Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

U kom programu ili aplikaciji je najbolje napraviti ovakve CV

[es] :: Web razvoj :: U kom programu ili aplikaciji je najbolje napraviti ovakve CV

Strane: 1 2

[ Pregleda: 5531 | Odgovora: 27 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Branimir Maksimovic

Član broj: 64947
Poruke: 5534
82.117.201.26



+1064 Profil

icon Re: U kom programu ili aplikaciji je najbolje napraviti ovakve CV30.07.2019. u 08:08 - pre 57 meseci
@Branimir totalno je nebitno da li neko Human resources zove kadrovska ili ljudski resursi.

Bitno je zato sto to nije samo kadrovska. Klasicne kadrovske sluzbe vise nema.

"Pa do tih informacija dolaze iz tvoje radne biografije iliti cv-ja, tako da ne mozes reci da je cv najmanje bitan."

Najmanje je bitan zato sto ono sto napises u njemu moze da bude bilo sta. Svako moze da napise bilo sta.
Znaci to sto napises moras i da potvrdis znanjem. Dakle bitno je znanje, a ne CV.
 
Odgovor na temu

Proza_1
Beograd

Član broj: 168036
Poruke: 168



+33 Profil

icon Re: U kom programu ili aplikaciji je najbolje napraviti ovakve CV30.07.2019. u 08:22 - pre 57 meseci
@sonus
Reci, majketi, kako si ti dobio posao?
Verovatno si slao ručno pisano pismo sa fotokopijama diploma.
Kao i ja koji sam s takvim pismom se zaposlio pre mnogo god.
A sad 50% kandidata odbacuješ na osnovu štamparskih grešaka u .doc fajlu.
Nema kandidata koji se danas ne hvali da poznaje office pakete.
Bože moj to je danas tak' normalno.
Ti što znaju samo office služiće za grejanje stolice u kancelarijama.
 
Odgovor na temu

SlobaBgd

Član broj: 70350
Poruke: 2348



+5071 Profil

icon Re: U kom programu ili aplikaciji je najbolje napraviti ovakve CV30.07.2019. u 09:07 - pre 57 meseci
Naravno da je taj rezon "nije ubacio numbering nego je kucao broj pa nekoliko razmaka" potpuno pogrešan i u osnovi pokazuje lenjost "pregledača", ali i nešto mnogo gore - nadobudnost osobe kojoj je data moć da odlučuje o sudbinama potencijalnih kolega. Daš mu ovlašćenja, a on na onovu sopstvenog viđenja kako treba da izgleda doc fajl briše više od pola prijava! Odbacuje više od pola prijavljenih kandidata zato što nisu ispunili njegove imaginarne estetske i tehničke norme.

Ja za sebe mogu da kažem da sam iznadprosečan poznavalac MS Office paketa, osim Excela za koji sam onako, ne baš mnogo verziran. Ali ako treba u Wordu da navedem tri stavke po redu, prvu, drugu i treću, boli me krac da ih formatiram kao numbering ili bullets. Ukucaću odgovarajući simbol i dva-tri Space-a ili Tab, i napisati ostatak teksta. Ionako će u PDF-u ili u štampanoj verziji biti jednako kao da sam šminkao dokument po zahtevima neostvarenih grafičkih dizajnera. A to što neko na osnovu takve trivijalnosti odbacuje CV, više govori o njemu i o firmi koja je takvoj osobi dala ovlašćenje da se bavi kandidatima. To se zove javašluk i nekompetencija, i bolje je bežati od takvih firmi.
 
Odgovor na temu

mjanjic
Šikagou

Član broj: 187539
Poruke: 2699



+698 Profil

icon Re: U kom programu ili aplikaciji je najbolje napraviti ovakve CV30.07.2019. u 11:37 - pre 57 meseci
Znaš li ti na šta liči statu ustanove ili neki ugovor kad se tako ručno kucaju nabrajanja? Mislim, može i ručno, ali da lepo urade "hanging indent", ali oni koje mrzi ili čak ne znaju da rade sa listama, sigurno ne znaju ni za "hanging indent".

Recimo, jedna od pozicija gde se traži pedantnost u kucanju je sekretar, ili osoba koja je u firmi zaduženja za kucanje ugovora i sl.

Kod mene smo 1001 put nekim objašnjavali da malo pripaze na formatiranje teksta, da ime i prezime onog ko potpisuje papir postave na desnu stranu kontrolom margine, a ne tabovima, da ne koriste "letter" format papira, ali ne vredi.

Poučen takvim iskustvom, i ja bih za poziciju nekoga kome je posao da ceo dan radi sa Word dokumentima prvo eliminisao one koji sve formatiraju ručno. Pa, valjda smo prevazišli pisaće mašine, čemu računar ako će sve da se formatira ručno?
Masa ljudi ne zna da napravi meki prelom za novi red, a o "page break" da ne pričam, nego kucaju 10 puta novi paragraf, pa kad iznad dodaju red teksta, iza se sve ispomera...

Možda to u PDF-u ili kad se odštampa na papir nekome izgleda isto, ali ta osoba ručno sređujući npr. Statut ustanove ili neki obimniji ugovor potroši ceo dan i kuka kako se ubija od posla, a u stvari potroši ceo dan jer NE ZNA da formatira tekst tako da se ubuduće može reformatirati u par klikova (stilovi za paragrafe, podnaslove, nabrajanja članova u statutu ili pravilniku, itd.).


Ako se traži osoba za poziciju na kojoj će napredno poznavanje rada sa tekst editorom da ubrza posao i kvalitativno poboljša rezultat, onda CV ne može biti isfušeren i ručno formatiran.


Ako je za nekog mrežnog administratora, koga boli uvo da li zna da radi u Word-u, bitno je da zna osnovni posao.
Blessed are those who can laugh at themselves, for they shall never cease to be amused.
 
Odgovor na temu

iculibrk
Bačka Palanka
21400

Član broj: 321321
Poruke: 826



+154 Profil

icon Re: U kom programu ili aplikaciji je najbolje napraviti ovakve CV30.07.2019. u 12:01 - pre 57 meseci
Citat:
Branimir Maksimovic:
Najmanje je bitan zato sto ono sto napises u njemu moze da bude bilo sta. Svako moze da napise bilo sta.
Znaci to sto napises moras i da potvrdis znanjem. Dakle bitno je znanje, a ne CV.

Ne sporim da pojedinci biografije "kite" sa svim i svacim, stavljaju boje... Samo vec rekoh nije najmanje bitna jer ako ne obratis paznju na koncepciju, u vecini ozbiljnih firmi neces ni dobiti priliku da dokazes da li znas ili ne znas vestine koje si napisao u njoj. Jedino da se na oglas javi samo par kandidata, ali kakva je to firma? Na konkurse u mojoj firmi javljaju se kandidati iz cele Srbije. Tako da mozes zamisliti broj kandidata na jednu poziciju. Pre jedno 10 godina, bio sam na razgovoru gde mi je hr zaposlenik citao stavku po stavku biografije i postavljao pitanja u vezi sa svakom. Kod iskustva pogotovo. To je to o cemu ti pises ali to je faza razrade a ne mozes preskociti uvod o kome ja pisem.
 
Odgovor na temu

SlobaBgd

Član broj: 70350
Poruke: 2348



+5071 Profil

icon Re: U kom programu ili aplikaciji je najbolje napraviti ovakve CV30.07.2019. u 13:49 - pre 57 meseci
@mjanjic
Citat:
Znaš li ti na šta liči statu ustanove ili neki ugovor kad se tako ručno kucaju nabrajanja? Mislim, može i ručno, ali da lepo urade "hanging indent", ali oni koje mrzi ili čak ne znaju da rade sa listama, sigurno ne znaju ni za "hanging indent".

Ovde ne govorimo o statutu ili ugovoru, već o CV-ju.
Valjda firma ima template i internih akata i ugovora/poslovne korespodencije, pa je potrebno da neko novopridošlog kolegu uputi u standarde, interna pravila ili očekivanja nadređenih i drugih kolega. Nije fora primiti novog zaposlenog i ostaviti ga na ulazu u kancelariju da se sam snalazi. Treba ga prihvatiti i usmeriti, dan-dva, pa i više ako su komplikovaniji zahtevi. Isto kao što kolegu programera uvodiš u rad, objašnjavaš standarde, vaša pravila i očekivanja...

Nego, dešava se da u firmi vlada javašluk, da se dokumenti prave van svih pravila i dobre prakse, i tako se taj javašluk vuče godinama ("Kod mene smo 1001 put nekim objašnjavali...ali ne vredi"), a onda se neko okomi na potencijalnog novozaposlenog koji treba da ispravlja vaše višegodišnje greške, da primenjuje i unapređuje standarde, da vadi kestenje iz vatre koje ste svi vi trebali ranije da rešite, i još da radi svoj posao po kvalitetu i u rokovima kao da je sve idealno. I o tome ko će raditi taj posao odlučuje nadobudni "čitač CV-ja" koji je "otkrio prečicu" da ubrza eliminaciju onih neodgovarajućih. Treba samo da klikne na simbol U jeee!!!
A možda je onaj kandidat koji je poslao CV u pdf-u napravio još veće "greške", ali "čitač CV-ja" to ne može da provali neko pretpostavlja da su takvi dokumenti uredno formatirani.
 
Odgovor na temu

mjanjic
Šikagou

Član broj: 187539
Poruke: 2699



+698 Profil

icon Re: U kom programu ili aplikaciji je najbolje napraviti ovakve CV30.07.2019. u 16:38 - pre 57 meseci
Kažem "poučen tim iskustvom", tamo gde radim niko nikad neće tražiti proveru poznavanja rada u Word-u, nego se to "podrazumeva", a u stvari...

Hteo sam da kažem da neka firma za poziciju na kojoj se radi dosta sa Word dokumentima ima pravo da traži pedantnost CV-a u smislu formatiranja, korišćenja stilova i sl., mada je za to pogodnije dati probranim kandidatima zadatak pa na osnovu rešenja tog zadatka i drugih parametara odabrati kandidata.
Ima i firmi kojima upravo treba osoba koja će da uradi taj posao "standardizacije" određenih dokumenata, što znači da mora da zna malo više od "kucanja u Word-u", tako da je tu sasvim u redu eliminisati one koji se nisu potrudili da taj CV formatiraju kako treba. Za takve pozicije, naravno da će poslodavac tražiti DOC ili DOCX format, a ne PDF.

Ali, svaka firma ima pravo da postavi standarde za CV koji će im slati kandidati, samo bi bilo dobro da ti zahtevi negde budu napisani, bilo na sajtu firme ili uz oglas za radno mesto.

Te koji koriste "ručno nabrajanje" bih i ja eliminisao ako je u oglasu naglašeno da se izričito traži poznavanje rada u Office programima - dakle ne ono tipa ponekad je otkucao na fakultetu neki seminarski u Word-u ili je iz nekog predmeta morao da uradi neki smešan proračun u Excel-u, već da ili ZNA da nešto uradi kako treba da se radi ili ZNA gde da nađe na internetu kako da nešto uradi kvalitetno (jer ipak ne držimo sve u glavi, ponekad moramo da konsultujemo internet).
Kako je oglas za poziciju gde se koriste Office alati (ne znamo za koji posao, ali recimo da je za kucanje ugovora, dopisa i sl.), poslodavac ima pravo da eliminiše kandidate koje boli uvo kakva im je struktura teksta, bitno je da na papiru izgleda "gotovo isto" kao da je urađeno profesionalno.


Slična je priča ako se koristi npr. LaTeX, neko koristi okruženja tipa {theorem}, a neko umesto \begin{theorem} kuca \textbf{Theorem 1}.
Koga bi ti sad zaposlio da ti sređuje neke tekstove u LaTeX-u, ovog koji formatira ručno, pa posle ne znaš šta ćeš sa tim, ili ovog koji koristi ugrađena "okruženja" za teoreme, leme, definicije, zadatke, probleme, i sl.?
Na papiru to izgleda isto, ali ako imaš celu otkucanu knjigu i hoćeš da umesto Teorema 1, 2 i sl. bude Teorema 1.1, 1.2,..,2.1,2.2, itd., onda će taj genije da potroši pola meseca ispravljajući to ili će reći da to ne može da se ispravi.

Isto tako ti je i za Word, samo što mnogi nisu svesni potencijalnih problema, jer to "na papiru izgleda isto", samo što ipak nije isto. Recimo, popriličan procenat ljudi ne vidi razliku između ruskog i srpskog kurziva u tekstu, što ne znači da je to isto i da se ne treba potruditi da se koriste fontovi koji umesto ruskog sadrže srpski kurziv (ili uključiti ligature kod Word 2010 i novijeg i koristiti Calibri font, koji tada prikazuje srpski kurziv umesto ruskog).
To su sve "sitnice" koje sigurno NE ZNA onaj kome je jednostavnije da ručno nabroji nekoliko stavki umesto automatski, pa ga i treba eliminisati na osnovu toga i dati šansu onome ko je na te detalje obratio pažnju.
Blessed are those who can laugh at themselves, for they shall never cease to be amused.
 
Odgovor na temu

Inicijator

Član broj: 332049
Poruke: 101



+12 Profil

icon Re: U kom programu ili aplikaciji je najbolje napraviti ovakve CV30.07.2019. u 21:38 - pre 57 meseci
Citat:
To su sve "sitnice" koje sigurno NE ZNA onaj kome je jednostavnije da ručno nabroji nekoliko stavki umesto automatski, pa ga i treba eliminisati na osnovu toga i dati šansu onome ko je na te detalje obratio pažnju.


Opšta je preporuka da se CV prosleđuje u PDF-u.

Kada neko dobije 500+ CV-a, da li će neka osoba zaista imati vremena da proverava u savkom da li je korisćen numbering ili ne?

To što neko nije u CV-u koristio numbering ne znači da ne zna o čemu se radi, nije to neka retka funkcionalnost Word-a.

CV definitivno nije dokument gde neko treba da dopisuje bilo šta, to ostaje kako jeste.

 
Odgovor na temu

[es] :: Web razvoj :: U kom programu ili aplikaciji je najbolje napraviti ovakve CV

Strane: 1 2

[ Pregleda: 5531 | Odgovora: 27 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.