Citat:
Vidim da se rade poslovi za 20-30$ pa i 100-500$. a ovde kada sam trazio nekog da mi odradi jednostavnu aplikaciju cifre su bile nebulozne i to za kes na ruke po zavrsenom poslu. Kakva je situacija na nasem trzistu da se tako nesto organizuje da se radi za domace da bar budu u rangu tih cena koje pominjete da dobijate iz inostranstva.
Mislim da grešiš. To da li ćeš ti naći freelancera u Srbiji lično ili nekoga preko freelance sajtova, nema mnogo veze sa cenom. Isto kao što na tim freelance sajtovima možeš naći nekog da ti odradi posao za 20-30$, tako možeš naći i freelancera u Srbiji da ti odradi isti posao za te pare, pa i manje. Mislim, u svakom petom ili šestom domaćinstvu imaš ponekog klinca koji iz hobija barata sa html-om, php-om, VB-om, C++-om, photoshop-om ili tako nečim, i koji će da ti odradi posao za male pare. Međutim stvar je u tome, što obično posao koji će taj da ti odradi upravo toliko i vredi. Te cene koje viđaš po freelance sajtovima su takođe bidovi postavljeni od strane nekog petnaestogodišnjeg Indijca koji je u profilu naveo da je završio 5 fakulteta i radio za 10 firmi, ali obično je u pitanju neko ko je tek izašao iz osnovne škole. Ozbiljni freelanceri i na tim sajtovima traže ozbiljne pare. Sve zavisi šta ti želiš od tog posla. Ako samo hoćeš da zbudžiš nešto da kako tako vrši funkciju, onda i možeš da prođeš za 20-30$, ali ako hoćeš ozbiljnu i profesionalnu uslugu, to mora da se plati nekoliko puta više. Ima mnogo više stvari prilikom programiranja ili dizajna nebitno, koje prosečan poslodavac jednostavno ne može ili ne želi da vidi. Recimo, ako unajmiš freelancera da ti odradi nekakvo programiranje (naravno podrazumeva se da želiš i source kod i sve ostalo što ide uz to), za 20-30$ ćeš obično dobiti neki na brzinu nabacan špageti kod, bez komentara, van ikakvih standarda. Naravno, to ne mora da znači da taj kod neće da radi, ali problemi dolaze kada prvi put budeš želeo da promeniš ili dodaš nešto, a ne budeš mogao da nađeš tog freelancera koji ti je radio posao. Dok recimo, ako unajmiš profesionalca, koštaće te više, ali ćeš dobiti uredan kod, sa uredno iskomentarisanim linijama uz poštovanje postojećih standarda i verovatno podršku u trajanju od godinu dana ili više, pa ako poželiš nešto da izmeniš, imaćeš mnogo više opcija na raspolaganju. Možeš da kontaktiraš tog freelancera, možeš da angažuješ bilo kog drugog programera, a na kraju krajeva, ako imaš barem osnovno poznavanje tog programskog jezika, možeš i sam da izmeniš šta treba. Slično je i kod dizajna. Recimo, ako ti treba logo, ima tu mnogo više stvari nego što je sklopiti lepu sličicu. Nije isto kad logo dobiješ u jpg formatu ili psd-u gde je sve na jednom layeru, bez poštovanja bilo kakvih standarda, pa onda taj logo možeš da iskoristiš isključivo tamo za šta je namenjen, nego kad lepo dobiješ logo u vektorskom formatu, pa možeš da ga staviš na bilbord, a možeš i na upaljač, ili psd-u gde je svaki element na posebnom layeru, pa možeš svaki od njih da modifikuješ kako ti želja, promeniš boju, dodaš senku, svetlost... Dakle, pre cene, prvo treba gledati šta zapravo dobijaš za te pare.
Citat:
Jos lepo ima da pristedite na troskovima trasfera para a radite za ljude koje je lako iskontrolisati i videti sa kim imate posao. Cisto me zanima vasa razmisljanja na ovu temu.
Još jedna greška. Lakše je iskontrolisati ljude preko freelance sajtova, jer postoji posrednik koji osigurava i jednu i drugu stranu. Doduše, to zavisi od freelance sajta i njegovih pravila, kod nekih je zaštita bolja, nego kod nekih drugih. Recimo, na većini takvih sajtova, kada se dogovori posao, poslodavac uplaćuje pare i te pare stoje kod posrednika sve dok se posao ne završi ili ne istekne deadline. Pa lepo, ako posao bude završen na vreme i poslodavac je zadovoljan, pare se oslobode i legnu na račun freelancera, a ako ovaj probije rok ili ne uradi posao, pare se vrate poslodavcu i ćao. Naravno, postoje i arbitraže koje vodi posrednik u slučaju kada dve strane ne mogu da se dogovore da li je posao završen kako treba ili nije. Naravno, ta sigurnost i košta, jer posrednik uzima proviziju, a i transfer košta, ali si barem siguran da ćeš te pare i da dobiješ. Kada radiš sa nekim offline, nema provizije, nema transfera, ali nema ni sigurnosti.
Citat:
Cisto me zanima vasa razmisljanja na ovu temu. Kazem relativno cesto imam neke potrebe da se odradi nesto i ja nemam mogucnost da za to nadjem coveka ovde sa nekom normalnom cenom, izgleda da cu ga pre naci na sajtovima koje pominjete i da cu uz to jeftinije da prodjem, mozda gresim...ali je cinjenica da je tako.
Opet sve zavisi od toga na koga naletiš. Na freelance sajtovima jeftino možeš da prođeš samo sa neafirmisanim freelancerima koji nemaju bog zna kakav rejting na tom sajtu, a to je kupovina mačke u džaku. Naravno, možeš da pogledaš njihov profil, ali u tom profilu nećeš sigurno da pročitaš nešto tipa "Ja tek počinjem da radim, pa ako može da mi da neko posao", nego ćeš u svakom od njih da vidiš listu od 50 programa u kojima je dotični expert :) Oni koji imaju veći rejting, obično ne rade posao za te pare, nego ih ne zanima ništa ispod 500-1000$, tako da si opet na istom. Kao što rekoh, mačku u džaku možeš da kupiš i u Srbiji ako baš želiš :)
-Odracuonogakomijedrpiorazmaknicu.
-Ne rxdi mi txstxturx, kxd god hocu dx ukucxm "x" onx ukucx "x".
-Ko kaaz e da ja neuummem da kuuca m.
-Piše "Insert disk 3", a jedva sam i ova dva ugurao u drajv
-Postoje samo dve osobe kojima verujem, jedna sam ja, a druga nisi ti