Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Dinamički upit u Access-u

[es] :: Access :: Dinamički upit u Access-u

[ Pregleda: 2457 | Odgovora: 3 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

DzekiNP
Dževad Škrijelj
Novi Pazar

Član broj: 31572
Poruke: 2
195.252.80.*Profil

icon Dinamički upit u Access-u 06.08.2004. u 12:48 - pre 238 meseci
Da li se može izbeći upotreba parametarskog upita,tako što bi se u polje CRITERIA ubacila naka vrednost iz nekog okvira za dijalog(prozora),u koji bi smo uneli neku željenu vrednost,na osnovu koje bi upit filtrirao samo određene zapise,i tako dobili neku vrstu dinamičkog upita.Npr. u upitu postoji polje ŠKOLSKA GODINA,e sad da ne bih svaki put ručno unosio uslov u polje CRITERIA,npr. da ne bih unosio školsku god. kao 2004/05 ili 2005/06 postoji li mogućnost da to spolja uradim iz nekog okvira za dijalog(ne otvarajući sami upit)?

Unapred hvala svima koji su voljni da mi pomognu !
 
Odgovor na temu

Mashinovodja
Beograd

Član broj: 30447
Poruke: 36
62.108.97.*Profil

icon Re: Dinamički upit u Access-u 06.08.2004. u 14:17 - pre 238 meseci
Može, baš onako kako si opisao. U kolonu ŠKOLSKA GODINA unesi uslov u obliku [Forms]![ImeTvojeForme].[ImePoljaZaGodinuNaFormi] a zatim save upita.Time ne izbegavaš upotrebu parametarskog upita, nego mu samo zadaješ da vrednost parametra čita direktno sa forme.
Potom taj upit treba da pokrećeš isključivo iz forme, ne samostalno (može na više načina, a verovatno ga sad pokrećeš na klik nekog dugmeta na formi). Bitno je samo to da u vreme pokretanja upita forma bude otvorena i da u polju na formi bude neka vrednost, inače će se pojaviti prozorić za unošenje vrednosti.
 
Odgovor na temu

DzekiNP
Dževad Škrijelj
Novi Pazar

Član broj: 31572
Poruke: 2
*.smin.sezampro.yu.Profil

icon Re: Dinamički upit u Access-u 07.08.2004. u 15:37 - pre 238 meseci
Hvala puno Mašinovođo,probao sam to, i radi!

Ali ja u stvari želim sledeće.Imam formu koja u sebi sadrži subformu.Tu formu bih hteo da otvorim iz druge forme(okvira za dijalog),tako što u okviru za dijalog popunim textbox-ove ili nešto drugo,čime zadajem uslove za filtriranje podataka KAKO NA GLAVNOJ FORMI TAKO I NA SUBFORMI i kliknem na komandno dugme,koje otvara formu(sa svojom subformom) i prikazuje podatke iz glavnog kao i podobrasca ali filtrirane.Da nema podobrasca ne bi bio problem ali ovako....To sam mislio da napravim tako što bih subformu zasnivao na upitu,međutim kako god da uradim pojavljuje se prozorče kao kod parametarskog upita.

Pozdrav Beogradu !!!
 
Odgovor na temu

Mashinovodja
Beograd

Član broj: 30447
Poruke: 36
62.108.97.*Profil

icon Re: Dinamički upit u Access-u 09.08.2004. u 11:38 - pre 238 meseci
Trebalo bi da isti mehanizam bude upotrebljiv i za podobrazac, koji je obrazac kao i svaki drugi. To znači da i za njega možeš da zadaš upit kao izvor podataka, koji može da bude i parametarski, ako ti tako treba.
Ako se pri otvaranju takvog obrasca pojavi prozorić za unos vrednosti parametra, to znači da upit nije bio u stanju da učita vrednost tog parametra. To može biti iz više razloga, ali vrlo lao se može desiti izostaviš ili permutuješ neko slovo u imenu upita ili polja u njemu. Drugi razlog može biti da si u upitu stavio parametar tipa [Forms]![ImeObrasca].ImeKontrole, ali u trenutku pokretanja upita obrazac [ImeObrasca] nije otvoren pa upit nema odakle da pročita vrednost parametra. Za Access to nije greška, ali pošto ne može da zna koja je vrednost parametra, otvara prozorić da bi je korisnik uneo.
Ne znam kako sinhronizuješ obrazac i podobrazac: pomoću VBA koda, makroa ili svojstava Link Child Fields i Link Master Fields? Još jedna mogućnost za filtriranje podataka je upotreba svojstva Filter obrasca i podobrasca.
 
Odgovor na temu

[es] :: Access :: Dinamički upit u Access-u

[ Pregleda: 2457 | Odgovora: 3 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.