Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

upit sa parametrima

[es] :: Pascal / Delphi / Kylix :: upit sa parametrima

[ Pregleda: 2435 | Odgovora: 3 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

dejov
Dejan Jovic
Zrenjanin

Član broj: 17537
Poruke: 88
*.dialup.neobee.net.



Profil

icon upit sa parametrima03.09.2004. u 00:10 - pre 207 meseci
Radim sa ado komponentama. Konkretno u pitanju je komponenta AdoQuery. U delu ADoquery.sql potrebno mi je da definisem sledeci upit:
Code:
select *
from film
where :sta= :vrednost


Dakle potrebna su mi 2 parametra. Jedan(obican) kojem se dodeljuje neka vrednost tipa string, integer... To nije problem, ali potreban mi je i parametar koji ce da odredi sta treba da dobije neku vrednost. Konkretno npr ime, prezime,jmbg, sve u zavisnosti od korisnikovih zahteva. medjutim kada napisem ovako kako sam gore napisao dobijem poruku o gresci:

Code:
Parametar object is improperly defined.inconsistent or incompleteinformation was provided

Kako da uradim ovo?
 
Odgovor na temu

slavica2000
Slavica jovanovic
Uzice

Član broj: 31101
Poruke: 55
*.ptt.yu



+1 Profil

icon Re: upit sa parametrima03.09.2004. u 12:24 - pre 207 meseci
Code:
select *
from film
where Ime_film = :Ime_film
and Prezime_film = :Prezime_film
...
Zatim u Object Inspectoru Params uneti tj. odabrati tip polja za parametar1 a zatim i parametar2.Pre otvaranja Query moras napuniti parametre na pr:
Query.Params[0].AsString := Edit1.Text
Query.Params[1].AsString := Edit2.Text
itd.

vuka
 
Odgovor na temu

Almedin

Član broj: 5895
Poruke: 391
*.bih.net.ba.



+25 Profil

icon Re: upit sa parametrima03.09.2004. u 22:33 - pre 207 meseci
U upitu se ne može parametar koristiti za nazive polja.
 
Odgovor na temu

morlic
Milos Orlic
Beograd

Član broj: 6081
Poruke: 735
*.180.EUnet.yu



+1 Profil

icon Re: upit sa parametrima05.09.2004. u 11:50 - pre 207 meseci
Recimo da imas formu sa combobox, editbox i jednim button-om. ComboBox treba da ti bude Style=csDropDownList kako korisnik ne bi mogao sam da unosi vrednosti vec da bira sa liste koju mu ti predlozis preko Items property-a. Na klik buttona stavis sledece:

Code:

procedure TQueryTestFrm.Button1Click(Sender: TObject);
begin
  // Prvo provera unosa!
  if ComboBox1.Text = '' then
    begin
      ShowMessage('Niste izabrali polje!');
      Exit;
    end;
  // Vrednost
  if Edit1.Text = '' then
    begin
      ShowMessage('Niste uneli vrednost!');
      Exit;
    end;

  With ADOQuery1 do
    begin
      if Active then Close;
      SQL.Text := Format('select * from neka_tabela where %s = :vrednost',
                         [ComboBox1.Text]);
      Parameters[0].Value := Edit1.Text;
      Open;
    end;
end;




 
Odgovor na temu

[es] :: Pascal / Delphi / Kylix :: upit sa parametrima

[ Pregleda: 2435 | Odgovora: 3 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.