Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Kako napisati CV (curriculum vitae)

[es] :: Vodič za posao :: Kako napisati CV (curriculum vitae)
(TOP topic, by Davor Vlajkovic)
Strane: < .. 1 2 3 4 5 6 7

[ Pregleda: 288492 | Odgovora: 131 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Malcolm
CEO
Lyctum
Zemun

Član broj: 516
Poruke: 502
195.252.87.*

Sajt: www.lyctum.com/pvc-prozor..


Profil

icon Re: Kako napisati CV (curriculum vitae)17.09.2004. u 23:16 - pre 165 meseci
Hahah
gde nadje ovo
 
Odgovor na temu

srbaja
nekada kblo 45

Član broj: 4671
Poruke: 258Profil

icon Re: Kako napisati CV (curriculum vitae)03.02.2005. u 00:08 - pre 160 meseci
Naidjoh na nekom forumu, mozda je i ovde negde bilo ali valjda nije na odmet da se ponovi, red je da posle slanja CV-a dodje i intervju:

Ten mistakes to avoid

1. Lack of preperation
2. Arriving Late
3. Lying (lol)
4. Rambling
5. Answering 2 Briefly
6. Inappropriate Dress
7. Trying to hard to impress. Just be yourself
8. Swearing
9. Asking about salary and holidays in your first interview
10. Asking questions about the company which you should already know, from website,brochure

Ten Tips for Success

1. Wear a suit. Regardless of what job it is
2. Be punctual. Arriving 2 early can be as bad as arriving 2 late
3. Read and understand your CV> Be prepared to explain gaps
4. Be honest. A good interviwer will probe those areas that appear weak.
5. Never use bad language. even if the interviewer does.
6. Make sure you have strong examples to back up your CV.
7. Research the Organisation you hope to work for
8. Prepare for any questions, regardless of how senior or technical the post, you may be probed for the difference between a hub and switch and what port 53 is? for example
9. Relax and take your time. Dont rush answering the questions.
10. Read the job description thoroughly.
 
Odgovor na temu

saskamitov
Saska Mitov
Nis

Član broj: 53042
Poruke: 6
*.nat-pool.ni.sbb.co.yu.Profil

icon Re: Kako napisati CV (curriculum vitae)29.03.2005. u 09:25 - pre 159 meseci

Za sve ljude iz Niša-02. april u 17h predavanje na Ekonomskom fakultetu o izradi CV-a, i uopste pitanja vezana za uspešno zapošljavanje...

Osim toga, 07. april 12-19h, Galerija Srbija, održava se Career days-sajam kadrovskih potencijala... Dobro zamišljena stvarčica, više o tome pogledajte na:

http://www.careerdays.org.yu/

Nadam se da će nekome ovo biti od koristi...

P.S. Career days se održava i u Beogradu i Novom Sadu...
 
Odgovor na temu

d....
elektro...
beograd

Član broj: 28378
Poruke: 142
*.bitsyu.net.Profil

icon Re: Kako napisati CV (curriculum vitae)12.04.2005. u 09:29 - pre 158 meseci
Hej ljudi, interesuje me nesto na vezano za temu. Prilikom popunjavanja jednog
on-line CV-a, treba da popunim sledece:
Executive Summary, pa u okviru toga
Summary i
Specific Skills Area.
Sta bi to podrazumevalo i sta tu da stavim?
Hvala!
 
Odgovor na temu

Aleksandar Marković
Part Time Freelance Journalist

Član broj: 219
Poruke: 5221
*.mediaworksit.net.

Sajt: www.akcenat.info


Profil

icon Re: Kako napisati CV (curriculum vitae)11.05.2005. u 14:28 - pre 157 meseci
CV je dokument koji je danas obavezni deo svake prijave za posao. Svrha CV-a, (Curriculum Vitae na latinskom, Resume na engleskom) odnosno biografije jeste da Vas i Vaše obrazovanje, odnosno stručne kvalifikacije predstavi potencijalnom poslodavcu.
Ovaj dokument treba da bude, pre svega, koncizan i lepo strukturisan i da Vas, naravno, predstavi u najboljem mogućem svetlu.

Na internetu postoji mnoštvo vodiča koji će Vas, do najsitnijih detalja, uputiti u tajne pisanja CV-a za svaku konkretnu situaciju. Jedinstveni obrazac pisanja CV-a ne postoji, no, ipak, iz sveg tog mnoštva može se izvesti nekoliko smernica koje Vam mogu pomoći da lakše napravite potrebni dokument.

CV koji pišete prilikom konkurisanja za posao ne bi trebalo da bude duži od jedne A4 strane. Dokument se piše slovima Arial ili Times New Roman, s tim što je u pošti Srbije kao zvaničan tip slova u upotrebi Times New Roman. Veličina slova bi trebalo da bude između 10 i 12, ali nikako preko 12 jer prevelika slova ostavljaju loš utisak. Propisana veličina slova za dokumente ovog tipa u Pošti Srbije je 12.Uz CV se šalje i propratno pismo, čak i ako nije eksplicitno naznačeno da je propratno pismo potrebno. Ovo pismo ima za cilj da upozna čitaoca sa Vašom biografijom, da uputi na njene važne delove, a može sadržati i nešto što niste mogli staviti u biografiju zbog nedostatka prostora. U pismu jasno naznačite za koji posao se prijavljujete.

Za slanje prijava poštom, pronađite adekvatne koverte A4 ili eventualno A5 formata. Potrudite se da celokupni izgled pošiljke odaje izgled uredne i obrazovane osobe.

Sama biografija bi, u skladu sa važećim opštim pravilima, trebalo da sadrži sledeće: lične podatke, cilj biografije, obrazovanje, nagrade i priznanja koje posedujete, praktično iskustvo, vannastavne aktivnosti, strane jezike, znanje kompjutera, hobije.


Lični podaci

Ovde treba navesti ime i prezime, datum i mesto rođenja, adresu stanovanja, e-mail, telefon i nacionalnost. Ukoliko imate dve adrese ili dva telefona, navedite oba. Broj svog mobilnog telefona izostavite, sim ukoliko to poslodavac izričito nije zahtevao u oglasu, odnosno, ukoliko nemate nijedan drugi kontakt telefon. U rubrici lični podaci navedite i svoj bračni status, odnosno decu, ukoliko ih imate. Pomenite i roditelje i njihova zanimanja.

Ukoliko Vaša biografija privuče nečiju pažnju, ta osoba će pažljivije pogledati Vaše lične podatke. Važno je samo da su oni tu. Naročito se nemojte truditi da ulepšavate tekst različitim tipovima slova, crtežima, animacijama i slično. Jedino morate obratiti pažnju da ime i prezime bude napisano većim slovima, kako bi čitalac imao jasnu sliku čija je to biografija. Naslov „Biografija” (Curriculum Vitae, Resume) trebalo bi da stoji u gornjem delu strane, međutim, ako nemate prostora možete ga i izostaviti, jer, ukoliko je biografija dobro napisana, biće jasno o čemu se radi, pa se to ne mora naglašavati.


Cilj pisanja biografije

Cilj treba da je koncizno napisan i da označi šta Vi želite od svoje karijere, odnosno radnog mesta, shodno vrsti posla za koji konkurišete. Može biti napisan u jednoj ili u nekoliko rečenica. Pisanje cilja može da bude prilično teško, tako da savetujemo da malo više vremena i pažnje posvetite upravo ovom delu CV-a.


Obrazovanje

Ukoliko ste završili fakultet, navedite akademsko zvanje, i kada i gde ste diplomirali. Prosek ocena navedite samo ako je reprezentativan


Nagrade

Informacije o nagradama i priznanjima se unose nakon informacija o obrazovanju. Možete ih uneti i u okviru obrazovanja ali bi to može da deluje prenatrpano, ali i nepregledno za osobu koja čita Vašu biografiju. Takođe možete navesti stipendije, nagrade, konkurse u inostranstvu na kojima ste aplicirali tokom akademskog školovanja. Ovde ne morate navesti samo naziv, godinu i mesto. Možete, u nekoliko reči, i opisati ono što smatrate da je bitno kod ovih nagrada, stipendija itd.


Praktično iskustvo

U okviru praktičnog iskustva navedite sva dosadašnja radna angažovanja. Nemojte umanjivati ono što ste radili, i nemojte se stideti toga. Navedite gde ste radili, kada i koliko. Koje su bile Vaše odgovornosti i šta ste tamo naučili. Pokažite budućem poslodavcu da ste osoba koja želi da uči i razvija svoje potencijale u svim situacijama. Sveukupno gledano, ove informacije treba da Vas predstave kao osobu koja ima inicijativu i kreativnost. Ne zaboravite da treba da ubedite čitaoce Vaše biografije da ste baš Vi ona prava osoba koju traže.


Ostale aktivnosti

Ovde mozete navesti konferencije i seminare na kojima ste učestvovali, kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Dobro napisan deo sa ostalim aktivnostima bi trebalo da Vas predstavi kao dinamičnu osobu koja preuzima inicijativu i spremna je da se izbori za dobro svoju poziciju.


Strani jezici

Navedite sve jezike kojima se služite, sa naznakom koliko dobro poznajete taj jezik. Obavezno navedite, ukoliko imate, neku međunarodno priznatu diplomu za strani jezik.


Znanje kompjutera

Napišite sve što znate, uključujući poznavanje Interneta i editovanje teksta. Nije potrebno da znate da programirate u C ++ ili u javi, osim ako ne konkurišete za mesto programera. Najbolje bi bilo da navedete da li se i koliko služite osnovnim Microsoft apilkacijama iz Office paketa – Word-om, Excel-om i Internet-om. To je minimum. Ukoliko ne posedujete neka od ovih znanja odmah se posvetite učenju, jer je ovo minimum koji traži bilo koja organizacija u inostranstvu, a sve više i u našoj zemlji.


Hobiji

Navedite ih ukoliko vam je ostalo prostora. Hobiji i ostala interesovanja deluju lepo u svakoj biografiji jer Vas predstavljaju kao osobu koja, uz rad, zna da uskladi i zabavu u svom životu. Nije potrebno da posedujete 20.000 poštanskih markica da biste to označili kao hobi. Možete navesti i čitanje određene literature ili bavljenje sportom (pogotovo ako ste ostvarili neke značajnije rezultate u tom pogledu). Ukoliko ste (ne)pušač, i to pomenite.

Nastojte da svi Vaši podaci budu upakovani na jednu stranu A4 formata. Ukoliko se traže detalji, ili Vi smatrate da je to izuzetno važno za posao koji tražite, možete, izuzetno, preći i na drugu stranu. Ipak, preporučuje se da CV ne bude duži od jedne strane A4 formata.

U ovom kratkom uputstvu navedeni su samo neki standardni delovi koje bi biografija trebalo da sadrži. Njen sadržaj, ipak, zavisi od onog koji je piše, jer, naravno, možete dodati ono što mislite da je potrebno i kreirati biografiju prema svom nahođenju. Želimo vam puno sreće.

http://www.posta.co.yu/kakoda/CV.asp
 
Odgovor na temu

Beltrammi

Član broj: 42910
Poruke: 883
212.200.107.*

ICQ: 309946494


Profil

icon Re: Kako napisati CV (curriculum vitae)17.06.2005. u 23:42 - pre 156 meseci
CV me podseca na pismeni sastav tipa: Ja o sebi.

Nikada ne bih iscitavao CV-ove vec bih trazio da se prilozi dokumentacija: diplome, uspesi, projekti i tsl...
 
Odgovor na temu

Dejan Topalovic
Dejan Topalović
Senior Oracle DBA & Senior PL/SQL
Developer, Erste Sparinvest (Erste
Bank), Vienna, Austria
Vienna

Član broj: 635
Poruke: 1374
*.1.14.vie.surfer.at.

Sajt: www.baze-podataka.net


Profil

icon Re: Kako napisati CV (curriculum vitae)18.06.2005. u 00:08 - pre 156 meseci
@Beltrammi: Pa CV i sluzi upravo tomu, da kandidat iznese ukratko podatke o sebi. Zato se i zove biografija, a ne "Roman o ..." ili sta ja znam...

Diplome, sertifikati, potvrde od prethodnih poslodavaca i sl. spadaju u priloge molbi za posao. Dakle, sam CV ne cini jednu prijavu za posao, nego su tu i molba, CV i prilozi.

Ako se tebi CV ne cita, onda spadas u malobrojne, koji to rade, jer maltene svi Personal Resource (Human Resource) menadzeri citaju CV.
Blog - baze podataka
---------------------
Oracle OCP DBA (9i & 10g)
Oracle Database: SQL Certified Expert
Oracle OCP Developer
Certified MySQL DBA
 
Odgovor na temu

Beltrammi

Član broj: 42910
Poruke: 883
212.200.107.*

ICQ: 309946494


Profil

icon Re: Kako napisati CV (curriculum vitae)18.06.2005. u 08:46 - pre 156 meseci
secam se jednom je jedan moj drug imao zadatak da u banci odabere novog radnika. Nemaju oni bas Human Resource sluzbu vec svremena-na-vreme organizuju posebne komisije za prijem nekad i od samo jednog clana.

I tako je jednom uzeo jedan CV i slao ga kroz celu firmu i oni su se svi smejali. Cak ga je i meni citao. Priznajem, bilo mi je malo odvratno da se smejem tudjoj muci jer decko stvarno treba posao, ali brate i on je preterao. To je bilo na jedno 2-3 strane i on je bukvalno sve zivo napisao o sebi.

Verovatno se nadajuci da je bolje sto vise reci jer ko zna sta sve buducem poslodavcu moze biti zanimljivo. Da sam ja odlucivao ja bih ga ipak primio.
 
Odgovor na temu

ventura

Član broj: 32
Poruke: 7781
212.200.27.*Profil

icon Re: Kako napisati CV (curriculum vitae)18.06.2005. u 11:37 - pre 156 meseci
Potrudicu se da ti dam par stvarno realnih saveta, pogotovo ako trazis posao u IT struci:

1. Nemoj da pises CV sitnokucanim slovima koji se prostire na pasnjacima u vidu 10-15 gusto kucanih strana... Takav CV ce se uvek ovlas pogledati, i baciti na gomilu...

2. Shodno br. 1. CV treba da bude 1-2 strane, lepo citljivo i lepo uredjeno, po meni treba da ima ovakve stavke:

- Licni podaci (ukljucujuci i adresu, broj telefona, e-mail, godiste)
- Radne vestine
- Prethodna zaposlenja (iskustvo)
- Obrazovanje (u ovo spadaju i diplome, certifikati itd)
- Par reci o sebi

3. Nemoj da kacis svoju fotografiju u CV, niti da ga ulepsavas nekim slicicama, masnicama, i drugim sitnjim zivotinjama.

4. Kada nabrajas radne vestine, umesto da nabrojis 15 programskih jezika, ti navedi dva, ali dva koja stvarno razbijas i za koja znas napamet... Mene kao poslodavca ne zanima da ja na CV-ju vidim da znas C/C++, Java, Delphi, Basic,Pascal, Fortran, Prolog, Cobol, LISP, HTML, PHP, PERL... Napisi da znas konkretno C/C++ i recimo PHP, dva jezika koja sluze za razlicite namene, i moze jedna osoba da poznaje oba jezika odlicno u isto vreme... Ali ako navedes da poznajes C/C++, Visual Basic, Delphi, to ce se automatski okarakterisati da bukvalno poznajes ta tri jezika, i neces biti okarakterisan kao ozbiljan kandidat.

5. Isto tako nemoj da stavljas da ti je Skill rad na Windows 95, Me, 2000, XP operativnom sistemu. To nije skill.

6. Ako apliciras kao programer, nemoj za skill da stavljas MS Office, PhotoShop, Corel, kalkulator, i slicno... Bolje umesto toga navedi da se sluzis sa ClearQuestom ili Source Safe-om...

7. Nemoj da pises da poznajes TCP/IP, Internet Protokole, HTML, arhitekturu racunara i arhitekturu operativnog sistema... Glupo je..

8. Ako znas da radis u nekim bazama podataka, navedi samo one za koje stvarno nesto znas. Pri tom poznavanje baze ne znaci da umes da izvrsis select query. Nemoj da stavljas "ORACLE, PARADOX, MSSQL, DBASE, ACCESS, MySQL, INTERBASE, FIREBIRD, ZIM, POSTGRE", vec stavi resimo samo npr. "MSSQL - stored procedura,viewi, i osnove administracije"... Ako stavis MSSQL i Oracle na isti papir, to vec nije dobro ako alpliciras kao programer kome to nije 'primarna delatnost' onda je malo moguce da ti dovoljno dobro poznajes obe baze, ali ako apliciras za posao gde ce ti primarno biti bavljenje bazama, onda je ok, i sasvim moguce da poznajes oba sistema.

9. Kada navodis radna iskustva, navedi naziv firme, sajt, ili kontakt osobu neku u firmi. I onda ispod dole stavis na cemu si konkrento radio, i koje si tehnologije koristio. Nemoj da stavljas "leading programer", ili "sam sam napravio ceo IS" i tome sl. vec konkretno samo neki osnovni outlook i da kazemo 'key features' tvog posla u toj firmi. Niko ti nece zameriti ako kazes da si bio 1 od 50 programera, ali ce ti uzeti za zlo ako kazes "ja sam sve sam"... Ne vole poslodavci takve - "ja, ja, ja, i opet samo ja"

10. Obrazovanje, tu nema sta da se dodaje, napises sve kako jeste, samo nemoj da stavljas u koji si vrtic, osnovnu skolu isao, i da si bio vukovac u osnovnoj skoli... Mislim, koga to zanima...

11. Tvog buduceg poslodavca ne zanima da li ti igras sah u slobodno vreme, i da li volis pecanje... Stoga, hobije preskoci u CV-ju, osim ako nisu usko vezani za posao(sto sumnjam)

12. Kada pises licne podatke nemoj da pises roman, vec stavi Ime Prezime, Adresa, telefon, mail, jezici koje govoris, drzavljanstvo, godiste, i to je odprilike to... Jedan koji mi je konkurisao na posao u CV-ju je napisao "Ime oca i majke", "imena brace i sestara", "otac i majka su mu inzinjer i ekonomista", "sestra mu je u srednjoj skoli, a brat prva godina fakulteta", "ima psa tog i tog", i da on "mnogo voli nedeljom da se seta"

13. Kada saljes CV e-mailom, nemoj da ga nazoves "CV.doc", vec ga nazovi "Petar Petrovic - CV.doc".

14. Kada saljes CV obavezno uz CV posalji i propratno pismo, gde ces napisati par reci o sebi, i zbog cega apliciras za posao u toj i toj firmi.

15. Kada dolazis na razgovor, i kada ti poslodavac zatrazi da uradis neki osnovni test, nemoj da postavljas mnogo pitanja, vec ako si siguran uradi, i razbij sve odgovore, i time ces na najjeftinij nacin pokupiti poene ko poslodavca...

16. Nikako nemoj na pocetku razgovora pitati za platu, bonuse, odmore, beneficije i sl. To ne ostavlja dobar utisak kod poslodavca. Najpre pusti poslodavca da te on pita sve sto ima u vezi tebe, prodaj neku svoju pricu, pusti poslodavca da te upozna, da stvori sliku o tome da li bi ti mogao da mu se uklopis u pricu, i najbolje bi bilo da poslodavac krene pricu o plati, ako ne, onda mozes ti pred kraj razgovora da spomenes i to pitanje. Verujem da ce ti svaki poslodavac odgovoriti na to sa zadovoljstvom kad stekne neki utisak o tebi, ali ako ga za to pitas cim sednes, ugasio si ga na pocetku... Ti si za poslodavca samo jedan od 1000, i odmah si seo i pitas za pare, bez da te zanima bilo sta drugo, niti da kazes bilo sta zbog cega ti vredis uopste da radis u firmi, poslodavac ce gledati da te odkaci u ekspresnom roku... Dosao si na razgovor, budi onda spreman i posveti 30 minuta svog zivota poslodavcu, jer na kraju krajeva, ti si taj kome teba posao, ne on.

 
Odgovor na temu

savicmi
Milos Savic

Član broj: 63368
Poruke: 4
*.ptt.yu.Profil

icon Re: Kako napisati CV (curriculum vitae)10.07.2005. u 15:37 - pre 155 meseci
Interesuje me da li je bolje poslati e-mailom CV u Word-ovom doc ili PDF formatu kome sam vise naklonjen.
 
Odgovor na temu

Davor Vlajkovic

Član broj: 24486
Poruke: 2795
*.dialup.neobee.net.Profil

icon Re: Kako napisati CV (curriculum vitae)12.07.2005. u 07:00 - pre 155 meseci
Word se vremenom nametnuo kao standard zbog lakoce upotrebe i rasprostranjenosti, medjutim PDF dokumenti mogu da budu mnogo atraktivniji u odnosu na DOC. Izaberite resenje koje Vama licno daje vise mogucnosti da se sto bolje predstavite buducem poslodavcu.
 
Odgovor na temu

Aleksandar Marković
Part Time Freelance Journalist

Član broj: 219
Poruke: 5221
*.dialup.sezampro.yu.

Sajt: www.akcenat.info


Profil

icon Re: Kako napisati CV (curriculum vitae)04.09.2005. u 18:38 - pre 153 meseci
Pre nego što počnete da proučavate poslovno „bojište“, morate biti sigurne da ste „naoružane“ za ozbiljan „napad“ na karijeru. Pre svega, obavite „generalno sređivanje“ svog CV-ja. Za dobar posao će najverovatnije konkurisati stotine ljudi, zato vaš rezime mora da se razlikuje. Iako je rezime na tri strane uobičajena pojava, zauzeti poslodavci koji žele maksimum informacija u najkraćem obliku vole da uz prijavu za posao vide CV na samo jednoj strani. Potrudite se da prilagodite i doterate CV za svaki pojedinačni posao za koji se prijavite.

Da i ne u CV-ju

FONTOVI KOJI „BODU OČI“. Izbegavajte „fontomaniju“. TiffanyHeavy možda deluje zabavno u neformalnom pismu, ali fontovi koji su preporučljivi su Times, Times New Roman, Helvetica i Arial. Potrebno je 10 sekundi da se letimično pregleda CV i to vreme ne treba oduzimati eventualnom poslodavcu. Sve treba da bude pregledno. Dakle, neka najmanja dozvoljena veličina slova bude 11.

BELI PAPIR. Držite se standardnog belog ili boje slonove kosti papira u formatu A4. Papir u boji deluje neozbiljno. Isto važi i za toner u boji. Firma će napraviti više kopija rezimea i razdeliti ih svim ljudima koji učestvuju u odabiru zaposlenih. Olakšajte stvar sekretarici ili bi se moglo desiti da vam CV završi u korpi za otpatke, zajedno sa njenim polupojedenim sendvičima.

HOBIJI I INTERESOVANJA. Ne navodite svoja interesovanja, osim ukoliko time nećete nešto posebno postići, kao na primer u slučaju da se prijavljujete za posao ličnog trenera, pa je smisleno istaći da se intenzivno bavite sportom. U suprotnom, poslodavac bi to mogao pogrešno da shvati. „Ljubitelj filmova“ moglo bi se protumačiti kao „sanjar“. Izbegavajte da dajete informacije koje mogu da se protumače kao previše lične - kao što su nacionalnost, veroispovest, seksualna orijentacija ili zdravstveni problemi.

cosmopolitan
 
Odgovor na temu

timotije
Valjevo

Član broj: 45169
Poruke: 103
*.ptt.yu.Profil

icon Re: Kako napisati CV (curriculum vitae)07.09.2005. u 20:32 - pre 153 meseci
CV ne ide bez propratnog pisma, OK, to smo naučili. Ja nailazim na sledeći problem kod pisanja propratnog pisma:
*cilj prvog paragrafa je da naglasi za šta konkurišete i gde ste dobili informacije o poslu*
*u drugom paragrafu treba navesti kvalifikacije koje posedujete i tzv. skills-e koji vas čine pravom osobom za taj posao*
i da ne citiram dalje dati su saveti kako napisati u slučaju konkurisanja na određeni posao (ili sam pogrešno razumeo). Šta ako ne postoji konkurs za radno mesto nego hoću da pošaljem CV i propratno pismo u firmu pa da se oni zainteresuju i pomisle da bi im takav čovek dobro došao u firmi? Znači, nema konkursa, ne znam da li im je potreban neko ali ipak šaljem...
 
Odgovor na temu

ventura

Član broj: 32
Poruke: 7781
213.244.222.*Profil

icon Re: Kako napisati CV (curriculum vitae)07.09.2005. u 21:19 - pre 153 meseci
Cover letter se sastoji od par recenica, cisto da zaintrigiras onoga koji to cita, i da ga navedes da malo detaljnije prouci tvoj CV... a pismo bi trebalo da izgleda otprilike ovako:

"U vezi sa vasim oglasom u dnevnim novimana tim i time, u kojima trazite radnike na poziciji toj i toj, zeleo bih da konkurisem za prijem na radno mesto to i to.

Bavio sam se tim i tim, imam zapazene rezultate u tome i tome, a za otvorenu poziciju u vasoj firmi smatram da sam pogodan kandidat zbog toga i toga.

Za vise informacija o meni molim vas da pogledate rezime koji je poslat uz ovo pismo.

S postovanjem,
Petar Petrovic..."

I to bi bilo to, ne treba nista komplikovati, cisto par recenica...
 
Odgovor na temu

timotije
Valjevo

Član broj: 45169
Poruke: 103
*.ptt.yu.Profil

icon Re: Kako napisati CV (curriculum vitae)08.09.2005. u 00:33 - pre 153 meseci
**U vezi sa vasim oglasom u dnevnim novimana tim i time, u kojima trazite radnike na poziciji toj i toj, zeleo bih da konkurisem za prijem na radno mesto to i to**

Nismo se razumeli. NEMA oglasa, NEMA konkursa, IMA moja lista firmi koje rade i primaju nekakvu platu i ja po toj listi firmama šaljem CV i cover letter nadajući se da bi mogli da pomisle da podmlade kadar, obuče nekog...itd...itd...Nije valjda da ja izmišljam toplu vodu što hoću da radim tako a ostali čekaju konkurs pa se jave zajedno sa još 3,5,10 njih. Jesu li tad veće šanse ili da pokažem samoinicijativu i sam se ponudim.
Pozdrav od optimiste
 
Odgovor na temu

Aleksandar Marković
Part Time Freelance Journalist

Član broj: 219
Poruke: 5221
*.mediaworksit.net.

Sajt: www.akcenat.info


Profil

icon Re: Kako napisati CV (curriculum vitae)08.09.2005. u 11:59 - pre 153 meseci
While updating my resume, I came accross this tutorial ... I have read a lot of books about resume preparation and they all seem to deal with what you should include in your resume but never on what not to.

Everybody should adapt their resume to the requirements of the position and the place/country/region where he is planning to send it. Having said all that, let me reiterate that this work is not mine and I do not take any credit for it.


What Should NOT Be On Your Resume

In our eagerness to obtain an interview, we sometimes have a tendency to provide a prospective employer with inappropriate information that would be detrimental to us, resulting in both a loss of interest and an interview.

Keep in mind that a prospective employer, who must review 200 to 400 resumes for an advertised position, is busy and has to rule out or disqualify all but a handful of those resumes in an attempt to find only qualified candidates. If he or she can't easily find what they are looking for immediately (in 20 seconds), it probably will get discarded. In order to avoid having your resume land in the "round file," here are a few hints.

• Avoid nicknames, using your business name and middle initial.

• Don't try to impress or insult the employer with fancy words as you may frustrate them and perhaps have your resume rejected.

• Never include personal information such as age, race, gender, height, weight, religion, national origin, marital status, children, health, physical appearance, or a photograph of yourself.
• Do not handwrite your resume. Typewriters are fine, but a computer and printer should be used if possible. Be sure to use tabs instead of the space bar when typing.

• In your Objective, never tell an employer what YOU expect out of a job -- only what you can contribute. Keep in mind that it's not up to the employer to motivate you and present challenges -- it's up to YOU. If you mention in your objective that you wish to advance within the organization, this could work against you in that the position for which you are interviewing may be a dead-end job.

• If using a Profile, don't include the same information listed on the resume. When listing your current and past employers, omit street names, zip codes, telephone numbers, and the names of supervisors. You really shouldn't go back any further than 10 to 15 years regarding employment, unless it is directly related to the position for which you are applying.

• When listing job duties, don't use sentences or paragraphs, as you don't want to be too wordy and bore the reader. Instead, use bullets without punctuation, maintaining consistency throughout.

• Don't eliminate a previously held job just because it doesn't relate to your career goal. You don't need to elaborate -- just mention it -- as you don't want a gap in employment.

• Never divulge the reasons why you left each place of employment nor your availability to begin working for the company -- both of which should be discussed in the interview.

• Don't place Education before Employment unless you are a current or soon to be graduate or have received your degree within the last two years, unless your education relates to the position for which you are applying. Don't include your GPA unless it is at least 3.0 or higher.

• Salary or wage should never be mentioned until an offer is presented at the interview and only if brought up by the prospective employer. The only exceptions would be if salary history or requirements are mentioned in the ad, in which case you need to follow the directions given.

• Hobbies and personal interests should be omitted unless they represent your career goal, such as "golfer" for a position at a golf course.

• Never list your references or the words "references furnished upon request" as this is an insult to the prospective employer's intelligence. Of course you will provide these if he or she requests them -- which wouldn't be until after your interview. So why give them information they may not need?

• Don't forget to put your name on the second page, in case it separates from the first page.

• Don't use cheap paper, carbons or onionskin. Don't use wild or bright colors for your resumes, as you want to remain conservative andbusiness-like.

• Upon completion of your resume, have your copies professionally reproduced -- not on a copy machine.

• Don't submit a resume longer than two pages. Never print on two sides of the same paper.

• Make sure there are no typographical or grammatical errors, erasures, white outs, scratched out or rewritten text, and that your paper isn't dirty, ripped, ink-marked, stained or wrinkled. Check that your verb tense is proper, using past and present tense when appropriate.

• To keep the professional image, it is suggested that you don't staple your resume.

• Prior to sending your resume, check to see if you placed adequate postage on your envelope and put a return address on it.

• Don't forget to include a cover letter with your resume as this is expected in the business world.

Keep in mind that you are marketing yourself with your resume. Be creative, honest and assertive. Before you mail your resume, review it one last time. Then ask yourself this question, "If I am a prospective employer, and I just read my resume, would I hire me?"

http://www.google.com/url?sa=t...&ei=HBkgQ5fmGrbYwgGB8-2LCQ

p.s.
How Many Pages Should Your Resume Be?

http://www.quintcareers.com/resume_length.html

[Ovu poruku je menjao Aleksandar Marković dana 08.09.2005. u 13:00 GMT+1]
 
Odgovor na temu

Milan Andjelkovic
System Engineer, Radijus Vektor
Beograd

Član broj: 4476
Poruke: 3281
*.verat.net.

Jabber: mangel@elitesecurity.org
ICQ: 289618701
Sajt: www.linkedin.com/in/milan..


Profil

icon Re: Kako napisati CV (curriculum vitae)08.09.2005. u 13:00 - pre 153 meseci
Zanimljiv članak s kojim se slažem u najvećem delu, ali dve stavke su mi privukle pažnju:
Citat:
• In your Objective, never tell an employer what YOU expect out of a job -- only what you can contribute. Keep in mind that it's not up to the employer to motivate you and present challenges -- it's up to YOU. If you mention in your objective that you wish to advance within the organization, this could work against you in that the position for which you are interviewing may be a dead-end job.

Ono što možeš da doprineseš se podrazumeva da ćeš da napišeš, mada, rekao bih, ne eksplicitno u CVu, već u cover letter-u, dok će poslodavac sam zaključiti na koji način mu kandidat može koristiti iz navedenih kvalifikacija. Tome i služi CV.
Medjutim, smatram da baš treba pomenuti i šta ti očekuješ od posla. Time poslodavac stiče bolji utisak o kandidatu i jasnije mu je kakvog radnika može da očekuje. Naravno, sve to treba upakovati tako da se poklapa sa onim što poslodavac (verovatno) traži.
Citat:
• Hobbies and personal interests should be omitted unless they represent your career goal, such as "golfer" for a position at a golf course.

Ne slažem se. Hobije treba navesti opet iz gore pomenutog razloga - da bi poslodavac malo bolje shvatio sa kim ima posla. Određeni hobi može i da doprinese šansama za zapošljenje direktno, ako se recimo poslodavac bavio istom aktivnošću.
Takodje, ako imate dva približno "ista" kandidata, koga biste pre zaposlili - onog koji nije pomenuo hobije, ili onog koji se npr. rekreativno bavi nekim sportom i osvojio je po koju medalju i sl?
ex.mangel

"Sišla je stepeništem kao klavirom."

Stay in the house...

OV SM
LA PK
 
Odgovor na temu

Aleksandar Marković
Part Time Freelance Journalist

Član broj: 219
Poruke: 5221
*.mediaworksit.net.

Sajt: www.akcenat.info


Profil

icon Re: Kako napisati CV (curriculum vitae)08.09.2005. u 13:32 - pre 153 meseci
Citat:


HOBIJI I INTERESOVANJA. Ne navodite svoja interesovanja, osim ukoliko time nećete nešto posebno postići, kao na primer u slučaju da se prijavljujete za posao ličnog trenera, pa je smisleno istaći da se intenzivno bavite sportom. U suprotnom, poslodavac bi to mogao pogrešno da shvati. „Ljubitelj filmova“ moglo bi se protumačiti kao „sanjar“. Izbegavajte da dajete informacije koje mogu da se protumače kao previše lične - kao što su nacionalnost, veroispovest, seksualna orijentacija ili zdravstveni problemi.


 
Odgovor na temu

ventura

Član broj: 32
Poruke: 7781
213.244.222.*Profil

icon Re: Kako napisati CV (curriculum vitae)08.09.2005. u 15:51 - pre 153 meseci
Citat:
Milan Andjelkovic
Hobije treba navesti opet iz gore pomenutog razloga - da bi poslodavac malo bolje shvatio sa kim ima posla. Određeni hobi može i da doprinese šansama za zapošljenje direktno, ako se recimo poslodavac bavio istom aktivnošću.
Takodje, ako imate dva približno "ista" kandidata, koga biste pre zaposlili - onog koji nije pomenuo hobije, ili onog koji se npr. rekreativno bavi nekim sportom i osvojio je po koju medalju i sl?


Apsolutno se ne slazem sa tobom... Osim ako nije usko vezano uz posao, hobije ne treba spominjati... Sta ako recimo navedes da volis da igras fudbal a poslodavac bas misli da su svi fudbaleri glupi, onda si u corsokaku... Ali mnogo bitnija stvar je to sto to poslodavca apsolutno ne zanima, i ti treba da strpas svoje kvalifikacije u sto kraci rezime kako bi se poslodavac sto brze i bolje upoznao sa tobom, i kako bi zapamtio sto vise relevantnih cinjenica, a ne da trosi vreme na citanje gluposti...

 
Odgovor na temu

Milan Andjelkovic
System Engineer, Radijus Vektor
Beograd

Član broj: 4476
Poruke: 3281
*.verat.net.

Jabber: mangel@elitesecurity.org
ICQ: 289618701
Sajt: www.linkedin.com/in/milan..


Profil

icon Re: Kako napisati CV (curriculum vitae)08.09.2005. u 16:13 - pre 153 meseci
Ima istine u tome - mač sa dve oštrice. U principu zavisi od toga kakav je poslodavac, jednima će biti bitno, drugima će smetati, trećima će biti svejedno.
Citat:
ventura: Sta ako recimo navedes da volis da igras fudbal a poslodavac bas misli da su svi fudbaleri glupi, onda si u corsokaku...

To je upravo kontra-primer onome što sam ja naveo. Da li možeš sa sigurnošću da tvrdiš koji je slučaj češći?
Citat:
Ali mnogo bitnija stvar je to sto to poslodavca apsolutno ne zanima, i ti treba da strpas svoje kvalifikacije u sto kraci rezime kako bi se poslodavac sto brze i bolje upoznao sa tobom, i kako bi zapamtio sto vise relevantnih cinjenica, a ne da trosi vreme na citanje gluposti...

Ja baš i pričam o tome da može da bude bitno, da poslodavac traži kandidata koji nije "jednodimenzionalan", a hobiji mogu upravo da predstavljaju tu "višedimenzionalnost" koja podrazumeva kreativnost, inovativnost, inicijativu...
ex.mangel

"Sišla je stepeništem kao klavirom."

Stay in the house...

OV SM
LA PK
 
Odgovor na temu

[es] :: Vodič za posao :: Kako napisati CV (curriculum vitae)
(TOP topic, by Davor Vlajkovic)
Strane: < .. 1 2 3 4 5 6 7

[ Pregleda: 288492 | Odgovora: 131 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.