Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Relacione i OO baze podataka

[es] :: Baze podataka :: Relacione i OO baze podataka

[ Pregleda: 13329 | Odgovora: 19 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Black
Belgrade

Član broj: 4199
Poruke: 71
*.absolutok.netProfil

icon Relacione i OO baze podataka10.06.2002. u 16:00 - pre 266 meseci
Studiram na FONu tako da sam upoznat sa nekim elementarinim pojmovima vezanim za baze podataka i informacione sisteme. Procitao sam da su se do skora najvise koristile relacione baze podataka a da se u novije vreme prelazi na objektno orijentisane baze podataka. Upoznat sam sa osnovama objektno orijentisanog programiranja, znam da se Access koristi za ralizovanje relacionih baza podataka manjeg obima ali nikako ne mogu da sklopim celu sliku o ovim pojmovima. Da li bi neko mogao da mi malo pojasni razliku imedje relacione i objektno orijentisane baze podataka i eventualno navede neke postupke i alate koji se koriste u praksi prilikom realizacije istih ?
Hvala unapred.
 
Odgovor na temu

dwarf
Beograd, Srbija

Član broj: 1328
Poruke: 336
*.yubc.netProfil

icon Re: Relacione i OO baze podataka11.06.2002. u 01:42 - pre 266 meseci
Samo da kazem da bih i ja voleo da cujem ovako nesto, ako neko ima iskustva sa OO bazama, neka kaze ili neka navede neku literaturu.
 
Odgovor na temu

ljuban
Ljubisa Punosevac
trenutno Nis

Član broj: 1755
Poruke: 131
*.bankerinter.netProfil

icon Re: Relacione i OO baze podataka11.06.2002. u 09:59 - pre 265 meseci
E pa ljudi ovako ja radim sa Oracle-om pa sve sto mogu da vam kazem bice vezano za Oracle. Nemam konkretnog iskustva jer i sama pomisao na Oracle pa jos objektni nema bas mnogo perspektive pogotovu ovde. Sto se tice relacionih baza ja mislim da je o njima sv jasno i da nema potrebe o njima da se govori. Imam cini mi se i par knjiga koje su namenjene OO projektovanju i programiranju u bazi. Ako vas to interesuje onda mogu da nastavim ali za sada toliko.

Pozdrav
 
Odgovor na temu

lenny
Lendak Imre
saradnik, FTN, Novi Sad
NS

Član broj: 3147
Poruke: 68
217.26.72.*

ICQ: 158238713


Profil

icon Re: Relacione i OO baze podataka11.06.2002. u 13:48 - pre 265 meseci
Citat:
Black:
Da li bin eko mogao da mi malo pojasni razliku imedje relacione i objektno orijentisane baze podataka
Hvala unapred.


Ovde u Novom Sadu na ETF-u smo imali Informacione Sisteme, i obradili smo i ovu temu (4. godina).

Pojam relacionih baza se pojavio negde na pocetku '70-ih godina. Zasnovan je na relacionoj algebri. Podaci se prakticno cuvaju u tabelama. Jedna tabela opisuje jednu pojavu iz realnog zivota, ili vezu izmedu tih pojava, npr. student, student_slusa_predmet... U ovom primeru vrste sadrze podatke o pojedinacnim studentima, kolone tabele sadrze podatke npr. ime, prezime, broj indeksa.
Jedan od najpoznatijih sistema za upravljanje relacionim bazama je MySQL.

Objektno orijentisani model su isto izmislili jos odavno (stariji od 20 godina), ali tada nije postojao dovoljno snazan hardver za to.
OO model je blizi ljudskom nacinu razmisljanja (ipak nase pamcenje nije u formi tabela...). U fazi modeliranja se posmatraju objekti, entiteti iz stvarnosti, i navode se njihove vazne osobine, bez neke matematike, i vodenja racuna o tome, kako ce se to smestiti u memoriju racunara. Ima tu jos nekih prednosti, koje mozes naci u knijzi "dr. Dragan Mihajlovic : Informacioni sistemi i projektovanje baza podataka" (ima i drugih).
Postoje metode, kojima je moguce OO model prevesti u relacioni, tako da se planiranje radilo u OO modelu, koji su kasnije preveli u relacioni.
Nisam siguran sta te tacno interesuje, pa necu da mudrujem vise.
No signature...
 
Odgovor na temu

lenny
Lendak Imre
saradnik, FTN, Novi Sad
NS

Član broj: 3147
Poruke: 68
217.26.72.*

ICQ: 158238713


Profil

icon Re: Relacione i OO baze podataka11.06.2002. u 14:10 - pre 265 meseci
Citat:
Black:
Da li bin eko mogao da mi malo pojasni razliku imedje relacione i objektno orijentisane baze podataka.


Imas detaljno o ovoj temi na : http://www.cai.com/products/jasmine/analyst/idc/14821Eat.htm
No signature...
 
Odgovor na temu

Riste Pejov
Team Leader/Senior Software Developer @
Ein-Sof ltd Skopje
Skopje, Macedonia

Član broj: 128
Poruke: 571
*.mol.com.mk

Jabber: richie@bagra.net.mk
ICQ: 154236769
Sajt: riste.softver.org.mk


Profil

icon Re: Relacione i OO baze podataka23.06.2002. u 11:48 - pre 265 meseci
Cujem da se u zadnje vreme nesto Oracle priblizava modelu Object Relational, ali nisam upoznat time. Ali zato, PostgreSQL podrzava neke odlike objekno relacionog modela. Primer: Inheritance, User defined data types i funkcije.

Inheritance je fenomenalna stvar i moze stvarno coveku da skratu puno muke, a takodje i user defined data types, za funkcije necu da govorim jer su vec svima dobro poznati. Ukoliko pogledas Pg manual naci ces dosta o objektnosti PostgreSQL-a.
People who think they know everything tend to irritate those of us who do.
 
Odgovor na temu

Iznogud
Subotica

Član broj: 1721
Poruke: 212
*.209.EUnet.yuProfil

icon Re: Relacione i OO baze podataka24.06.2002. u 07:49 - pre 265 meseci
Citat:
Black:
Da li bi neko mogao da mi malo pojasni razliku imedje relacione i objektno orijentisane baze podataka i eventualno navede neke postupke i alate koji se koriste u praksi prilikom realizacije istih ?
Hvala unapred.

Relacione baze pocivaju na entitetima i odnosima (relacijama) medju njima dok se OO baziraju na objektima i njihovim odnosima. To je samo ukratko a detaljnije objasnjavanje bi bilo zaista preobimno, a osim toga ima dosta literatire o tome - recimo od Pavala Mogina (Baze podataka) - gde su objasnjene i relacione i OO baze - mada je knjiga napisana za one koji malo bolje poznaju tu problematiku i terminologiju, tako da bi za pocetnika bila dosta ne razumnjiva.
Sto se tice alata za projektovanje, za relacione baze mislim da je najpopularniji PowerDesigner sa kojim se zaista lepo mogu prikazati ER model i iz njega generisati fizicki model podataka i na kraju naravno i baza - a sve to lepo na kraju i dokumentovati.
Za OO projektovanje mislim da je lider Rational Rose ( www.rational.com ) koji u potpunosti podrzava UML.
Pozdrav.

 
Odgovor na temu

ultraKeen
ultraKeen
Zemun

Član broj: 2396
Poruke: 289
*.komgrap.co.yu

ICQ: 36109339
Sajt: ultrakeen.blogspot.com


+1 Profil

icon Re: Relacione i OO baze podataka25.06.2002. u 08:27 - pre 265 meseci
...ali ima i slicnosti; zamislite da je heder tabele, dakle naslovi kolona sa tipom koji "nose" - klasa, a da su redovi tabele objekti... da su uvezeni kljucevi ustvari reference na redove drugih tabela, kao sto se i objekti drugih klasa koriste iz prvih klasa... temelj je isti, to bi da kazem, samo su nazivi malo promenjeni i dodat koji koncept vise, kao sto je nasledjivanje... mislimo uvek na isti nacin, od toga se ne moze pobeci, samo je u pitanju nivo apstrakcije... a ide se uvek ka sve apstraktnijem...
postoji samo jedan apsolut u logickoj ravni desavanja/vremena:
SVE je RELATIVNO sem:
- osnovnih konstanti svemira
- logike
...i ove tvrdnje
*
Daniel J. Boorstin: The Discoverers, A History of Man’s Search To Known

Napredak nauke zavisice od covekove spremnosti da poveruje u neverovatno, da prekoraci granicu koju namece zdrav razum.
 
Odgovor na temu

mbabuskov
Milan Babuškov
Subotica

Član broj: 4718
Poruke: 217
*.suoffice.EUnet.yu

Sajt: www.comp.rs/izradasajta


+6 Profil

icon Re: Relacione i OO baze podataka19.07.2002. u 13:25 - pre 264 meseci
Citat:
Iznogud:

Za OO projektovanje mislim da je lider Rational Rose ( www.rational.com ) koji u potpunosti podrzava UML.
Pozdrav.A za one koji nemaju para za RR, preporucujem OpenSource projekat: Dia
Podrzava UML, a dijagrame mozete snimiti u raznim formatima.

 
Odgovor na temu

Cauchy1
Dušan Marjanov
Novi Sad

Član broj: 64061
Poruke: 42
*.novban.co.yu.Profil

icon Re: Relacione i OO baze podataka26.07.2005. u 09:43 - pre 227 meseci
Nadam se da će ti korisno poslužiti sledeći citat iz jednog mog članka (Napomena SUPB označava sistem za upravljanje bazama podataka):

Pre pojave SUBP podaci su smeštani u datoteke operativnog sistema. Takav način je bio relativno dobar za mali obim podataka, ali je bio nepodesan kada je obim podataka postajao velik kako po raznovrsnosti, tako i po količini.

Na osnovu vrste objekata koji se koriste u bazi podataka (kojima upravlja SUBP) napravljena je podela na sledeće modele baza podataka:

- hijerarhijski model;
- mrežni model;
- relacioni model;
- objektno-relacioni model;
- objektno-orijentisani model;

Gledano hronološki, prvi komercijalni softver za upravljanje bazama podataka napravljen je 1964. godine. Bio je zasnovan na mrežnom modelu podataka, koje je teorijski razradio C. W. Bachman. U ovom modelu podaci su organizovani u vidu orijentisanih grafova. Osnovni jezik za programiranje u ovom modelu je Cobol, proširen funkcijama definisanim od grupe za baze podataka konzorcijuma proizvođača računara CODASYL DTBG (Conference on Data System Languages, Data Base Task Group). Softveri za upravljanje ovakvim modelima baza podataka više se ne usavršavaju.

Krajem šezdesetih godina 20. veka, pojavio se prvi komercijalni softver za upravljanje hijerarhijskim bazama podataka. U ovom modelu su podaci organizovani u vidu kolekcije hijerarhijskih struktura – stabala. Zbog ovakve prirode modela, u hijerarhijskim bazama je teško bilo ostvariti mrežne strukture podataka. Najpoznatiji sistem za upravljanje bazom podataka ovog tipa je IBM-ov IMS (Information Menagement System) sa jezikom DL/1 (Data Language 1). Kao kod mrežnog modela, i softveri za upravljanje hijerarhijskim bazama više se ne usavršavaju.

U periodu od 1970. do 1972. godine E. F. Codd je postavio teorijske temelje relacionom modelu podataka. U ovom modelu podataka podaci su organizovani u vidu dvodimenzionalnih tabela – relacija. Značajne novine koje je doneo relacioni model su odvajanje fizičke i logičke prezentacije podataka i pojava neproceduralnog jezika višeg nivoa poznatog pod nazivom SQL (“Structured Query Language” – jezik za postavljanje struktuiranih upita). Softveri za upravljanje ovim tipom baze doživeli su najveći komercijalni uspeh. Proizvode se i usavršavaju i danas. Usavršavaju se uglavnom tako što im se dodaju elementi funkcionalnosti objektnih baza.

Objektno-relacione baze podataka imaju svoje teorijske postavke u radovima M.Stonebraker-a (1990.g.) koji je definisao 13 pravila za proširenje relacionih baza u objektno-relacione. U bazama ovog tipa objekti sa kojima operiše softver za upravljanje bazom i dalje su relacije, dok korisnik operiše objektima koje je sam definisao. Softver za upravljanje bazom se sam stara o dekompoziciji složenih objekata prilikom smeštaja u bazu. Poznati proizvođači softvera za upravljanje relacionim bazama podataka dodaju svojim novijim verzijama funkcionalnosti objektno-relacionog modela. Postoje i nezavisni proizvođači softvera koji proizvode objektno-relacionu nadgradnju za poznate komercijalne relacione baze. Ipak, još uvek postoji određeni broj problema koje treba rešiti da bi objektno-relacione baze dostigle komercijalni uspeh relacionih baza.

Objektno-orijentisane baze podataka se zasnivaju na radovima M.Atkinsona (1989.g.) i standardu ODMG-93 koji je donela Object Database Menagement Group. U bazama ovog tipa korisnik operiše tipovima podataka koje je sam definisao, a softver za upravljanje bazom se sam stara o načinu smeštanja objekata u bazu. Iako je ovo najperspektivniji način organizovanja podataka, iako se već pojavilo nekoliko komercijalno raspoloživih objektno-orijentisanih baza, još uvek postoji nekoliko teorijskih i praktičnih problema koje treba rešiti da bi se došlo do sasvim zrelog proizvoda.


DuleM
 
Odgovor na temu

Alter Ego
null
Pančevo

Član broj: 1880
Poruke: 453
*.bisinter.net.

Sajt: www.tridenet.com


Profil

icon Re: Relacione i OO baze podataka26.07.2005. u 10:16 - pre 227 meseci
Citat:
mbabuskov: A za one koji nemaju para za RR, preporucujem OpenSource projekat: Dia
Podrzava UML, a dijagrame mozete snimiti u raznim formatima.


Da, jedino što Dia "ume" samo da crta a RR radi još ponešto. I šta znači "u potpunosti podržava UML"?
Ako ćemo da tražimo free zamenu za RR, Poseidon for UML i Borland Together Designer imaju Community izdanja. Za Together ne znam ali Poseidon je upotrebljiv i u besplatnoj verziji.
 
Odgovor na temu

jablan

Član broj: 8286
Poruke: 4541+710 Profil

icon Re: Relacione i OO baze podataka26.07.2005. u 10:36 - pre 227 meseci
Ljudi, tred je od pre 3 godine.
Citat:
Cauchy1: Usavršavaju se uglavnom tako što im se dodaju elementi funkcionalnosti objektnih baza.

Jesi li siguran? http://www.microsoft.com/sql/2005/productinfo/overview.mspx
 
Odgovor na temu

Cauchy1
Dušan Marjanov
Novi Sad

Član broj: 64061
Poruke: 42
*.novban.co.yu.Profil

icon Re: Relacione i OO baze podataka26.07.2005. u 11:27 - pre 227 meseci
Jesam. Reč je o osavršavanju SISTEMA ZA UPRAVLJANJE BAZOM, a tu se MS SQL još drži čvrsto relacionog modela i nema objektno-realcionih mogućnosti koje imaju konkurentske baze Oracle i DB2.
DuleM
 
Odgovor na temu

IdeaR
BiH

Član broj: 11048
Poruke: 126
*.pppoe895.bih.net.ba.+2 Profil

icon Re: Relacione i OO baze podataka26.07.2005. u 12:44 - pre 227 meseci
Mene lično interesuje da li neko ima 'hands-on' iskustvo sa objektno-relacionim i/ili objektno orjentisanim bazama podataka i kako to sve radi?

Znači neki konkretan projekat koji je zaživio, koja su iskustva, prednosti, mane, i naravno koji DBMS.
 
Odgovor na temu

sekretar
Sekretar
Naseljeno mjesto

Član broj: 37558
Poruke: 72
*.wifi-01.sa.lol.ba.Profil

icon Re: Relacione i OO baze podataka26.07.2005. u 21:25 - pre 227 meseci
Citat:
IdeaR: Mene lično interesuje da li neko ima 'hands-on' iskustvo sa objektno-relacionim i/ili objektno orjentisanim bazama podataka i kako to sve radi?

Znači neki konkretan projekat koji je zaživio, koja su iskustva, prednosti, mane, i naravno koji DBMS.


Radio sam ja sa CACHÉ http://www.intersystems.com/cache/ par mjeseci, dok sam bio student.

Samo je upitnik ostao o svemu tu? Šta li je pisac htio da kaže... Niko u čitavom timu nije ništa pametno pronašao tu da pokaže. Čak nam je i trener ispred InterSystems dolazio.

Samo uzalud potrošeno vrijeme...
 
Odgovor na temu

Dejan Topalovic
Dejan Topalović
Senior Oracle DBA & Senior PL/SQL
Developer, Erste Sparinvest (Erste
Bank), Vienna, Austria
Vienna

Član broj: 635
Poruke: 1374
*.infonova.at.

Sajt: www.baze-podataka.net


+2 Profil

icon Re: Relacione i OO baze podataka27.07.2005. u 09:08 - pre 227 meseci
Citat:
IdeaR: Mene lično interesuje da li neko ima 'hands-on' iskustvo sa objektno-relacionim i/ili objektno orjentisanim bazama podataka i kako to sve radi?

Znači neki konkretan projekat koji je zaživio, koja su iskustva, prednosti, mane, i naravno koji DBMS.

Evo ja radim sa Oracle OORDBMS, a konkretno sa objektima radimo u slijedecem obliku:
- imamo nekoliko tabela u kojima cuvamo geo-lokacijske podatke u obliku objekta (object type, hint: Oracle Spatial)
- imamo situaciju u kojoj externoj Java aplikaciji proslijedjujemo objekt kreiran u bazi, koji sadrzi odredjene parametre potrebne toj aplikaciji za obradu podataka


Inace, vecina stvari se moze odraditi bez koristenja objekta, tako da mi se cini da koristenje objekata direktno u bazi postaje samo stvar tehnickog dokazivanja nekog programera i project managera, a ne toliko kao stvarna potreba.

Blog - baze podataka
---------------------
Oracle OCP DBA (9i & 10g)
Oracle Database: SQL Certified Expert
Oracle OCP Developer
Certified MySQL DBA
 
Odgovor na temu

jablan

Član broj: 8286
Poruke: 4541+710 Profil

icon Re: Relacione i OO baze podataka27.07.2005. u 09:35 - pre 227 meseci
Citat:
StRiPy: koristenje objekata direktno u bazi postaje samo stvar tehnickog dokazivanja nekog programera i project managera

Zaboravio si ekipe sa fakultetâ.
 
Odgovor na temu

Zidar
Canada

Član broj: 15387
Poruke: 3085
*.eqao.com.+79 Profil

icon Re: Relacione i OO baze podataka27.07.2005. u 13:52 - pre 227 meseci
U knjizi "An Introduction to Database Systems", napisao C.J. Date, ima uporedjenje relacionih baza podataka za OO teorijom i modelima. I kaze otprilike ovako:
- Izgleda da je OO dobar za oblasti gde tradiscionalni Relacioni model zapada u nevolje, a to su:
- computer aided design and manufacturing (CAD/CAM)
- computer integrated manufacturing (CIM)
- computer aided software engineering (CASE)
- geographic information systems (GIS)
- nauka i medicina ("science nad medicine")
- uprabvljanje dokumentima ("document storage and retrieval")
- itd, gde god Relacioni modeli ne odradjuju posao bas najbolje. Probajte da u SQL ili Oracle napravite bazu koja cuva objekte za AutoCAD

Znaci, nema mnogo smisla porediti sta je bolje, to mu dodje kao jabuke i kruske. tacno je da se moze posatviati paralela tipa Class=Table, Object=Row, ali se sve ostalo razlikuje. Covek kaze da je u relacionim sistemima naglasak na deklarativnim pravilima, a u OO se to isto postze pisanjem metoda - dakle proceduralno. Relacioni sisitemi rade sa skupovima podataka (data sets), a OO sa kolekcijama, i uglavnom se procesira jedan po jedan clan kolekcije. Otud primeri za ADO tipa 'kako uraditi update na tabeli - napravite loop kroz kolekciju i za svaki clan kolekcije pozovete metod za update', dok se u relacionim sistemima to postize jednom jedinom naredbom tipa UPDATE nekatable SET Polje= netso drugo. Ovo naravno vazi samo tamo gde relacioni sistemi rade dobar posao - fiansije, magacini, kjigovodstvo, human resources. ma dakle gde je dobar relacioni model, iam gde je OO bolji, a na kraju se sve ionako strpa u neki Qracle ili MS SQL ili bilo sta drugo, pa mu posle pristupaju OO programi.

100% se slazem s onim sto StRiPy i Jablan kazu
 
Odgovor na temu

IdeaR
BiH

Član broj: 11048
Poruke: 126
*.pppoe965.bih.net.ba.+2 Profil

icon Re: Relacione i OO baze podataka29.07.2005. u 13:43 - pre 227 meseci
Hvala na svima na odgovorima.

Malo sam i googlao:

Koliko sam shvatio, OODBMS bi trebalo značajno da ubrzaju razvoj aplikacije zato što ne bi bilo potrebno pisati Data Tier komponente, nego se bazi pristupa kroz njen API, tj jednostavno se pozivaju njene klase(tabele - znam da analogija ne ide baš toliko) direktno iz aplikacije. To mi stvarno izgleda kao prednost, dosta posla je već odrađeno na samoj bazi.

A mana bi bila da nema standardizovanog pristupa raznim bazama, tj. svaki proizvođač ima svoj API, i onda se upada u zamku proprietary alata i vještina. Da, i SQL postaje sporedni, iako ga opet svi podržavaju zbog velike korisničke baze.

[Ovu poruku je menjao IdeaR dana 29.07.2005. u 14:44 GMT+1]
 
Odgovor na temu

ivan jeremic
Bgd

Član broj: 51138
Poruke: 48
80.93.234.*Profil

icon Re: Relacione i OO baze podataka12.08.2005. u 09:40 - pre 227 meseci
OODBMS su stvar buducnosti i tacno je da ce olaksati izradu aplikacija jer cemo moci cele klase da samo strpamo u bazu onakve kakve jesu a server ce proveriti logicku ispravnost podataka ali ce takodje dosta zakomplikovati projektovanje koje se radi u ORM-u (Object Relation Modeling).
BTW ... jedini server koji delimicno podrzava OO nacin rada je MSSQL 2005.
 
Odgovor na temu

[es] :: Baze podataka :: Relacione i OO baze podataka

[ Pregleda: 13329 | Odgovora: 19 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.