Citat:
veselinovic:a jesi li ti siguran da ces da prezivis 0.5 A koliko treba fidovki da izbaci?
Pitanje je bilo upuceno kolegi koji se zalaze za TOTALNO IZBACIVANJE fidovke, dakle uopsteno. Sto puta smo rekli da se zastita sa FID izvodi stepenasto - na glavnu tablu 500 mA, pa sto blize potrosacu to manje. A ljudi svasta prave, bas zbog ovoga sto pitas: "Sensivity from 10 to 500mA" .
Citat:
Sto puta sam rekao, fid je dodatni vid zastite i opravdana je ako i samo ako ostali vidovi zastite nisu dovoljni u datom slucaju.
Sto puta si rekao i nisi bio u pravu. FID je zastita osoba, osiguraci su zastita provodnika a osobe stite samo posredno i to veoma grubo, prosto kao pasulj. (Proizvodjaci FID-ova u svojim uputstvima neukim ljudima izricito navode da se MORAJU koristiti uz osigurace, koji stite provodnike od preopterecenja i kratkih spojeva.) Nemoj mi reci da osigurac od 16 ampera stiti coveka od nekog manjeg defekta, sa slabim kontaktom, gde onaj siromah dobije 10 ili 20 miliamper ili i ceo amper ili 3 ampera ili 6 ampera a osigurac "mrtav hladan' ceka? Licno sam doziveo manji strujni udar, stajao na betonu i nekom zicom pomerao ukljucenu sijalicu, koja je lezala na stolu. Buduci da je beton bio suv i kontakt prilicno slab, nisam imao vecih posledica. Nekoliko godina kasnije, komsija nije bio te srece.
Popravljao auto u garazi i poginuo od improvizovane prenosne lampe na 220 volti, a osigurac je izbacio tek kad je brat otisao da ga trazi, pa se i on uhvatio za onog koji je vec bio pod strujom. Tek tada se skupilo dosta ampera da ih osigurac "zastiti". Mogao je poginuti i ovaj drugi za dlaku, jer ocigledno nista nije probilo, nego je prvi brat nekim slucajem dotakao nezasticeni tj. osteceni deo. Znaci, nije bilo ni preopterecenje, ni kratak spoj i normalno osigurac nije imao razloga da izbaci. Mlad covek, tek 3 meseca u braku i poginu bez veze.
Uostalom, kakvo je tvoje misljenje na onaj predlog da se FID totalno izbaci i sta predlaze bas u "datom slucaju"? Ja sam naveo konkretan slucaj, daj odgovor, nemoj da uopstavas i da stalno govoris da je fid dodatni vid zastite, jer to nije tacno: za odredjene situacije stiti jedino FID, nista drugo te nece zastiti. Mozda nece ni on, ali za odredjene situacije nista drugo ne postoji, pa ili mozda FID, ili sahrana.
Kazi izricito - da li se ti slazes sa tvrdnjom onog kolege koji kaze
Citat:
I moj ti je savet da izbacis sklopku i da nulujes sistem.
Ako ti bilo sta probije crkava osigurac ( radi 100% provereno )
posto nisam primetio da si reagovao. Ceo svet ugradjuje FID-ove a mi cemo da ih cupamo? Ne prihvatam.
Na svetu postoje samo 2 OS-a: 1. Mint, 2. svi ostali!