Danas sam za potrebe jednog klijenta isao na sajt agencije Masmi Research (
www.masmi.co.yu) po neke podatke, pa sam onda video na svakoj stranici reklamu za firmu koja je sajt radila -
www.omnicom.co.yu. Pregkledao sam taj sajt, bio sam svojevremeno na promociji sajta
www.intermezzocaffe.com (ne znam da li sam tamo upoznao ljude iz ove firme). Kako oni spominju da su nagrađivani od strane
www.designersnetwork.org, otisao sam i tamo da ponovo malo pregledam šta se dešava na planu sajtova nedelje i sl.
Spomenuo sam ovaj sled surfovanja, bez namere da skrećem pažnju na firmu Omnicom posebno (jer ovakvih primera ima svuda na tone), zbog toga što kada gledam ovakve i slične sajtove koji dobijaju nagrade od dosta ozbiljnih ljudi kao što je g. Ratović (ili u ime sajta DesignersNetwork), pitam se da li je kod poslovnih prezentacija bitniji cilj zašto one treba da koriste, ili umetnički dojam. Drugim rečima, pitanje forme ili suštine.
Npr. Kada vidim na svakoj stranici nečijeg sajta reklamu za firmu koja ga je napravila...
Zatim, meniji koji trče ispred mene da moram da ih vijam, pa je pitanje da li ću uvijati dobru stranicu...
Zatim, firma koja reklamira prvi online coffee shop koji se otvara u pop-up-u...
Stvarno mi je zao što mi je baš ova firma došla na zicer, ali ovi primeri baš govore o tome da je za dobru reklamu možda dovoljan dobar design (iako i ovo nije tačno), ali za sajt (poslovni) sigurno ne.
Da ne bi ostalo na ovome, spomenuću još jedan primer koji se ne odnosi na flash design, nego na celu postavku. Radi se o firmi AT Media -
www.medianet.co.yu, koja je između ostalog radila sajt
www.fairsources.com. Oni su ovo rešenje predstavljali na prvom Simpozijumu E-trgovina, i bilo je veoma smešno kada su veoma stručni ljudi iz publike slušali prodajnu priču čoveka koji je objašnjavao ovaj sajt.
Verovatno ovde i ima predstavnika ovih firmi, ali uzeo sam ovo samo kao primer toga kako se razmišlja dizajnom, a ne prodajnim konceptom.
Voleo bih vaše komentare, s primerima nekih drugih firmi/pojedinaca, da ne budu samo oni prozvani.