Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Problem prilikom pozivanja podataka iz mysql baze

[es] :: PHP :: Problem prilikom pozivanja podataka iz mysql baze

[ Pregleda: 2530 | Odgovora: 6 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

eXP
Milan Spasenovic
Srbija

Član broj: 46057
Poruke: 24
*.yubc.net.

Sajt: www.skyblue-webteam.com


Profil

icon Problem prilikom pozivanja podataka iz mysql baze24.01.2005. u 17:30 - pre 217 meseci
Pocetnik sam u PHP-u i imam problem prilikom pozivanja podataka iz mysql baze. Naime, ne znam kako da preko url-a pristupam konkretnom podatku. Ako imam tabelu film i u njoj npr. film_id, ime i opis, ja znam da pregledam podatke na posebnoj strani preko "select opis from film where film_id=1", ali me zanima kako da preko html (ili php) koda posaljem identifikator filma ciji podatak hocu da prikazem. Ne znam da li ti treba da radim preko url-a ili preko forme, tako da molim nekog za pomoc.
 
Odgovor na temu

SmilieBG
Aleksandar Skodric
NL

Član broj: 13094
Poruke: 1821
*.speed.planet.nl.



+3 Profil

icon Re: Problem prilikom pozivanja podataka iz mysql baze24.01.2005. u 19:09 - pre 217 meseci
Hm... ako sam te dobro razumeo:

na, da kazemo, prvoj stranici prikazes celu listu, dakle:

select * from film;

a zatim prikazujes korisniku listu sa filmovima, npr:

1. Terminator 1;
2. Terminator 2;
3. Terminator 3;

itd.

E, sada ti bi hteo, da kada korisnik klikne na recimo, terminator 1, da mu prikaze opis tog filma?

Dakle, radis ovako, prilikom prikaza liste filmova:

Code:

<?

// povezivanje na bazu
$connect = mysql_connect($user,$pass,$host) or die(mysql_error());
mysql_select_db($db);

$sql = "select * from film";
$do = mysql_query($sql) or die(mysql_error());

while ($res = mysql_fetch_array($do))
{
    $broj = 1;
    echo "$broj: <a href = \"opis.php?film_id=".$res['film_id'].\">".$res['film']."</a>";
    $broj++;
}

mysql_close($connect);

?>


a zatim u opis.php radis:

Code:

<?

// povezivanje na bazu
$connect = mysql_connect($user,$pass,$host) or die(mysql_error());
mysql_select_db($db);

$sql = "select * from film where film_id = $film_id";
$do = mysql_query($sql) or die(mysql_error());
$res = mysql_fetch_array($do) or die(mysql_error());

echo "<b>".$res['film']."</b><br>";
echo "Opis: $res['opis']";

mysql_close($connect);

?>


Ovo je na 'brzinu' sklepano i ne provereno, garant ima negde neka greska :)

Takodje mozes i na druge nacine ovo da odradis, ali me mrzi sada da ih pisem :( Ovo ti je za pocetak :)

Poz,
Sale
=========
Uporedi cene i karakteristike za vise od 10.000 proizvoda, izmedju ostalog:
Digitalni foto-aparati
Mobilni telefoni
Skolski pribor
=========
 
Odgovor na temu

m4j3v1c4
Oliver Maksimovic
Freelancer
Novi Sad

Član broj: 17007
Poruke: 63
*.ftn.ns.ac.yu.

ICQ: 99573455
Sajt: www.maksimovic.net


Profil

icon Re: Problem prilikom pozivanja podataka iz mysql baze24.01.2005. u 19:13 - pre 217 meseci
recimo da imas na stranici filmovi.php listu filmova, koja se cita ovako:
Code:


mysql_connect("server", "user", "pass");
mysql_select_db("tvojabaza");

// ako nije izabran konkretan film
if (!isset($_GET['film'])) {
  $upit = mysql_query("SELECT id,naslov FROM filmovi ORDER BY naslov ASC");
  while ($podaci = mysql_fetch_array($upit)) {
     $id = $podaci['id'];
     $naslov = $podaci['naslov'];
     echo "<a href=\"filmovi.php?film=" . $id . "\">" . $naslov . "</a><br />";
  }
}
// u suprotnom, pretpostavicemo da se u $_GET['film'] nalazi postojeci ID
// dodatne provjere za ID mozes sam odraditi...
else {
   $id = $_GET['film'];
   $query = mysql_query("SELECT naslov,opis,ovo,ono FROM filmovi WHERE id = '$id'");
   $podaci = mysql_fetch_assoc($query);
   $naslov = $podaci['naslov'];
   $opis = $podaci['opis'];
   $ovo = $podaci['ovo'];
   $ono = $podaci['ono'];
   
   echo.... bla bla, dalje znas valjda.
}


u svakom slucaju pregledaj php manual, ovakve stvari su neke od osnovnih. ovih par linija mogu da rade posao ili bar da te upute u kom pravcu da tapkash :)
Freelance PHP/MySQL web developer - http://www.maksimovic.net
Aura+ - http://www.aura.rs.ba/ [progressive rock band]
 
Odgovor na temu

m4j3v1c4
Oliver Maksimovic
Freelancer
Novi Sad

Član broj: 17007
Poruke: 63
*.ftn.ns.ac.yu.

ICQ: 99573455
Sajt: www.maksimovic.net


Profil

icon Re: Problem prilikom pozivanja podataka iz mysql baze24.01.2005. u 19:16 - pre 217 meseci
lol, u isto vrijeme :))
Freelance PHP/MySQL web developer - http://www.maksimovic.net
Aura+ - http://www.aura.rs.ba/ [progressive rock band]
 
Odgovor na temu

eXP
Milan Spasenovic
Srbija

Član broj: 46057
Poruke: 24
*.yubc.net.

Sajt: www.skyblue-webteam.com


Profil

icon Re: Problem prilikom pozivanja podataka iz mysql baze24.01.2005. u 19:26 - pre 217 meseci
Odlicno ste me razumeli i hvala puno na pomoci.
 
Odgovor na temu

m4j3v1c4
Oliver Maksimovic
Freelancer
Novi Sad

Član broj: 17007
Poruke: 63
*.ftn.ns.ac.yu.

ICQ: 99573455
Sajt: www.maksimovic.net


Profil

icon Re: Problem prilikom pozivanja podataka iz mysql baze24.01.2005. u 19:38 - pre 217 meseci
Citat:
while ($res = mysql_fetch_array($do))
{
$broj = 1;
echo "$broj: <a href = \"opis.php?film_id=".$res['film_id'].\">".$res['film']."</a>";
$broj++;
}


je l' se meni cini ili ce $broj uvijek biti 1? :)

zar ne bi trebalo:

Code:

$broj = 1;
while ($res = mysql_fetch_array($do))
{
    
    echo "$broj: <a href = \"opis.php?film_id=".$res['film_id'].\">".$res['film']."</a>";
    $broj++;
}

Freelance PHP/MySQL web developer - http://www.maksimovic.net
Aura+ - http://www.aura.rs.ba/ [progressive rock band]
 
Odgovor na temu

eXP
Milan Spasenovic
Srbija

Član broj: 46057
Poruke: 24
*.yubc.net.

Sajt: www.skyblue-webteam.com


Profil

icon Re: Problem prilikom pozivanja podataka iz mysql baze24.01.2005. u 21:22 - pre 217 meseci
Ma to nije problem, to sam odmah ispravio, nego muci me to sto mi pokazuje svaki drugi podatak (ime filma) u spisku iako ovaj brojac $broj prebroji sve.
 
Odgovor na temu

[es] :: PHP :: Problem prilikom pozivanja podataka iz mysql baze

[ Pregleda: 2530 | Odgovora: 6 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.