece mi kolega iz sage da su njemu odgovorili za 48 sati. Inace on je arhitrkta i priznata mu je diploma nemora nista da nostrifikuje (dobio sam takvu informaciju znaci da nije nista provereno). Ako neko ima iskustva sa ovim sajtom ili ce imati nek napise nesto o tome ja cu probati isto pa cu napisati kad dobijem odgovor.

Odgovor na temu

Nesh-co

Član broj: 28977

+378 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?04.03.2013. u 07:50 - pre 149 meseci
Citat:
sladjana6644:
Citat:
Mirjana Savicic:
Ono sto treba da hrabri jeste cetiri posla u poslednje vreme po mojoj evidenciji...(a mozda je i vise samo sam propustila zbog nasjonalfaga u Bergenu)...

Tijana-posao u Tønsbergu
BlondySu-posao u Narviku
Zokiruma-posao u Tromsu
Stavasbriga-posao u Lofotenu

NB!Plava polja-sever Norveske...3 od 4 posla na severu.Na severu nema ni u kom slucaju 20 ljudi po jednom polozaju...retko bas da tako bude.Manja konkurencija definitivno...a za prvi posao sve je ok...
Opet ja pripovedam o severu ali ljudi moji ja to iz zelje da svi nadjemo posao.Svi svi sviiii...
I za jug sam rekla Stavanger...nadjite sve zive sefove u Stavangeru i pisite im...

Pola Prokuplja je u Stavangeru.Jedan decko je bio sa nama na nasjonalfagu iz Prokuplja pa je pricao.To je islo tako jedan ode,nadje posao,onda da smestaj drugom,taj isto dodje tamo i nadje posao i tako se skupilo mnogo ljudi iz Prokuplja u Stavangeru i okolini...i ispalo je kada odes u Stavanger nadjes posao kako god okrenes :)

Svako ima svoj put,ali treba uzeti u obzir sve mogucnosti i pokusavati na razne nacine...

E...komšinice, ona druga polovina Prokuplja je u Mo i Rani :)))....šalim se, ali ovde ih je trenutno šestoro. Kažem trenutno jer žena koja je pokušala ovde...neslavno se vratila u Srbiju. NIJE USPELA. Sve je relativno, ali dozvolite mi da kažem...Svi koji se spremaju put "Obećane zemlje", bez osnovnog znanja jezika, mogli bi doživeti Fijasko. Pre mesec i po dana doputovala je jedna nišlika. Žena ima autorizaciju, 10 godina iskustva u staračkom domu u Srbiji...još nije našla posao. Bila je pzvana na intervju i to je bila velika šansa, ali dzabe.
USPEĆETE samo ako budete govorili i razumeli Norveški.

Laku noć Srbijo, God natt Norge!

Nazalost Sladjana u pravu si u vezi priče sa jezikom. Poznajem tu ženu, komšinica mi je u Prokuplju. Provereno, jezik je presudio.
Ogroman broj se vratio samo zbog jezika, tek mali procenat iz nekih drugih razloga.
Razlika je samo što neki priznaju da su zeznuli stvar sa jezikom, a neki ne.

Odgovor na temu

mihaleks
Aleksandar Mihaljev
Ki.-Oslo-Edmonton-Dablin

Član broj: 206551

Jabber: mihaleks

+216 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?04.03.2013. u 08:39 - pre 149 meseci
Citat:
milan.dukic3:
Ljudi ja sinoc krenuo da ucim jezik u sagi u NIsu, pa videcomo kako ce to da ide. Iznenadio sam se koliko ljudi je bilo preko 15 coveka! 90% njih koliko sam mogo da zakljucim su ljudi sa nekom medicinskom skolom, ali ima i drugih inzinjera. Ocigledno je krenula navala na norvesku, to me plasi pomalo jel postoji mogucnost da postre kriterijume?? ili to vec rade ima li takvih informacija?

Sinoc sam dobio ovaj sat koji sluzi da proverite da li vam diploma vazi i u Norveskoj [email protected] rece mi kolega iz sage da su njemu odgovorili za 48 sati. Inace on je arhitrkta i priznata mu je diploma nemora nista da nostrifikuje (dobio sam takvu informaciju znaci da nije nista provereno). Ako neko ima iskustva sa ovim sajtom ili ce imati nek napise nesto o tome ja cu probati isto pa cu napisati kad dobijem odgovor.

To je mejl adresa a ne sajt.
U tako velikoj grupi tesko da ces uspeti kvalitetno da naucis jer dok dodjes na red i ako dodjes na red nece biti puno vremena. Navala je vec godinama na Norvesku nije to od juce. Prosle godine kad sam ja bio u Trondhajmu iz cele Evrope su bili ljudi da traze posao u svim strukama Italija, Spanija, Grcka, Rusija....mnogo njih. Kriterijumi se non stop poostravaju. Za cistacice na brodovima vec traze NP3. Informacije vec imas na ovom forumu samo treba da procitas, naravno ako te ne mrzi.

Odgovor na temu

sladjana6644
Sykehjem
Mo i Rana, Norge

Član broj: 303202
*.bb.online.no.

+5 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?04.03.2013. u 09:38 - pre 149 meseci
Dve godine sam sezonski radila u Norveškoj, po 3 meseca. U Srbiji sam u međuvremenu završila prvi nivo norveškog u Sagi. Ovde sam radila sa 70 njih koji su došli sa Novog Zelanda. Dakle govorio se isključivo engleski. Nakon toga rešila sam da ostanem i pokušam da nađem posao. Obišla sam mnogo domova. Ništa...iskreno nisam dobro ni govorila ni razumela norveški. Rekli su "Morš govoriti i razumeti norveški...DOVOLJNO da bezbedno radiš na ovim poslovima".
Tako je i bilo. Nakon mesec dana vratila sam se i ponovo pokušala. USPELA SAM!
Već dva meseca radim u staračkom domu kao ass.pleie.
2 meseca sam pohađala kurs norveškog ovde. To me je koštalo 2000 kruna. Probni test Norskprove 2 položila sam, jedina ja u grupi od 20. Profesorka me je jako zavolela i bila mi je jedna od referensa u traženju posla.
U Srbiji sam završila kurs od 6 meseci u oblasti nege i Gerontologije pod pokroviteljstvom EU.Imala sam i praksu od 6 meseci. To EU je jako bilo važno, ali ne i presudno. Jezik je presudio. Radim iste poslove kao i hjelpepleier i helsefagarbeider, manje sam plaćena od njih, ali mnogo vrednija ..haha. DOBRO JE:
Moja priča još nije završena. Proces integracije još traje. Pisaću o svemu uskoro.

E da... ima li nekog ko živi u Fredrikstadu. Tamo se jedna naša devojka sa majkom preselila... rade obe i dugo su ovde.
ST

Odgovor na temu

Jelena G.
Oslo, Norge

Član broj: 299168
*.ptt.rs.

+37 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?04.03.2013. u 09:49 - pre 149 meseci
Pitanje za iskusne: Kada je u nekom oglasu dat kontakt telefon- mobilni, u koje je vreme najbolje pozvati i raspitati se o poslu. Pitam ovo iz sledeceg razloga: muz mi radi do 5-6 p.m, malo je nezgodno da zove dok je na poslu iz kancelarije a da uzima slobodan dan zbog telefoniranja...malo je bez veze. A verujem da ne bi bilo u redu da nekog cima u subotu kad ne radi i da mu postavlja pitanja o poslu....Da je u Srbiji verovatno ne bi bilo problema, jer i njemu sluzbeni telefon ne prestaje da zvoni do ponoci (iako najcesce radi prekovremeno) a ni pozivi u 7 ujutru nisu neobicni...o vikendima i ne govorim... Znamo da je najbolje zvati od 8-16 ali kad je to malo teze izvodljivo....SAVET...kakvi su Norvezani po tom pitanju (ako ih zoves posle njihovog radnog vremena)?

Odgovor na temu

Zika Obretkovic
Beograd

Član broj: 154603
*.adsl-a-1.sezampro.rs.

+1 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?04.03.2013. u 10:17 - pre 149 meseci
Po cenu da ispadnem glup u društvu...

Pozvali su me na intervju za letnji posao u Tisvær kommunu.

Prvo gde se to uopšte nalazi? Ne mogu nikako da se snađem....
Drugo, konkurisao sam za helsefagarbider-a a oni me zovu na intervju za posao asistenta(bar tako piše u mailu).
Pa sad ne znam spajanje autorizacije i posla..?

Odgovor na temu

Nesh-co

Član broj: 28977

+378 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?04.03.2013. u 10:43 - pre 149 meseci
Kucaj ovde Tysvær i ukazaće ti se :)
Malo si loše spelovao pa ga zato nisi pronašao.

Odgovor na temu

KingVi
Stavanger

Član broj: 298022
*.statoil.com.

+8 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?04.03.2013. u 10:45 - pre 149 meseci
Citat:
Jelena G.:
Pitanje za iskusne: Kada je u nekom oglasu dat kontakt telefon- mobilni, u koje je vreme najbolje pozvati i raspitati se o poslu. Pitam ovo iz sledeceg razloga: muz mi radi do 5-6 p.m, malo je nezgodno da zove dok je na poslu iz kancelarije a da uzima slobodan dan zbog telefoniranja...malo je bez veze. A verujem da ne bi bilo u redu da nekog cima u subotu kad ne radi i da mu postavlja pitanja o poslu....Da je u Srbiji verovatno ne bi bilo problema, jer i njemu sluzbeni telefon ne prestaje da zvoni do ponoci (iako najcesce radi prekovremeno) a ni pozivi u 7 ujutru nisu neobicni...o vikendima i ne govorim... Znamo da je najbolje zvati od 8-16 ali kad je to malo teze izvodljivo....SAVET...kakvi su Norvezani po tom pitanju (ako ih zoves posle njihovog radnog vremena)?

U Norveskoj ljudi cene svoje privatno vreme i telefonski pozivi vezani za posao van radnog vremena su u principu prihvatljivi samo za hitne i neodlozne poslove koji ne mogu da sacekaju.

Kad smo vec kod telefonskog kontakta sa potencijalnim poslodavcima, zeleo bih da ovde prenesem jedan savet koji sam svojevremeno dobio od jednog vrlo iskusnog skotskog headhuntera koji radi vec godinama regrutaciju kadrova za offshore bransu u Stavangeru i ciji saveti su mi bili vrlo korisni kada sam trazio posao pre 6 godina. Bez obzira na poslat CV/aplikaciju - ZOVITE TELEFONOM! Ukoliko je naveden telefon sefa odeljenja (po mojim iskustvima, HR kontakt nije od neke koristi), pozovite i popricajte malo o poslu, naoruzajte se pitanjima o poslu, atmosferi u odeljenju, projektima (u tehnickoj brani), itd. U slucaju da ne ispunjavate sve uslove navedene u konkursu, verovatno ce vam biti saopsteno da ipak posaljete CV/elektronsku aplikaciju. Istovremeno budite sigurni da ce za poziciju biti veliki broj aplikacija, Norveska je vec odavno "provaljena" sirom sveta kao zemlja velikih mogucnosti i ekonomskog blagostanja u danasnjim turbulentnim vremenima. Medjutim, kada sutra ili posle nekoliko dana taj isti sef odeljenja bude na stolu/monitoru imao nekoliko desetina aplikacija, velika je verovatnoca da ce jedan od prvih biti izabran po sistemu "Cekaj da vidim CV one osobe sa kojom sam se ispricao nedavno". Telefonskim pozivom i uspostavljenim kontaktom povecavate svoju vidljivost u procesu aplikacije!

Odgovor na temu

dakipro
Dalibor Jovic
Web Developer
Bergen, Norway

Član broj: 31848
*.85-200-249.bkkb.no.

Sajt: norway.dakipro.com

+190 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?04.03.2013. u 12:28 - pre 149 meseci
Citat:
Jelena G.:

Manje vise poslovna etika trazenja novog posla nije vezana samo za norvezane, obicno se u ovakvim situacijama koristi privatno vreme. Dakle, ako treba da ide na interview neka uzme privatne slobodne dane (ne glumiti bolest), ako ima telefonski razgovor neka proba da ga zakaze ujutro 8:30 ili 9:00 recimo ili oko 15:30, a na trenutnom poslu kaze da ima privatne obaveze i doci ce malo kasnije, pa ili da odradi te sate ili kako vec...
Svi koji traze nekog sa iskustvom znaju da ta osoba vec radi negde (inace ne bi imala iskustvo jelte) pa ce razumeti potrebu da se razgovor zakaze unapred i da isti nekad mora da se odlozi. Sta vise, ako buduci poslodavac vidi da postujes vreme trenutnog poslodavca, vise ce te ceniti jer si profesionalniji.

Nikako buducem poslodavcu ne reci da si pobegao sa posla, da si uzeo bolovanje ili nesto tako, jer ce odma pomisliti da ako si to uradio trenutnom poslodavcu, uradices i tom buducem.

Kao sto je i KingVi rekao, privatno vreme je privatno, ako bas mora, u redu je poslati mail i pitati da li je moguce zakazati 10-15min razgovor, na tu i tu temu sa tim i tim stavkama, i da li je moguce da vreme razgovora bude tad i tad van radnog vremena. To mu dodje manje-vise kao molba, pa treba biti fin, uctiv, ne insistirati i biti spreman na NE kao odgovor. Mada, mislim da ce svi izaci u susret u ovakvim situacijama, ako se lepo i profesionalno objasni

Odgovor na temu

milan.dukic3
Nezaposlen

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?04.03.2013. u 13:41 - pre 149 meseci
Mihaleks
Podeli su nas u dve grupe po 8 coveka u grupi. To je bila jedina varjanta jel norveski nemam nigde blize i ovo mi je 60km od kuce. Mislis li da je i 8 coveka mnogo?

Iskreno kad sam video onoliko ljudi uhvatila me panika...koliko ljudi zeli otici u norvesku... Bojim se da ce poostravati kriterijumu i na kraju reci nema vise!

Odgovor na temu

DUNJA1965

Član broj: 307855

+43 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?04.03.2013. u 15:46 - pre 149 meseci
Citat:
Mirjana Savicic:
Cvele i ja u saradnji sa bracom sa Filipina
Slicica:

Nije sto ste nasi,ali najlepsi ste...

Odgovor na temu

Jelena G.
Oslo, Norge

Član broj: 299168
*.ptt.rs.

+37 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?04.03.2013. u 15:54 - pre 149 meseci
Mihaleks
Podeli su nas u dve grupe po 8 coveka u grupi. To je bila jedina varjanta jel norveski nemam nigde blize i ovo mi je 60km od kuce. Mislis li da je i 8 coveka mnogo?

Iskreno kad sam video onoliko ljudi uhvatila me panika...koliko ljudi zeli otici u norvesku... Bojim se da ce poostravati kriterijumu i na kraju reci nema vise!

Jeste, i meni se tako cinilo u jednom momentu...a onda i ova kriza u Evropi i sva ta nezaposlenost...A onda covek stavi prst na celo i zapita se "Ko sve to zeli da ode u No"?
Pa hajde redom: 1. Azilanti/ ok, beze ljudi od ratova- (pritom, poznajem neke ljude koji su poreklom sa ovih prostora ali su vec druga generacija pa bi se moglo reci da su "Norvezani"/i oni mi kazu da se Norveska tako pokajala kad je primila Somalijce i njima slicne) ali to je kategorija koju su morali da prime- i tu ima svega, i skolovanih i neskolovanih, i onih koji zele da rade i onih koji zele da iskoriste sistemm...
2. Radnici iz EU/ jeste, u boljoj su poziciji u startu jer mogu jednostavno samo da odu i kuc-kuc...mi dosli! Ali i tu postoji i dobra i losa strana. Samim tim sto mogu tek tako da docu u No uglavnom su nepripremljeni (barem po pitanju jezika),
3. Mi i ostali sa ovih prostora i iz ostalih delova sveta kojima traze spajanje posla i diplome/ ipak u vecoj meri ne srljamo tek tako...vecina na ovom forumu se pripremala i po godinu dana za tu avanturu...prevodili dokumenta, autorizovali ili nostifikovali diplome, naucili jezik...

Pazi, i mi smo jos u Srbiji, nase "visinske" pripreme traju vec vise od godinu dana ali ne gubimo nadu...sada pocinje slanje mailova i zivkanje telefonom...Zato, ne razmisljaj na taj nacin, jeste, veliki je priliv radne snage ali ima i posla, svaki dan se u oglasima pojavi po hiljadu novih oglasa...Zato, samo hrabro i navali na ucenje jezika.

I kao ono kazu: KO NESTO ZELI, TAJ TRAZI NACIN DA TO I OSTVARI. KO NESTO NE ZELI, TAJ TRAZI RAZLOG!!!

I zahvaljujem ljudima na odgovoru u vezi zivkanja telefonom.

Odgovor na temu

mihaleks
Aleksandar Mihaljev
Ki.-Oslo-Edmonton-Dablin

Član broj: 206551

Jabber: mihaleks

+216 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?04.03.2013. u 16:22 - pre 149 meseci
Citat:
milan.dukic3:
Mihaleks

Mislim da je jedino kvalitetna varijanta 1 profesor i 1-2 ucenika. Sve ostalo zna da bude koplikovano. Sto vise ljudi manje sanse da se nauci. Iz iskustva ti kazem posto sam pohadjao dva takva kursa od po 12-15 ljudi. CELA Evropa zeli otici u Norvesku i tu nije nista sporno samo stvar je u tome da ce se snaci i naci posao oni koji imaju nesto da ponude a to su 1. jezik pod 2. deficitarno zanimanje pod 3. pasos EU. Ovo su cinjenice. Moras poceti da verujes u sebe i da u medjuvremenu, ako vec nemas, obezbedis sebi deficitarnu diplomu u Norveskoj. Mesta za strah nema. Ili uspeti ili ne....
Uzmi profesora za sebe pa radite preko Skajpa.

Odgovor na temu

milan.dukic3
Nezaposlen

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?04.03.2013. u 16:25 - pre 149 meseci
Jelena G.
Hvala na ohrabrabrujucim recima! Ja i ne zelim ici dok ne naucim jezik tako da planir da tek sledece godine krenem sa slanjem CV i zakazivanje razgovora. Nadam se da cu za godinu dana nauciti jezik, bar da se sporazumem.
A vama zelim puno srece u trazenju posla i da sto pre ispuniti svoje zelje!
Mihalesk
Makar privi kurs sam misleo da idem na casoveo, zbog kontakta sa ljudima koji takodje zele da traze poso u norveskoj, a kasnije preko skaypa. Hvala ti, jako cenim tvoje savete.

Odgovor na temu

[es] :: Vodič za emigraciju :: Život u Norveškoj :: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?

Strane: << < .. 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 9552244 | Odgovora: 21067 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.