Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

IB/Firebird iskustva

[es] :: Firebird/Interbase :: IB/Firebird iskustva

[ Pregleda: 4159 | Odgovora: 6 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Ilija Studen
Novi Sad

Član broj: 3864
Poruke: 859
195.252.80.*

Sajt: www.activecollab.com


+1 Profil

icon IB/Firebird iskustva18.10.2003. u 13:24 - pre 208 meseci
Dosta sam radio sa delphijem i imao sam prilike da instaliram InterBase, ali ga nisam korisio (razlog: uvek pravim open source aplikacije, a njihovo uklapanje sa komercijalnim serverom bas i nije najbolje resenje (koja je poenta skinuti open source projekat ako ti treba XXX USD ako hoces da ga koristis u komercijalne svrhe) tako da najvise koristim MySQL).

Firebird je open source InterBase. Interesuje me da li je neko i sta radio sa njima, kakvi su u poredjenju sa MySQL-om i komercijalnim sistemima (Oracle, MSSQL isl.) Gde mogu naci adekvatnu literaturu?

Kako se InterBase/Firebird ponasa kao web app baza podataka i da li je neko video negde da ga koriste za to? Da li i jedan hosting provajder pruza Firebird bazu podataka?
http://www.activecollab.com - Alat za upravljanje projektima
 
Odgovor na temu

Nub.Saibot
Srbija/BG

Član broj: 11838
Poruke: 99
*.direcpceu.com



Profil

icon Re: IB/Firebird iskustva20.10.2003. u 09:31 - pre 208 meseci
Interbase/Firebird sam koristio i kao bazu podataka za windows aplikacije i kao bazu podataka na internom web serveru. Mislim da je glavna prednost Firebird-a nad MySQL-om ta sto Firebird ima stored procedure i trigere, sto koliko znam MySQL nema i sto je najavljeno za buduce verzije. Performanse su odlicne i uvek bih pre koristio Firebird kada radim stand alone aplikacije. Radeci sa PHP-om i Firebird-om video sam da je podrska za MySQL mnogo bolje odradjena nego za Firebird. Sam kod u helpu u kome se opisuje konektovanje na bazu i izvrsavanje upita nije funkcionalan vec sam na nekoj news grupi nasao ispravan kod. Sve u svemu Firebird kao baza za web mi radi posao ali sam je ja uzeo prvenstveno zato sto tu istu bazu koriste windows aplikacije koje sam pravio tako da ako samo pravis sajt onda je bolje da uzmes standradni MySQL, cak mislim da nisam video ni kod jednog hosting provajdera u ponudi Firebird.

Pozdrav
 
Odgovor na temu

mbabuskov
Milan Babuškov
Subotica

Član broj: 4718
Poruke: 217
*.suoffice.EUnet.yu

Sajt: www.comp.rs/izradasajta


+6 Profil

icon Re: IB/Firebird iskustva05.11.2003. u 17:57 - pre 207 meseci
Ja radim vec vise od godinu dana sa FB.

Baza je mnogo mocnija u odnosu na MySQL. Po robustnosti je u rangu Oracle-a, jedino brzina nije nesto cime se moze pohvaliti, i potrebno je puno "rucnih" optimizacija. Optimizator upita nije bas najbolji, tako da se kod kompleksnih/obimnih upita vidi da je sporiji od MSSQL-a ili Oracle-a. Ovo se odnosi na SELECTE. Kod upisa podataka radi ultra-brzo zbog svoje arhitekture.

Ako mislis da je koristis iz Delphi-a, bolje odustani. Nije cak ni sve podrzano, a mozes koristiti samo Dialect 1, kojem nedostaju mnoge stvari. Nova verzija 1.5 ni ne moze da se koristi iz Delphi-a, osim ako imas ovaj najnoviji (koji radi preko .Net-a).

Ili, ako hoces da investiras malo para (hmmmm, za OS projekat???), kupi ibobjects, koji podrzavaju sve verzije.

Literaturu trazi na www.ibphoenix.com, ima je i previse.

Kao web baza radi jako lepo ako koristis permanentne konekcije, jer prilikom konektovanja je vidno sporija od npr. MySQL-a, ili ako koristis verziju 1.5 a apache/php ti je na istoj masini gde je i baza. 1.5 je jos uvek beta, ali dosta dobro radi (bar meni)

Od domacih provajera nisam video da i jedan koristi, u svetu ih ima.

Inace, o kakvom OS projektu se radi... treba li pomoc?
--

Milan Babuskov
http://fbexport.sourceforge.net


 
Odgovor na temu

freelancer

Član broj: 11566
Poruke: 293
*.yunord.net.



Profil

icon Re: IB/Firebird iskustva06.11.2003. u 10:45 - pre 207 meseci
Citat:
mbabuskov:
Ako mislis da je koristis iz Delphi-a, bolje odustani. Nije cak ni sve podrzano, a mozes koristiti samo Dialect 1, kojem nedostaju mnoge stvari. Nova verzija 1.5 ni ne moze da se koristi iz Delphi-a, osim ako imas ovaj najnoviji (koji radi preko .Net-a).


Hm, ja sam nedavno pravio jednu aplikaciju upravo u Delphiju 6 (bez .Net) sa embeded Firebird serverom 1.5 RC6, i nisam imao nikakvih problema. Koristio sam Dialect 3.

Stoji da još uvek nije sve podržano, ali je meni odgovaralo za realizaciju aplikacije. Postoji i ODBC drajver za Firebird.

 
Odgovor na temu

mbabuskov
Milan Babuškov
Subotica

Član broj: 4718
Poruke: 217
*.suoffice.EUnet.yu

Sajt: www.comp.rs/izradasajta


+6 Profil

icon Re: IB/Firebird iskustva06.11.2003. u 11:29 - pre 207 meseci
Citat:
freelancer:
Hm, ja sam nedavno pravio jednu aplikaciju upravo u Delphiju 6 (bez .Net) sa embeded Firebird serverom 1.5 RC6, i nisam imao nikakvih problema. Koristio sam Dialect 3.


Sa kojim komponentama? IBX?
O.k. rade obicni select-i, insert-i i update-i, ali i to ne radi sa nekim tipovima podataka AFAIK (npr. 64-bitni INT)

Citat:
freelancer:
Stoji da još uvek nije sve podržano, ali je meni odgovaralo za realizaciju aplikacije. Postoji i ODBC drajver za Firebird.



Postoji nekoliko. Komercijalni rade jos kako-tako, ali onaj OpenSource koji je izdao ibphoenix jednostavno sux.

Koliko znam, jedine sigurne opcije su: JayBird za Javu, FB C API za C/C++, IBO za Builder/Delphi i .Net driver za novije alate koji rade u .Net tehnologiji. To je sto se tice client-server aplikacija.


 
Odgovor na temu

freelancer

Član broj: 11566
Poruke: 293
*.yunord.net.



Profil

icon Re: IB/Firebird iskustva07.11.2003. u 08:21 - pre 207 meseci
Citat:
mbabuskov:
Sa kojim komponentama? IBX?
O.k. rade obicni select-i, insert-i i update-i, ali i to ne radi sa nekim tipovima podataka AFAIK (npr. 64-bitni INT)


Koristim uglavnom Zeos komponente za direktan pristup.

Citat:
mbabuskov:
Postoji nekoliko. Komercijalni rade jos kako-tako, ali onaj OpenSource koji je izdao ibphoenix jednostavno sux.

Koliko znam, jedine sigurne opcije su: JayBird za Javu, FB C API za C/C++, IBO za Builder/Delphi i .Net driver za novije alate koji rade u .Net tehnologiji. To je sto se tice client-server aplikacija.


Ja sam pre svega mislio na XTG-ov Open Firebird ODBC drajver (LGPL).

 
Odgovor na temu

mbabuskov
Milan Babuškov
Subotica

Član broj: 4718
Poruke: 217
*.suoffice.EUnet.yu

Sajt: www.comp.rs/izradasajta


+6 Profil

icon Re: IB/Firebird iskustva07.11.2003. u 14:53 - pre 207 meseci
Citat:
freelancer:
Ja sam pre svega mislio na XTG-ov Open Firebird ODBC drajver (LGPL).


Nisam znao da je XTG-ov drajver LGPL. Koliko se secam bio je closed-source kad sam poslednji put gledao. Pa cu pogledati. Hvala...
 
Odgovor na temu

[es] :: Firebird/Interbase :: IB/Firebird iskustva

[ Pregleda: 4159 | Odgovora: 6 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.