Citat:
sallle:
Salec, cini mi se da nisi razdvojio 2 stvari:
Silu potiska, koja ce da postoji u vazduhu na tela koja miruju ili se krecu (proporcionalna zapremini).
Silu otpora vazduha pri padu (~v^2), na koju utice oblik tela(postoji samo pri kretanju)...
Citat:
salec:
Taj uticaj otpora vazduha je cesto zanemarivan u ranim posmatranjima, ali se Galileo Galilej dosetio da to donekle (ali ne sasvim, jer drvena kugla iste tezine kao i gvozdena, ima vecu zapreminu i ceonu povrsinu od nje, a ako cemo da cepidlacimo, ima i veci Arhimedovski uzgon, jer istiskuje vise vazduha) izbalansira istim oblikom tela ciji je pad uporedjivao.
OK, slazem se da sam pogresno - nesrecno sklopio recenicu (potiska sam se tek naknadno setio, a zaboravio sam da izbacim ono "otpora" sa pocetka pa je ispalo kao da tvrdim da je potisak vazduha komponenta otpora vazduha), inace jasno mi je da se radi o sasvim razlicitim fenomenima. Zeljena poenta je bila da faktori sredine uticu na posmatranje i da se moraju razumeti.
Citat:
cicika: Ne, ne, ne g je uvek jednako
Da li hoces da kazes da se "g" kao oznaka upotrebljava samo za gravitaciono ubrzanje u blizini Zemljine povrsine? Jer, ako pad pocinje sa dovoljno velike visine, trenutno ubrzanje Zemljine teze je funkcija udaljenosti objekta od njenog centra.