Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Filtriranje baze - datum?

[es] :: Pascal / Delphi / Kylix :: Filtriranje baze - datum?

[ Pregleda: 4491 | Odgovora: 12 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

gygy
Dragan Grbic

Član broj: 7861
Poruke: 205
*.flashnet.co.yu.



Profil

icon Filtriranje baze - datum?09.12.2003. u 22:43 - pre 220 meseci
Koristim ovako nesto za filtriranje baze:
ClientDataSet1.Filter := DATUM+'='''+Edit1.text+'*'''
Ovaj kod radi savrseno kada su tekstovi u pitanju.
Ali se javlja problem za datum, npr nemogu nikako podatke da filtriram po mesecu, kao ni po godini(dd.mm.gggg), dok po danu radi savrseno.
Probavao sam da stavljem i * i # ... ispred i u samom codu ali nije vredelo onda filtar nista nebi pokazivao.
Kako bi se to moglo resiti?
Pozdrav!!!
GYGY
GYGY
 
Odgovor na temu

gygy
Dragan Grbic

Član broj: 7861
Poruke: 205
*.sezampro.yu



Profil

icon Re: Filtriranje baze - datum?23.12.2003. u 20:46 - pre 220 meseci
Zna li neko?
GYGY
 
Odgovor na temu

Pajke
Pajovic Nenad
Vatrogasac
Sabac

Član broj: 2888
Poruke: 41
*.verat.net

Sajt: www.ptt.yu/korisnici/p/a/..


Profil

icon Re: Filtriranje baze - datum?23.12.2003. u 22:10 - pre 220 meseci
Pa ... pretpostavljam da ti je polje u bazi koje sadrzi datum formatirano kao polje za data-time a to nije text zato bi sadrzaj polja Edit1.text morao da konvertujes u
datatime pa tek onda da ga ubacis u filter
 
Odgovor na temu

gygy
Dragan Grbic

Član broj: 7861
Poruke: 205
*.sezampro.yu



Profil

icon Re: Filtriranje baze - datum?25.12.2003. u 23:23 - pre 219 meseci
Nije formatirano kao datum vec kao string. Kada je kao datum onda su stalno neke greske pa sam prebacio u string (xx.xx.xxxx, mada sam stavio masku pri unosu).
I nemogu nikako resiti to filtriranje npr za godinu da napocetku xx.xx.2000, da izlista sve podatke iz 2000 god. Na koji nacin?
Pozdrav!!!
GYGY
 
Odgovor na temu

byTer

Član broj: 10936
Poruke: 1221
*.info-net.co.yu

ICQ: 47761626


Profil

icon Re: Filtriranje baze - datum?26.12.2003. u 02:06 - pre 219 meseci
Najjjednostavnije ti je da napravis DataSet preko SQLa

na primer
Code:

SELECT * FROM Table1 WHERE DatePart("m", DatumPolje) = " +DateTime1.Date+" AND.... i tako dalje.

 
Odgovor na temu

gygy
Dragan Grbic

Član broj: 7861
Poruke: 205
*.flashnet.co.yu.



Profil

icon Re: Filtriranje baze - datum?04.01.2004. u 02:14 - pre 219 meseci
Da li moze da se uradi da filtrira na primer po cetvrtom i petom stringu (xx.01.xxxx i izlista sve u mesecu januaru)?
Unapred hvala
GYGY
GYGY
 
Odgovor na temu

-zombie-
Tomica Jovanovic
freelance programmer
ni.ac.yu

Član broj: 4128
Poruke: 3448
195.252.85.*

Sajt: localhost


+4 Profil

icon Re: Filtriranje baze - datum?04.01.2004. u 04:46 - pre 219 meseci
ne kapiram kako neko može da bude toliko lenj da i posle par nedelja ne može da reši ovaj problem.

imaš komponentu tClientDataSet, ona ima property Filter

klikneš na komponentu na formi, klikneš na Filter property, i pretisneš F1

pročitaš blago informativni text, klikneš na link "Limiting what records appear", i ako na toj stranici ne nađeš sve šta ti treba, onda ne znam šta tražiš uopšte u programiranju...

da li može lakše od toga?
 
Odgovor na temu

[email protected]
Milan Miladinovic

Član broj: 18650
Poruke: 8
*.ptt.yu



Profil

icon Re: Filtriranje baze - datum?05.01.2004. u 19:30 - pre 219 meseci
Da bi filtrirao bazu po datumu ili vremenu koristeci opciju Filter, samo je potrebna jedna mnogo prosta stvar, a to je da pogledas u regional settings, koji ti je format datuma ili vremena i tako ga postavis u filter.

Drugi nacin ti je mnogo jednostavniji, i ne zavisi od Regional Settingsa, a to je da na pocetku svoje aplikacije inicijalizujes globalnu promenljivu koja je sastavni deo svakog programa i deklarisana je u SysUtils i to je:

ShortDateFormat := 'dd-mm-yyyy';
ili kako vec zelis da ti bude formatiran datum>
Evo primera
Na pocetku aplikacije stavis:
ShortDateFormat := 'dd-mm-yyyy';

A onda u kodu:
ClientDataSet := 'Datum = 31-12-2004'



Ako koristis, promenljivu za datum, npr
var
MyDate : TDate;


onda bi kod bio
ClientDataSet := 'Datum = ' + DateToStr(MyDate)


Zapamti kada globalnu promenljuvu inicijalizujes na pocetku aplikacije, tokom cele aplikacije sve radi pod tim formatom.


Uz najbolje zelje
Milan

Pozdrav
 
Odgovor na temu

chips
Blazin Srdjan

Član broj: 14803
Poruke: 342
195.252.109.*



Profil

icon Re: Filtriranje baze - datum?12.01.2004. u 09:23 - pre 219 meseci
Probaj ovako:
TableX.filter:='imepolja='+QuoteStr((tvoj string za datum)+'*');

Pogledaj u Helpu koji je UNIT potreban za naredbu QuoteStr

Pozdrav.
Sto puta sam ti SRPSKI rekao:
ono što jednom crack-uješ,
ne možeš više da patch-uješ!
 
Odgovor na temu

byTer

Član broj: 10936
Poruke: 1221
*.info-net.co.yu

ICQ: 47761626


Profil

icon Re: Filtriranje baze - datum?12.01.2004. u 16:42 - pre 219 meseci
Citat:
gygy:
Da li moze da se uradi da filtrira na primer po cetvrtom i petom stringu (xx.01.xxxx i izlista sve u mesecu januaru)?
Unapred hvala
GYGY


Sta fali mom resenju?
 
Odgovor na temu

gygy
Dragan Grbic

Član broj: 7861
Poruke: 205
*.flashnet.co.yu.



Profil

icon Re: Filtriranje baze - datum?13.01.2004. u 01:09 - pre 219 meseci
byTer ne znam, verovatno nista samo sto nisam radio nikako sa sql-om. Neznam ni kako funkcionise jedino da mi na e-mail posaljes neke osnovne funkcije. Hvala ti na trudu u svakom slucaju!!!
chips videcu za to!
Hvala u svakom slucaju!!!
GYGY
GYGY
 
Odgovor na temu

byTer

Član broj: 10936
Poruke: 1221
*.info-net.co.yu

ICQ: 47761626


Profil

icon Re: Filtriranje baze - datum?13.01.2004. u 16:50 - pre 219 meseci
Pa ukoliko ti je vec napravljena komponenta TQuery (valjda bese) onda samo promenis svijstvo SQL ovako

Code:

myQuery.SQL.Clear;
myQuery.SQL.Add('select ***')
myQuery.Requery()

//ovde mozes alternativno da uneses i 
myquery.Close /ili .Active:=False; na pocetku
i
myquery.Close /ili .Active:=True; na kraju.


Asto se tice ovog filtera cini mi se da sluzi za filtriranje vec dobivenih rezultata Querija
 
Odgovor na temu

dragana golub
Petrovac

Član broj: 19921
Poruke: 2
*.mobtel.co.yu



Profil

icon Re: Filtriranje baze - datum?29.01.2004. u 14:06 - pre 218 meseci
Mozes da koristis SetRange,iliti pretragu od-do odredjenog datuma.

Table1.IndexName := 'bydatum' ;
Table1.SetRange([MaskEdit1.Text],[MaskEdit2.Text]);
 
Odgovor na temu

[es] :: Pascal / Delphi / Kylix :: Filtriranje baze - datum?

[ Pregleda: 4491 | Odgovora: 12 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.