Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Pocetnicko pitanje u vezi C++

[es] :: C/C++ programiranje :: C/C++ za početnike :: Pocetnicko pitanje u vezi C++

[ Pregleda: 4841 | Odgovora: 15 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

unknown-3

Član broj: 64850
Poruke: 145
*.suonline.net.



+1 Profil

icon Pocetnicko pitanje u vezi C++27.10.2005. u 17:48 - pre 175 meseci
E...ovako posto sam pocetnik hteo bi odgovore na nekoliko pitanja.prvo sta je to objekat ?i sta su to konstruktori i dekonstruktori?i tesko mi da ucim jel to neka faza?:>>

hvala

 
Odgovor na temu

3MAJ86
Marko Radić
Business Development Manager, Beauty
Industry
München

Član broj: 46087
Poruke: 253
*.dialup.sezampro.yu.

Sajt: marko-radic.blogspot.com


+136 Profil

icon Re: Pocetnicko pitanje u vezi C++27.10.2005. u 21:55 - pre 175 meseci
objekat... pa recimo (najjednostavnije) objekat je primerak neke klase (koji se koristi u izvršavanju programa).

konstruktor ti je funkcija klase (metoda) koja se poziva svaki put kada se kreira instanca (objekat, primerak...) te klase. naravno ti možeš imati veći broj konstruktora u zavisnosti od ulaznih parametara.
a destruktor... pa posle konstruktora mislim da je logično šta isti radi. on uništava objekat. na taj način se oslobađa memorija i smanjuje se mogućnost pojave ''curenja memorije'' (memory leak)...

a što se tiče toga ''teško mi je da učim''.. pa šta da ti kažem, život nije lak :) nisam sada neki pedagog da bih se ozbiljnije bavio ovim pitanjem... razmisli da li uopšte da učiš c/c++ ako ti ne ide
when there is a why there is no how
 
Odgovor na temu

RooTeR
Rajko Nenadov
nema ga
Detelinara, NS

Član broj: 2386
Poruke: 385
*.dialup.neobee.net.



Profil

icon Re: Pocetnicko pitanje u vezi C++27.10.2005. u 21:59 - pre 175 meseci
Ili da lepo u pascalu nauchish da razmishljash kao programer, pa posle uchish neke ozbiljnije jezike tipa java,c++, itd. ...
mmmmmm.. aahhhhhh..
e, nije sex nego serem!
 
Odgovor na temu

unknown-3

Član broj: 64850
Poruke: 145
*.suonline.net.



+1 Profil

icon Re: Pocetnicko pitanje u vezi C++28.10.2005. u 12:14 - pre 175 meseci
da zbog toga mi je ustvari tesko:>
znaci konstuktor se poziva kad nesto ocemo da "ubacimo" u tu klasu?ili ne?:>
 
Odgovor na temu

idb
Ivan Bulic
Beograd

Član broj: 4436
Poruke: 402



Profil

icon Re: Pocetnicko pitanje u vezi C++28.10.2005. u 12:29 - pre 175 meseci
NE!
Ali mislim da si sam sebi vec odgovorio ovde:
http://www.elitesecurity.org/tema/138480/0#903395
... i nemoj da ti je tesko :)
Sigurno imas neku knjizicu o C++...

 
Odgovor na temu

unknown-3

Član broj: 64850
Poruke: 145
*.suonline.net.



+1 Profil

icon Re: Pocetnicko pitanje u vezi C++28.10.2005. u 12:45 - pre 175 meseci
e pa fazon je u tome sto sam 8raz i nemam vremena bas nesto,dobro sad je raspust.ali knjiga je dobra.i slucajno sam prosao konstrtuktore i dekonstruktore pa mi malo nejasno,i da se vratim o5 mi nejasno.pa trazim pomoc(ja mislim da je za to forum)i ako ima neko mali primer sto se tice toga.

[Ovu poruku je menjao unknown-3 dana 28.10.2005. u 13:48 GMT+1]
 
Odgovor na temu

idb
Ivan Bulic
Beograd

Član broj: 4436
Poruke: 402



Profil

icon Re: Pocetnicko pitanje u vezi C++28.10.2005. u 13:24 - pre 175 meseci
Iako si 8-mi razred, moras puno citati.
Evo ovde je pre neki dan ostavljena jedna knjiga http://www.elitesecurity.org/tema/126560/0#915239 i forum jeste tu da ti pomogne gde da nadjes neku knjigu, ali kompletno objasnjavanje OOP na forumu je tesko izvodljivo.
Procitaj sta DM kaze u njoj o klasama, konstruktoru, destruktoru,... . Ako ti ne bude jasno iz prve, procitaj ponovo, pa onda prepisi neki primer iz knjige, pa ga iskompajliraj. Zatim razradjuj tu klasu, dodaj nove clanove i funcije, .....
Kada naidjes na neki problem, iznesi ga ovde sa primerom tvoga koda, i reci gde je tacno problem, pa ce ti ljudi pomoci.
Srecno ti ucenje... :)

 
Odgovor na temu

unknown-3

Član broj: 64850
Poruke: 145
*.neobee.net.



+1 Profil

icon Re: Pocetnicko pitanje u vezi C++28.10.2005. u 20:21 - pre 175 meseci
kontam ja tvoju zelju za mojim ucenjem,ali ja imam pravu knjigu od 700st.i zapeo sam malo.mislim nije problem objasniti konstruktore.jel nebi da pocinjem da citaj knjigu.procitao sam ja o konstruktorima ali nisam ja dzabe ovde da pitam 2-3 prosta pitanja.pa cisto da nepocinjem da citam nesto novo "jednostavno" mi pojasnite kad se kreiraju konstrukori i dali moraju uvek biti u klasi.da neizgubimo temu:>
 
Odgovor na temu

nadi

Član broj: 72819
Poruke: 6
217.75.202.*



Profil

icon Re: Pocetnicko pitanje u vezi C++31.10.2005. u 10:23 - pre 175 meseci
Eh...prvo da..konstruktor se treba kreirati uvijek..to je tvoja funkcija koju ces pozvati svaki put kad hoces da napravis novi objekt neke klase. AKo ti je to tesko tako shvatiti u objektnom smislu gledaj ovako, kad hoces da napravis "varijablu" tipa tvoje klase koju si tamo fino deklarisao i definisao, ti pozivas konstruktor kao funkciju koja radi deklaraciju. Sve dok imas samu klasu sa masu nekih funkcija ti nemas konkretnog objekta, ako imas klasu auto sa osobinama boja, godinaproizv, i tako dalje i nekim funkcijama, ti nemas konkretno auto dok ga ne napravis pomocu konkstruktora. Da skratim: Da uvijek pravi konstrultor, koji ce se zvati isto kao i tvoja klasa i u kojem ces vrsiti inicijalizaciju svih atributa svoje klase. ako u konstruktoru napravis inicijalizaciju svih atributa na nule npr, tada kad kreiras nove objekte svi ce u startu imati atribute jednake nuli....nadam se da te nisam dodatno zbunila
 
Odgovor na temu

3MAJ86
Marko Radić
Business Development Manager, Beauty
Industry
München

Član broj: 46087
Poruke: 253
*.dialup.sezampro.yu.

Sajt: marko-radic.blogspot.com


+136 Profil

icon Re: Pocetnicko pitanje u vezi C++31.10.2005. u 14:36 - pre 175 meseci
pazi, u opštem slučaju nije ti neophodno da imaš konstruktor svoje klase (neki compileri će praviti probleme neki neće), ali bilo bi poželjno da imaš. u krajnjoj liniji tvoj konstruktor ne mora da ima telo. evo ti primer takve jedne klase

Code:

....

class Klasa {
....
Klasa() {}; //ovo je "prazan" konstruktor"
....
~Klasa() {}; //isti takav destruktor
...
}


e sada, ni ovo ti nije najpametnije da radiš. pogotovu kada je destruktor u pitanju, doduše memorija zauzeta objektom ove klase će se automatski osloboditi, ali neke stvari treba ''ručno'' uništiti...
što se konstruktora tiče, napravi uvek jednostavan konstruktor koji će promenljivima iz klase dodeliti nule, i tako znaš da sigurno nećeš imati problema...

pokušao sam ovo da spustim na najjednostavniji nivo.
što se tiče učenja, kao što neko već reče ovde, uzmi kompajliraj primer iz knjige i onda dodaj neku svoju funkciju, nešto promeni... zatim pokušaj sam da smisliš svoj program koji bi date stvari upotrebio na drugačiji način...

ako ti je problem, javi mi se naćiće se već neki dobar primer koji mogu da ti zadam da probaš da uradiš. za konstruktor je barem lako smisliti :).
nemoj da odustaješ, potrudi se. kada zapneš postavi pitanje ovde (ali po mogućstvu koristi search da vidiš da neko već nije postavio takvo pitanje)

uživaj u radu

when there is a why there is no how
 
Odgovor na temu

unknown-3

Član broj: 64850
Poruke: 145
*.suonline.net.



+1 Profil

icon Re: Pocetnicko pitanje u vezi C++31.10.2005. u 15:02 - pre 175 meseci
hvala.znaci ja pravim konstruktor uvek kad nesto ubacujem i deklarisem u klasu.ja radim referencu pa pise tamo kad se poziva konstruktor.
 
Odgovor na temu

Ognjen Djukic

Član broj: 64080
Poruke: 26
*.kc.vicert.com.



Profil

icon Re: Pocetnicko pitanje u vezi C++01.11.2005. u 13:03 - pre 175 meseci
Objekat je najlakse shvatiti kao promenljivu odredjenog tipa. Definises neku klasu, negde dalje u programu deklarises objekat (promenljivu) te klase (tog tipa). Konstruktor je f-ja koja ima isto ime kao klasa i sluzi za inicijalizaciju klasnih atributa (promenljivih unutar klase). Svaka klasa ima bar default konstruktor (ako ga ne definises on se generise), taj konstruktor nema argumenata. Mozes definisati svoje konstruktore sa proizvoljnim argumentima (svi moraju imati isto ime kao ime klase). Konstruktor moze implicitno da se poziva (ImeKlase imePromenljive), u tom slucaju se koristi default konstruktor ili mozes ekspicitno da ga pozoves (ImeKlase imePromenljive(arg1, arg2)). Destruktor je metod (funkcija) koja ima ime kao klasa sa znakom "~" na pocetku (~ImeKlase()) i nema argumanata. Sluzi za deinicijalizaciju klasnih atributa (ako je to potrebno, n.p.r. objekat je u toku svog "zivota" alocirao neku memoriju pa destruktor treba da je oslobodi). Destruktor nikada ne pozivas ekplicitno, on se sam poziva kada istekne oblast vazenja objekta (u slucaju statickih objekata) ili kada pozoves operator "delete" za dinamicke objekte.

Nadam se da ti je sada malo jasnije i ne odustaj previse lako.

Pozdrav.
 
Odgovor na temu

drismet
Kipar

Član broj: 41215
Poruke: 214
82.114.68.*

Sajt: perfect-digitalsat.com


Profil

icon Re: Pocetnicko pitanje u vezi C++01.11.2005. u 17:32 - pre 175 meseci
Da dodam jos nesto. Imas i copy konstruktore koji se pozivaju kada se kada se kopira objekat. I da mozes praviti overloadovati konstruktore.
"It's not that I'm so smart, it's just that I stay with problems longer." ~ Albert Einstein
 
Odgovor na temu

unknown-3

Član broj: 64850
Poruke: 145
*.suonline.net.



+1 Profil

icon Re: Pocetnicko pitanje u vezi C++01.11.2005. u 18:45 - pre 175 meseci
ja mislim da nece ako se koristi referenca ili pokazivac:P


Da neotvaram novu temu.
kako da mi ovo neradi?
Code:


 
#include <iostream>


int main (int argc, char *argv[])

{
 unsigned short small;
 unsigned long large;
  const unsigned MAXSMALL=65535;
    
   
    std::cout << "Unesite dva broja - jedan mali jedan veliki.Manji broj ce se uvecavati za jedan.a veci ce se smanjivati za dva.Cilj igre je pogoditi dal ce se oni susresti,ako da onda win.ako ne onda jbg " << std::endl;
    
    
     std::cout << "Napomena:ovo nisam napamet radio vec sam malo pomagao iz knjige:>" <<  std::endl;
    
    
     std::cout << "Unesi mali broj: " <<  std::endl;
    std::cin >> small;

     std::cout << "Unesi veliki broj: " <<  std::endl;
    std::cin >> large;

 std::cout << "Mali broj"<< small << std::endl;

// za svaku iteraciju, testiraju se tri uslova;
while ( small < large && large > 0 && small < MAXSMALL );
{

if (small % 5000 == 0); // napisi tacku svakih 5linija
 std::cout << "."<<  std::endl;

small++;

large-=2;
};

 std::cout << "Mali: " << small << " Veliki: " << large << std::endl;
return 0;
}


e sada iznos je ovakav:
Unesi mali broj:
60
Unesi veliki broj:
900
Mali broj60
3
4




kako treba ovaj program da izgleda.i gde je greska.ja mislim tamo gde je small++ alrage-=2???
 
Odgovor na temu

drismet
Kipar

Član broj: 41215
Poruke: 214
82.114.68.*

Sajt: perfect-digitalsat.com


Profil

icon Re: Pocetnicko pitanje u vezi C++01.11.2005. u 19:51 - pre 175 meseci
Da li moze da manji broj postane veci? Ako ne moze onda evo ti kod:
Code:
#include <iostream>
using namespace std; //Stavljaj ovo umesto da svaki put pises std:


int main (int argc, char *argv[])

{
    unsigned short int small;
    unsigned long int large;
    const unsigned MAXSMALL=65535;
    
   
    cout << "Unesite dva broja - jedan mali jedan veliki.Manji broj ce se uvecavati za jedan.a veci ce se smanjivati za dva.Cilj igre je pogoditi dal ce se oni susresti,ako da onda win.ako ne onda jbg " << endl;
    
    
    cout << "Napomena:ovo nisam napamet radio vec sam malo pomagao iz knjige:>" <<  endl;
    
    
    cout << "Unesi mali broj: " <<  endl;
    cin >> small;

    cout << "Unesi veliki broj: " <<  endl;
    cin >> large;

    cout << "Mali broj"<< small << endl;

// za svaku iteraciju, testiraju se tri uslova;
    while ( small < large && large > 0 && small < MAXSMALL ) //Ovde si dodao ";" , zato nije radio
    {

        if (small % 5000 == 0) // napisi tacku svakih 5linija
        cout << "."<<  endl;

        small++;

        large -= 2;
    }
    small--; 

    large += 2;

    cout << "Mali: " << small << " Veliki: " << large << endl;

}


Evo outputa:
Unesite dva broja - jedan mali jedan veliki.Manji broj ce se uvecavati za jedan.a veci ce se smanjivati za dva.Cilj igre je pogoditi dal ce se oni susresti,ako da onda win.ako ne onda jbg
Napomena:ovo nisam napamet radio vec sam malo pomagao iz knjige:>
Unesi mali broj:
5
Unesi veliki broj:
10
Mali broj5
Mali: 6 Veliki: 8



"It's not that I'm so smart, it's just that I stay with problems longer." ~ Albert Einstein
 
Odgovor na temu

unknown-3

Član broj: 64850
Poruke: 145
*.suonline.net.



+1 Profil

icon Re: Pocetnicko pitanje u vezi C++01.11.2005. u 19:55 - pre 175 meseci
ooooooooooooooo hvala ti najvise.kako sam corav.xD
 
Odgovor na temu

[es] :: C/C++ programiranje :: C/C++ za početnike :: Pocetnicko pitanje u vezi C++

[ Pregleda: 4841 | Odgovora: 15 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.