Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Freelance Tutorial

[es] :: Vodič za posao :: Freelance Tutorial
(TOP topic, by Davor Vlajkovic)
Strane: < .. 1 2 3 4 5 6 7 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 24295 | Odgovora: 157 ]

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

MarkoBalkan

Član broj: 141124
*.adsl.net.t-com.hr.

icon Re: Freelance Tutorial15.10.2007. u 10:11
imam jedno pitanje.
dali se gotov projekt salje na e-mail ili se uploda preko stranice?
nadalje, dali se u vecini slucajeva moze komunikacija odvijati preko ICQ?
i sta se desi, ako se projekt ne zavrsi na vrijeme?
dali se snose kakve posljedice?
Često sam padao na ispitima, Proklete stolice!
Mogao sam biti car!

15.10.2007. u 10:11 

Marko_L
Marko Lošonc
Project Manager, Maxifer d.o.o
Beograd

Član broj: 20532
89.216.223.*

Jabber: Marko_L@elitesecurity.org
Sajt: www.jurassicsoft.com

icon Re: Freelance Tutorial15.10.2007. u 11:14
Sve ti to piše na sajtu preko koga radiš. Samo treba pročitati.
-Odracuonogakomijedrpiorazmaknicu.
-Ne rxdi mi txstxturx, kxd god hocu dx ukucxm "x" onx ukucx "x".
-Ko kaaz e da ja neuummem da kuuca m.
-Piše "Insert disk 3", a jedva sam i ova dva ugurao u drajv
-Postoje samo dve osobe kojima verujem, jedna sam ja, a druga nisi ti
15.10.2007. u 11:14 

kAOSmonk
Inner Mind

Član broj: 65502
*.rcub.bg.ac.yu.

icon Re: Freelance Tutorial15.10.2007. u 12:33
Nadam se da nije bilo...

Kratak pregled top sajtova za freelancing: http://www.ducea.com/2007/09/17/best-freelance-marketplace-sites/
15.10.2007. u 12:33 

palilulac

Član broj: 157815
89.216.234.*

icon Re: Freelance Tutorial17.10.2007. u 13:33
Super je napisan tutorial. To me je i privuklo da se ozbiljno zainteresujem za freelance.
Posetio sam sajt GetAFreelance i citao sam pravila poslovanja na njemu i nije mi jasno sta se desava ako freelancer, npr ja, raskine ugovor sa klijentom. Dakle zanima me kako sajt naplacuje tada svoju proviziju? Molim vas da mi pojasnite ovo!
Hvala!
17.10.2007. u 13:33 

tarla
Marinko Tarlać

Član broj: 15527
87.250.104.*

Sajt: www.mangiaphoto.com

icon Re: Freelance Tutorial19.10.2007. u 22:18
Samo da napomenem kolege iz RS da izbjegavaju unovčavanje čekova u NLB razvojnoj banci... Ja vec preko mjesec dana čekam da se unovči ček i još budala predam im još jedan na unovčavanje...

Kilavi su i neobučeni... Tete za šalterom pojma nemaju kako se šta popunjava..

U Novoj BL banci sam imao pozitivno iskustvo i relativno brzo se dolazilo do novca...
19.10.2007. u 22:18 

[M4rk0]
Administrator
Mostar

Član broj: 27314
87.250.113.*

Sajt: www.mostarac.net

icon Re: Freelance Tutorial21.10.2007. u 03:45
Svaka cast! ;)
21.10.2007. u 03:45 

intercom
Goran Stojkovic
Cuprija

Član broj: 136560
194.106.174.*

icon Re: Freelance Tutorial21.10.2007. u 12:35
Postovanje,

Prilicno lepo napisano uputstvo za rad napolju, kakva je situacija kod nas, sta je to u nama da kad neko trazi da se odradi neki posao freelance to su cifre u nebo. Vidim da se rade poslovi za 20-30$ pa i 100-500$. a ovde kada sam trazio nekog da mi odradi jednostavnu aplikaciju cifre su bile nebulozne i to za kes na ruke po zavrsenom poslu. Kakva je situacija na nasem trzistu da se tako nesto organizuje da se radi za domace da bar budu u rangu tih cena koje pominjete da dobijate iz inostranstva. Jos lepo ima da pristedite na troskovima trasfera para a radite za ljude koje je lako iskontrolisati i videti sa kim imate posao. Cisto me zanima vasa razmisljanja na ovu temu. Kazem relativno cesto imam neke potrebe da se odradi nesto i ja nemam mogucnost da za to nadjem coveka ovde sa nekom normalnom cenom, izgleda da cu ga pre naci na sajtovima koje pominjete i da cu uz to jeftinije da prodjem, mozda gresim...ali je cinjenica da je tako.Ovo pricam iz iskustva poslodavca kome je trebalo nesto da se odradi u PHP-u za sta i ja znam da ne treba bog zna koje znanje a cifre kojim su se gadjali ljudi bilo je da places... i onda seo sam naucio PHP onoliko koliko je potrebno i odradio. Medjutim mislim da to nije resenje ali kada nemas stvarnu ponudu ljudi koji to znaju sa nekim normalnim kriterijumima to je to. Kazem mozda gresim ali utisak je taj...
21.10.2007. u 12:35 

Marko_L
Marko Lošonc
Beograd

89.216.223.*

icon Re: Freelance Tutorial21.10.2007. u 13:48
Citat:
Vidim da se rade poslovi za 20-30$ pa i 100-500$. a ovde kada sam trazio nekog da mi odradi jednostavnu aplikaciju cifre su bile nebulozne i to za kes na ruke po zavrsenom poslu. Kakva je situacija na nasem trzistu da se tako nesto organizuje da se radi za domace da bar budu u rangu tih cena koje pominjete da dobijate iz inostranstva.

Mislim da grešiš. To da li ćeš ti naći freelancera u Srbiji lično ili nekoga preko freelance sajtova, nema mnogo veze sa cenom. Isto kao što na tim freelance sajtovima možeš naći nekog da ti odradi posao za 20-30$, tako možeš naći i freelancera u Srbiji da ti odradi isti posao za te pare, pa i manje. Mislim, u svakom petom ili šestom domaćinstvu imaš ponekog klinca koji iz hobija barata sa html-om, php-om, VB-om, C++-om, photoshop-om ili tako nečim, i koji će da ti odradi posao za male pare. Međutim stvar je u tome, što obično posao koji će taj da ti odradi upravo toliko i vredi. Te cene koje viđaš po freelance sajtovima su takođe bidovi postavljeni od strane nekog petnaestogodišnjeg Indijca koji je u profilu naveo da je završio 5 fakulteta i radio za 10 firmi, ali obično je u pitanju neko ko je tek izašao iz osnovne škole. Ozbiljni freelanceri i na tim sajtovima traže ozbiljne pare. Sve zavisi šta ti želiš od tog posla. Ako samo hoćeš da zbudžiš nešto da kako tako vrši funkciju, onda i možeš da prođeš za 20-30$, ali ako hoćeš ozbiljnu i profesionalnu uslugu, to mora da se plati nekoliko puta više. Ima mnogo više stvari prilikom programiranja ili dizajna nebitno, koje prosečan poslodavac jednostavno ne može ili ne želi da vidi. Recimo, ako unajmiš freelancera da ti odradi nekakvo programiranje (naravno podrazumeva se da želiš i source kod i sve ostalo što ide uz to), za 20-30$ ćeš obično dobiti neki na brzinu nabacan špageti kod, bez komentara, van ikakvih standarda. Naravno, to ne mora da znači da taj kod neće da radi, ali problemi dolaze kada prvi put budeš želeo da promeniš ili dodaš nešto, a ne budeš mogao da nađeš tog freelancera koji ti je radio posao. Dok recimo, ako unajmiš profesionalca, koštaće te više, ali ćeš dobiti uredan kod, sa uredno iskomentarisanim linijama uz poštovanje postojećih standarda i verovatno podršku u trajanju od godinu dana ili više, pa ako poželiš nešto da izmeniš, imaćeš mnogo više opcija na raspolaganju. Možeš da kontaktiraš tog freelancera, možeš da angažuješ bilo kog drugog programera, a na kraju krajeva, ako imaš barem osnovno poznavanje tog programskog jezika, možeš i sam da izmeniš šta treba. Slično je i kod dizajna. Recimo, ako ti treba logo, ima tu mnogo više stvari nego što je sklopiti lepu sličicu. Nije isto kad logo dobiješ u jpg formatu ili psd-u gde je sve na jednom layeru, bez poštovanja bilo kakvih standarda, pa onda taj logo možeš da iskoristiš isključivo tamo za šta je namenjen, nego kad lepo dobiješ logo u vektorskom formatu, pa možeš da ga staviš na bilbord, a možeš i na upaljač, ili psd-u gde je svaki element na posebnom layeru, pa možeš svaki od njih da modifikuješ kako ti želja, promeniš boju, dodaš senku, svetlost... Dakle, pre cene, prvo treba gledati šta zapravo dobijaš za te pare.
Citat:
Jos lepo ima da pristedite na troskovima trasfera para a radite za ljude koje je lako iskontrolisati i videti sa kim imate posao. Cisto me zanima vasa razmisljanja na ovu temu.

Još jedna greška. Lakše je iskontrolisati ljude preko freelance sajtova, jer postoji posrednik koji osigurava i jednu i drugu stranu. Doduše, to zavisi od freelance sajta i njegovih pravila, kod nekih je zaštita bolja, nego kod nekih drugih. Recimo, na većini takvih sajtova, kada se dogovori posao, poslodavac uplaćuje pare i te pare stoje kod posrednika sve dok se posao ne završi ili ne istekne deadline. Pa lepo, ako posao bude završen na vreme i poslodavac je zadovoljan, pare se oslobode i legnu na račun freelancera, a ako ovaj probije rok ili ne uradi posao, pare se vrate poslodavcu i ćao. Naravno, postoje i arbitraže koje vodi posrednik u slučaju kada dve strane ne mogu da se dogovore da li je posao završen kako treba ili nije. Naravno, ta sigurnost i košta, jer posrednik uzima proviziju, a i transfer košta, ali si barem siguran da ćeš te pare i da dobiješ. Kada radiš sa nekim offline, nema provizije, nema transfera, ali nema ni sigurnosti.
Citat:
Cisto me zanima vasa razmisljanja na ovu temu. Kazem relativno cesto imam neke potrebe da se odradi nesto i ja nemam mogucnost da za to nadjem coveka ovde sa nekom normalnom cenom, izgleda da cu ga pre naci na sajtovima koje pominjete i da cu uz to jeftinije da prodjem, mozda gresim...ali je cinjenica da je tako.

Opet sve zavisi od toga na koga naletiš. Na freelance sajtovima jeftino možeš da prođeš samo sa neafirmisanim freelancerima koji nemaju bog zna kakav rejting na tom sajtu, a to je kupovina mačke u džaku. Naravno, možeš da pogledaš njihov profil, ali u tom profilu nećeš sigurno da pročitaš nešto tipa "Ja tek počinjem da radim, pa ako može da mi da neko posao", nego ćeš u svakom od njih da vidiš listu od 50 programa u kojima je dotični expert :) Oni koji imaju veći rejting, obično ne rade posao za te pare, nego ih ne zanima ništa ispod 500-1000$, tako da si opet na istom. Kao što rekoh, mačku u džaku možeš da kupiš i u Srbiji ako baš želiš :)
21.10.2007. u 13:48 

intercom
Goran Stojkovic
Cuprija

Član broj: 136560
194.106.174.*

icon Re: Freelance Tutorial21.10.2007. u 14:19
Ok, jeste da si u pravu, ono za 20-30$ se naravno odnosi na neku sitnicu tipa logo ili vec neki manji posao. Poenta je da ja ako zelim da nadjem na nasem trzistu nekog freelance-ra gde da ga nadjem?, i ja imam projekte koji se krecu od 100E pa do 1000E . I ja sam svojevremno radio aplikacije u, boze moj, Clipper-u (njemu hvala) i sada su mi potrebne aplikacija u win okruzenju za koje nemam vreme da sedim i ucim, razvijam vec imam potrebe povremeno da platim nekom - posteno , da posteno(koliko je to moguce), korektno odradi posao. Dugo sam u poslu pa znam o cemu pricas kad pominjes klice iz komsiluka i slazem se da to ne pije vodu na duge staze iz raznoraznih razloga i nikad ih nisam angazovao. Iskreno draze mi je da platim ovde nekom nasem da odradi posao ali kako doci bar do korektnih ljudi sto iz vase price vidim - IMA - jer rade za strance. Cinjenica je da i nase firme a i pojedinci imaju potrebe za nekim resenjima za koje im odgovora da angazuju coveka sa strane sa odredjenim zadacima, bar je to moj slucaj. U mestu i okruzenju u kome zivim i radim nisam imao srece sa ljudima koje sam zaposljavao na tim poslovima i tesko je bilo iskontrolisati ih i dobiti od njih ono sto ocekujes, obicno ti okrenu ledja izigravajuci neke velicine i strucnjake(mozda i jesu) jer ih zakon stiti (ne pomazu nikakvi ugovori i obaveze, kad da otkaz onda je dao i tacka) - veoma losa iskustva, mozda sam i ja kriv, organizacija, kontrola, zahtevi,plata (mada je imao 500E mesecno)..., ko zna, istina je negde izmedju. Elem, kad zelim da anagazujem VB, PHP programera, gde da ga nadjem po svim pravilima koje su definisana freelace-om, samo toliko..
21.10.2007. u 14:19 

vejin
CNC mašina

Član broj: 36383
77.46.206.*

Jabber: vejin@elitesecurity.org
Sajt: www.zelenaapoteka.com

icon Re: Freelance Tutorial21.10.2007. u 17:35
Pa ako imaš neki posao probaj ovde da daš oglas:

IT berza poslova
dajte nam sve podatke i dajte nam slobodu odlucivanja
moj novii blog
21.10.2007. u 17:35 

tarla
Marinko Tarlać

Član broj: 15527
87.250.104.*

Sajt: www.mangiaphoto.com

icon Re: Freelance Tutorial21.10.2007. u 21:52
Mi smo prije trazili preko nekoliko freelance sajtova da se zavrsi jedan projekat u perlu i niko se nije javio...
21.10.2007. u 21:52 

palilulac

*.dynamic.sbb.co.yu.

icon Re: Freelance Tutorial23.10.2007. u 02:33
Sta postavljate kao material u PM kada je ponuda da se napravi neki sajt?
Postavljate li slike nekih radova ili mozda linkove nekih sajtova koje ste radili ili nesto trece????
Molim za pomoc jer nemam iskustva sa tim!!
23.10.2007. u 02:33 

Marko_L
Marko Lošonc
Beograd

89.216.223.*

icon Re: Freelance Tutorial23.10.2007. u 03:15
Da, ako imaš nekih radova iza sebe, slobodno daj linkove ka njima. Naravno, vodi računa o tome da ako imaš dosta radova, onda navedeš samo one koji bi mogli da imaju veze sa projektom za koji biduješ, kako ti PM ne bi bio prenatrpan. Možda bi najbolja varijanta bila da napraviš svoj online portfolio sa svim radovima i onda samo daš link ka njemu. Takođe, gledaj da to bude na kraju PM-a. Pre toga, skoncentriši se na projekat koji treba da se radi, pokaži da si shvatio sve zahteve, objasni kako bi ti sproveo taj projekat u delo, šta bi koristiom a ako ti nešto nije jasno, slobodno pitaj, jer to će pokazati da se zapravo interesuješ za taj projekat. Gledaj da PM ne bude prekratak, tipa "I can do the job, please pick me", ali ni predugačak gde ćeš navoditi sve od Kulina Bana pa na ovamo, dakle, nađi neku zlatnu sredinu, neka bude jasno i precizno i u što manje rečenica. Takođe, vodi računa o gramatici i pravilnom pisanju, jer ipak, radeći sajt, obično trebaš da uneseš i neki sadržaj, a niko ne želi da mu sajt bude na tarzansko-engleskom jeziku. E da, i povedi dosta računa o profilu, navedi samo ono što zaista znaš da radiš, posebno ističući ono u čemu si najbolji, a nikako nemoj da navedeš da si expert u 100 različitih programa, to niko neće da shvati za ozbiljno. Možeš da napišeš i nešto o sebi, ali ni tu nemoj preterivati. Na primer, nikoga ne zanima koju si osnovnu školu završio, kakve si ocene imao, koliko si se puta ženio i slične gluposti :)
23.10.2007. u 03:15 

palilulac

*.dynamic.sbb.co.yu.

icon Re: Freelance Tutorial23.10.2007. u 14:05
Hvala puno na savetu. Pozabavicu se malo svojim profilom.... Kada sam bidovao jedan projekat gde je lik trazio neki templejt za svoj biznis sajt, ja sam podigao neki svoj templejt u browseru i opciom 'print screen' napravio sliku koju sam postavio na PM. E sad, mislim da to nije ni profesionalno ni pregledno, pa me konkretno za taj primer zanima sta sam trebao da uradim???
23.10.2007. u 14:05 

Marko_L
Marko Lošonc
Beograd

89.216.220.*

icon Re: Freelance Tutorial23.10.2007. u 16:44
Pa, upravo to što si uradio :) Nema tu mnogo filozofije. Ako imaš template u PSD-u onda ga snimiš kao jpeg (malo smanjiš kvalitet za svaki slučaj) i okačiš. Ako je u html-u otvoriš ga u browseru i uslikaš. Nemoj samo da se zezneš da kačiš psd ili html, jer može da se desi da ti template bude maznut, a još bitnija stvar, većina freelance sajtova zabranjuje kačenje gotovih radova pre nego što je bid prihvaćen, tako da možeš da ostaneš bez naloga na tom sajtu.
23.10.2007. u 16:44 

palilulac

*.dynamic.sbb.co.yu.

icon Re: Freelance Tutorial23.10.2007. u 17:43
Marko_L, jos jednom hvala! Nadao sam se da cu da dobijem taj projekat jer sam mislio da ce taj templejt bas odgovarati buyer-u ali nisam! Nema veze, trudicu se i dalje... :)
23.10.2007. u 17:43 

Marko_L
Marko Lošonc
Beograd

89.216.220.*

icon Re: Freelance Tutorial24.10.2007. u 12:19
Ne daj da te to pokoleba. Dešava se da ne dobiješ bid i onda kada si gotovo siguran da imaš pravu stvar da ponudiš i da ćeš dobiti posao, ali dešava se i da dobiješ bid onda kada najmanje očekuješ. Meni se recimo desilo i jedno i drugo. Jednom sam imao oko 90% spremnu aplikaciju (ostala mi od jednog klijenta koji je odustao od projekta), sa prilično lepim GUI-jem, potpuno funkcionalna, sa nekoliko veoma lepih featurea... limitiram par stvarčica i okačim demo kao preview... i nikada nisam dobio odgovor, iako sam bio siguran da će bid da bude prihvaćen. A sa druge strane, desilo mi se da bidujem za projekat, i zaboravim na njega, jer je prošlo skoro mesec dana od postavljanja bida bez odgovora, kad stiže mejl sa obaveštenjem da je bid prihvaćen. Dakle, nema nekog pravila. Dosta toga zavisi od samog poslodavca i njegovih preferencija, kao i od drugih koji su bidovali za taj projekat. Recimo neki više vole freelancere iz određenih zemalja, jer su možda u prošlosti imali dobra iskustva sa njima, dok je drugima svejedno, neki vole da prepuste posao pojedincu, dok bi neki želeli da unajme tim, neki gledaju samo najskuplje ponude, a neki gledaju da prođu što jeftinije... i tako dalje. Dešavaće se da dobiješ bid iz prve, a nekad će ti od 10 bidova biti prihvaćen 1. I to mi se takođe desilo. Jednom sam bidovao na 10 projekata i dobijem taj deseti, a jednom sam bidovao na 5 i dobio 4, pa sam jedan morao da otkažem, za drugi sam zamolio poslodavca da produži rok, a 2 sam jedva nekako uspeo da odradim u roku. Ono što je bitno, i što se može svrstati u neka osnovna pravila freelancinga, jeste:
1. Uvek PAŽLJIVO pročitaj zahtev, i pokaži da si ga shvatio u potpunosti, jer to može da ti donese veliku prednost u odnosu na konkurenciju.
2. Komunikacija. Pokaži da si zainteresovan za projekat, gledaj da odgovoriš poslodavcu na sva pitanja kratko, jasno i precizno, bez uvijanja i bez nepotrebnog širenja tematike, i nemoj izbegavati da i ti postaviš neko pitanje u vezi projekta. Upravo će to pokazati tvoju zainteresovanost.
3. Kad biduješ, pažljivo formiraj cenu prema onome koliko taj posao realno vredi, pa onda malo spusti (ipak su to freelance sajtovi gde su ljudi i došli da prođu jeftinije, nego kada bi unajmili neku firmu da im to odradi), ali nemoj se rukovoditi ni onim "Tražiću 10 puta manje nego što vredi, pa ću dobiti posao", jer ako ti tražiš 50$ za nešto što realno vredi 500$, poslodavac će znati da nešto nije u redu.
To je ono što je najbitnije, a sve ostalo, kako se poklopi :)
24.10.2007. u 12:19 

Vlatko Zdrale
Vlatko Zdrale
Chicago, USA

Član broj: 155036
*.177.123.201.ip.anet.com.

Sajt: www.zemoon.com

icon Re: Freelance Tutorial26.10.2007. u 17:41
Jedna stvar mi samo nije jasna, a to je da na getafreelancer sajtu, mozes na prste da izbrojis one koji su uradili preko 50 projekata: top users
prosecni iznosi po projektu su oko $200-$300, a ovde cujem ljude da zaradjuju oko 1000EUR mesecno od freelancinga.
1000EUR ~ $1400 ~ 6-7 projekata mesecno
sto ce reci da ako su poceli da rade pre godinu dana, imali bi barem 50 projekata.

Pitanje za freelancere, (ako nije tajna ili ako se ne boje poreza :) koliko prosecno (godisnje, mesecno) odradite projekata i koliko prosecno uzimate po projektu: npr koliko za logo, koliko za psd template za jednostavan sajt (samo jednu psd stranu), koliko za jednostavan html&css sajt od desetak strana (nista server side)...?

26.10.2007. u 17:41 

anrxc
Freelancer

Član broj: 43899
*.adsl.net.t-com.hr.

Jabber: anrxc|sysphere|org
Sajt: sysphere.org

icon Re: Freelance Tutorial26.10.2007. u 19:13
Nije to neko mjerilo. Radi se o tome da kad jednom dobijes projekt dobijes i kontakt poslodavca. Ukoliko si odlicno odradio posao za sve buduce projekte mozete suradivati direktno, zasto se cimati preko agencije, pa gubiti proviziju itd. Cilj je zapravo steci jednu bazu stalnih klijenata, tako nemoras uvijek juriti posao i imas sigurnost.

You need to install an RTFM interface.
26.10.2007. u 19:13 

Marko_L
Marko Lošonc
Beograd

89.216.220.*

icon Re: Freelance Tutorial27.10.2007. u 14:40
Pored ovoga što he naveo anrxc, bitna stavka je i činjenica da postoji više freelance sajtova i mnogi freelanceri rade na više njih istovremeno, pa negde uzmeš 2 projekta mesečno, negde 1, negde nijedan, kako kad... pa kad se sve sabere, možeš da radiš 10-tak projekata mesečno, a da ti se to ne vidi po profilu. Plus kad se doda baza klijenata za koje radiš van freelance sajtova dolazi se do velike cifre urađenih projekata kojima ne može da se "uđe u trag" :)
27.10.2007. u 14:40 

[es] :: Vodič za posao :: Freelance Tutorial
(TOP topic, by Davor Vlajkovic)
Strane: < .. 1 2 3 4 5 6 7 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 24295 | Odgovora: 157 ]

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.