jeste, moze i tako, ali je cini mi se mnogo lakse i pitkije sa nekim tzv. "konzolonim" programom
za pocetak je dovoljna IBConsole 1.1.0.25 (valda najnovija) sa
http://www.borland.com/interbase/ a posle moze i recimo EMS Manager 3.7.0.2 koji je komercijalni proizvod, ali moze i to da se prevazidje ;) ... a kazu dobar je i neki maraton, u open source fazonu, ali nisam probao ... 2 alata su ti sasvim dosta
za onu IBConsolu, moze i bez instalacije, samo se ista startuje kao svaki .exe fajl i napravi konekcija na bazu preko lokalne IP adrese 127.0.0.1 i sa TCP/IP protokolom (koji naravno prethodno mora biti instalisan u win-u) ... ustvari kod mene na poslu radi i direktno kao Local Server: kada se pobuni da server (kao) nije startovan pa bi da se startuje, kliknes na "No" - i konekcija proradi... sto mi bas nije jasno kako, ali eto - radi...
dakle sve su to dodatni konzolni programi koji komuniciraju za vec ranije podignutim FireBird serverom koji se eventualno vidi samo kao mala ikonica dole desno kod sata, odnosno ne mogu raditi ako doticni nije startovan ... tj. saam FireBird fakticki nema svoj korisnicki prozor/task, on ti je kao dobar duh iza ledja koji ispunava tvoje/SQL naredbe... :))
...i samo napred :)
postoji samo jedan apsolut u logickoj ravni desavanja/vremena:
SVE je RELATIVNO sem:
- osnovnih konstanti svemira
- logike
...i ove tvrdnje
*
Daniel J. Boorstin: The Discoverers, A History of Man’s Search To Known
Napredak nauke zavisice od covekove spremnosti da poveruje u neverovatno, da prekoraci granicu koju namece zdrav razum.