Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Pocetnicko pitanje u vezi funkcije DMax()

[es] :: Access :: Pocetnicko pitanje u vezi funkcije DMax()

[ Pregleda: 4335 | Odgovora: 10 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

aburnaby
Staniša Avdalović
Subotica

Član broj: 49743
Poruke: 43
*.vojvodinaput.co.yu.



+22 Profil

icon Pocetnicko pitanje u vezi funkcije DMax()06.06.2006. u 10:35 - pre 184 meseci
Imam pocetnicko pitanje u vezi autonumber-a.
Imam dve relacije koje su u vezi 1:N. Radi se o najprostijem primeru. Imam zaglavlje Primke, dakle ZPrimka(primkaID,...) i stavke primke SPrimka(primkaID, RB,...). Primary key u ZPrimka je primkaID, koja je istovremeno Foreign key u SPrimke. SPrimke ima slozeni kljuc primkaID, RD. Potrebno mi je da kada korisnik unosi stavke u SPrimke obelezje RB se povecava za jedan. Probao sam sa autonumber, medjutim, kada otvorim novu Primku, u stavci primke RB ne pocinje od 1 vec nastavlja niz stavke prethodnog ZPrimka. Mislim da se ovo resava sa funkcijom DMax ali ne znam tacno kako? [DMax("RB","SPrimke")+1].

Unapred se zahvaljujem
 
Odgovor na temu

memphis
Vladimir Mihailovic
NaviPartner
Bgd

Član broj: 15378
Poruke: 94
*.vdial.verat.net.

Sajt: www.3dfurniture.net


Profil

icon Re: Pocetnicko pitanje u vezi funkcije DMax()06.06.2006. u 22:00 - pre 184 meseci
Ja koristim sledecu funkciju:

Code:
Function NextClan() As Variant
   Dim lngBroj As Variant
   lngBroj = (DMax("ImePolja", "imeTabele")) + 1
   NextClan = lngBroj
End Function


Onda samo jos stavis, recimo, u OnOpen event:
Code:
Imepolja=NextClan()


Pozdrav, Vlada
 
Odgovor na temu

aburnaby
Staniša Avdalović
Subotica

Član broj: 49743
Poruke: 43
*.vojvodinaput.co.yu.



+22 Profil

icon Re: Pocetnicko pitanje u vezi funkcije DMax()07.06.2006. u 08:29 - pre 184 meseci
Hvala Vlado na promptnom odgovoru.

Ne znam gde da upisem prvi, duzi deo koda koji si naveo.
Probao sam sve ali brojac ne radi. Ocigledno je da nisam upisao kod gde bi trebalo.

:))
 
Odgovor na temu

memphis
Vladimir Mihailovic
NaviPartner
Bgd

Član broj: 15378
Poruke: 94
80.93.247.*

Sajt: www.3dfurniture.net


Profil

icon Re: Pocetnicko pitanje u vezi funkcije DMax()07.06.2006. u 09:48 - pre 184 meseci
Funkciju mozes da definises bilo gde u kodu. Recimo:

Code:
Function NextClan() As Variant
   Dim lngBroj As Variant
   lngBroj = (DMax("ImePolja", "imeTabele")) + 1
   NextClan = lngBroj
End Function

Private Sub Form_Open(Cancel As Integer)

Imepolja=NextClan()

End Sub


Ovo bi trebalo da resi problem. Ako se ne snadjes, napisi sta ti javlja, pa da resimo zajedno.
Pozdrav, Vlada
 
Odgovor na temu

aburnaby
Staniša Avdalović
Subotica

Član broj: 49743
Poruke: 43
*.vojvodinaput.co.yu.



+22 Profil

icon Re: Pocetnicko pitanje u vezi funkcije DMax()08.06.2006. u 07:56 - pre 184 meseci
Hvala na odgovoru i na pomoci.
Na zalost, kod otvaranja forme dobijam prijavu o gresci:"You can't assign a value to this object"
 
Odgovor na temu

BiloKoje
Beograd

Član broj: 40147
Poruke: 385



+4 Profil

icon Re: Pocetnicko pitanje u vezi funkcije DMax()08.06.2006. u 08:37 - pre 184 meseci

Nemože da ti popunjava polje u subformi u OnOpen Event-u, jer nisi popunio podatke u glavnoj formi. Drugo kako je napisan cod dobio bi uvek najveći broj stavke a ne najveći za tu primku. Pogledaj temu -Jednostavna baza za ordinaciju-kako vam se cini i da li nesto treba izmeniti?
 
Odgovor na temu

memphis
Vladimir Mihailovic
NaviPartner
Bgd

Član broj: 15378
Poruke: 94
213.244.197.*

Sajt: www.3dfurniture.net


Profil

icon Re: Pocetnicko pitanje u vezi funkcije DMax()10.06.2006. u 20:55 - pre 184 meseci
Ajde okaci tu svoju bazu. Samo je zipuj, molim te.
Pozdrav :)
 
Odgovor na temu

aburnaby
Staniša Avdalović
Subotica

Član broj: 49743
Poruke: 43
*.vojvodinaput.co.yu.



+22 Profil

icon Re: Pocetnicko pitanje u vezi funkcije DMax()12.06.2006. u 07:49 - pre 184 meseci
Saljem "bazu"
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

BiloKoje
Beograd

Član broj: 40147
Poruke: 385



+4 Profil

icon Re: Pocetnicko pitanje u vezi funkcije DMax()12.06.2006. u 09:32 - pre 184 meseci

Ako je u pitanju samo numeracija stavki, pogledaj ovo što sam uradio. Promenio sam i Join Type među tabelama. U tabelama ti polja primarnog ključa nisu Required=Yes itd.
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

aburnaby
Staniša Avdalović
Subotica

Član broj: 49743
Poruke: 43
*.vojvodinaput.co.yu.



+22 Profil

icon Re: Pocetnicko pitanje u vezi funkcije DMax()13.06.2006. u 07:54 - pre 184 meseci
Citat:
BiloKoje: Ako je u pitanju samo numeracija stavki, pogledaj ovo što sam uradio. Promenio sam i Join Type među tabelama. U tabelama ti polja primarnog ključa nisu Required=Yes itd.


Sjajno. Upravo sam to trazio. Zasto si menjao JOIN TYPE? Izabrao si prvu opciju.

Hvala na trudu i pomoci.
 
Odgovor na temu

BiloKoje
Beograd

Član broj: 40147
Poruke: 385



+4 Profil

icon Re: Pocetnicko pitanje u vezi funkcije DMax()14.06.2006. u 05:59 - pre 184 meseci
Citat:
aburnaby: Zasto si menjao JOIN TYPE? Izabrao si prvu opciju.


Mislim da si primer okačio da bi rešili pitanje numeracije i da to svakako nije konačna baza. Sigurno imaš više polja u tabelama, a i više tabela.

Pošto su tabele povezane preko polja primarnog ključa i nije dozvoljen unos u tabelu Sprimke ako ne postoji odgovarajući zapis u tabeli Zprimke u suštini radi isto. Opciju da prikazuje sve podatke iz jedne tabele i samo odgovarajuće iz druge koristim ponekad u upitima, najčešće da bi otkrio koji mi podaci nedostaju. Recimo kada imam dve nepovezane tabele pa želim da ih povežem. Prvo u upitu proverim da li je moguće povezivanje a da postoji referencijalni integritet.
 
Odgovor na temu

[es] :: Access :: Pocetnicko pitanje u vezi funkcije DMax()

[ Pregleda: 4335 | Odgovora: 10 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.