Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Kopiranje iz tabele u tabelu

[es] :: Access :: Kopiranje iz tabele u tabelu

[ Pregleda: 7212 | Odgovora: 18 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

kamicak

Član broj: 38051
Poruke: 616
*.nspoint.net.



+156 Profil

icon Kopiranje iz tabele u tabelu13.11.2004. u 21:15 - pre 203 meseci
Evo problem:
Popunjavajuci jednu tabelu, trebalo bi ako moze automatski da se podaci kopiraju u drugu tabelu, ali tako da izvorna tabela ostaje prazna, a ciljna tabela gde se prebacuju podaci se samo dopunjava, znaci ostaju svi podaci koji su dotad prebaceni.
Hvala unapred.
 
Odgovor na temu

eee
Miroljub Radovanovic

Član broj: 3965
Poruke: 220
*.vdial.verat.net.

Sajt: www.linkedin.com/in/mirol..


+1 Profil

icon Re: Kopiranje iz tabele u tabelu13.11.2004. u 22:17 - pre 203 meseci
moze malo jasnije, a i sta ce ti onda tabela koja ostaje prazna
 
Odgovor na temu

Mikelly

Član broj: 16730
Poruke: 389
213.149.112.*



Profil

icon Re: Kopiranje iz tabele u tabelu13.11.2004. u 22:42 - pre 203 meseci
Mislim da ti je najbolje preko SQL INSERT INTO naredbe. Ides ovako:

INSERT INTO tabela_koju_punis (lista polja koje prebacujes)
SELECT polja_koja_prebacujes FROM tabela_iz_koje_punis
WHERE neki_kriterijumi

Posle odradis DELETE da obrises staru tabelu.

Ovo mozes da radis sa grupama zapisa, a mozes vala i sa samo jednim, pa da ga trigerujes na after_insert. SQL naredbe vezes na Command objekte, mada moze i na Recordset.
 
Odgovor na temu

kamicak

Član broj: 38051
Poruke: 616
*.nspoint.net.



+156 Profil

icon Re: Kopiranje iz tabele u tabelu14.11.2004. u 10:40 - pre 203 meseci
Evo detaljnije.
Program je kasa.Imam tabelu sa artiklima, kada prodam artikal pozivam artikal iz te tabele sa prodajnom cenom i ja samo napisem kolicinu a on izracuna vrednost.I to bi moglo da ostane u toj novoj tabeli(nad kojom radim ostale statistike), znaci bez prebacivanja, da nije jedan problem, a to je da kada promenim prodajnu cenu nekom artiklu, access automatski svim dotadasnjim prodanim artiklima po staroj ceni promeni prodajnu cenu sto mi ne odgovara zbog statistika koje vodim.Zato ja svaki dan po zavrsetku prodaje za taj dan rucno iskopiram sve artikle koje sam prodao taj dan u novu tabelu i onda iz te tabele izvlacim statistike.A izvorna tabela mi ostane prazna za sutrasnji dan.I tako svaki dan, pa sam mislio jel moze to malo pametnije tj malo manje gluplje da se odradi.Da li zato sluzi referencijalni integritet?
Hvala unapred.
 
Odgovor na temu

drbogi

Član broj: 5045
Poruke: 601
*.vdial.verat.net.

ICQ: 454238854


+3 Profil

icon Re: Kopiranje iz tabele u tabelu14.11.2004. u 14:52 - pre 203 meseci
Razdvoj artikle i cene u dve tabele.
 
Odgovor na temu

kamicak

Član broj: 38051
Poruke: 616
*.nspoint.net.



+156 Profil

icon Re: Kopiranje iz tabele u tabelu14.11.2004. u 22:19 - pre 203 meseci
A jel mozete vi malo da pojasnite, ja sam jos uvek sam svoj majstor.
 
Odgovor na temu

eee
Miroljub Radovanovic

Član broj: 3965
Poruke: 220
*.rcub.bg.ac.yu.

Sajt: www.linkedin.com/in/mirol..


+1 Profil

icon Re: Kopiranje iz tabele u tabelu15.11.2004. u 14:55 - pre 203 meseci
probaj da ih razdvojis tako sto ces imati u jednoj tabeli artikal i id cene a a u drugoj tabeli npr id i cena.

artikli_tbl
id artikal
1 kafa

cene_tbl
id cena
1 100
2 101
...
i tako za sve tipove cena

pa ako hoces da menjas cenu kafe na 101 dodas jos jedan red u artikle :kafa 2 pa ces u prodatim imati : 1 1 (za kafu 100din) 1 2 (za 101din) gde je prvi broj id_artikla a drugi id_cene pa onda mozes da sumiras i pravis izvestaje po id_artikla i po id_cene.
 
Odgovor na temu

Zidar
Canada

Moderator
Član broj: 15387
Poruke: 3085
*.eqao.com.



+79 Profil

icon Re: Kopiranje iz tabele u tabelu15.11.2004. u 14:59 - pre 203 meseci
Trebaju ti najmanje tri tabele.

1) tblArtikli sa poljima {JedinstvenaSifraArtikla (PK); Naziv; TrenutnaCena; DatumOdKadacenaVazi}. Mozda i poreska stopa ili nacin oporezivanja. Moze i sifra dobavljaca. Ako upotrebis sifru dobavljaca, treba ti tabela tblDobavljaci, u relaciji 1:vise sa tabelom tblArtikli. Nikako ne moze polje "StanjeNaLageru", pa da se kao automatski azurira kad roba ulazi i izlazi. To je racunato polje i treba da se izracuna kad radis analizu, znaci da bude deo nekog kverija i statistike. Nikako ne sme da bude deo tabele. Za svaki artikl postoji tacno jedan rekord.

2) tblRacuni sa poljima {JedinstveniBrojRacuna (PK, Autonumber); Datum (Default=Now()); BrojKasira (moze i ne mora); BrojProdavnice (moze i ne mora); BrojKase (moze i ne mora); BrojKupaca (moze i ne mora)}. (moze i ne mora) zavisi od tvoje konkretne situacije. Ako je u pitanju bakalnica sa vise kasa, onda BrojKase treba da bude u tabeli, kao i BrojKasira. Ako je u pitanju lanac prodavnica, onda i ProdavnicaID je OK. Ako je u pitanju prodaja robe na neki drugi nacin, gde je vazno znati ko je kupac, onda ide i BrojKupca. Ako upotrebis bilo koje od ovih polja (moze i ne mora) treba ti po jedna tabela za svako od njih gde ce biti sacuvane dozvoljene vrednosti. I bice ta tabela u relciji 1:vise sa tabelom tblRacuni.
Tabela tblRacuni ima po jedan rekord za svaki racun koji kasa odstampa.

3) tblStavkeRacuna sa poljima {JedinstveniBrojRacuna;JedinstvenaSifraArtikla,Kolicina,Cena} I to je svae. Primary key (PK) za ovu tabelu je kombinacija polja (JedinstveniBrojRacuna;JedinstvenaSifraArtikla). Tabele je na starni vise u relacijama tblRacuni:tblStavkeRacuna=1:vise i tblArtikli:tblStavkeRacuna=1:vise
U tblStavkeRacuna se upisuje po jedan rekord za svaki artikl koji je kupljen. 5 jogurta se racuna kao jedan artikl, jogurt, sa kolicinom 5. akko stvari stoje, ne mozes da uneses 3 jogurat ako jednu stavku, a posle toga jos dva kao drugu stavku. Moze i to da se resi, ali ostavimo za sada ovako, da bude jednostavnije.

Aplikacija bi imala dva dela (za sada): a) unos podataka b) analiza podataka
Unos podataka se desava na kasi. Neko je kupio neku robu i hoce da plati.
Na neakvom glavnom meniju postoji opcija 'Novi Racun" Kasir to klikne i pojavi se master forma sa subformom. Forma, frmUnosRacuna bazirana je na tblRacuni i prikazuju se samo dva polja, JedinstveniBrojRacuna i Datum. Oba polja su vec popunjena vrednostima (Autonumber i Now). Medjutim, rekord na master formi nije jos Saved. Ako kasir klikne na bilo koje polje u subformi, rekord na formi postaje Saved. Moze se posatviti i dugme "dalje" koje kad se klikne prebacuje fokus na subformu. Subforma je bazirana na tabeli tblStavkeRacuna i prikazuje samo dva polja JedinstvenaSifraArtikla i Kolicina. Sva ostala polaj iz tabele su tu, samo su nevidljiva. Kad se unese JedinstvenaSifraArtikla (skenira se bar kod?) i kursor ide sa sa tog polja na polje kolicina, aktivira se event AfterUpdate za kontrolu txtJedinstvenaSifraArtikla. U tom eventu se za zadatu JedinstvenaSifraArtikla pronadje cena u tabeli tblArtikli. Za ovo sluze rekrdseti, ADO/DAO, nema veze. pronadjena cena iz tabele tblArtikli se sada upise u polje Cena. Tu je kraj event procedure. Pa sledeci artikl, pa sledeci i tako dok ima. Svaki put se odradi AfterUpdate za unetu sifru artikla. na ovaj nacin se trenutna cena iz tabele tblArtikli prepisuje (kopira) u tabelu tblStavkeRacuna. Kad odlucis da promenis cenu u tabeli tblArtikli, OK, ta ce cena da vazi za buduce unose. Sve sto je uneseno ranije u tabelu tblStavkeRacuna ostaje kako jeste. Nema pomocnih tabela, punjenja, praznjena i slicno. Svaki podatak je na svom mestu od pocetka.

Ako hoces da pratis datume promena cena, mozes jednostavno da napravis kveri koji ce da procitacene po artiklima datumima iz tabele tblStavkeRacuna i to je to. A mozes i da imas posebnu tabelicu u koju upises staru cenu kad god se promeni vean u tabeli tblArtikli. Drugo resenje nije preporucljivo, jer zahtebva programiranje, a ne daje ti nista ise nego pomenuti kveri nad tabelom tblStavkeRacuna. Ako pametno JOINujes pomenute tri tabele, mozes da izvuces kakvu god hoces statistiku. Ako hoces da pratis stanje u magacinu, onda se dodaju nove tabele, pa pratis koliko robe ulazi u magacin. Table tblStavke racuna pokazuje sta je izaslo iz magacina. Uporedjivanjem ove dve tabele uvek mozes da vidis razliku Ulaz-Izlaz=Stanje. Ali, ostavimo to za neku drugu priliku.

:-)
 
Odgovor na temu

kamicak

Član broj: 38051
Poruke: 616
*.nspoint.net.



+156 Profil

icon Re: Kopiranje iz tabele u tabelu15.11.2004. u 22:41 - pre 203 meseci
Fala Zidar na trudu, ali daj mi jos malo vremena.
Sve te tri tabele ja sad imam skoro identicne, sa malim razlikama.
U prvoj tabeli "Artikli" sam dodao naziv artikla i nabavnu cenu zbog dobijanja zarade na artiklu, ostalo je sve isto.
U drugoj tabeli "Racun" sam pored IDRacuna i datuma dodao sam naziv meseca(ovo je vec druga prica,postavio sam i posebnu temu na forumu ali nisam bas zadovoljan odgovorima, kad smo vec tu da objasnim opet, ne znam drugi nacin da razvrstam prodane artikle po mesecu gde mi sabira pazare po datumima i onda mi daje ukupne pazare i prosecne pazare po mesecima, pa sam u tabelu "Racun" uveo polje mesec gde ja za svaki racun posebno unosim rucno tekuci mesec, i unosom meseca Racun postaje Saved i fokus se prebacuje na subform "Stavke Racuna".
U trecoj tabeli "Stavke Racuna", razlika je sto nisam stavio nikakav PK, i artikal ubacujem ne preko ID nego preko kombo box gde ukucam par slova pa mi on otvori nazive artikla sa cenom pa ja odaberem koji cu, no mislim da je princip isti, i ja mogu da ubacim jedan artikal vise puta u isti racun(zato sto nema PK?).
Ubacio sam polja: za sumu racuna, novi racun, brisanje racuna, pregled prodani artikala za tekuci dan, trenutni pazar,izlaz.
Znaci za razliku od tvog primera kod mene nema nista u eventu After Update.
I onda kada promenim cenu u tabeli "Artikli", on mi svim prodanim artiklima stavi novu cenu.Zato sam ja prebacivao sa Cut Paste rucno u novu tabelu i onda tamo radio sve statistike, i bio sam srecan jer radi, ali posto vidim da ima dobrih ljudi reko ajde da malo napredujemo.
Pa ako si voljan .....
Hvala unapred.
 
Odgovor na temu

Zidar
Canada

Moderator
Član broj: 15387
Poruke: 3085
*.eqao.com.



+79 Profil

icon Re: Kopiranje iz tabele u tabelu16.11.2004. u 13:58 - pre 203 meseci
Ja sam ti pokazao kako stavri treba da se postave. Ako hoces, prouci malo, razmisli pa resi st ces. Nije dobro da nemas PK. Svaka, ama bas svaka tabela mora da ima Primary key i tabele treba da su povezane relacijama, sa referential integrity enforced. Bez toga nema daljeg rada. Pre ili kasnije (verovatnije je PRE) ces upasti u grdne nevolje i nikakva kolicina profgramiranja ti nece pomoci. Ako hoces da jedan artikl ubacis vise puta u tabelu koju sam opisao, treba ti onda jos jedno polje u tblStavkeRacuna. Polje treba da je AutoNumber tipa i neka se recimo zove StavkaID. Treba ti onda UNIQUE indeks na tabeli 9moze da bude i PK) koji je kombinacija polja (JedinstveniBrojArtikla,JedinstveniBrojRacuna,StavkaID). tvoja recenica
Citat:
I onda kada promenim cenu u tabeli "Artikli", on mi svim prodanim artiklima stavi novu cenu.
mi govori da u tabeli tblStavkeRacuna NEMAS polje Cena. Kad bi ga imao, ne bi se menjala cena u tablei tblStavkeRacuna (tblStavkeRacune = ProdaniArtikli). Fazon je da se cena iz tabele Atrikli prekopira u tabelu ProdaniArtikli. AfterUpdate je samo jedan od nacina. Moze i cut/paste ako hoces, bilo sta. Moze cak i koriscenje temp tabele (kao sto pokusavas) ali je nepotrbno komplikovano i konstantno ces imati problema sa podacima i sa operacijama koje zelis da izvedes.

Izracunata polja koja imas po tabelama ti absolutno ne trebaju i samo ti smetaju. Sve to mozes da u bilo kom momentu izracunas koristeci tri tabele koje sam ti preporucio.

Sto se tice problema sa mesecima, Access ima funkciju Month(datumskipodatak) koja vraca brojeve 1 do 12. Za interne reporte trebalo bi da je dosta. Ako bas neko hoce da cita nazive meseca na srpskom, onnda napisi funkciju koja prevodi 1,2,3..12 u JAnuar, Frbruar, Mart.. Decembar. Neko ti je to vec objasnio. Uslov da ovo sve radi je da se datumi cuvaju u tabeli kao datumi, ne kao tekst. Ako su tvoji datumi spakovani kao datumski podaci, absolutno ti ne treba cuvanje meseca u posebnom polju. Ako to radis, nepotrebno komplikujes sebi zivot, a i nama

Ukratko, postoji pravilan nacin kako se stavri rade. Ako uporno pokusavas da stavri uradis na nepravilan nacin, tesko cemo moci da ti pomognemo.
 
Odgovor na temu

kamicak

Član broj: 38051
Poruke: 616
*.nspoint.net.



+156 Profil

icon Re: Kopiranje iz tabele u tabelu17.11.2004. u 23:19 - pre 203 meseci
Hvala Zidar,
naravno tek sada sam skontao razliku izmedju tvoje logike i moje, ja nemam polje "cena" u tabeli "stavke racuna", otuda i moj problem.
Samo mi jos nesto objasni, stalno spominjes event AfterUpdate, da li to znaci da moram nesto da kucam u tom polju?
Jeste pitanje pocetnicko ali zato smo tu, valjda.
Pozdrav i hvala.
 
Odgovor na temu

Zidar
Canada

Moderator
Član broj: 15387
Poruke: 3085
*.eqao.com.



+79 Profil

icon Re: Kopiranje iz tabele u tabelu18.11.2004. u 14:43 - pre 203 meseci
OK, ali budi strpljiv. Trebace malo vremena da ovo svaris.

"Event" na engleskom znaci "Dogadjaj". Neko je nakad primetio da se u manipulaciji podataka stvari odvijaju uvek odredjenim redom i uvek se desavaju iste stvari. Ta desavanja su nazvani events (daogadjaji). Onda se neko setio da je zgodno da se tim eventima dodeli ponekad neki kod koji bi se izvrsio automatski, kad god se desi doticni dogadja (event). Access ima interni brojac dogadjaja i zna tacno gde se u kom momentu nalazi.

Na primer, kad hoces da otvoris formu, Access mora da je pronadje negde u MDB fajlu, da je otvori novi prozor u Windowsu za tu formu (jos je ne vidis na ekranu), da vidi odakle dolaze podaci, da pronadje prvi rekord u tabeli/kveriju koji formu snabdeva podacima, da te podatke iz tabele prebaci na formu, da to sve prikaze na ekranu, tako da korisnik to vidi. Sve se ovo desi u kratkom vremenu, nekoliko milisekundi (ponekad i mnogo duze), ali se sve desi. Otuda formini eventi Open (Access pronadje formu u MDB fajlu), Load (Access pronadje formin record source), Current (Access odabere rekord iz koga ce da ucita podatke). Kad je forma pred tobom, ti mozes da editujes podatke, unses novi rekord ili obrises jedan ili vise rekorda. Ako na primar menjas podatke, cim promenis ma i jedno slovo, Access zna da se to desilo. eto ga novi dogadja. Nista jos nije snimljeno, rekord je otvoren i u nestabilnom stanju, koje ce se zavrsiti pokusajem da se snimi novo stanje, ili ce korisnik pritisnuti Esc i ponistiti promene. Pre nego sto se podaci snime, desava se dogadjaj BeforeUpdate za formu. Tu se vrsi validacija podataka obicno i taj dogadja moze da se kanceluje (cancel,obustavi, ponisti). Obicno se kanceluje ako validacija nije prosla. Ako validacija prodje OK, Access pokusa da snimi novo stanje rekorda, da preko starih upise nove podatke. Ako je sve u redu, desava se dogadjaj AfterUpdate za formu. Tu se na primer moze postavit poruka "Podaci uspesno snimljeni u bazu!". AfterUpdate ne mora da se desi, ukoliko se desi neki problem prilikom upisa u tabelu. Moze validacija da bude nekompletna, pa se pokusa uneti na primer duplikat u tabelu. To ce Access sam da odbije i brojac dogadjaja se vraca na formin BeforeUpdate.

Kontrole na formi imaju slicne evente. Za svaki text box na primer, mozes da pratis BeforeUpdate i AfterUpdate. U tvom slucaju, napises kod na AfterUpdate za text box SifraArtikla na subformi. Kad unesemo Sifru Artikla, onda tvoj kod za taj artikl pronadje rekord u tabeli tblArtikli i odatle procita Cenu. Onda kod tu cenu upise u tvoj text box txtCena (Cene u tabeli tblStavkeRacuna). Kako ovaj kod izgleda? Otvoris recordset, pronadjes zeljeni rekord, ocitas vrednost trazenog polja, zatvoris recordset i ionda nesto radis sa vrednscu koju si procitao (Cena).

Dost je za sada, polako citaj i pokusaj da razumes jedno po jedno. U top temi "Access tehnike Programitranja", negde pri dnu imas jedan atatchment sa flow chartom forminih dogadjaja. Mozda bude jasnije sta se desava (barem a formi), a ja cu uskoro da postavim slican diajgram za etxt box evente. :-)

 
Odgovor na temu

kamicak

Član broj: 38051
Poruke: 616
*.nspoint.net.



+156 Profil

icon Re: Kopiranje iz tabele u tabelu18.11.2004. u 23:07 - pre 203 meseci
Hvala Zidar na maloj skoli.
Sve ja to kapiram, ali samo mi odgovori da li meni treba da pisem Cod u AfterUpdate ili je dovoljno samo one tri tabele da napravim kako si ti napisao i da radi posao?Ako treba Cod ,to ne znam.
Evo jos ovo i odoh da radim.
Pozdrav.
 
Odgovor na temu

Zidar
Canada

Moderator
Član broj: 15387
Poruke: 3085
*.eqao.com.



+79 Profil

icon Re: Kopiranje iz tabele u tabelu19.11.2004. u 19:11 - pre 203 meseci
Tabele moraju da se naprave bas onako, da bi tabela StavkeRacuna cuvala vrednost Cene u momentu transakcije. A kod mora da se pise jer cene nece da se prepise sama od sebe iz jedne tabele u drugu. Ja sam u principu za sto manje koda, ali ima situacija kad naprosto mora da se pise kod :-(
Ovo je jedna od takvih situacija. Plus, kod uvek radi pouzdanije nego rucno muvanje podataka. Treba da radi kompjuter, a ti da se odmaras i mislis kako da potrosis zaradjene pare.

:-)
 
Odgovor na temu

kamicak

Član broj: 38051
Poruke: 616
*.nspoint.net.



+156 Profil

icon Re: Kopiranje iz tabele u tabelu19.11.2004. u 20:17 - pre 203 meseci
Tako sam i mislio.
Jos kada bi mi napisao kod.....
 
Odgovor na temu

kamicak

Član broj: 38051
Poruke: 616
*.nspoint.net.



+156 Profil

icon Re: Kopiranje iz tabele u tabelu25.11.2004. u 22:17 - pre 203 meseci
Da li iko hoce da mi pomogne sa tim kodom, ili mi pocetnici samo da blejimo i citamo knjige pa sta nam bog da.
 
Odgovor na temu

Zidar
Canada

Moderator
Član broj: 15387
Poruke: 3085
*.eqao.com.



+79 Profil

icon Re: Kopiranje iz tabele u tabelu26.11.2004. u 14:46 - pre 203 meseci
Ovaj forum nije zamena za knjige i kurseve, niti je radionica za pisanje koda. Nema nista strasno u citanju knjiga. Knjige imaju primere, pa probaj. Niko ne moze da ti napise kod jer ne znamo kako ti se zovu forme, tabele, polja, kontrole. Ti pravis standardnu pocetnicku gresku - pokusavas da ucis na isuvise komplikovanom sistemu, koji ne razumes i koji zahteva da se znaju osnove programiranja i Accessa.

Pozto si bas zapeo, evo ti nesto kao pseudo kod, pa probaj. Medjutim, ovo nije kod za pocetnika. Ima suvise mnogo stavri koje mogu dapodju naopako, a da kod bude relativno dobro napisan. Ako si pocetnik, ogranici se na programiranje tipa DoCmd.OpenFrom/OpenReport. Sledece nauci neke jednostavnije evente (BeforeUpdate za formu). Onda nauci da radis sa rekorsetima, ADO ili DAO. Tek tada si spreman za pisanje i razumevanje ovakvog koda.

sub ArtiklID_AfterUpdate()
'Ovaj event se aktivira kad zavrsis unos u polje ArtiklID
'Otkucao si poslednji znak i pritisnuo Enter ili Tab
'Treba dopisati error handling
'Podrazumeva se da su tabele indeksirane, da je polje ArtiklID obavezno
'(required) u svim tabelama

'Pre nego sto kursor ode u sledece polje, desice se ovo:

dim currCena as currency

'Ako smo obrisali vrednost iz polja ArtiklID, nista nece da radi kako valja,
'pa zato moramo da napustimo proceduru
if isnull(me!ArtiklID) then
msgbox "Polje ArtiklID je prazno!"
exit sub
end if

'Da procitamo trenutnu cenu u tabeli Artikli
currCena =NadjiCenu(me!ArtiklID)

if currCena <0 then
Msgbox "Stop! Cena nije nadjena u tabeli tblArtikli"
Exit sub
end if

'Evo da prepisemo vrednost iz tabele Artikli u tabelu StavkeRacuna:
me!CenaUtabeliStavekRacuna = currCena

end sub

Function NadjiCenu(strAtriklID as string) as currency
'Ova funkcija pronalzai cenu u atbeli tblArtikli za zadati ArtiklID
'Moja pretpostavka je da je ArtiklID text a da je cena currency type
'treba dopisati Error handling (vidi forum)

dim db as DAO.database
dim rs as DAO.recordset
dim strSQL as string

strSQL="SELECT cena FROM tblArtikli WHERE ArtiklID='" & strAtriklID & "'"
set db=currentdb
set rs=db.openrecordset (strsql)

if rs.recordcount=0 then
'Ovo recordcount=0 znaci da nije nadjena cena u atbeli tblArtikli.
'Malo verovatno, ali za svaki slucaj
NadjiCenu=-99
end if

rs.movefirst
NadjiCenu=nz(rs!cena,-99)
'Ako je polje cena NULL, vrati -99


rs.close
set db=nothing

end function
 
Odgovor na temu

kamicak

Član broj: 38051
Poruke: 616
*.ptt.yu.



+156 Profil

icon Re: Kopiranje iz tabele u tabelu14.12.2004. u 12:50 - pre 202 meseci
Sve uradjeno kako je Zidar objasnio, ali prvi problem je sto u tabeli "Racun" imam
IDRacun, autonumber
Datum, Now()
To je forma, a u subformi je "tabelaStavkeRacuna"
Kada otvirim Formu, fokus je na IDRacun gde pise "autonumber",enter "datum",danasnji datum,enter, IDArtikl u subformi, a u IDRacun i dalje stoji "autonumber".Kada ce da popuni to polje?
Kako da u subformi dobijem polje za "iznos" tj. kolicina*cena(za svaki prodan artikal)
ako je izvor subforme tabela a ne querie(tako sam razumeo Zidara da treba).
 
Odgovor na temu

Zidar
Canada

Moderator
Član broj: 15387
Poruke: 3085
*.eqao.com.



+79 Profil

icon Re: Kopiranje iz tabele u tabelu14.12.2004. u 13:30 - pre 202 meseci
Autonumber polja popunjava Access automatski kad se snimi rekord. Rekord se snimi kada se desi bilo koja od sledecih akcija:
1) kliknes na Record selector - ona siva traka crta s leve strane forme, na kojoj se vidi mala olovka dok je rekord u fazi menjanja (edit mode)
2) predjes na novi rekord
3) iz menija izaberes komandu za snimanje rekorda
4) kliknes dugme na formi (ako ga imas) koje odradi
DoCmd.RunCommand acSaverecord
5) sa forme predjes na subformu. Ovo samo pod uslovom da je subforma povezana sa formom tako sto si definisao Master i Child polja

Prouci malo u helpu ili nekoj knjizi kako funkcionise Autonumber i kako funkcionisu subforme, mozda nadjes gresku i sam. Iz tvog opisa ne mozemo da ti pomognemo, ima premalo podataka a mogucnost za gresku je svuda. Proveri da li je subforma povezana. Podesi properties za polje koje je autonumber tako da uopste ne dobija fokus (nemoj da pitas "a kako?", pronadji malonesto i sam)

:-)
 
Odgovor na temu

[es] :: Access :: Kopiranje iz tabele u tabelu

[ Pregleda: 7212 | Odgovora: 18 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.