Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

?!?Sta kada za parametarski upit ne postoji odgovarajuca vrednost?!?

[es] :: Access :: ?!?Sta kada za parametarski upit ne postoji odgovarajuca vrednost?!?

[ Pregleda: 3763 | Odgovora: 17 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

memphis
Vladimir Mihailovic
NaviPartner
Bgd

Član broj: 15378
Poruke: 94
*.eltosan.co.yu.

Sajt: www.3dfurniture.net


Profil

icon ?!?Sta kada za parametarski upit ne postoji odgovarajuca vrednost?!?25.11.2004. u 01:10 - pre 193 meseci
Imam parametarski upit. Korisnik unese vrednost koja ne postoji. Da li moze da se u tom slucaju pojavi msgbox sa odgovarajucim obavestenjem i da vrati korisnika na prethodnu formu? Predpostavljam da moze, a ako neko ima vremena, stvarno bi mi puno znacilo da mi objasni kako...
Pozdrav i unapred hvala.
Vlada
 
Odgovor na temu

Zidar
Canada

Moderator
Član broj: 15387
Poruke: 3085
*.eqao.com.



+78 Profil

icon Re: ?!?Sta kada za parametarski upit ne postoji odgovarajuca vrednost?!?26.11.2004. u 17:51 - pre 193 meseci
Ako direktno pozivas parameter query, ne moze da se pokaze poruka. Query nema evente i ne moze se kontrolisati programski kad se jedamput pozove. Posto pominjes forme, verovatno sa jedne forme zelis da otvoris neku drugu, za zadati parametar. Ako sa forme pozivas parametar query, kako rekoh, nema pomoci. Ali ako umesto da otvaras query, otvoris formu koja je u datashet obliku (izgleda absolutno isto kao query) onda imas punu kontrolu nad procesom i mozes da radis sta god hoces. Ako je tako, daj nam malo vise detalja pa da vidimo sta se moze uraditi.

:-)
 
Odgovor na temu

memphis
Vladimir Mihailovic
NaviPartner
Bgd

Član broj: 15378
Poruke: 94
*.vdial.verat.net.

Sajt: www.3dfurniture.net


Profil

icon Re: ?!?Sta kada za parametarski upit ne postoji odgovarajuca vrednost?!?29.11.2004. u 22:31 - pre 193 meseci
Smrc, smrc. Izgleda da mi nema pomoci. Probacu neku drugu kombinaciju.
Hvala ti u svakom slucaju...
Pozdrav, Vlada
 
Odgovor na temu

Boki1974
Tuzla (BiH)

Član broj: 42849
Poruke: 9
*.as54.tz.bih.net.ba.



Profil

icon Re: ?!?Sta kada za parametarski upit ne postoji odgovarajuca vrednost?!?07.01.2005. u 23:57 - pre 192 meseci
Pozdrav, Vlado !

Moguće je, da će ti ova moja ideja riješiti problem. Dakle, šmrcanju nema mjesta !

Kod :

Private Sub cmdPretraži_Click()

Dim strSQL As String, fAnd As Boolean, fFiltered As Boolean

(itd., itd, itd.... = iza ovoga slijedi ostatak koda, pa onda ide ovo :

If Me.Ime_forma.Form.Recordset.RecordCount = 0 Then
MsgBox "NEMA PODATAKA KOJI ODGOVARAJU VAŠIM KRITERIJIMA !", vbExclamation, "UPOZORENJE"
Me.Ime_forma.Visible = False
Else
Me. Ime_forma.Visible = True
End If
Else
MsgBox "Niste unijeli kriterije za traženje.", vbExclamation, "Nema ništa za traženje!"
Me. Ime_forma.Visible = False
End If


kao što vidiš, ovaj kod je pridružen command button-u koji se zove cmdPretraži, i to na On Click event. Naravno, Ime_forma ćeš zamjeniti realnim nazivom tvog forma.

Pokušaj, pa javi kako funkcionira ! By the way, Kod mene fercera fantastično.

Pozdrav ,

Boris


****************************************************************
Citat:
memphis: Smrc, smrc. Izgleda da mi nema pomoci. Probacu neku drugu kombinaciju.
Hvala ti u svakom slucaju...
Pozdrav, Vlada
 
Odgovor na temu

izonic
ishab zonic
Tuzla

Član broj: 38128
Poruke: 591
217.71.52.*

Sajt: www.icentar.ba


+2 Profil

icon Re: ?!?Sta kada za parametarski upit ne postoji odgovarajuca vrednost?!?08.01.2005. u 17:16 - pre 192 meseci
Mislim da ti ovo moze pomoci

Function NadjiVrijednost(ImeTabele As String, ImePolja As String, Vrijednost As Variant) As Boolean
Dim DB As Database
Dim rst As Recordset
Dim SQL, a As Variant
'___________________________________________________________________________________
'Ova funkcija služi za traženje zadanog podatka u zadanoj Tabeli u zadatom polju i vraća vrijednost
'ako ima True i ako nema podatka False
'Ulazne vrijednosti su: ImeTabela kao string ImePolja kao string i Vrijednost kao tražena vrijednost
'Ako je vrijednost string onda se piše pod znacimea navoda
'Ako je vrijednost datum onda se piše kao: "#05/05/2000#"
'Ako je vrijednost Yes/No onda se piše kao: Yes=-1 No=0
'Ako je vrijednost brojčana onda se piše broj bez znakova navoda
'Autor funkcije(ZXZ)
'--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Set DB = CurrentDb() 'Setovanje baze
a = Val(Vrijednost) 'Brojčana vrijednost ulaznog podatka ako je ima
If a <> Vrijednost Then 'Ako je brojčana vrijednost različita od vrijednosti onda nije broj
If Left(Vrijednost, 1) <> "#" Then 'Ako je na prvom mjestu znak # onda je datum
Vrijednost = "'" & Vrijednost & "'" 'Pošto je string treba dodati znake navoda
End If
End If
SQL = "SELECT " & ImeTabele & "." & ImePolja & " FROM " & ImeTabele _
& " WHERE (((" & ImeTabele & "." & ImePolja & ")=" & Vrijednost & "));"

Set rst = DB.OpenRecordset(SQL) 'Setovanje tabele

If rst.RecordCount = 0 Then 'Ako je broj redova 0 tada
NadjiVrijednost = False ' NadjiVrijednost je false
Else 'Inače
NadjiVrijednost = True 'Vrijednost je true
End If
Set DB = Nothing
rst.Close 'Zatvori rekordset(Qyery)
End Function

Sretan rad.
zxz
 
Odgovor na temu

memphis
Vladimir Mihailovic
NaviPartner
Bgd

Član broj: 15378
Poruke: 94
*.vdial.verat.net.

Sajt: www.3dfurniture.net


Profil

icon Re: ?!?Sta kada za parametarski upit ne postoji odgovarajuca vrednost?!?12.01.2005. u 00:03 - pre 192 meseci
:-) tnx Boki, ovo je super ideja, ali kod mene ne moze da fercera jer su u pitanju 2 forme.
Npr, postoji Forma1 i na njoj dugme cmdPronadji koje pokrece parametarski upit i rezultati tog upita se pojavljuju u novoj formi Forma2. Problem je kada za unete podatke upit ne vraca nista, ja dobijem praznu formu bez ikakvog obavestenja?!?
Ako imas bilo kakvo resenje koje mi moze pomoci, dobro doslo je...
Hvala obojici :-)

 
Odgovor na temu

Zidar
Canada

Moderator
Član broj: 15387
Poruke: 3085
*.eqao.com.



+78 Profil

icon Re: ?!?Sta kada za parametarski upit ne postoji odgovarajuca vrednost?!?12.01.2005. u 13:39 - pre 192 meseci
Tako dakle, ipak imas dve forme. Uradi ovako - na formi Form1 treba ti unbound polje u koje ces da uneses tvoj uslov (ono isto sto bi uneo kao parametar). Zatim imas tvoje dugme pretrazi i na njemu stavi kod otprilike ovako:
Code:


'Prvo proveri da li ima sta da se vrati (koristi bilo koju od funkcija koje su dali Izonic ili Boki1974)
'Ako ima sta da se vrati za tvoj uslov, otvori Form2
IF NadjiVrijednost(....) = TRUE Then
   DoCmd.OpenForm FormName:="Form2",WhereCodition:="NekoPolje=" & txtVrednostKojaSeTrazi
ELSE
   MsgBox "Nema podataka za zadati uslov"
ENDIF

Da bi ovo radilo, Form2 NE SME DA BUDE BAZIRANA na PARAMETARSKOM UPITU. Dakle, Form2 je bazirana na upitu koji imas, minus parametar. Umesto parametra, u formi Form1, u DoCmd.OpenForm koristi WheerCondition da ti otvori Form2 za zadati uslov.

Pogledaj u Helpu i knjigama kako se otvara Form2 za zadati uslov. Uz Access dolazi Solutions.MDB gde postoje primeri za ovo o cemu pricamo.
 
Odgovor na temu

Boki1974
Tuzla (BiH)

Član broj: 42849
Poruke: 9
*.as54.tz.bih.net.ba.



Profil

icon Re: ?!?Sta kada za parametarski upit ne postoji odgovarajuca vrednost?!?13.01.2005. u 01:02 - pre 192 meseci
Pozdrav, Vlado.

Pretpostavljam, koliko te muči taj problem, jer je i mene mjesecima mučio. Na svu sreću, prije par dana sam ga rješio.Ali, i na žalost! Jer sam pomoć morao potražiti na AMERIČKOM sajtu, gdje se okupljaju AMERIČKI programeri.I, čovjek, koji je, uzgred rečeno, inžinjer informatike mi je pomogao pri rješavanju mog problema.SVAKA MU ČAST ! Da, ovo je jasna kritika na račun NAŠIH mozgova. Ali, o tome ne želim sad diskutovati, nego ti želim pomoći.

Znači, ono što ti želiš, ja sam već opisao u problemu koji sam izložio u jednom i jedinom topic-u koji je s moje strane postavljen na ovom site-u. A, može se jednostavno predstaviti ovako:

1. Inicijacija filtera ( = izbor parametara putem combo-boxa ili text-box-a)
2. Startovanje filtera ( = strartovanje On Click eventa na command buttonu "TRAŽI"
3. Access češlja bazu podataka i pronalazi podatke koji odgovaraju unijetim kriterijima
4. Acess ubacuje filtrirane podatke u subform i onda ga čini vidljivim za korisnika

Da bismo to odradili, prvo moramo rasčistiti dvije stvari:

1. Na čemu su zasnovani form i subform ?

- ako su zasnovani na jednoj istoj tabeli, ne bi trebalo biti problema.

2. Da li se subform nalazi u okviru glavnog forma, ili se otvara zasebno, kao poseban form ?

Već smijem pretpostaviti, da filteri (ako si ih postavio !) na On Click event-u na command button-u "Traži", ili kako se već kod tebe zove, ne rade dobro.
Ili, pored ove, ostala je samo još jedna mogućnost: procedura za otvaranje subforma nije dobra.

Želim da čujem tvoje mišljenje o tome, da li sam na pravi način okarakterizirao problem. AKo jesam, voljan sam ti pomoći tako da mi se javiš putem E-mail-a, pa da možemo razmjeniti potrebne informacije.

Pozdrav !

Boris



*****************************************************************
Citat:
memphis: :-) tnx Boki, ovo je super ideja, ali kod mene ne moze da fercera jer su u pitanju 2 forme.
Npr, postoji Forma1 i na njoj dugme cmdPronadji koje pokrece parametarski upit i rezultati tog upita se pojavljuju u novoj formi Forma2. Problem je kada za unete podatke upit ne vraca nista, ja dobijem praznu formu bez ikakvog obavestenja?!?
Ako imas bilo kakvo resenje koje mi moze pomoci, dobro doslo je...
Hvala obojici :-)
 
Odgovor na temu

Zidar
Canada

Moderator
Član broj: 15387
Poruke: 3085
*.eqao.com.



+78 Profil

icon Re: ?!?Sta kada za parametarski upit ne postoji odgovarajuca vrednost?!?13.01.2005. u 14:28 - pre 192 meseci
Boki rece
Citat:

Pretpostavljam, koliko te muči taj problem, jer je i mene mjesecima mučio. Na svu sreću, prije par dana sam ga rješio.Ali, i na žalost! Jer sam pomoć morao potražiti na AMERIČKOM sajtu, gdje se okupljaju AMERIČKI programeri.I, čovjek, koji je, uzgred rečeno, inžinjer informatike mi je pomogao pri rješavanju mog problema.SVAKA MU ČAST ! Da, ovo je jasna kritika na račun NAŠIH mozgova. Ali, o tome ne želim sad diskutovati, nego ti želim pomoći.


Dragi Boki,

Ovaj forum ne postoji da bi se upordjivali NASI mozgovi i AMERICKI programeri, pogotovo ne da bi se kritikovali NASI mozgovi. Pre nepuna dva meseca si se javio kao absolutni pocetnik i vec delis savete, nazalost pogresne, i kritike, nazalost neproduktivne. Isao si na americki sajt i dobio lose resenje. Ako ne lose, ono bar ne toliko dobro. Mozda gresim, nikada nam ga nisi pokazao, a cilj ovog foruma je i da se razmene iskustva. Meni se ipak cini da jos ne razumes kako to sve funkcionise sa vise formi odjednom, kako se sta u Accesu odradjuje. Pitanja koja si postavio u poslednjem postu trebalo je da postavis pre nego sto si nudio funkciju koja coveku bas i nije pomogla, samo ga je zbunila. U ovom poslu je najvaznije znati postaviti prava pitanja. Sledeca najvaznija stvar je naci sto jednostavnije resenje, a igranje filteriam kroz kod to sigurnao nije.

Da se ne prepiremo dalje. nemoj da odgovaras a ovo, ne pokusavja da se svadjas jer cu ti obrisati poruku. Ovo nije forum za svadju nego za saradnju. Ako mislis da ima neki dobar ili bolji, pa makar i americki, ostavi nam link i bicemo srecni da mozemo da odemo tamo kad nam pomoc treba.
 
Odgovor na temu

memphis
Vladimir Mihailovic
NaviPartner
Bgd

Član broj: 15378
Poruke: 94
*.vdial.verat.net.

Sajt: www.3dfurniture.net


Profil

icon EVO RESENJA!!!15.01.2005. u 12:47 - pre 192 meseci
Kako li je samo doslo od upita do poredjenja nasih i Americkih mozgova :))
'ajde vas dvojica van lokala, pa se napolju obracunavajte :))
Salu na stranu, hvala svima koji su odgovorili na moje pitanje i naterali me da malo procesljam knjige i help. Elem, ovako sam resio problem i super fercera: Postoji dugme koje mi pokrece parametarski upit i na osnovu unete vrednosti popunjava formu. Kao sto znate, problem je bio kako ubaciti neki MsgBox sa obavestenjem, ako upit ne vraca nikakvu vrednost. Jednostavno sam napravio macro koji:
1.Pokrece formu2 - OpenForm
2.IsNull([Forms]![frmForma2]![txtJMBG]) - MsgBox("Trazena vrednost nije pronadjena...itd")
3.IsNull([Forms]![frmForma2]![txtJMBG]) - OpenForm(Vracanje na formu frmForma1)
4.IsNull([Forms]![frmForma2]![txtJMBG]) - Close(Zatvara formu frmForma2), gde je txtJMBG neki txt koji se obavezno pojavljuje, npr. primarni kljuc.
Ovo savrseno radi!

 
Odgovor na temu

memphis
Vladimir Mihailovic
NaviPartner
Bgd

Član broj: 15378
Poruke: 94
*.vdial.verat.net.

Sajt: www.3dfurniture.net


Profil

icon U vezi report-a?!?15.01.2005. u 12:48 - pre 192 meseci
Da ne pokrecem novu temu, imam jedan problemcic oko reporta. Dakle, postoji forma i dugme pomocu koga otvaram neki report koji kupi podatke sa forme. Sve je radilo super, ali onda puffff. Report je zasnovan na sledecem upitu:

SELECT DISTINCT tabela.JMBG, tabela.Ime, tabela.Prezime, tabela.[Datum rodjenja], tabela.Telefon
From Tabela
Where JMBG=forms!frmForma!JMBG;

Ovaj upit mi daje kao rezultat sve recorde koje do tada imao doticni JMBG, a meni je potreban samo tekuci, znaci onaj koji se vidi na formi.
Ako je neko imao slican problem ili bilo kakav savet, please!!!
Hvala :))

 
Odgovor na temu

Zidar
Canada

Moderator
Član broj: 15387
Poruke: 3085
*.eqao.com.



+78 Profil

icon Re: ?!?Sta kada za parametarski upit ne postoji odgovarajuca vrednost?!?17.01.2005. u 14:28 - pre 192 meseci
U rekord source na formi i na reportu moras da imas neko polje koje jedinstveno odredjuje rekord. Na primer, neka se polje zove RecID i neka se kontrola na formi isto tako zove RecID. Ne mora da bude vidljivo, ali mora da postoji. Onda kad otvoris report kazes ovako:
Code:

DoCmd.OpenReport ReportName:="TvojReport",WhereCondition:="RecID=" & Me!RecID

I umesto parametarskog kverija mozda je bolje da probas da otvaras forme i reporte pomocu DoCmd sa WhereCondition. U vecini slucajeva taj pristup daje jednostavnija i efikasnija resenja.


:-)

 
Odgovor na temu

memphis
Vladimir Mihailovic
NaviPartner
Bgd

Član broj: 15378
Poruke: 94
*.vdial.verat.net.

Sajt: www.3dfurniture.net


Profil

icon Re: ?!?Sta kada za parametarski upit ne postoji odgovarajuca vrednost?!?20.01.2005. u 15:19 - pre 192 meseci
Ok. Pomalo glupo pitanje, ali u trenutku mi je bio problem :)) tnx, Zidare.
Jos samo jedna stvar, i ostavljam vas na miru, keve mi :))
Da li na formi moze da se postavi neki txt koji ce da se ponasa isto kao Record number u navigation buttons-u?
I ako moze, kako?
Hvala, pozdrav :))
 
Odgovor na temu

Zidar
Canada

Moderator
Član broj: 15387
Poruke: 3085
*.eqao.com.



+78 Profil

icon Re: ?!?Sta kada za parametarski upit ne postoji odgovarajuca vrednost?!?20.01.2005. u 16:13 - pre 192 meseci
Record number moze da se simulira text boxom. ne radi mi nesto jutros mozak pa ne mogu da se setim odmah. Cini mi se da je malcice zakukuljeno, ali ne previse. Pogledacu u literaturi.

Zasto ti to treba?

 
Odgovor na temu

memphis
Vladimir Mihailovic
NaviPartner
Bgd

Član broj: 15378
Poruke: 94
*.vdial.verat.net.

Sajt: www.3dfurniture.net


Profil

icon Re: ?!?Sta kada za parametarski upit ne postoji odgovarajuca vrednost?!?20.01.2005. u 21:13 - pre 192 meseci
Pogledaj ako te ne mrzi ili mi napisi neki link, gde postoji objasnjenje :))
Ma, lik mi se zali, kao mnogo mu je sitna navigacija. I sad sve ostalo je lako odraditi, osim Record number-a.
Kada ti proradi brain, javi se :))
Pozdrav

Citat:
Zidar: Record number moze da se simulira text boxom. ne radi mi nesto jutros mozak pa ne mogu da se setim odmah. Cini mi se da je malcice zakukuljeno, ali ne previse. Pogledacu u literaturi.

Zasto ti to treba?


 
Odgovor na temu

memphis
Vladimir Mihailovic
NaviPartner
Bgd

Član broj: 15378
Poruke: 94
*.vdial.verat.net.

Sajt: www.3dfurniture.net


Profil

icon Re: ?!?Sta kada za parametarski upit ne postoji odgovarajuca vrednost?!?10.03.2005. u 00:40 - pre 190 meseci
Zidare, napisao sam ti privatnu poruku u vezi navigation button-a.
U principu me najvise interesuje kako da simuliram Record number pomocu nekog text box-a.
Rekao si mi da se svodi na gomilu koda u Current event-u, pa ako imas vremena, stvarno bih ti bio zahvalan da to pastujes ovde...
Hvala puno.
Vlada :-)
 
Odgovor na temu

Zidar
Canada

Moderator
Član broj: 15387
Poruke: 3085
*.eqao.com.



+78 Profil

icon Re: ?!?Sta kada za parametarski upit ne postoji odgovarajuca vrednost?!?11.03.2005. u 13:54 - pre 190 meseci
Vid zakacen primer. Primer je u celosti preuzet iz knjige Access Developer's Handbook, Litwin/Getz/Gilbert/Redick. Imas jednu formu, jedan modul i sample data tabelu iz Northwind baze.

Ceo posao se svodi da prekopiras na tvoju formu nekoliko dugmica i jedan text box sa njihove forme. Zatim, na formin OnCurrent i keypress stavis poziv dve funkcije iz prilozenog modula - vidi kako su oni to uradili. A mozes i da koristis njhovu formu kao template, pa dodas posle tvoj record source i oststak forme.

:-)



Srecan rad.
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

memphis
Vladimir Mihailovic
NaviPartner
Bgd

Član broj: 15378
Poruke: 94
*.vdial.verat.net.

Sajt: www.3dfurniture.net


Profil

icon Re: ?!?Sta kada za parametarski upit ne postoji odgovarajuca vrednost?!?13.03.2005. u 19:42 - pre 190 meseci
Hvala, care! To je to!!!
Vlada :-)
 
Odgovor na temu

[es] :: Access :: ?!?Sta kada za parametarski upit ne postoji odgovarajuca vrednost?!?

[ Pregleda: 3763 | Odgovora: 17 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.