Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Izrada jedne aplikacije - baza podataka

[es] :: Visual Basic 6 :: Izrada jedne aplikacije - baza podataka

[ Pregleda: 4932 | Odgovora: 11 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

gvero
Blable Blablic
Hrvatska, Bibinje

Član broj: 40946
Poruke: 65
*.cmu.carnet.hr.



Profil

icon Izrada jedne aplikacije - baza podataka26.01.2005. u 18:47 - pre 212 meseci
Evo, odlučih se napraviti jednu aplikaciju - bazu podataka - za više korisnika, i nadam se da ću ovdje uvijek dobiti pomoć :)
Bazu podataka radim sa kontrolom MSADODC.OCX. Za početak bih htio imati provjeru korisničkog imena i lozinke. Dakle, imam formu te 2 textboxa (recimo Text1 i Text2) koji služe za upis korisničkog imena i lozinke.
Sad bi, kad korisnik klikne Login, trebalo bi se provjeravati u Accessovoj bazi je li ijedan korisnik odgovara svojoj lozinki. Imam nekakve ideje kako to napraviti no ne ide mi baš... Mislim preko SQL-a...
No, da ne duljim, molim vas pomoć.

Hvala unaprijed!
::::gvero::::
 
Odgovor na temu

mladenovicz
Zeljko Mladenovic
Xoran Technologies, Inc., Ann Arbor, MI,
USA / Software Engineer
Ann Arbor, MI, USA

Član broj: 6598
Poruke: 2065
*.bg.wifi.vline.verat.net.

Jabber: mladenovicz@elitesecurity.org
ICQ: 95144142
Sajt: yubc.net/~mz


Profil

icon Re: Izrada jedne aplikacije - baza podataka26.01.2005. u 18:52 - pre 212 meseci
Rekao bih da ti baze nisu jaca strana. Pogledaj TOP topic, tamo imas link na temu koja se zove Korak po korak ADO, SQL, ... Mislim da ce ti to koristiti pre nego sto krenes da radis nesto ozbiljnije.
 
Odgovor na temu

gvero
Blable Blablic
Hrvatska, Bibinje

Član broj: 40946
Poruke: 65
*.cmu.carnet.hr.



Profil

icon Re: Izrada jedne aplikacije - baza podataka26.01.2005. u 22:08 - pre 212 meseci
evo mislio sam nešto ovako
Code:
Dim strSQL As String
strSQL = "SELECT * From Korisnici WHERE text1.text= Ime AND text2.text=Lozinka"

ispravite me u ovome: nisam dovoljno upoznat ni sa " ni sa ' u sql-u.
usput, kako bi se sada provjeravalo postoji li takav zapis gore.
::::gvero::::
 
Odgovor na temu

mladenovicz
Zeljko Mladenovic
Xoran Technologies, Inc., Ann Arbor, MI,
USA / Software Engineer
Ann Arbor, MI, USA

Član broj: 6598
Poruke: 2065
*.bg.wifi.vline.verat.net.

Jabber: mladenovicz@elitesecurity.org
ICQ: 95144142
Sajt: yubc.net/~mz


Profil

icon Re: Izrada jedne aplikacije - baza podataka27.01.2005. u 12:53 - pre 212 meseci
String vrednosti moraju biti unutar '

Code:

Dim strSQL As String
strSQL = "SELECT * From Korisnici WHERE Ime = '" & text1.text & "'  AND Lozinka='" & text2.text & "'"

 
Odgovor na temu

quattor
Ljubisa Nikolic
Subotica

Član broj: 44020
Poruke: 130
*.suonline.net.



+10 Profil

icon Re: Izrada jedne aplikacije - baza podataka27.01.2005. u 15:33 - pre 212 meseci
Hmmm, kao dodatak ovoga, polja sa korisnickim imenom i lozinkom bi mogao da cryptujes. Password za bazu podataka se podrazumeva, ali ne predstavlja nikakvu znacajniju prepreku od otvaranja baze. Kriptovanje osetljivih polja je vec nesto ozbiljniji posao. Takodje, kad vec radis Log on, razmisli o vodjenju evidencije koriscenja baze od strane razlicitih korisnika. Kao dodatak ovome, razmisli i o upisu svake akcije ponaosob, npr. Dodavanje, Promena, Brisanje podataka ili neka druga znacajnija promena od strane korisnika. Sve ovo nije previse komplikovano, no osnove sa bazama moras da savladas.

Pozdrav.
 
Odgovor na temu

gvero
Blable Blablic
Hrvatska, Bibinje

Član broj: 40946
Poruke: 65
*.cmu.carnet.hr.



Profil

icon Re: Izrada jedne aplikacije - baza podataka29.01.2005. u 00:30 - pre 212 meseci
ok, ali kako mogu provjeriti iz koda
Code:
Dim strSQL As String
strSQL = "SELECT * From Korisnici WHERE Ime = '" & text1.text & "'  AND Lozinka='" & text2.text & "'"
je li unos ispravan, tj. postoji li takav korisnik?
::::gvero::::
 
Odgovor na temu

quattor
Ljubisa Nikolic
Subotica

Član broj: 44020
Poruke: 130
*.suonline.net.



+10 Profil

icon Re: Izrada jedne aplikacije - baza podataka29.01.2005. u 09:36 - pre 212 meseci
Jednostavno - pitas se If RS.EOF AND RS.BOF then => nema korisnika jer tvoj upit nije vratio ni jedan slog. Mozes i da otvoris kompletnu tabelu sa imenima i lozinkama svih registrovanih korisnika i da u njemu potrazis onoga koji se prijavio sa: RS.FindFirst "UserName=" & Chr$(34) & Text1.Text & Chr$(34) & " AND Lozinka=" & Chr$(34) & Text2.text & Chr$(34), a onda pitas IF RS.NoMatch => nema takvog korisnika. Naravno, RS je Recordset, a Chr$(34) je znak navoda - ".

Razmisli i da svakom korisniku dodelis pravo pristupa - od gosta do administratora. Kada proveris korisnicko ime i lozinku, ujedno pokupis i pravo pristupa. Sta god da taj korisnik pokusa sa bazom, njpre proveris na sta ima pravo i onda mu to dozvolis. ovo je jako jednostavno izvesti, cak i vec odradjenoj aplikaciji, a vrlo je efektno i pozeljno sa stanovista ocuvanja integriteta baze podataka.

Pozdrav.
 
Odgovor na temu

fragolan
Sam svoj majstor ....
Kraljevo

Član broj: 17146
Poruke: 61
*.dialup.neobee.net.

ICQ: 41270492
Sajt: www.escbounty.info


Profil

icon Re: Izrada jedne aplikacije - baza podataka03.02.2005. u 23:57 - pre 211 meseci
Evo jednog primera sa PSC koji sam ja malo modifikovao. U bazi trebas da imas tabelu Admin sa poljima korisnik, sifra, ja sam ubacio jos polja za definisanje privilegija sta koji korisnik moze da radi.
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

X-Cite
Goran Tadić
Mediacija, Tušmobil
Ljubljana

Član broj: 28706
Poruke: 625
*.dsl.siol.net.

Sajt: www.baza-ukradenih-gsm.co..


Profil

icon Re: Izrada jedne aplikacije - baza podataka04.02.2005. u 08:51 - pre 211 meseci
Nisam uspjeo da otvorim formu... javlja mi mnogo gresaka i na kraju out of memory
Pozdrav
GoGy
 
Odgovor na temu

fragolan
Sam svoj majstor ....
Kraljevo

Član broj: 17146
Poruke: 61
*.dialup.neobee.net.

ICQ: 41270492
Sajt: www.escbounty.info


Profil

icon Re: Izrada jedne aplikacije - baza podataka08.02.2005. u 00:31 - pre 211 meseci
Ooooooooops sori, nisam ocistio kod od nekih mojih varijantnih resenja. Sad bi trebalo da radi. Ne zaboravi da kreiras Access bazu pod nazivom Baza, kao i tabelu u okviru nje pod nazivom admin sa poljima korisnik i sifra. Baza mora biti u fascikli gde je i forma, tj aplikacija.
Pozdrav
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

gotivac
Kragujevac

Član broj: 26754
Poruke: 160
*.221.eunet.yu.



+2 Profil

icon Re: Izrada jedne aplikacije - baza podataka08.02.2005. u 23:51 - pre 211 meseci
Hmm, u prvom redu imaš kod:

Dim Adologin As Recordset

koji meni prijavljuje grešku. "User-defined type not defined" !?

 
Odgovor na temu

Aleksandar Ružičić
Software Architect, Appricot d.o.o.
Beograd

Član broj: 26939
Poruke: 2881

Jabber: krckoorascic@gmail.com
Sajt: krcko.net


+44 Profil

icon Re: Izrada jedne aplikacije - baza podataka10.02.2005. u 01:21 - pre 211 meseci
hmm, nisam gledao kod, ali bi trebalo da imas ukljucenu referencu na ADO.
Project -> References i izaberes "Microsoft ActiveX Data Objects 2.1 Lybrary" (tebi je verzija, ovo 2.1, verovatno novija, mene mrzi da radim update :p)
 
Odgovor na temu

[es] :: Visual Basic 6 :: Izrada jedne aplikacije - baza podataka

[ Pregleda: 4932 | Odgovora: 11 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.