Evo bash razmishljam i chini mi se da je ipak MySQL u kombinaciji sa PHP-om bolji. Em znam i jedno i drugo, em shto je chini mi se jednostavnije kreirati related baze podataka u MySQL-u nego koristechi flat text baze za koje bih trebao daleko vishe vremena provesti analizirajuchi na koji nachin ih povezati. Problem je i taj shto te flat text baze moram chmodati sa dozvolom za pisanje shto mi bash nije drago.
mysqldump i nije bash pouzdan backup, ali zamislio sam neshto shto nisam josh isprobao: za mysqldump postoji opcija da se sadrzhaj baze prebacuje direktno na neki drugi server. Kad smo vec kod tog arhiviranja, evo kako bi to ishlo:
- Prebacivanje baze sa jednog servera na drugi (efikasno na brzim vezama i mrezhama -
shell# mysqladmin -h imedrugoghosta create baza
shell# mysqldump --opt baza | mysql -h imedrugoghosta baza
- Prebacivanje na sporijim mrezhama -
shell# mysqladmin create baza
shell# mysqldump -h imedrugoghosta --opt --compress baza | mysql baza
A tu je i klasichno spremanje baze u file, pa onda na drugi server:
shell# mysqldump --quick baza | gzip > backup_nesto
Zatim backup_nesto.gz prebacimo na drugi host (server) i uradimo:
shell2# mysqladmin create baza
shell2# gunzip < backup_nesto.gz | mysql baza
NAPOMENA: Ako podaci o korisnicima i permissionima nisu isti na oba hosta (servera), onda se mora prebaciti i mysql baza sa tim podacima.
Backup na tape (trake) je efikasno, ali evo poshto mi sad uzimamo server housing za prezentacije, odluchili smo se na RAID backup sa hard diskovima.
Blog - baze podataka
---------------------
Oracle OCP DBA (9i & 10g)
Oracle Database: SQL Certified Expert
Oracle OCP Developer
Certified MySQL DBA