Bobane,ti bas ne razumes problematiku,a i ono sto razumes neces da verujes u to jer ti ne odgovara.
Nema tu da niko ne znam tacan odgovor vezano za nase dozvole vozacke.Znamo ih svi.Nase vozacke dozvole NISU priznate.
Ukoliko konkurises na takvo radno mesto,neces proci jer traze da imas validnu vozacku dozvolu.Mnogi su to pre tebe probali ali ne ide.Medjutim,ti probaj pa ces i sam uvideti.Najbolje je da probas jer ti ne verujes u iskustva drugih ljudi.
Kako to mislis ne daju nam ozbiljnije ugovore sa kojima mozemo da resimo pitanje boravka?
Svako moze da resi pitanje boravka ukoliko spaja svoje obrazovanje sa poslom ovde.Naravno preduslov je da nadjes posao u iskljucivo svojoj bransi.Svi ljudi koji su na forumu a da su se zaposlili u Norveskoj su dobili takve ugovore.
Za vozacke je specificno,jer dozvole vozacke ne priznaju.Ne samo vama vec svima koji nisu iz EU.Dakle,to je za konkretno tvoju bransu.Kada bi mogao da dobijes dozvolu iz zemlje EU mogao bi i da nadjes posao vozacki ovde.
Ovde su vozaci deficitarni,ali mora se imati vozacka dozvola.
Ja ti savetujem da probas,uzmi salji CV-eve i trazi posao vozaca sa nasom dozvolom.Sam ces se uveriti u ovo napisano.Ne vredi da ti ja sada pisem,jer ti mislis da oni nama nece da daju ozbiljnije ugovore zato sto nismo EU.
Oni postuju tu EU i to je njihovo pravo.Mi nismo u njoj i sta cemo sad.
Dakle,najtacniji moguci odgovor jeste da nasa dozvola NE VAZI.Srba vozaca ima u NO ali su pitanje dozvole norveske resili pre oktobra 2010.-te kada su Norvezani promenili zakon.
Tebi ne bi bio problem da polozis,jer sigurno imas mnogo godina iskustva u voznji,ali kako doci u poziciju da polazes kada ti treba prethodno posao,a posao nece da ti daju u tvojoj bransi ako nemas prethodno dozvolu.I to je zacaran krug u koji ti mozes da verujes a i ne moras.Najbolje je da posaljes CV u neke firme koje traze vozacke pa da se sam uveris.
Naravno,to sto nismo iz EU i jeste nas najveci problem,jer mozemo samo da sredimo papire boravka na osnovu spajanja posla i naseg obrazovanja-U ovo ne spadaju vozaci zbog te problematike oko nepriznavanja nase dozvole.
Druze,ja sam ti ono najdobronamernije rekla a ti po volji,veruj ili nemoj.
MIRKA (gledam u tuznu jesenju noc,s pokisle grane lisce opada,u daljini cujem muziku
neku i pitam sebe gde li si sada...)