Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Firebird emulira Oracle !!!

[es] :: Firebird/Interbase :: Firebird emulira Oracle !!!

[ Pregleda: 4396 | Odgovora: 10 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

ultraKeen
ultraKeen
Zemun

Član broj: 2396
Poruke: 289
*.227.EUnet.yu.

ICQ: 36109339
Sajt: ultrakeen.blogspot.com


+1 Profil

icon Firebird emulira Oracle !!!18.12.2004. u 05:28 - pre 195 meseci
procitah u Risteovom blogu otprilike sledece:

"Evo jos jedne potvrde da jedini raspoloziv server za baze podataka koji moze da se poredi sa bazama kakave su Oracle i DB2 - je Firebird. Na www.newsforge.net se pojavila interesantna ?statija? za jedan interesantan projekat sa kojim mozete vase Oracle aplikacije da naterate da umesto sa Oracle-eom rade sa Firebird-om. Projekat se zove Fyracle, i na opste zaljenje nije promovisan kao open source, no ipak ako se cena za ovaj dodatak od 49 evra poredi sa cenom Oracle servera - dobitak je ogroman. ...itd."

pa se nesto setih onoga sto meni licno smeta kod Firebird-a: limit od max 16 kolona u UNIQUE ili PRIMARY KEY; zar nisu bre mogli malo vise ipak... :( ... neko ce da kaze "nije ti dobra postavka tabela ako ti treba vise", ali - ipak... :(

tj. da li i u Oracle-u postoji - isti limit ?
postoji samo jedan apsolut u logickoj ravni desavanja/vremena:
SVE je RELATIVNO sem:
- osnovnih konstanti svemira
- logike
...i ove tvrdnje
*
Daniel J. Boorstin: The Discoverers, A History of Man’s Search To Known

Napredak nauke zavisice od covekove spremnosti da poveruje u neverovatno, da prekoraci granicu koju namece zdrav razum.
 
Odgovor na temu

dragancesu
subotica

Član broj: 38340
Poruke: 2130
*.213.eunet.yu.



+70 Profil

icon Re: Firebird emulira Oracle !!!18.12.2004. u 13:42 - pre 195 meseci

Citat:
pa se nesto setih onoga sto meni licno smeta kod Firebird-a: limit od max 16 kolona u UNIQUE ili PRIMARY KEY; zar nisu bre mogli malo vise ipak... :( ... neko ce da kaze "nijeti dobra postavka tabela ako ti treba vise", ali - ipak... :(


Neka kaze ko sta hoce, ako si se upustio u tako nesto verujem da znas. Ali razmisljam i ne pada mi na pamet da negde treba toliki kljuc. Mozes li opisati tabelu ili dati neki primer za sta ces to koristiti?

Pomozite Micro$oftu u borbi protiv piraterije, poklonite prijatelju Linux
 
Odgovor na temu

ultraKeen
ultraKeen
Zemun

Član broj: 2396
Poruke: 289
*.verat.net.

ICQ: 36109339
Sajt: ultrakeen.blogspot.com


+1 Profil

icon Re: Firebird emulira Oracle !!!19.12.2004. u 03:29 - pre 195 meseci
Da, priznajem, na prvi pogled je zaista tesko naci primer opravdane potrebe za nekom situacijom u tabeli koja trazi jedinstvenost za vise od 16 njenih kolona, ali zamisli sledece...

Imas tabelu u kojoj pravis kombinacije bez ponavljanja od foreign kljuceva iz neke druge tabele (a ta druga su recimo sifre dogadjaja na koje se ljudi klade). Tih kolona je recimo 15 na broju, plus jos kolona vlasnika tih kombinacija (tj. onih sto ih prave) koji recimo mogu biti igraci u jednoj kladionici (15+1), zatim kolona sifre kladionice gde igrac uplacuje opkladu (15+1+1) i na to sve sifra vlasnika doticne kladionice (15+1+1+1=18). I sad' hoces da se UNIQUE ogranicenjem osiguras da u svih tih 18 kolona nema slucajno ponavljanja, cisto iz sigurnosnih razloga: da se ne pojave 2 reda u kojima isti igrac, u istoj kladionici istog vlasnika hoce da ti 2 puta uplati istu kombinaciju... e, za to ti treba mogucnost baze da proguta UNIQUE zalogaj od 18 kolona - a ona se zgrcne...

Neko ce naoko sasvim opravdano da kaze "ko uopste igra pun sistem od 15 opklada", ali, bar za mene, takvi razlozi nisu opravdanje da smanjujem broj kolona za kombinacije na recimo 10. Ako ce se makar jednom u 10 godina naci neki dasa da zaigra pun sistem od 15 kombinacija opklada - meni je to sasvim dovoljan razlog, ta tako retka pojava, da mi tabela ima toliko mnogo kolona: sto da budali ne uzmem pare... ;) ... Iako pun sistem od 15 kombinacija ima u sebi 32.767 nacina kako da ih iskombinujes - sta me briga sto ih je toliko ako je kopm masina za gutanje i krckanje brojeva: sto je vise kombinacija, to je meni vise razloga da budalama uzimam pare... :) Da sam neki kladionicar sa tefterom umesto kompa, sigurno bi se zgadio na 15 kombinacija, ali ovako 'ladno trazim od masine i takvu egzotiku...

Eto, mozda primer nije pravi, mozda je isforsiran, ali u smislu neke sigurnosti moze se naci sasvim lep razlog za pravdanje UNIQUE potrebe od vise nego 16 kolona. Napominjem, da je po teoriji primarni kljuc samo jedna jedinstvenost od moguce njih vise u jednoj tabeli, da je samo jedan "glavni", primary key, a da su svi ostali "sporedne" UNIQUE jedinstvenosti... jesu "sporedni", ali ipak postoje...

postoji samo jedan apsolut u logickoj ravni desavanja/vremena:
SVE je RELATIVNO sem:
- osnovnih konstanti svemira
- logike
...i ove tvrdnje
*
Daniel J. Boorstin: The Discoverers, A History of Man’s Search To Known

Napredak nauke zavisice od covekove spremnosti da poveruje u neverovatno, da prekoraci granicu koju namece zdrav razum.
 
Odgovor na temu

dragancesu
subotica

Član broj: 38340
Poruke: 2130
*.voban.co.yu.



+70 Profil

icon Re: Firebird emulira Oracle !!!21.12.2004. u 13:57 - pre 195 meseci
Teoretski dobar primer, ali nisam siguran da bi kladionicar branio uplatu dve iste kombinacije, slucajno ili namerno uplacene.

Pomozite Micro$oftu u borbi protiv piraterije, poklonite prijatelju Linux
 
Odgovor na temu

Riste Pejov
Team Leader/Senior Software Developer @
Ein-Sof ltd Skopje
Skopje, Macedonia

Član broj: 128
Poruke: 571
*.mol.com.mk.

Jabber: richie@bagra.net.mk
ICQ: 154236769
Sajt: riste.softver.org.mk


Profil

icon Re: Firebird emulira Oracle !!!21.12.2004. u 18:56 - pre 195 meseci
Kad je recimo u pitanju takav problem, da ti trebaju kombinacije bez ponavljanja sa veliki broj clanova, onda pristup resavanja problema sa UNIQUE constraint-om i nije najsjajnije resenje. Zato sto recimo svaka baza ima neko ogranicenje broja kolona koje mogu uci u unique constraint. Zato koju i da koristis bazu imas neko ogranicenje, a ti recimo ne zelis ogranicenje i oces da neki ludak uplati i kombinaciju od 102 kolone. Onda bi valjda postavio posebnu tabelu koja ce imati kolone kao: SIFRA_DOGADJAJA, IGRAC, BROJ_TIKETA, SIFRA_KLADIONICE, BROJ_BILTENA itn ... i onda za taj tiket cuvas neki broj kao u stilu skup svih sifra dogadjaja, i tu kolonu sa broja biltena i igraca postavis kao unique constraint. Onda kad taj igrac pokusa da uplati koju bilu kombinacju tih dogadjaja, onda presmetas taj broj kao skup rednih brojeva dogadjaja i onda vidis da ta kombinacija postoji i se taj tiket ne moze uplatiti.

Ako neki lik postupno dizajnira svoju bazu prema normalnih pravila, onda unique constraint sa 16 kolona je apsolutno nedostizan za njega.


People who think they know everything tend to irritate those of us who do.
 
Odgovor na temu

ultraKeen
ultraKeen
Zemun

Član broj: 2396
Poruke: 289
*.verat.net.

ICQ: 36109339
Sajt: ultrakeen.blogspot.com


+1 Profil

icon Re: Firebird emulira Oracle !!!22.12.2004. u 05:22 - pre 195 meseci
>Teoretski dobar primer, ali nisam siguran da bi kladionicar branio uplatu dve iste kombinacije, slucajno ili namerno uplacene.

To je stvar postavke kladjenja koja se tice maksimalnog limita na ulog koje kladionica prima: ako bi neko hteo da preskoci taj limit za ISTU kombinaciju, to bi mogao da izvede sa vise uplata na isto.
postoji samo jedan apsolut u logickoj ravni desavanja/vremena:
SVE je RELATIVNO sem:
- osnovnih konstanti svemira
- logike
...i ove tvrdnje
*
Daniel J. Boorstin: The Discoverers, A History of Man’s Search To Known

Napredak nauke zavisice od covekove spremnosti da poveruje u neverovatno, da prekoraci granicu koju namece zdrav razum.
 
Odgovor na temu

ultraKeen
ultraKeen
Zemun

Član broj: 2396
Poruke: 289
*.verat.net.

ICQ: 36109339
Sajt: ultrakeen.blogspot.com


+1 Profil

icon Re: Firebird emulira Oracle !!!22.12.2004. u 05:56 - pre 195 meseci
>i onda za taj tiket cuvas neki broj kao u stilu skup svih sifra dogadjaja, i tu kolonu sa broja biltena i igraca postavis kao unique constraint

Da, moglo bi, uz dodatak da je taj skup sifara koji cini "bilten" uredjen na neki nacin, recimo po velicini sifara, da bi bio porediv. Dakle prethodno, pre upisa novog a moguceg i odobrenog "biltena" sistemskog kladjenja, moralo bi doci njegovo sortiranje po velicini.

Neznam, meni se i dalje cini da je limit od max 16 jedinstvenosti cicijaski; pandan bi mu mogao biti limit o broju kolona u tabeli koji uvek daleko prevazilazi broj 16: zasto tada moze recimo 1000 kolona a za jedinstvenost samo 16...? Zar se u toj prostoj brojcanoj razlici 16 na prema 1000 ne osecaju dupli arsini...? Jeste, vadim se na osecaje, ali i oni su ponekad vazni... :)))

Ili da te parafraziram: "Ako neki lik postupno dizajnira svoju bazu prema normalnih pravila, onda broj kolona u tabeli od 1000 je apsolutno nedostizan za njega." ...
postoji samo jedan apsolut u logickoj ravni desavanja/vremena:
SVE je RELATIVNO sem:
- osnovnih konstanti svemira
- logike
...i ove tvrdnje
*
Daniel J. Boorstin: The Discoverers, A History of Man’s Search To Known

Napredak nauke zavisice od covekove spremnosti da poveruje u neverovatno, da prekoraci granicu koju namece zdrav razum.
 
Odgovor na temu

ultraKeen
ultraKeen
Zemun

Član broj: 2396
Poruke: 289
*.verat.net.

ICQ: 36109339
Sajt: ultrakeen.blogspot.com


+1 Profil

icon Re: Firebird emulira Oracle !!!04.02.2005. u 05:20 - pre 194 meseci
Na zalost (ili na srecu), ipak sam morao ici na resenje extra tabele zbog problema potrebe za vise od 16 UNIQUE kolona, ali na moje:

CREATE TABLE "igra_sistem_unique" (
"uni_tiket_sistem_FK" BIGINT NOT NULL,
"uni_35" CHAR(385) NOT NULL,
CONSTRAINT "PK_igra_sistem_unique" PRIMARY KEY ( "uni_tiket_sistem_FK", "uni_35" ) );

FireBird je odmah zakukao sa "key size too big for index PK_igra_sistem_unique", a nije pomoglo ni usitnjavanje na 4 kolone (110+110+110+55), dakle eto opet limita: ne mogu da napravim jedinstvenim sadrzaj mnogo kolona...

mogu malo, al' mnogo - no, no... :(((
postoji samo jedan apsolut u logickoj ravni desavanja/vremena:
SVE je RELATIVNO sem:
- osnovnih konstanti svemira
- logike
...i ove tvrdnje
*
Daniel J. Boorstin: The Discoverers, A History of Man’s Search To Known

Napredak nauke zavisice od covekove spremnosti da poveruje u neverovatno, da prekoraci granicu koju namece zdrav razum.
 
Odgovor na temu

dalibor-zg
Zagreb

Član broj: 48017
Poruke: 5
*.adsl.net.t-com.hr.



Profil

icon Re: Firebird emulira Oracle !!!10.02.2005. u 14:48 - pre 194 meseci
Ne mozes u kalkulaciju uvrstiti sve okolnosti koje utjecu na rezultat utakmice.
Gubis vrijeme, ali mozda naucis raditi sa Firebirdom.
 
Odgovor na temu

ultraKeen
ultraKeen
Zemun

Član broj: 2396
Poruke: 289
*.verat.net.

ICQ: 36109339
Sajt: ultrakeen.blogspot.com


+1 Profil

icon Re: Firebird emulira Oracle !!!11.02.2005. u 05:17 - pre 194 meseci
> Ne mozes u kalkulaciju uvrstiti sve okolnosti koje utjecu na rezultat utakmice.

poGresno/jednoStrano si shvatio poentu: ja nisam ni igrac ni kladionicar, ja sam njih oboje ;)

> Gubis vrijeme, ali mozda naucis raditi sa Firebirdom.

ne shvatam primedbu, sem ako nije ironicnog tipa...
a ako jeste, e onda je to tvoj problem tipa nacionalnog porekla

postoji samo jedan apsolut u logickoj ravni desavanja/vremena:
SVE je RELATIVNO sem:
- osnovnih konstanti svemira
- logike
...i ove tvrdnje
*
Daniel J. Boorstin: The Discoverers, A History of Man’s Search To Known

Napredak nauke zavisice od covekove spremnosti da poveruje u neverovatno, da prekoraci granicu koju namece zdrav razum.
 
Odgovor na temu

Djuki
Djurdjevac Ivan
Pancevo

Član broj: 56
Poruke: 171
*.panet.co.yu.

Jabber: djuki_mag@elitesecurity.org
ICQ: 66867882


Profil

icon Re: Firebird emulira Oracle !!!03.03.2005. u 10:03 - pre 193 meseci
U pravu si, ima Firebird nekih ogranicenja, znam da ima ogranicenje koliko pogleda iz pogleda moze da se pravi, ne secam se tacnog broja ali za SQL Server je recimo 14, a za Firebird ako neko zna neka kaze
Druga stvar koja se meni desila jeste da sam pravio pogled sda mnogo kolona koji je vukao i racunao podatke iz mnostva tabela, tacnije pogled je sluzio za Otpremnice, pa je pravio mnogo kalkulacija sa mnostom poreza itd.. Imao je neko ogranicenje pa kada bih sklonio <b>bilo koju kolonu</b> on bi radio, u suprotnom javljao je gresku, tako da sam isti pogled sredio tako sto sam ga razbio na dva. Ovo je bilo krpljenja ali nije bilo drugog reshenja. Treba biti realan i reci sve sta nije dobro. Naravno ja i dalje mislim da je FB druga baza posle SQL Servera, i velika joj je prednost sto je besplatna.
 
Odgovor na temu

[es] :: Firebird/Interbase :: Firebird emulira Oracle !!!

[ Pregleda: 4396 | Odgovora: 10 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.