Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

MSComm kontrola serijskog porta

[es] :: Visual Basic 6 :: MSComm kontrola serijskog porta

[ Pregleda: 5999 | Odgovora: 7 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

deniah

Član broj: 47441
Poruke: 113
213.133.27.*



+1 Profil

icon MSComm kontrola serijskog porta23.03.2009. u 14:04 - pre 163 meseci
Pozdrav
Pravim jedan program koji cita i pise memorijsko kolo 24c16. Komunikacija se obavlja preko serijskog porta sa MSComm kontrolom. Za komunikaciju koristim DTR i RTS linije. Kada povezem kolo na serijski port i dovedem spoljasnje napajanje sve radi kako treba, ali ja bi da koristim napajanje sa serijskog porta. Na netu sam nasao neke sheme gdje se za napajanje koristi pin 3 sa rs232 porta (linija TxD). Pitanje je kako kontrolisati tu liniju sa MSComm kontrolom posto je sada tu negativni napon? Nisam mogao da nadjem nigdje primjere za ovo. Postoje biblioteke za kontrolu gdje se ovo radi prosto: TXD = 1 , ali kod mene to ne radi.
 
Odgovor na temu

stefanpn
Total anonymous
Programer

Član broj: 172809
Poruke: 509
79.101.76.*



+1 Profil

icon Re: MSComm kontrola serijskog porta23.03.2009. u 16:47 - pre 163 meseci
Ja koliko sam upoznat sa tim RS232C nema "svoje napajanje", Neznam šta si to povezivao i radio, ali se nadam da nisi oštetio kontroler ili to memorijsko kolo.

Napon signala na TXD (Transmit Data) je -12V (kod PC-ja, a može se kretati od -3V do -15V) za logičku jedinicu i +12V (kod PC-ja, a može se kretati od +3V do +15V) za logičku nulu.

DTR (Data Terminal Ready) i RTS (Request to Send) su obe izlazne linije i imaju samo 2 stanja, logičku jedinicu ili logičku nulu, kako ih to koristiš za komunikaciju?

Pošalji šemu ako nije problem, i kod koji koristiš za komunikaciju.

Pogledaj PIN-out:
DB9 - http://www.aggsoft.com/rs232-pinout-cable/serial-port-db9.htm
DB25 - http://www.aggsoft.com/rs232-pinout-cable/RS232.htm

Pretpostavljam da si nešto pomešao...

Napajanje +5V ima na "Ultra 80 / Sun Blade 1000 / Sun Blade 2000 serial port DB25" priključcima, i to na PIN-u 11 ali ne verujem da ih ti imaš na tvom PC-ju.
 
Odgovor na temu

deniah

Član broj: 47441
Poruke: 113
213.133.27.*



+1 Profil

icon Re: MSComm kontrola serijskog porta24.03.2009. u 00:07 - pre 163 meseci
Ovaj kod upisuje na prvu lokaciju karakter 'Z'.

Code:

Private Sub Write_EEP_Click()

    IDChip = &HA0
    Init_StartI2C
    Send_8_I2c (IDChip)   ' ID
    Send_8_I2c (0)          ' Adresa EEPROM-a
    Send_8_I2c (90)  ' karakter   Z
    Stop_I2C
    
End Sub

Private Sub Send_8_I2c(ADR As Integer)

    n = 128
Loop8Bits:
    MSCOM.RTSEnable = False         ' SCL=0
    If (ADR And n) = n Then MSCOM.DTREnable = True Else MSCOM.DTREnable = False
    MSCOM.RTSEnable = True          ' SCL=1
    n = n / 2
    If n <> 0.5 Then GoTo Loop8Bits
   
    MSCOM.RTSEnable = False         ' SCL=0
    MSCOM.DTREnable = False         ' SDA=0
    MSCOM.RTSEnable = True          ' SCL=1
    MSCOM.DTREnable = True          ' SDA=1
    
End Sub

Private Sub Init_StartI2C()

    MSCOM.RTSEnable = False         ' SCL=0
    MSCOM.DTREnable = False         ' SDA=0
    MSCOM.DTREnable = True          ' SDA=1
    MSCOM.RTSEnable = True          ' SCL=1
    MSCOM.DTREnable = False         ' SDA=0
    MSCOM.RTSEnable = False         ' SCL=0
    
End Sub

Private Sub Stop_I2C()

    MSCOM.RTSEnable = False         ' SCL=0
    MSCOM.DTREnable = False         ' SDA=0
    MSCOM.RTSEnable = True          ' SCL=1
    MSCOM.DTREnable = True          ' SDA=1
    
End Sub



Shema je na brzinu nacrtana. Sve radi dobro kada izbacim dio koji je vezan na pin 3 konektora rs232 i spojim spoljasnje napajanje.
Pogledaj ovaj sajt:

http://www.scienceprog.com/rs2...-for-24cxx-memory-programming/

Obrati paznju na sliku ispod sheme. Kada se oznaci 'Enable MCLR as VCC' tada se prilikom citanja (ili pisanja) na pinu 3 (TxD) pojavljuje +10V.
Zbog ovoga sam kupio knjigu Voje Milanovica PC interfejsi, ali on je tamo koristio biblioteku Port.dll i to kod mene uporno odbija da radi.


[Ovu poruku je menjao deniah dana 24.03.2009. u 01:25 GMT+1]
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

YuMERA
Srbija

Član broj: 54464
Poruke: 57
93.86.225.*



+2 Profil

icon Re: MSComm kontrola serijskog porta13.04.2009. u 16:05 - pre 162 meseci
Što bi stariji majstori rekli "nemaš masu".
Ako si po toj šemi radio sklop onda imaš stvarno problema sa tom "masom" jer nigde ti nije povezana masa eeproma i PC-a. Masa na RS232 je na pinu 5 a masa (fizička) na eepromu je pin 4 (pin 1,2,3 su adresni pinovi).
Možda je problem u tome...

Poz....



Crvena linija ti nedostaje.....

[Ovu poruku je menjao YuMERA dana 13.04.2009. u 17:21 GMT+1]
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

deniah

Član broj: 47441
Poruke: 113
213.133.27.*



+1 Profil

icon Re: MSComm kontrola serijskog porta14.04.2009. u 18:57 - pre 162 meseci
U brzini sam zaboravio da nacrtam. Povezao sam i masu ali nisam imao nikakvo napajanje. Napravio sam malo modifikovan programator odavde:

http://www.electronicafacil.ne...24Cxx-24LCxx-puerto-serie.html

Nemoze bas svaku memoriju da programira ali vecinu moze.
 
Odgovor na temu

cheko
Dragoslav Cekicevic
serviser tv uredjaja
rtv servis cekicevic
Pozega

Član broj: 326156
Poruke: 3
*.dynamic.isp.telekom.rs.



Profil

icon Re: MSComm kontrola serijskog porta26.01.2015. u 09:23 - pre 91 meseci
Pozdrav
pocetnik sam u vb6 ,molio bih za kompletan kod sa formom jer je dobar primer
za ucenje . Ako nije problem da postavite download za kompletan softver
Pozdrav
 
Odgovor na temu

shpiki
Student
Novi Sad

Član broj: 50342
Poruke: 1650



+62 Profil

icon Re: MSComm kontrola serijskog porta26.01.2015. u 12:04 - pre 91 meseci
Evo ti nesto sto sam ja sebi pisao za jedan projekat za MCU (tebi je nebitno sta se salje i sta je odg).

Ako hoces da ucis VB, moj savet je da predjes na .NET, VB6 nije losa alatka, ali je prevazidjena.
Ako bas hoces VB6
http://www.vbtutor.net/vb6/vbtutor.html
http://www.vbtutor.net/VB_Sample/sample.html
There are only 10 types of people in the world:
those who understand binary, and those who don't.
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

cheko
Dragoslav Cekicevic
serviser tv uredjaja
rtv servis cekicevic
Pozega

Član broj: 326156
Poruke: 3
*.dynamic.isp.telekom.rs.



Profil

icon Re: MSComm kontrola serijskog porta26.01.2015. u 22:07 - pre 91 meseci
Hvala puno na pomoci ali za mene je ovo dosta komplikovano.
ja hocu da u eeprom 24cXX na prvu adresu upisem cifru od 1 do 9 kao sto je
navedeno u ranijem primeru upisivanje znaka ,Z, na prvu adresu .
U svakom slucaju hvala na pomoci.
 
Odgovor na temu

[es] :: Visual Basic 6 :: MSComm kontrola serijskog porta

[ Pregleda: 5999 | Odgovora: 7 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.