Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Još jedan zadatak sa uglovima

[es] :: Matematika :: Još jedan zadatak sa uglovima

Strane: 1 2

[ Pregleda: 2566 | Odgovora: 31 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

MajorFatal
Milija Jakic
opravljam oluke, 1337LAB
Bg

Član broj: 36595
87.116.162.*

+601 Profil

icon Re: Još jedan zadatak sa uglovima07.02.2025. u 15:07 - pre 45 dana i 23h
Citat:
miki069:
Ako bi tačku E pomerili malo bliže tački A, toliko da se ugao od 65 stepeni promeni u 60 stepeni i
tačku D pomerili bliže tački C, tako da se ugao od 25 stepeni promeni u 30 stepeni,
da li bi ugao BED i dalje bio 5 stepeni?

Meni bilo zanimljivo ovo pomeranje tački, pa sam pošao od pozicije gde je ugao BED poznat i iznosi 25 stepeni, i kad se tačka E pomera po liniji AC do pozicije E' ponaša se po nekom pravilu:

Dakle ako tačka E promeni poziciju i postane E' ugao ABS se poveća na ABS' za neki nepoznat iznos alfa. Jasno za koliko se ABS' povećao za toliko mora da se smanji njemu spoljni SBC to jest za minus alfa. Slično u trouglu AS'B zbir uglova mora ostati konstantan, a kako je ugao S'AB ostao nepromenjen, ako se ABS povećao za alfa i postao ABS', za toliko se umanji treći ugao trougla tj ugao AS'B će biti za minus alfa manji od originalnog ASB. Sve isto u trouglu ABE to jest ABE', ugao AE'B ća za minus alfa biti manji u odnosu na originalni AEB.

Uglovi AS'B i DS'E' su unakrsni i jednaki, pa će DS'E' da se umanji za iznos alfa, njima dodatni uglovi do punog ugla BS'D i E'S'A unakrsni i jednaki će se povećati za iznos alfa. I sve ovo do sad je manje više jasno, i da ne kažem logično. Sledi deo koji meni nije jasan ...

U trouglu ESD kad postane E'SD ugao kod S' se umanjio za iznos alfa, pa bi preostala dva ugla u trouglu E'S'D morali to da nadoknade da bi zbir sva tri ugla u trouglu bio 180. Iz nekog razloga to se dešava po pravilu da se S'E'D (ili BE'D koji se traži u zadatku) umanjuje za alfa pola, a preostali ugao trougla E'DS' povećava za 3 alfa polovine? Kad se E'DS' poveća za 3 alfa polovine, njemu spoljni E'DC se smanji za isti iznos, kako zbir uglova i u trouglu E'DC mora ostati konstantan, DE'C se poveća za 3 alfa polovina.

Moje pitanje je zašto baš ovi iznosi alfa pola, i 3 alfa pola? Proverio sam na par drugih primera i za njih ne važi takvo pravilo. U stvari ne važi ni u ovoj konstrukciji uvek, deluje da su 25 i 65 za duž BE granični uglovi za koje ovo pravilo važi?

Kad bih ovako polazeći od poznatog ugla pokušao da otkrijem koliko je BED računica se slaže, od 25 do 65 dodato je alfa = 40 stepeni, ugao BED je jednako početni minus alfa pola, sledi 25 - 20 = 5 stepeni ..
Nemoj da pricas?
Prikačeni fajlovi

Odgovor na temu

miki069

Član broj: 161528
109.245.227.*

+386 Profil

icon Re: Još jedan zadatak sa uglovima08.02.2025. u 17:44 - pre 44 dana i 21h
Citat:
jans:
Ako bi pomerili tačke D i E, odnosno sa uglovima 30o i 60o, mera nepoznatog ugla bi bila 10o.

Meni u tom slučaju ispada 6.9... stepeni.

Odgovor na temu

jans

Član broj: 218504
*.dynamic.a1.rs.

+2 Profil

icon Re: Još jedan zadatak sa uglovima08.02.2025. u 22:15 - pre 44 dana i 16h
Citat:
miki069:
Meni u tom slučaju ispada 6.9... stepeni.

Da li si siguran?
Primenom definicija trigonometrijskih funkcija oštrog ugla u pravouglom trouglu, slično kao u tvom prethodnom rešenju, dobijamo da je .

Odgovor na temu

miki069

109.245.227.*

+386 Profil

icon Re: Još jedan zadatak sa uglovima09.02.2025. u 09:37 - pre 44 dana i 5h
U pravu si Jans.
Tada je ugao 10 stepeni.

Pokušavam bez trigonometrije, ali neće nikako.

Nije mi jasno kako je Deep Seek toliko pogrešio u originalnom zadatku? Đoka je napisao njegov račun u temi jednakostranični trougao.

Odgovor na temu

jans

*.dynamic.a1.rs.

+2 Profil

icon Re: Još jedan zadatak sa uglovima10.02.2025. u 00:34 - pre 43 dana i 14h
Citat:
miki069:
„Nije mi jasno kako je Deep Seek toliko pogrešio u originalnom zadatku?“

Verovatno je problem granica greške. U navedenom postupku izračunavanja se vrše pomoću približnih vrednosti koje su zaokružene na četiri decimalne cifre. Taj postupak ima mnogo koraka u kojima se računa sa približnim vrednostima, a verovatno se u svakom od tih koraka granica greške poveća. Trebalo bi u računanju koristiti „preciznije“ vrednosti,odnosno računati sa više decimalnih cifara ( kalkulator koji koristim, vrednosti trigonometrijskih funkcija računa sa devet decimalnih cifara ).

A sada još malo o zadatku. Zadatak možemo rešiti u opštijem obliku.
Neka je , a ( pošto su duži AD i BE normalne ). Presek duži AD i BE obeležimo sa F. Pošto su trouglovi određeni sa dužima AD i BE, i njihovim krajnjim tačkama, pravougli, a uglovi na osnovici jednakokrakog trougla, sa merom 80o, jednostavno možemo izraziti pomoću ugla , na slici istaknute uglove.

Pošto u navedenim pravouglim trouglovima primenimo definicije trigonometrijskih funkcija dobijamo naredne jednakosti

Množenjem ovih jednakosti dobijamo

Koristeći ovu formulu možemo odrediti za koje celobrojne vrednosti ugla , i ugao ima celobrojnu vrednost.
Ako je , biće
Ako je , biće

[Ovu poruku je menjao jans dana 10.02.2025. u 07:23 GMT+1]
Prikačeni fajlovi

Odgovor na temu

miki069

*.mbb.yettel.rs.

+386 Profil

icon Re: Još jedan zadatak sa uglovima10.02.2025. u 19:17 - pre 42 dana i 19h
Majore, a mogu i ostali, mada on najbrže crta.
Neka S bude oznaka za teme 4 prava ugla, to jest presek duži EB i AD.

Normala iz tačke D na duž AC je seče u tački F.
Normala iz tačke E na duž BC je seče u tački G.

Kružnica opisana oko trougla ESD sadrži i tačke F i G.

Ako on ne reši zadatak, više ideja nemam.
Nemam dobru sliku.

Odgovor na temu

MajorFatal
Milija Jakic
opravljam oluke, 1337LAB
Bg

87.116.160.*

+601 Profil

icon Re: Još jedan zadatak sa uglovima10.02.2025. u 21:19 - pre 42 dana i 17h
Odavno ne čuh bolji vic, no šta da radim, ako najbrže crtam da zasučem rukave .. :) samo moram da te upozorim da su moji crteži skice, uglovi su dobri, nekad i veličine kružnica, ali tačke odakle kreću liniju često nisu, pa je crtež samo zbir nagađanja, kao što reče jans vredi koristiti geogebru, ali u njoj onda treba znati i raditi .. no šta je tu je, crtež je tu, ako je pitanje bilo da li kružnica prolazi kroz one tačke odgovor je - verovatno .. ali treba i dokazati nekako jelte .. edit: još ćeš mi reći da se GE i DF seku pod uglom od 20 stepeni? :) ..

Nemoj da pricas?
Prikačeni fajlovi

Odgovor na temu

miki069

77.46.139.*

+386 Profil

icon Re: Još jedan zadatak sa uglovima11.02.2025. u 06:06 - pre 42 dana i 8h
Hvala na slici.
Kružnica prolazi kroz svih pet tačaka: D, E, F, G i S, zbog toga što su trouglovi: ESD, EFD i EGD pravougli sa zajedničkom hipotenuzom ED.

[Ovu poruku je menjao miki069 dana 11.02.2025. u 07:29 GMT+1]

Odgovor na temu

MajorFatal
Milija Jakic
opravljam oluke, 1337LAB
Bg

87.116.160.*

+601 Profil

icon Re: Još jedan zadatak sa uglovima11.02.2025. u 16:10 - pre 41 dana i 22h
Nema na čemu, ali ako čitaš sa slike nije dobro, ako prvo povučeš normale, moraš da dokažeš da kružnica prolazi baš kroz G i H. Ako prvo nacrtaš kružnicu koja u nekim tačkama preseca AC i BC, onda moraš da dokažeš da se normale spuštaju baš u te tačke ...

Što će reći evo drugi crtež, kružnica je (kao) prošla kroz E,D,S ali nije kroz G i H ...

[Ovu poruku je menjao MajorFatal dana 11.02.2025. u 17:25 GMT+1]
Nemoj da pricas?
Prikačeni fajlovi

Odgovor na temu

miki069

*.mbb.yettel.rs.

+386 Profil

icon Re: Još jedan zadatak sa uglovima11.02.2025. u 16:47 - pre 41 dana i 22h
Majore možda ti je promaklo da su sva tri trougla ESD, EFD i EGD pravougli, sa istom hipotenuzom ED.
Centar opisane kružnice za bilo koji od ova tri trougla je središte duži ED, a poluprečnik ED/2.
Isti centar, isti poluprečnik, sledi po definiciji kružnice da je to jedna te ista kružnica.

Na brzinu ne dobijam ništa.
Čak ne pomaže ni potencija tačke u odnosu na kružnicu.

GE i DF seku pod uglom od 20 stepeni. Uglovi sa normalnim kracima.
Nisam probavao potenciju sa te strane.

Odgovor na temu

MajorFatal
Milija Jakic
opravljam oluke, 1337LAB
Bg

87.116.160.*

+601 Profil

icon Re: Još jedan zadatak sa uglovima12.02.2025. u 08:47 - pre 41 dana i 6h
Ma nije mi promaklo, nego se svaki čas predomišljam šta jeste, šta nije, a ovaj put jeste, mislim da si u pravu, i takođe ne znam kako dalje do ugla BED ,,
Nemoj da pricas?

Odgovor na temu

jans

*.dynamic.a1.rs.

+2 Profil

icon Re: Još jedan zadatak sa uglovima16.02.2025. u 17:44 - pre 36 dana i 21h
Još jednom napominjem da mi nije poznato da li može zadatak da se reši pomoću Euklidske geometrije.
Ako neko zna odgovor, bilo bi korisno za posetioce foruma koji žele, odnosno pokušavaju da reše zadatak, da to napiše u poruci ( ako je odgovor potvrdan, nije neophodno da napiše to rešenje ).

Odgovor na temu

[es] :: Matematika :: Još jedan zadatak sa uglovima

Strane: 1 2

[ Pregleda: 2566 | Odgovora: 31 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.