Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Izracunavanje broja godina na osnovu datuma?

[es] :: Baze podataka :: Izracunavanje broja godina na osnovu datuma?

[ Pregleda: 14272 | Odgovora: 7 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

inherited
Novi Sad

Član broj: 95516
Poruke: 219
*.dialup.neobee.net.



Profil

icon Izracunavanje broja godina na osnovu datuma?09.01.2007. u 16:01 - pre 208 meseci
Hteo bih upitom izracunati koliko lice ima godina, od unetog datuma rodjenja do danasnjeg sistemskog datuma.
Imam, IME, PREZIME, DATUM_RODJENJA, sad bih hteo query koji ce mi dati jos jednu kolonu sa brojem godina?
 
Odgovor na temu

mb_sa

Član broj: 50529
Poruke: 172
*.PPPoE-4175.sa.bih.net.ba.



Profil

icon Re: Izracunavanje broja godina na osnovu datuma?09.01.2007. u 18:25 - pre 208 meseci
U MySQL-u imas funkciju datediff(trnueni datum,datum_rodjenja) koja ce ti vratiti razliku u danima izmedju ova dva datuma. Taj broj podijelis sa 365 i dobijenu vrijnednost 'tretiras' sa dodatnom funkcjom koja ce ti odbaciti sve iza zareza, kako bi dobio cijeli broj.

Ovo je rjesenja na nivo MySQL-a, al ideja je vjerovano ista za sve baze!

Rjesnje koje sam naveo nije savrseno, zbog prestupnih godina!
 
Odgovor na temu

inherited
Novi Sad

Član broj: 95516
Poruke: 219
212.200.180.*



Profil

icon Re: Izracunavanje broja godina na osnovu datuma?09.01.2007. u 19:12 - pre 208 meseci
A sta ako je prestupna godina, a bilo ih je od datuma rodjenja?
Inace, u pitanju je Access. Jel ima neka standardna fukcija koja bi odgovarala za vise SUBP? Neka?Funkcija(Datum_Rodjenja, Danasnji_Datum)?
 
Odgovor na temu

mb_sa

Član broj: 50529
Poruke: 172
*.PPPoE-4175.sa.bih.net.ba.



Profil

icon Re: Izracunavanje broja godina na osnovu datuma?09.01.2007. u 19:24 - pre 208 meseci
Citat:
inherited: A sta ako je prestupna godina, a bilo ih je od datuma rodjenja?
Inace, u pitanju je Access. Jel ima neka standardna fukcija koja bi odgovarala za vise SUBP? Neka?Funkcija(Datum_Rodjenja, Danasnji_Datum)?


Recimo da se upit izvrsi na nečiji rodjendan, vrijednost u godinama moze biti pogresna za 1!

Sumnjam da ima neko standardno rjesenje! Pogledaj u Helpu od Accesa rad sa datumima, mozda ima nesto na ovu temu! Ne korstim Access, tako da ne mogu konkretno pomoci!

Pozdrav.

EDIT: Izgleda da i Access ima datediff() funkciju, koje je porplicno zgodno rjesena!

LINK: http://www.techonthenet.com/access/functions/date/datediff.php
 
Odgovor na temu

Miloš Baić
Miloš Baić
ERP (Dynamics NAV) programer
Beograd

Član broj: 72468
Poruke: 1155
*.kalik.info.



Profil

icon Re: Izracunavanje broja godina na osnovu datuma?09.01.2007. u 20:55 - pre 208 meseci
Pozdrav,

mene interesuje to isto, ali za PostgreSQL?
Someone's sitting in the shade today because someone planted a tree a long time ago.
 
Odgovor na temu

Zidar
Canada

Član broj: 15387
Poruke: 3085
*.100.46-69.q9.net.



+79 Profil

icon Re: Izracunavanje broja godina na osnovu datuma?09.01.2007. u 21:51 - pre 208 meseci
Neka imas dva datuma, ZadatiDatum i DatumRodjanja. Ako oduzmes godinu zadatog datuma od godine rodjenja dobices neki broj. Na primer, zadati datum je 25 Feb 1982 a datum rodjenja je 12 Mar 1960. Razlika u godinama je 22. Osoba ce imati pune 22 godine na dan 12 Mar 1982. Posto je zadati datum PRE rodjendana, osoba jos nije napunila 22 godine pa stoga ima 21 godinu (jednu manje od izracunate). Ako je zadati datum jednak rodjendanu ili veci, osoba ima 22 godine (razliku u godinama izmedju dva datuma). U Accessu mozete da kosristite IIF funkciju da obavi poredjenje datuma, a u u SQL bazama trebalo bi da CASE (DECODE u Oracle?) zavrsi posao.

Ili na Google trazis 'calculate person's AGE' i dobijes gomilu resenja :-)
 
Odgovor na temu

mb_sa

Član broj: 50529
Poruke: 172
*.PPPoE-4175.sa.bih.net.ba.



Profil

icon Re: Izracunavanje broja godina na osnovu datuma?09.01.2007. u 22:46 - pre 208 meseci
Citat:
loshmiscg: Pozdrav,

mene interesuje to isto, ali za PostgreSQL?


PostgreSQL, koliko znam, nema funkcije tipa datediff(), adddate(), ali to se rjesava sa operatorima - i +!

A za ostalo, korstiti ideju koju je Zidar naveo!

Pozdrav.
 
Odgovor na temu

Miloš Baić
Miloš Baić
ERP (Dynamics NAV) programer
Beograd

Član broj: 72468
Poruke: 1155
*.kalik.info.



Profil

icon Re: Izracunavanje broja godina na osnovu datuma?09.01.2007. u 22:49 - pre 208 meseci
@Zidar
Hvala, pomogao si mi, uploadovao sam slike pa možete pogledati. Napomena, za PostgreSQl, primer.
Dakle, age funkcija je odradila sliku br1, a date_part funkcija sliku br 2, prikazuje napunjenje godine.
Code:
CREATE VIEW najstariji AS 
 SELECT br_dosije, ime, prezime, dat_rodj, age(dat_rodj) AS age
 FROM kadrovi
 WHERE aktivnost = 'AKTIVAN'
 ORDER BY dat_rodj;
-- iz pogleda najstariji, nastaje novi pogled
CREATE  VIEW najstariji_date_part AS 
 SELECT br_dosije, ime, prezime, dat_rodj, date_part('year', age) AS broj_godina
 FROM najstariji;

Kao što vidite, odradio sam to iz dva pogleda, ovako na brzinu, ali verovatno se to može uraditi kroz jedan, kvalitetnije.



Someone's sitting in the shade today because someone planted a tree a long time ago.
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

[es] :: Baze podataka :: Izracunavanje broja godina na osnovu datuma?

[ Pregleda: 14272 | Odgovora: 7 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.