Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Dobar Windows Firewall?

[es] :: Windows mreže :: Dobar Windows Firewall?
(TOP topic, by Gojko Vujovic)
Strane: < .. 1 2 3 4 5

[ Pregleda: 50007 | Odgovora: 81 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

stameni
Ivan Stamenković

Član broj: 6739
Poruke: 538



+9 Profil

icon Re: Dobar Windows Firewall?26.09.2010. u 15:22 - pre 165 meseci
Dozvoliću sebi da opišem svoja iskustva sa nekoliko firewallova.

Dugo sam pod Windowsom 95 i Windowsom 2000 koristio AtGuard, firewall koji je, jednostavno, bio odličan. Meni lično nisu bile neophodne kontrole blokiranja javascripta, jave ili blokiranje reklamnih gifova, kao ni formiranje detaljnih logova, kao što vidim da je nekima na ovom potforumu bilo potrebno.

AtGuard je imao mogućnost relativno jednostavnog postavljanja pravila za dozvoljavanje ili zabranu mrežne aktivnosti svakoj pojedinačnoj aplikaciji. Kome to nije dovoljno, mogao je za svaku aplikaciju podesiti pravila do "sitnih crevaca", uključujući i izvesne "ekstravagantnosti" poput vremena u toku dana kada neko pravilo važi.

Jednostavan (a dobar) firewall u sebi treba da ima mogućnost definisanja protokola, smera komunikacije (inbound / outbound), dozvolu ili zabranu komunikacije, definisanje lokalnog ili udaljenog socketa (uključujući i odvojena pravila za port i adresu), definisanje vremena kada je pravilo aktivno, snimanja u log trenutaka kada se neko pravilo "primeni", eventualno da otvori "prozorčić" sa obaveštenjem o pravilu i sl. Samo to, i ništa više

Firewall u opštem smislu ne mora da ima neke anti-spyware elemente, kao što npr. AtGuard nije morao da ima blokere pop-up prozora, jave ili javascripta.

Elem, meni je AtGuard lepo radio tokom dial-upa, ali mi je pravio grdne probleme sa http-om na ADSL-u, pa sam se zbog toga odlučio za Kerio Personal Firewall 2.1.5. Ovo je bio odličan firewall, koji je imao sve što firewall treba da ima. Bio je brz, nije bio alav na memoriju ni procesor, a i svako pravilo moglo je da se detaljno definiše. Jedino što je imao "ekstra" bila je kontrola MD5 datoteka.

Pod Windowsom 2000 radio je fenomenalno, ali pod XP-om ima puno problema. Primećeni su sledeći problemi: "nestanak" definisanih problema nakon nekoliko restartova, povremeno "pucanje", greške prilikom proračuna MD5 (naravno, ovo se može isključiti, i nije neophodno da postoji, ali kada već postoji, trebalo bi da radi kako treba). Ispitano pod SP2 i SP3.

I eto, već izvesno vreme tragam za idealnim firewallom za XP SP2 i SP3 ali nisam siguran za koji da se opredelim. ZoneAlarm je port-based, a ne application-based, pa mi se ne sviđa. Outpost je previše glomazan, i hoće katkad da zaustavi vezu; da bih uopšte imao vezu, moram da ga disableujem, malo pingujem levo-desno, onda enableujem, i tek tada "imam Internet"

U principu, na osnovu pretrage na ES-u, razmišljam o PC Toolsu ili Comodou.

Eto, ako neko ima nekih iskustava, neka piše...
 
Odgovor na temu

RedOrange
David Pancic
Beograd
Beograd, Srbija

Član broj: 329383
Poruke: 9
*.dynamic.sbb.rs.



Profil

icon Re: Dobar Windows Firewall?08.07.2016. u 04:50 - pre 94 meseci
nekada je to bio blackice, ali poslednja verzija ja mislim na kojoj radi je xp. lepo izaberes koji programi imaju dozvolu pristupa internetu a koji ne. ja sam u browseru imao skoro neki virus koji je pokretao alibaba sajt i ni jedan antivirus ga nije izbrisao. sa druge strane avg je prvi postao 64-bitan.
 
Odgovor na temu

[es] :: Windows mreže :: Dobar Windows Firewall?
(TOP topic, by Gojko Vujovic)
Strane: < .. 1 2 3 4 5

[ Pregleda: 50007 | Odgovora: 81 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.