Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Firebird i caseinsensitive?

[es] :: Firebird/Interbase :: Firebird i caseinsensitive?

[ Pregleda: 4244 | Odgovora: 6 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Almedin

Član broj: 5895
Poruke: 391
*.as54.tz.bih.net.ba.



+25 Profil

icon Firebird i caseinsensitive?30.01.2005. u 18:34 - pre 202 meseci
Je li grijesim ili firebird ne moze imati caseinsensitive index?
 
Odgovor na temu

Riste Pejov
Team Leader/Senior Software Developer @
Ein-Sof ltd Skopje
Skopje, Macedonia

Član broj: 128
Poruke: 571
217.16.84.*

Jabber: richie@bagra.net.mk
ICQ: 154236769
Sajt: riste.softver.org.mk


Profil

icon Re: Firebird i caseinsensitive?30.01.2005. u 23:42 - pre 202 meseci
A koja bi bila poenta takvog indeksa?
Index je index, ako zelis case insensitive onda to je pitanje klijenta (t.e. query-ja), nije posao baze da se brine o podatke.
People who think they know everything tend to irritate those of us who do.
 
Odgovor na temu

Almedin

Član broj: 5895
Poruke: 391
*.bih.net.ba.



+25 Profil

icon Re: Firebird i caseinsensitive?01.02.2005. u 20:06 - pre 202 meseci
Pa jednostavno želim abecedno sortiranje bez obzira na velika i mala slova. Pretpostavljam da će se upit sa ORDER BY brže izvršiti ako već postoji indeks (koja bi inače bila svrha indeksa).
 
Odgovor na temu

Riste Pejov
Team Leader/Senior Software Developer @
Ein-Sof ltd Skopje
Skopje, Macedonia

Član broj: 128
Poruke: 571
217.16.84.*

Jabber: richie@bagra.net.mk
ICQ: 154236769
Sajt: riste.softver.org.mk


Profil

icon Re: Firebird i caseinsensitive?02.02.2005. u 23:58 - pre 202 meseci
ok, onda evo:
http://riste.softver.org.mk/index.php?p=103 (ako imas problema sa makedonskom slobodno pitaj)

p.s. taj tekst je inspirisan tvojim inicijalnim postom :)
People who think they know everything tend to irritate those of us who do.
 
Odgovor na temu

Almedin

Član broj: 5895
Poruke: 391
*.bih.net.ba.



+25 Profil

icon Re: Firebird i caseinsensitive?06.02.2005. u 17:36 - pre 202 meseci
Hvala na odgovoru, sve mi je jasno. Firebird nema caseinsensitive indeks i tacka. Mislim da bi bilo dobro da ima.

U primjeru sa trigerima je problem sto podatak bude zapisan u bazu velikim slovima a lijepo bi bilo da podaci ostanu zapisani onako kako ih neko unese a da budu sortirani bez obzira na velika i mala slova. Posto caseinsensitive imaju druge baze (ne SQL) pretpostavljao sam da bi ga trebao imati i Firebird.
 
Odgovor na temu

Riste Pejov
Team Leader/Senior Software Developer @
Ein-Sof ltd Skopje
Skopje, Macedonia

Član broj: 128
Poruke: 571
217.16.84.*

Jabber: richie@bagra.net.mk
ICQ: 154236769
Sajt: riste.softver.org.mk


Profil

icon Re: Firebird i caseinsensitive?09.02.2005. u 22:49 - pre 202 meseci
Ako dobro procitas tekst, videces da sa koriscenjem shadow kolone, originalne vrednosti ostaju nepromenjene.
People who think they know everything tend to irritate those of us who do.
 
Odgovor na temu

galisnik
NS

Član broj: 18494
Poruke: 81
*.teol.net.



Profil

icon Re: Firebird i caseinsensitive?10.02.2005. u 19:53 - pre 202 meseci
Moze i ovo rjesenje, npr

CREATE TABLE Tabela (
id INTEGER,
tekst VARCHAR(20),
UPPtekst COMPUTED BY UPPER(tekst)
);

pa onda

SELECT * FROM Tabela WHERE UPPtekst LIKE 'A%';

No ako koristis UNICODE character set to nije primjenjivo jer UPPER funkcija ne fercera za dvobajtne karaktere. :(

A za sortiranje je dovoljno CREATE INDEX idxtekst ON Tabela (tekst);

U firebirdu 2.0 ce mijenjati strukturu indeksa. I bice jos dosta novih korisnih stvari, ako nekog zanima moze procitati na

http://firebird.sourceforge.ne...&sub=engine&id=roadmap
 
Odgovor na temu

[es] :: Firebird/Interbase :: Firebird i caseinsensitive?

[ Pregleda: 4244 | Odgovora: 6 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.