Da, hvala stsung; meni je potrebno da korisniku dam informaciju koliko mu je fizicki ostalo vremena za odredjen posao. Tu kalkulaciju ce da odradi mktime() kako si rekao.
Da li bi mogao da das komentar i za ovaj slucaj:
Ako u bazi belezim dogadjaj po UTC vremenu u unix formatu, a korisniku zelim da dam informaciju koliko mu je ostalo realnog vremena do tog dogadjaja (ako se u tom periodu pomera sat) kako bi se mogao prikazati taj proces racunanja i kojim funkcijama se on u praksi sprovodi?
Znaci ako buduce dogadjaje u bazi belezim po UTC vremenu, onda korisnik, kako si rekao, nece dobiti pravu 'fizicku' informaciju koliko mu je realno ostalo vremena do dogadjaja, jer se u tom periodu pomera sat:
Code:
{buduce UTC unix verme - iz baze} - {sadasnje UTC vreme - pristupa korisnika} = {vremenska razlika nece biti realana}
Da bi korisnik dobio realnu informaciju koliko mu je ostalo do dogadjaja (ako se u tom periodu menja vreme i ako je cinjenica da se taj buduci dogadjaj belezi u bazi po UTC vremenu. Mislim da bi trebalo uraditi sledece:
Code:
$unix_trenutak_u_leto = 1190276804; // pomeranje vremena u ovom UTC trenutku za Beograd je = 7200 (sec.) zbog letnjeg racunanja (ukljucen DST)
$unix_trenutak_u_zimu = 1198142866; // pomeranje vremena u ovom UTC trenutku za Beograd je = 3600 (sec.) zbog zimskog racunanja (iskljucen DST)
/////////////////////// RACUNANJE PERIODA //////////////////////////////////////////////////
// podesiti prvo u kojoj smo vremenskoj zoni
date_default_timezone_set('Europe/Belgrade');
$korekcija_zbog_promene_vremena = date("Z", $unix_trenutak_u_zimu) - date("Z", $unix_trenutak_u_leto);
$rezultat_u_sekundama = $unix_trenutak_u_zimu - $unix_trenutak_u_leto + $korekcija_zbog_promene_vremena;
Da li je ova kalkulacija ispravna?
I interesuje me da li ce mozda doci do greske u jedno-satnom periodu pre ili posle same promene vremena?
[Ovu poruku je menjao zgas dana 20.09.2007. u 12:19 GMT+1]
Aukcije,
www.Odbrojavanje.com
Aukcija može biti osvojena jeftino - za 30 sekundi a 6 dinara!