Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?

[es] :: Vodič za emigraciju :: Život u Norveškoj :: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?

Strane: << < .. 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 9563037 | Odgovora: 21067 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

bob978
bob dost
nezaposlen

Član broj: 311990
*.80-202-138.nextgentel.com.

+12 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?06.05.2013. u 19:14 - pre 147 meseci
Hvala Sinisa, to mi je trebalo. A ako bih se vratio u Srbiju i predao ta dokumenta za zarucnika, koliko bih morao da cekam da mi daju tu dozvolu i da li bi automatski mogao da odem u norvesku nakon dobijanja te zarucnik vize. Da li si ti isao tako ili si bio u No? Koristila bi mi svaka inform., hvala

Odgovor na temu

Knut Hamsun
Cook
NCL

Član broj: 314559
*.dynamic.isp.telekom.rs.

+4 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?06.05.2013. u 19:41 - pre 147 meseci
Pozdrav svima, pratim desavanja mada ste me malo razocarali sa ovim narodnjacima, ja sam nekako mislio da se vi to zezate. Bre pa Srbiju(ne znam za druge) je u crno zavio taj pogled na zivot iz ugla Mileta Kitica, Dare Bubamare i ostalih Lukasa. Dali zelite to i u Norveskoj da se zapati? Mozda Krleusa da organizuje koncert u Oslu. Evo nesto sveze iz bivse Jugoslavije(one naivne), veliki plus za BiH "http://dubioza.org/"

Odgovor na temu

sinisa3007
sinisa preradovic
trgovac
beograd

Član broj: 303853

Sajt: google

+9 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?06.05.2013. u 21:12 - pre 147 meseci
Citat:
bob978:
Hvala Sinisa, to mi je trebalo. A ako bih se vratio u Srbiju i predao ta dokumenta za zarucnika, koliko bih morao da cekam da mi daju tu dozvolu i da li bi automatski mogao da odem u norvesku nakon dobijanja te zarucnik vize. Da li si ti isao tako ili si bio u No? Koristila bi mi svaka inform., hvala

cim dobijes zarucnik dozvolu mozes da putujes,nazalost ja nisam trazio jer nisam znao ni da postoji,ali sve tajlandjanke koje se udaju za norvezane traze zarucnik dozvolu i posto ne znaju jezik odmah krenu da ciste,moja komsinica jje tajladjanka,i kad se vencas ovde u Norveskoj sa njom,budi spreman i ti i ona da idete na intervju u policiju da provere da li zivite zajedno,da ne davim forum sa pitanjima koja su bila ,ako ti bude zatrebalo javi se,uglavnom sve se vrti oko 50ak slicnih pitanja

Odgovor na temu

nsperce
Novi Sad

Član broj: 287278
*.dynamic.sbb.rs.

+4 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?06.05.2013. u 22:29 - pre 147 meseci
Pls ako neko moze da mi odgovori. Sta da kazem, glumpav sam pa ne mogu da nadjem :S

Citat:
znsperce:
Treb mi pomoc u vezi rezervisanja datuma za predaju papira. Napravio sam nalog na Udi-ju ali ne mogu nigde na nadjem gde se uplacuje onih 3000 nok-a da bi mogao da rezervisem datum za predaju dokumenata?!

@Nesh-co

Gledam sad onaj Søknad om tidlig arbeidstart dokument sto si okacio i vidim da su u njemu navedena samo dva dokumeta koji se prilazu uz tu molbu:
- Egenerklæring om helse, miljø og sikerhet (HMS)
- Skatteattest for merverdiavgift og skatt
Da li je to iz perioda kada jos niste znali da treba i onaj treci skattedoc ili...?

Odgovor na temu

Mirjana Savicic
KBC ZVEZDARA,visi radioloski tehnicar
Beograd

Član broj: 266686
*.rito.no.

+1056 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?06.05.2013. u 22:41 - pre 147 meseci
Mladozenja...trci na UDI...
Listaj i ovo,ali ne zakljucuj da je za pedere!
To ti je ta zarobljenicka viza na zvanicnom sajtu UDI-a.
Link 1 - http://www.udi.no/Norwegian-Di...pe-of-visa-should-I-apply-for/
Link 2 - http://www.udi.no/Norwegian-Di...visa-should-I-apply-for/#marry
Link 3 - http://www.udi.no/Norwegian-Di...ral-topics/Family-immigration/

A ovo je zanimljivo : PROFORMAEKTESKAP (lazni brak)

http://www.udi.no/Sentrale-tema/Fellessider/Proforma-ekteskap/

Sinisa...sve su napisali ali nema tih 50-tak pitanja Ok,ako neces da okacis bare neka od aktuelnih pitanja,ali veruj mi kriza je velika u Srbiji...bice proformaekteskap mnogo...mozda da okacis neka,cisto da i mi cujemo sta pitaju
Ja sam ti radoznala iako to mene nikako ne kaci ni po kom osnovu...Secam se bio jedan film Sandra Bulok glumi The proposal se zove ako se ne varam...nju hoce da transportuju iz Amerike za Kanadu,i resava pitanje tako sto primorava kolegu da se ozeni sa njom a imaju isto tako ispitivanje sa pitanjima pa uvezbavaju...super film!
MIRKA (gledam u tuznu jesenju noc,s pokisle grane lisce opada,u daljini cujem muziku
neku i pitam sebe gde li si sada...)

Odgovor na temu

Mirjana Savicic
Beograd

*.rito.no.

+1056 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?06.05.2013. u 22:43 - pre 147 meseci
Citat:
nsperce:
Pls ako neko moze da mi odgovori. Sta da kazem, glumpav sam pa ne mogu da nadjem :S

Citat:
znsperce:
Treb mi pomoc u vezi rezervisanja datuma za predaju papira. Napravio sam nalog na Udi-ju ali ne mogu nigde na nadjem gde se uplacuje onih 3000 nok-a da bi mogao da rezervisem datum za predaju dokumenata?!

@Nesh-co

Gledam sad onaj Søknad om tidlig arbeidstart dokument sto si okacio i vidim da su u njemu navedena samo dva dokumeta koji se prilazu uz tu molbu:
Da li je to iz perioda kada jos niste znali da treba i onaj treci skattedoc ili...?

Evo ti link za narucivanje datuma...ali to imas na forumu,samo neces da trazis,mrzi te.
Kroz tu semu kada sve popunis na kraju imas da uplatis 3000 nok kroz karticu...
Link:

https://selfservice.udi.no/

MIRKA (gledam u tuznu jesenju noc,s pokisle grane lisce opada,u daljini cujem muziku

Odgovor na temu

nsperce
Novi Sad

Član broj: 287278
*.dynamic.sbb.rs.

+4 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?06.05.2013. u 23:21 - pre 147 meseci
E sad, mrzi me. Ne mrzi me nego jednostavno nisam nasao.
Sad sam napravio drugi nalog na https://selfservice.udi.no/ pa prosao celu proceduru popunjavanja podataka i vidim da je to, kao sto kazes skroz na kraju procedure. Ocekivao sam da postoji nekakav link gde uplatis direkt, rezervises termin i vozi misko Prevideo sam to.

Btw, opet sam krenuo da iscitavam od 400te strane da vidim da nisam nesto prevideo od papirologije. Eto koliko me mrzi da trazim

Da ova tema ima nekog cestitog administratora koji bi sve linkove i potrebne informacije sakupio i tutnuo u prvi post recimo, zivot bi svima bio jednotsavniji.

Odgovor na temu

Mirjana Savicic
Beograd

*.rito.no.

+1056 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?06.05.2013. u 23:50 - pre 147 meseci
Pokusao je ali je ogromna tema i treba da si u temi da napravis dobre podele i pravu klasifikaciju.
Uostalom,imas i salter kod Dakipra.Isti ljudi rade na servisu ista je dokumentacija potrebna cak je i saksbehandlingstid priblizno isti,mozda malo sporiji,ali je forma drugacija pa nekako deluje preglednije.
Probaj ako negde zapne...
Link:

http://www.onorveskoj.com/

Odgovor na temu

Nesh-co

Član broj: 28977

+378 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?07.05.2013. u 09:29 - pre 147 meseci
Citat:
Knut Hamsun:
Pozdrav svima, pratim desavanja mada ste me malo razocarali sa ovim narodnjacima, ja sam nekako mislio da se vi to zezate. Bre pa Srbiju(ne znam za druge) je u crno zavio taj pogled na zivot iz ugla Mileta Kitica, Dare Bubamare i ostalih Lukasa. Dali zelite to i u Norveskoj da se zapati? Mozda Krleusa da organizuje koncert u Oslu. Evo nesto sveze iz bivse Jugoslavije(one naivne), veliki plus za BiH "http://dubioza.org/"

Evo da te javno podrzim. Apsolutno se slazem sa tobom.

Odgovor na temu

isabeau917
MPharm

Član broj: 302824
*.zg.cable.xnet.hr.

+175 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?07.05.2013. u 09:35 - pre 147 meseci
Ha ha, ja htjedoh podrzati ali ionako ovdje svi znaju moje misljenje pa mi se nije dalo trosit tipkovnicu, al eto Nesh kad si ti krenuo i ja se pridruzujem

Odgovor na temu

Nesh-co

+378 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?07.05.2013. u 09:35 - pre 147 meseci
Citat:
nsperce:

Citat:
znsperce:

@Nesh-co

Druze, obrati paznju na OG: Skatteattest for merverdiavgift og skatt Nije da znam Norveski, ali ovde se radi o dva dokumenta znacilo to ili ne.
Znam jer su nas zato i vratili i nisu uzeli u razmatranje rani start. To je jedini razlog. Nema tri poreska papira nego ta dva.
Sto se tice zahteva, niko nam nije rekao da je viska, a njega je predao neko tu na forumu, ne secam se vise. Njemu je to firma pisala valjda. Mozda je zokiruma takodje, ali znam da je bio jos neko, pa smo mi napisali taj zahtev.
Kad sve to saberes to ti je to. 5 komada.

Odgovor na temu

zokiruma
Hammerfest

Član broj: 307537
85.112.155.*

+318 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?07.05.2013. u 12:10 - pre 147 meseci
Citat:
Nesh-co: Evo da te javno podrzim. Apsolutno se slazem sa tobom.

vidi se da jos nemate nesto mnogo staza pecelbarskog straza

a ja sam licno otvoren za sve predloge tako da u duhu demokratije mozete nam pokazati par vasih primera

[Ovu poruku je menjao zokiruma dana 07.05.2013. u 13:22 GMT+1]
Verdens Ende vil komme som en lettelse for oss

Odgovor na temu

Nesh-co

+378 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?07.05.2013. u 13:44 - pre 147 meseci
Druze, ne mislim da sam zbog toga vredniji ili manje vredan od drugih, ali tu i takvu muziku nikada nisam slusao, a i svoju decu usmeravam u potpuno drugom pravcu. Pecalba nema puno veze s tim. Tu sad sledi cuveno pitanje: Uz koju se muziku inace veselis na svadbama i sl? kao obavezno, na sta ja ovakav nemam pametan odgovor.
Valjda sam "neveseo" tip coveka i veselim se i tugujem, u zavisnosti od zanra, uz muziku koja nema dodirnih tacaka sa ovom ovakvom i slicnom. Svadbe i slicne svetkovine se trudim svim silama da izbegnem ukoliko je moguce.
Deci (sitnoj) sam "nedemokratski" uskratio "zadovoljstvo" da slusaju takvu dok ne postanu dovoljno zreli da odvoje zito od kukolja. Za sada su "ograniceni" na sve ostalo.
Doduse, meni se ponekad i place uz tu muziku, ali iz potpuno drugih pobuda.

Odgovor na temu

isabeau917
MPharm

Član broj: 302824
*.adsl.net.t-com.hr.

+175 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?07.05.2013. u 14:03 - pre 147 meseci
Točno to, ni ja ne bih bolje složila
Inače od svadbi bježim ko vrag od tamjana ..parada pijanstva i kiča...

Odgovor na temu

Svejeok
Investigator

Član broj: 274724

+27 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?07.05.2013. u 14:22 - pre 147 meseci
Citat:
Nesh-co:
Druze, ne mislim da sam zbog toga vredniji ili manje vredan od drugih, ali tu i takvu muziku nikada nisam slusao, a i svoju decu usmeravam u potpuno drugom pravcu. Pecalba nema puno veze s tim. Tu sad sledi cuveno pitanje: Uz koju se muziku inace veselis na svadbama i sl? kao obavezno, na sta ja ovakav nemam pametan odgovor.
Valjda sam "neveseo" tip coveka i veselim se i tugujem, u zavisnosti od zanra, uz muziku koja nema dodirnih tacaka sa ovom ovakvom i slicnom. Svadbe i slicne svetkovine se trudim svim silama da izbegnem ukoliko je moguce.
Deci (sitnoj) sam "nedemokratski" uskratio "zadovoljstvo" da slusaju takvu dok ne postanu dovoljno zreli da odvoje zito od kukolja. Za sada su "ograniceni" na sve ostalo.

Bravo Nesh-co . Slazem se sa tobom , samo ne zaboravi potisnutu samocu i daljinu. U takvim uslovima , gde nostalgija nekad izdominira , mislim da nema garancije da te nesto ne pogodi, makar privremeno.
Licno sam to doziveo , ali samo lokalno. Neko to podeli , neko cuti , ali u sustini niko ne zna kakve uspomene nose neke pesme , pa makar bile najveci trash.

"Cuidado con lo que buscas, porque podrías encontrarlo..."

Odgovor na temu

zokiruma
Hammerfest

85.112.155.*

+318 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?07.05.2013. u 14:22 - pre 147 meseci
Citat:
Nesh-co:

pa promenices se , pa zar stvarno mislis da ces dolaskom u norge ostati isti kao sto si sada ? o moj druze, promenices se videces, iskreno se nadam da ce to biti promena na bolje, ali potpisujem da ces biti drugaciji od neshka na danasnji dan.

nikada nisam mislio da je najteze u bilo koju zemlju emigritati. najteze je ostati. pogotovo kada dodje dan kada ti sve nedostaje. i drvo ispred tvoje kuce, i kuca, ulica, grad, jezik, prijatelji i sve ostalo. i soba sa tvojim krevetom. muzika je samo ventil a pre ili kasnije vise ili manje ces ga koristit, kao svi mi.

inace ja sam postavio koliko mi se cini 2 pesme. jedna je iz 1978. godine a druga iz 1988. jedan postoji 25 godina a druga 35 godina. i vi sada ocete meni da objasnite da te pesme nemaju vrednost?

mozda ja gresim ako bi zeleo da pogledam sta vi to slusate, mozete poslati i na pp.

Odgovor na temu

zokiruma
Hammerfest

85.112.155.*

+318 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?07.05.2013. u 14:30 - pre 147 meseci
Citat:
Nesh-co:

ja imam prijateljicu koja je doktorica, tamo neki specijalista, koja je svojoj sitnoj deci "nedemokratski" uskratila "zadovoljstvo" konzumiranje proizvoda od cokolade. naravno ona je imala razumno objasnjenje za to ali meni je iskreno zao sto njene cerke krisom mene pitaju da li imam tu cokoladu. zao mi je i nje i dece. ja cu se truditi da mojoj deci ne uskracujem nista, pogotovo da im namecem moje vrednosti. moja pokojna majka mi je uvek branila da koristim racunar misleci da igram kojekakve igre. pa znas ti covece koliko je meni para doneo ovaj racunar? daleko vise nego bilo koji rad motikom ili lopatom.

Odgovor na temu

srbijadamus1
teolog
Novi Sad

Član broj: 253939
176.106.127.*

+21 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?07.05.2013. u 14:43 - pre 147 meseci
Ovo u Norveskoj ne moze tek tako da se desi
Dobio sam radnu vizu za Kanadu ,sveukupno procedura sa dobijanjem LMO i sa natezanjem sa Kanadskom ambasadom trajala od oktobra 2012 do maja 2013 sve ukupno sedam meseci .
Kada sam jedva dobio vizu ,poslodavac mi javi da je zatvorio biznis .Sada smo pukli par hiljada dolara (radim na brodovima pa sam vizu morao da cekam kuci) 400 dolara njihova taksa .
Viza koju imamo je neupotrebljiva ,natezanje i muke sa papirama strasni .

Elem dok sam jeo nokte ,dobio sam posao u IT sektoru ,govrim par jezika i umem da prodam stvari ,zarada ok.Medjutim sutra bih otisao u NO kada bih mogao tj kada bi bilo koji poslodavac hteo da me zaposli
Predlog onima koji cekaju vizu nek se jave mozda i njima nadjem nesto dko cekamo

Odgovor na temu

stefanko23

Član broj: 304953
*.uio.no.

+119 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?07.05.2013. u 14:44 - pre 147 meseci
evo i da ja updatujem svoju pricu sa skupljanjem dokumentacije za radnu dozvolu a narocito tidlig arbeidsstart...

nsperce ne unosi konfuziju kakav pa sad skatt doc :P

znaci ovako, ovo vam je glavna strana za skatteatest for skatt i skatteatest for merverdiavgift

http://www.skatteetaten.no/en/...n/Merverdiavgift/Skatteattest/

1. skatteatest for skatt: pronadjite svoju najblizu skatteoppkreverkontoret na linku na ovoj stranici.,... moja je npr. u oslu
http://www.kemnerkontoret.oslo.kommune.no/skatteattest/

i onda tu lepo imate sve informacije, popunite ovu soknad sa strane na pdf linku i faxom posaljete na dati broj, ili postom...

2. skatteatest for merverdiavgift - za ovo je piece of cake, pozvao sam ovaj broj sto su postavili na linku, pitali su me za broj organizacije preduzeca, tako da ce odmah stici na njihov mail sutradan...

za ostalu dokumentaciju znate :D ziveli... btw, dobio sam odgovor od UDI-da mogu raditi kao skilled worker a da sam vaspitac u obdanistu woohoo :D

ako nekom treba jos neki info, pitajte...cheerz

i da imam ja jedno pitanje... u policiji su mi rekli da dokumentaciju za radnu vizu ne predajem u oslo police for immigrants, nego u oslo service center for foreign workers... znaci to je odvojeno od policije gde se predaje za sve ostale vize, jer se radnoj vizi daje prioritet i kazu da stize za oko 2 nedelje??? i zbog toga ne savetuju uzimanje tidlig arbeitsstart jer tek kad odobre tidlig onda ide viza na razmatranje...ali ja mislim da mi je bolje da uzmem tidlig just in case...sta mislite o ovome i kakva su vasa iskustva?? pozzz

Odgovor na temu

vujkeeeee
leder

Član broj: 305154
*.dynamic.isp.telekom.rs.

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?07.05.2013. u 15:13 - pre 147 meseci
Cao,
Molim te za pomoc ako znas, obdijen sam u UDI za radnu dozvolu a treba da pocnema da radim od 01.06. Kako ide ulaganje zalbe?
Hvala

Odgovor na temu

[es] :: Vodič za emigraciju :: Život u Norveškoj :: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?

Strane: << < .. 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 9563037 | Odgovora: 21067 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.