Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Paketi problem?!?!?!

[es] :: Java :: Paketi problem?!?!?!

[ Pregleda: 3979 | Odgovora: 6 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

flx

Član broj: 41193
Poruke: 56
..mtsns-ns.customer.sbb.co.yu.



+1 Profil

icon Paketi problem?!?!?!04.01.2006. u 20:29 - pre 192 meseci
Pozdrav

Evo jedan mali primer sta se desava:

//fajl sabiranje
package operacije;

public class sabiranje{
public static int saberi(int a,int b){
return a+b;
}
}

//fajl glavni
import operacije.*;

public class glavni{
public static void main(String[] args){
System.out.println(sabiranje.saberi(3,3));
}
}

Izbacuje sledecu gresku :

----------------------------------------------------
C:\Program Files\Xinox Software\JCreatorV3\MyProjects\prt\sabiranje.java:3: duplicate class: operacije.sabiranje
public class sabiranje{
^
C:\Program Files\Xinox Software\JCreatorV3\MyProjects\prt\glavni.java:5: cannot access sabiranje
bad class file: C:\Program Files\Xinox Software\JCreatorV3\MyProjects\prt\sabiranje.java
file does not contain class sabiranje
Please remove or make sure it appears in the correct subdirectory of the classpath.
System.out.println(sabiranje.saberi(3,3));
^
2 errors

Process completed.
-----------------------------------------

E a ako promenim "import operacije.*;" u "import operacije.sabiranje;" onda radi.
Stvarno ne znam u cemu je problem,molim vas pomagajte.

Unapred zahvalan.

 
Odgovor na temu

Zoran Milosevic

Član broj: 2558
Poruke: 76
*.smin.sezampro.yu.



Profil

icon Re: Paketi problem?!?!?!05.01.2006. u 00:41 - pre 192 meseci
probaj da datoteku sabiranje.java stavis u fasciklu:
c:\Program Files\Xinox Software\JCreatorV3\MyProjects\prt\operacije\

kad si vec napravio paket, on mora da postoji kao fascikla, i to tamo gde pokazuje CLASSPATH,
ako stoji ".", tj tekuca fascikla kao mesto gde se mogu naci klase.

na primer:

c:\temp\operacije\Sabiranje.class
i
c:\temp\Glavni.class

obrati paznju na velika SLOVA, ime klase uvek treba da pocinje velikim slovima, kako imena datoteka tako i imena klasa u samom programu,kao i primer:

GlavniProgram.java
i
public class GlavniProgram.java

metode, imena paketa se pisu malim i ne koriste se "_" u imenima.

[Ovu poruku je menjao Zoran Milosevic dana 05.01.2006. u 01:48 GMT+1]
iBook G4 12" PowerPC G4 (1.1) L2 Cache 512 KB
1.07GHz, 1.25GB DDR SDRAM, Mac OS X Tiger 10.4.11
 
Odgovor na temu

flx

Član broj: 41193
Poruke: 56
..mtsns-ns.customer.sbb.co.yu.



+1 Profil

icon Re: Paketi problem?!?!?!05.01.2006. u 01:01 - pre 192 meseci
Zorane hvala puno,ovo radi.Ali nije mi jasno zasto to okruzenje ne uradi samo,inace radim u programu JCreator,i da li znas da li je ista stvar i sa drugim okruzenjima.Radio sam samo u ovom programu tako da nisam iskusan sa ostalim okruzenjima.

Jos jednom hvala.
 
Odgovor na temu

kernel82

Član broj: 36093
Poruke: 58
*.dialup.neobee.net.



Profil

icon Re: Paketi problem?!?!?!05.01.2006. u 01:37 - pre 192 meseci
pazi ovako JCreator nisam koristio ali sam koristio JBulder i eclipse.

JBulder je Borlandov i ako si koristio bilo sta od njihovih razvojnih okruzenja lako ces ne navici, on po defaultu razdvaja i source i class fajlove u foldere koji predstavljaju pakete.

Eclipse se meni vise svidja, on source stavlja u foldere koji predstavljaju pakete a class sve u jedan folder

Naravno sve ovo se moze promeitni...

Walk on, walk on
with hope in your hearts
And you'll never walk alone
You'll never walk alone.
 
Odgovor na temu

Zoran Milosevic

Član broj: 2558
Poruke: 76
*.smin.sezampro.yu.



Profil

icon Re: Paketi problem?!?!?!05.01.2006. u 21:09 - pre 192 meseci
najvise radim u TextEdit :o)
tj. isti NotePad na Windowsima
sam stavljam sta mi treba i gde mislim da treba.
inace nista ti i ne treba, "javac" i "java" su sasvim dovoljni, osim ako volis da ti kod bude saren, smeta ti sto editor ne uvlaci kod, mislis da mozes "brze" da odradis...
probaj netbeans, ako vec nisi...

iako je javina dokumentacija dosta stura, javadoc koristim, pored thinking in java...

iBook G4 12" PowerPC G4 (1.1) L2 Cache 512 KB
1.07GHz, 1.25GB DDR SDRAM, Mac OS X Tiger 10.4.11
 
Odgovor na temu

Branko Santo
Tu i tamo

Član broj: 57312
Poruke: 2232
*.dial.InfoSky.Net.

Sajt: cz.linkedin.com/in/branko..


+600 Profil

icon Re: Paketi problem?!?!?!05.01.2006. u 21:29 - pre 192 meseci
Thinking in Java je najizvikanija knjiga koja postoji!!!!
Za pocetnika je nikako!!!

To je bilo off topic :)

Vecina IDE distribuira klase po direktorijumima kako je stavljeno u samim .java fajlovima.
Ja koristim NetBeans i nisam imao nikakvih problema dosad.
 
Odgovor na temu

Zoran Milosevic

Član broj: 2558
Poruke: 76
*.smin.sezampro.yu.



Profil

icon Re: Paketi problem?!?!?!05.01.2006. u 22:37 - pre 192 meseci
nije izvikana, kad ne postoji prikladna, krajem meseca MK ce imati Java SE 5 kompletan prirucnik, mozda ce vam se vise svideti. ali mozda su nekom vazniji koncepti oop-a, za sta se nisu razbacivali eminentni pisci. ko su uopste pocetnici? jedan automehanicar/pekar koga interesuje nesto sasvim drugo? ljudima sluze knjige i kao "podsetnik", ne uce svi od korice do korice, mozda se koriste nekoliko literatura, a neki to vole sve u jednom?
iBook G4 12" PowerPC G4 (1.1) L2 Cache 512 KB
1.07GHz, 1.25GB DDR SDRAM, Mac OS X Tiger 10.4.11
 
Odgovor na temu

[es] :: Java :: Paketi problem?!?!?!

[ Pregleda: 3979 | Odgovora: 6 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.