Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Velike nedoumice oko izbora FID sklopke

[es] :: Elektrotehnika :: Velike nedoumice oko izbora FID sklopke

[ Pregleda: 1967 | Odgovora: 11 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Mladen_Perisic
Mladen Perišić
Podgorica, Crna Gora

Član broj: 47546
Poruke: 423
*.crnagora.net.

Sajt: www.arcanus.users.cg.yu


Profil

icon Velike nedoumice oko izbora FID sklopke26.05.2021. u 22:23 - pre 34 meseci
Pozdrav svima iz Podgorice!
Na početku da napomenem da o ovom lomim glavu već 15-tak dana i što više čitam više sam zbunjen Ne zamjerite ako je na forumu bilo već odgovora. Pokušao sam tražiti rješenje najbolje što sam umio. Takođe, post je dosta dugačak i izvinjavam se unaprijed ako kršim neko pravilo foruma ili sam vas dobro smorio.

Dakle, već 7 godina živim u iznajmljenom stanu u zgradi koja je sagrađena prije nekih 15 godina. U zgradi, odmah pored mog ulaza se nalazi TS za zgradu. U podrumu se nalaze digitalna brojila i limitatori C krive, 25A. Ne znam sistem uzemljenja. Sve se nalazi u ormanima i pokriveno je smeđim pločama. Do razvodne table (2 table jedna pored druge sa 2 reda od po 12 mjesta) u stanu dolazi kabal 5 žila punog presijeka od oka bih rekao 6mm2, ali nijesam siguran. (3p, N, PE).
U tabli su dvije sabirnice koje nijesu povezane međusobno, jedna za N i jedna za PE. U tabli su automatski osigurači ETI P10 B krive od 16 (21 kom, utičnice i ostali potrošači) i 10A (3 kom, rasvijeta), kao i zvonce i indikator za "jeftinu" struju, koji naravno ne radi niti mi treba. Postoje dvije 3-fazne utičnice, ali ništa nije spojeno na njih.

Od kada sam se uselio čudno mi je bilo to što ne vidim FID sklopku u tabli u stanu, ali sam uvijek pretpostavljao da je onda stavljena u podrumu negdje pored sata.

Prije par godina sam počeo da se bavim ETH kopanjem i svake godine širio "farmu" i sada je to 5 mašina i nalaze se u jednoj sobi. Sve mašine su spojene na online UPS-ove visoke efikasnosti (2kVA, 90%+), a koji su opet raspoređeni na 3 utičnice koje su na tri različite faze, kao i prateća elektronika na posebnom online UPS-u (monitor, mrežni svič, dodatni server, ventilatori...). Na svakoj utičnici se nalazi mjerač potrošnje koji koristim za mjerenje potrošnje i evidenciju. Svaki UPS je spojen na server preko kojeg radim monitoring istih. Radi lakšeg računanja neka bude da se u maksimumu vuče 1.66kW po fazi ili 5kW iz te sobe.

Prošle godine sam imao "ekces" jedne noći kada je jedan od UPS-ova bukvalno eksplodirao i "prošetao" se po sobi. Zamjenio sam ga sa jačim (3kVA, 92%+) i boljim. I sve je ferceralo kako treba do prije 3 sedmice. Tada se UPS koji je spojen na istu utičnicu kao i "pokojni" počeo čudno ponašati, tačnije svakih 2 dana je iskakao interni osigurač na njegovom izlazu, dok mu je interni osigurač na ulazu bio ok. Ovo mi je bilo vrlo čudno, budući da se opterećenost nije mijenjala, kako po logovima, tako i po mjeračima potrošnje. Odlučio sam malo istražiti i primjetio sam da konstantno "zuji" osigurač na tabli i da je topao na dodir. Tada sam primjetio i da taj osigurač je od 10A, kao i da je drugačiji od ostalih, tačnije nije 10kA prekidna moć, već 6 (ETIMAT 6). On je jedini različit od drugih i očigledno je mijenjan nekad.

Želio sam da ga zamjenim i kupio sam SE B 16 6kA osigurač u lokalnoj firmi el. materijala. I tada dolazim do problema. Sišao sam u podrum i vidio da ne mogu naći nigdje FID sklopku. Provjerio sam kod komšija i u par stanova svima u razvodnoj tabli stoji FID sklopka. Sve mi je ovo bilo čudno, ali sam odlučio da osigurač ipak zamjenim a da FID sklopku kupim naredni dan.

Struju sam prekinuo na limitatorima i skinuo plastike sa razvodne table. Tada sam primjetio da postoje 4 prazna mjesta na tabli preko kojih su stavljeni plastični poklopci. Micanjem plastika i poklopaca sa razvodne table pronašao sam uzrok problema. Naime, u donjem redu razvodne table se nalaze samo 3 osigurača od 10A i lijevo od njih na DIN šini "rupa" taman dovoljna za 4 mjesta. I naravno tu je češalj koji je maltene visio u vazduhu, a na feleričnom osiguraču kontakt nije bio ispod šarafa već onako se prislanjao. I jedan češalj nije bio u plastičnom kućištu sa drugim češljevima već onako na promaji. Ovo me sve navodi na zaključk da je nekad tu bila sklopka koja je izvađena i prilikom vađenja nijesu dobro češljevi vraćeni. Osigurač sam zamjenio i stavio nove češljeve i evo već 2 sedmice UPS više ne iskače i sve je ok.

Želim da ugradim FID sklopku za čitav stan i počeo sam da čitam po netu. I tu glava počinje da boli. Prvi problem je osjetljivost. Svi savjetuju 30mA, mada Hager kaže da za veliki broj računara treba ići na 100mA. Da li je to ok? Dakle, jedna 3-fazna od 100mA. Onda pročitam da je bolje staviti 3 monofazne sklopke od 30mA za monofazne potrošače i jednu trofaznu za trofazne potrošače (nemam ih trenutno, ali ne znači da neću nekad) i time se rješava zaštita slučajnog iskakanja i kod nadnapona na fazi kod prekida nule. Da li je ovo ovako tačno? Treće, pročitao sam da se koriste sklopke i osigurači od 10kA kada je trafo stanica blizu potrošača (što kod mene jeste). Šta vi mislite o ovome? I na kraju - ja sam da se uzme RCD tipa A osjetljivosti, a ne samo AC. Kakav je vaš savijet za ovo?
Sve najbolje zeli vam,
Mladen Perisic
 
Odgovor na temu

Living Light

Član broj: 331540
Poruke: 6709



+1156 Profil

icon Re: Velike nedoumice oko izbora FID sklopke27.05.2021. u 08:37 - pre 34 meseci
Otkud to da su strujomeri u podrumu???
Nikad cuo ni video.

Blago vama ako ljuljne kišurina i potopi popdrum.
Dok dodju vatrogasci ode sve u 3 nanine.

Pre tri dana je prvi put u zivotu potopljen stan
ali ne iz vodovoda, nego sa krova!

Novi oluci.
Upala dva goluba u vertikalu i zapeli za vec upadnute grane, lišće,
i nastalo generalno full zapušenje.
Oluk je tako prelivao celom duzinom zgrade da je bilo muka gledati.
Voda je curila niz zidove zgrade u debljini 2-3 prsta.
Nevidjena kolicina vode sa neba.

Instrumentacija, strujomeri, limitatori
ne smeju da budu ispod kote NULA.
-Mogu, ako imaš 8 redudantnih pumpi u Ex izvedbi,
što je totalna budalaština, jelte...
_____
FID.

Ja tu ne bi stavio nikakav FID. Smo pravi, kvalitetni osiguraci.
I Žestoko dobro uzemljenje!

Šta ako probije picopevac kondenzator u RSO filteru
na ulazu bilo kog potrosaca, izbaci FID a ti odtadose u mrklom mraku?
I to dokle?

Dok to sve rascupas, pa dok nadjes koji uredjaj zeza,
i sve to u mraku treba da radis?

E da ga ehhhhhem.

Nije korist od FID-a svugde korist.
Nekad je šteta od izbacivanja veca.

Ili da ceo dan 24/7 sedis pored FID
i gledas kad ce da ispadne i to sa dve baterijske lampe u ruci.

pOz
Toliko mnogo knjiga, toliko malo vremena...
 
Odgovor na temu

sdurut
Mašinski šloser

Član broj: 76787
Poruke: 673



+66 Profil

icon Re: Velike nedoumice oko izbora FID sklopke27.05.2021. u 08:39 - pre 34 meseci
Što više čitaš sve više ćeš biti zbunjen. Teško da može srednja elektrotehnička škola da se završi čitanjem foruma. E sad na forumima a ćeš dobijati razne savete (ima mnogo beskorisnih i štetnih) ali na tebi je da proceniš šta je ok, a šta nije.
Napisaću ti ukratko šta mislim, a ti proceni.
U novijim zgradama bez obzira na tip uzemljenja po zakonu izvođač nije dužan da ugradi FID sklopke. To što si ti video da je imaju komišije to su oni zvali električara i naknadno je ugradili.
Obično se nulti provodnik koji dolazi iz trafostanice (ako je trafostanica dalje od zgrade) uzemlji su u samoj zgradi. Pošto je kod tebe trafostanica pored onda je zvezdište trafoa odakle izlazi nula tu uzemljeno.
Novije zgrade obično koriste temeljni uzemljivač( što znači da je armatura u betonu zavarena za za traku i u krug oko zgrade vezana trakama za krov-gromobran, oluke, gelender od ograde, itd.

To što misliš da ćeš ugradnjom FID sklopke (posebno male amperaže) da zaštitiš računare je besmisleno. FID sklopka ima drugu funkciju
Zadatak FID sklopke je kad ti probije grejač na šporetu i provodnik od grejača spoji na metalni oklop štporeta da iskoči sklopka.
Isto važi i za bajler.
Obično se za ceo stan stavi trofazna 300mA-500mA glavna FID sklopka. Svejedno da li ćeš je ugraditi dole kod osigurača ili na tvojoj razvodnoj tabli. Jednostavnije je kod tebe u stanu da je ugradiš jer kad iskoči lako je uzubiš.
Ako ima potrebe za bojler staviti neku 30mA do 50mA. Stavljanje za svaku utičnicu FID je besmisleno.
Napajanja u račuaru imaju RSO filter za smetnje. RSO filter ima dva kondezatora od 10nF/2kV od faze prema uzemljenju i od nule prema uzemljenju. U slučaju proboja tih kondezatora i kvara u napajanju iskočila bi FID sklopka. Ali tek kad nastupi kvar tako da FID sklopka te ne štiti napajanje od kvara.

To što ti iskače jedan osigurač na izlazu UPS-a to znači neki problem-kvar sa napajanjem. Probaj da ukrstiš da tu gde iskače osigurač prikačiš drugi računar.
 
Odgovor na temu

Living Light

Član broj: 331540
Poruke: 6709



+1156 Profil

icon Re: Velike nedoumice oko izbora FID sklopke27.05.2021. u 08:49 - pre 34 meseci
sdurut,
al smo se složili, svaka nam čast

pOz
Toliko mnogo knjiga, toliko malo vremena...
 
Odgovor na temu

radicmx

Član broj: 84201
Poruke: 716
*.loc.akton.net.



+38 Profil

icon Re: Velike nedoumice oko izbora FID sklopke27.05.2021. u 16:17 - pre 34 meseci
Proizvodjaci i u katalozima FID sklopki daju i predloge kako uraditi zastitu i mreza sa dosta racunara...

Dosta odgovora po forumima je u vezi grmljavine i zamrzivaca. Meni FID nikad nije iskljucio bez razloga cak i kad je grmljavina, ne samo meni.. Nerazumem bas polemiku treba ili netreba.

https://youtu.be/O6uBwYU25lo
Sta fali ovome sistemu. Srecem i instalacije sa sklopkama 30mA i opet bez nezeljenih iskakanja. Srecem instalacije bez FID (ili skinu FID kazu iskace bez razloga) sa losim uzemljenjem kod kojih nebih bilo dovoljnu struje pri kvaru da pregori osigurac, ali ljudi ne obracaju paznju na takve stvari....


 
Odgovor na temu

Living Light

Član broj: 331540
Poruke: 6709



+1156 Profil

icon Re: Velike nedoumice oko izbora FID sklopke28.05.2021. u 14:15 - pre 34 meseci
radicmx,
"Sta fali ovome sistemu."

Ništa bato!
__
Ali, uvek postoji ali,
Ali za to ALI,... treba 35-40 god praxe!

toliko od mene.

Pozdrav!
Svako Dobro Junaci!
Toliko mnogo knjiga, toliko malo vremena...
 
Odgovor na temu

Living Light

Član broj: 331540
Poruke: 6709



+1156 Profil

icon Re: Velike nedoumice oko izbora FID sklopke01.06.2021. u 18:31 - pre 34 meseci
Mladene,
Pozdrav za Podgoricu.

Nema te, ili si možda rešio problem?
Cisto pitam,
samo bez žurbe.
Ako si resio stvar,
možda bi bilo zgodno da to podelis ovde na forumu.
Valja se.

Svako Dobro.
Toliko mnogo knjiga, toliko malo vremena...
 
Odgovor na temu

Mladen_Perisic
Mladen Perišić
Podgorica, Crna Gora

Član broj: 47546
Poruke: 423
*.crnagora.net.

Sajt: www.arcanus.users.cg.yu


Profil

icon Re: Velike nedoumice oko izbora FID sklopke05.06.2021. u 15:02 - pre 34 meseci
Citat:
radicmx:
Proizvodjaci i u katalozima FID sklopki daju i predloge kako uraditi zastitu i mreza sa dosta racunara...

Dosta odgovora po forumima je u vezi grmljavine i zamrzivaca. Meni FID nikad nije iskljucio bez razloga cak i kad je grmljavina, ne samo meni.. Nerazumem bas polemiku treba ili netreba.

https://youtu.be/O6uBwYU25lo
Sta fali ovome sistemu. Srecem i instalacije sa sklopkama 30mA i opet bez nezeljenih iskakanja. Srecem instalacije bez FID (ili skinu FID kazu iskace bez razloga) sa losim uzemljenjem kod kojih nebih bilo dovoljnu struje pri kvaru da pregori osigurac, ali ljudi ne obracaju paznju na takve stvari....



Definitivno se slazem da treba ugraditi FID sklopku u kucnim uslovima. Znam cemu sluzi - zato je i stavljam :-).
Razlog zasto sam navodio da imam dosta racunara i online UPS-ova je kako bih dobio savijet na koji tip i osjetljivost sklopke da se usresredim. Iskreno: ako crknu racunari - najmanji problem - otplatili su se i pride preko zaradili. Zelim da se smanji mogucnost da se zapali stan ili da mene rebne struja zbog bilo cega. Definitivno je minimum A. Zbunjuje me ovo za UPS-ove gdje preporucuju tip F, ali necu na to sada obracati paznju, jer imam problema naci cak i A u CG.
Provjerom table u stanu zakljucio sam da varijanta jedna sklopka za trofazne potrosace i 3 (po fazi) za monofazne nije izvodljiva buduci da mi se cini da su provodnici (uglavnom nula) potrosaca prekratki, tako da bih tesko izveo da sve to lijepo rasporedim u tabli, te francuska varijanta (iako stvarno odlicna) otpada :-(

Poslusao sam te i procitao par kataloga/smjernica i vidim da 30mA nije adekvatna kao glavna sklopka u mom stanu. Previse SPS-ova bi vjerovatno uticalo na nenamjerno iskakanje. Sledeca velicina je 100mA, tako da sam se odlucio na nju.
Problem sa kojim sam se susreo je da niti jedna firma (za koju ja znam) u CG na lageru nema tip A trofaznu sklopku. A ako i ima onda je to 500mA, tako da cu je poruciti negdje u Srbiji. Dakle, Tip A, 100mA, 40A, 4p.
Mozda cu nakon toga provesti jedan 5x4 kabal do sobe sa racunarima i tu napraviti neku mini nazidnu razvodnu tablu sa svojom posebnom sklopkom i osiguracima, ali otom - potom.

Zahvaljujem svima na pomoci.
Sve najbolje zeli vam,
Mladen Perisic
 
Odgovor na temu

Living Light

Član broj: 331540
Poruke: 6709



+1156 Profil

icon Re: Velike nedoumice oko izbora FID sklopke05.06.2021. u 15:13 - pre 34 meseci
Nisam ni video 100mA FID.
Samo u katalogu, ali u radnjama ne.
Ima 30, 300 i 500mA.

Mada može i od 300mA lako da se napravi da izbacuje na 100mA.
Toliko mnogo knjiga, toliko malo vremena...
 
Odgovor na temu

Mladen_Perisic
Mladen Perišić
Podgorica, Crna Gora

Član broj: 47546
Poruke: 423
*.crnagora.net.

Sajt: www.arcanus.users.cg.yu


Profil

icon Re: Velike nedoumice oko izbora FID sklopke05.06.2021. u 15:42 - pre 34 meseci
Citat:
Living Light:
Mada može i od 300mA lako da se napravi da izbacuje na 100mA.

Hm, zanimljivo! Kako se to radi?
Sve najbolje zeli vam,
Mladen Perisic
 
Odgovor na temu

Living Light

Član broj: 331540
Poruke: 6709



+1156 Profil

icon Re: Velike nedoumice oko izbora FID sklopke05.06.2021. u 17:06 - pre 34 meseci
Pazi,
Napisem ceo jasan, nenaporan post kako se to radi,
na A4 strane - i da posaljem, pukne NET, nemam internet, zahhhhebava SBB,

i sad mi treba vremena da ceo tekst ponovo napišem,
ali dozvolite mi molim Vas, treba mi vremena.

Jer ne bi da savetujem fušeracije, nego korisne stvari.
Toliko mnogo knjiga, toliko malo vremena...
 
Odgovor na temu

Mladen_Perisic
Mladen Perišić
Podgorica, Crna Gora

Član broj: 47546
Poruke: 423
*.crnagora.net.

Sajt: www.arcanus.users.cg.yu


Profil

icon Re: Velike nedoumice oko izbora FID sklopke05.06.2021. u 20:07 - pre 34 meseci


Citat:
Lining LightNisam ni video 100mA FID.
Samo u katalogu, ali u radnjama ne.
Ima 30, 300 i 500mA.

Dvospratna porodicna kuca na Cetinju, gradili smo je prije nekih 18 godina... Tada je elektricar ugradio 63A, Tip A, 4P, 100mA sklopku. Mislim da je brend Shrack ili Kopp (?), nesto tako. Definitivno su tada postojale, pa moraju i sada :-).
Problem sa kojim sam se ja susreo je taj sto ih niko na lageru ne drzi. Ne mislim samo 100mA, vec generalno Tip A. Poslao sam par e-mailova (jasan upit: Potrebna cijena i rok isporuke za taj i taj product number) raznim uvoznicima u CG i samo od Hager predstavnika sam dobio odgovor da ce provjeriti sa Hagerom i javiti se kad dobiju odgovor od njih. To je bilo prije 2 sedmice. Od tada ni odgovora.

[Ovu poruku je menjao Mladen_Perisic dana 05.06.2021. u 21:18 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao veselinovic dana 06.06.2021. u 06:06 GMT+1]
Sve najbolje zeli vam,
Mladen Perisic
 
Odgovor na temu

[es] :: Elektrotehnika :: Velike nedoumice oko izbora FID sklopke

[ Pregleda: 1967 | Odgovora: 11 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.