Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

forme,child forme i ado.net

[es] :: .NET :: forme,child forme i ado.net

[ Pregleda: 3821 | Odgovora: 6 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

v.marko

Član broj: 26565
Poruke: 223
213.244.200.*

Sajt: www.twitter.com/marko999


Profil

icon forme,child forme i ado.net02.12.2005. u 13:59 - pre 200 meseci
Zdravo svima,

zanima me koja je koncepcija programa koji sadrzi vise formi(jedna osnovna i ostale child forme) sto se tice koriscenja datasetova. Da li samo glavna forma sadrzi adapter i sve datasetove pa onda prosledjuje instancu child formama ili svaka child forma ima svoj adapter i dataset za njene potrebe?

hvala

Marko
 
Odgovor na temu

Oliver Klaćik
Vice President, Thunder Road Software
Inc.
Stara Pazova

Član broj: 34059
Poruke: 242
80.93.231.*

Sajt: www.thunderroadsoftware.c..


Profil

icon Re: forme,child forme i ado.net03.12.2005. u 11:04 - pre 200 meseci
To zavisi od dizajna aplikacije. Može i jedno i drugo... Razmisli da li su ti svi podaci neophodni tokom nekog 'standardnog' korišćenja aplikacije... Ako nisu, razdvoji ih po formama... Ne postoji neki univerzalan odgovor...
Oliver 'FAQ' Klaćik
 
Odgovor na temu

ivan74
Beogad

Član broj: 59230
Poruke: 80
212.200.146.*



Profil

icon Re: forme,child forme i ado.net05.12.2005. u 09:53 - pre 200 meseci
Npr mozes sve sto ima veze sa ADO-m da izdvojis u jednu klasu, pa da posle pozivas iz formi ono sto ti treba.
 
Odgovor na temu

Fedya
Fedor Hajdu
Solution Architect
Emaratech
Dubai, UAE

Član broj: 28246
Poruke: 790
*.leased.neobee.net.

Jabber: fedya@elitesecurity.org
Sajt: devtechgroup.com


+34 Profil

icon Re: forme,child forme i ado.net07.12.2005. u 06:42 - pre 200 meseci
Citat:
ivan74: Npr mozes sve sto ima veze sa ADO-m da izdvojis u jednu klasu, pa da posle pozivas iz formi ono sto ti treba.


Da, ovo je pravi odgovor. Kada prvis aplikaciju, osim onih naj-najjednostavnijih uvek pravis tzv. troslojne ili n-slojne aplikacije. Ukratko ću pokušati da objasnim troslojne: imas sloj podataka, sloj poslovne logike i sloj interfejsa. Sloj interfejsa nikad ne sme da bude svestana postojanja sloja podataka čime se dobija mogućnost da više interfejsa koriste iste podatke. U prevodu: napravi klase koje pristupaju podacima u bazi i pretvaraju vrednosti iz baze u neke tvoje klase ili nizove, zatim to kompajliras u dll.
Zatim taj dll ukljucis definicije tih tvojih entity klasa u aplikaciju koja sadrzi interfejs i radis sa logickim objektima ne vrednostima iz baze.

Ovo nije komplikovano a ima mnoge prednosti. Na primer mozes napraviti vise aplikacija interfejsa koje rade sa istom bazom i istim entity klasama bez dupliranja koda.

Možda nisam baš najbolje objasnio... rano je... Guglaj malo ima toga po netu dosta...

[Ovu poruku je menjao Fedya dana 07.12.2005. u 07:43 GMT+1]
Every hamster has his day.
 
Odgovor na temu

ismilovic
Ivan Smilović
Istra

Član broj: 63197
Poruke: 89
*.hr
Via: [es] mailing liste



Profil

icon Re: forme,child forme i ado.net07.12.2005. u 21:16 - pre 200 meseci
> Možda nisam baš najbolje objasnio...

Možda nisam baš najbolje razumio ... ali bi te molio da malo bolje pojasniš.
Sada slažem prvu aplokaciju pa nebi želio napravit veliku grešku. Koncepcija
mi je ovakva:

Imam jednu konekciju na bazu - tako da se mogu preusmjerit aplikaciju na
drugo bazu iste strukture

Svaka Tabla u bazi ima pripadajuću klasu sa ADO rekvizitima (DataAdapter1,
Table1, DataSet1,..), a konekciju vršim preko prijašnje klase drklaracijom
konekcije kao unutar klase a inicijalizacija kao
this.Konekcija = new KlasaKonekcije().Konekcija

Modul programa (pojedinačna radnja pozvana sa MenuItem) se veže na podatke
na isti način. Deklariraju se kao i članovi klase a iniciraju sa podacima iz
druge klase
private DobData Dob;
private System.Data.DataTable dtDob;
.....
this.Dob = new DobData();
dtDob = Dob.dtDob;

? koji je nedostatak koncepcije
 
Odgovor na temu

v.marko

Član broj: 26565
Poruke: 223
217.26.79.*

Sajt: www.twitter.com/marko999


Profil

icon Re: forme,child forme i ado.net09.12.2005. u 15:32 - pre 200 meseci
Fedya, ovo je odlican odgovor. Da li si razmisljao da napises tutorial na tu temu i recimo, predlog moderatorima - da se stavi kao topic tema?
Anyway, znas mozda neki vec postojeci tutorial koji se bavi navedenom temom?

pozdrav

p.s. Elitesecurity je definitivno moj omiljeni forum

Marko
 
Odgovor na temu

mmix
Miljan Mitrović
Profesorkin muz
Passau, Deutschland

SuperModerator
Član broj: 17944
Poruke: 6031



+4628 Profil

icon Re: forme,child forme i ado.net09.12.2005. u 19:21 - pre 200 meseci
Citat:
v.marko: Fedya, ovo je odlican odgovor. Da li si razmisljao da napises tutorial na tu temu i recimo, predlog moderatorima - da se stavi kao topic tema?
Anyway, znas mozda neki vec postojeci tutorial koji se bavi navedenom temom?


Tutorijal na ovu temu je vec izradio degojs: ADO.NET & DataSet: mini-uputstvo, i ta tema je jedno vreme bila TOP tema. Medjutim, proslo je vise od tri godine od kad je ta tema bila aktuelna, i ceo koncept tier-a i upotrebe VS.NET-a 2003 je vec toliko obradjivan da ga i vrapci znaju . Par ljudi koji su novi u toj prici uvek mogu pretraziti forum ili postaviti pitanje kao sto si ti to uradio.

Cela prica narocito gubi na uticaju uzimajuci u obzir drasticne promene koje donosi novi visual studio 2005, pocev od spajanja adaptera sa datasetovima do novog metoda bindovanja kontrola. Ja u principu vec spremam novi tutorial za ADO.NET, koji cu prvo dostaviti ostalim moderatorima na pregled/doradu, pa ce u dogledno vreme naci svoje mesto na ovom forumu. U principu nema zurbe, jer jos ne vidim da se pojavljuje monogo pitanja vezano za novi visual studio.


Sloba je za 12 godina promenio antropološki kod srpskog naroda. On je od jednog naroda koji je bio veseo, pomalo površan, od jednog naroda koji je bio znatiželjan, koji je voleo da vidi, da putuje, da upozna,
od naroda koji je bio kosmopolitski napravio narod koji je namršten, mrzovoljan, sumnjicav, zaplašen, narod koji se stalno nešto žali, kome je stalno neko kriv… - Z.Đinđić
 
Odgovor na temu

[es] :: .NET :: forme,child forme i ado.net

[ Pregleda: 3821 | Odgovora: 6 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.