Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Kako da upotrebim Delphi DLL u Builderu?

[es] :: C/C++ programiranje :: Kako da upotrebim Delphi DLL u Builderu?

[ Pregleda: 2451 | Odgovora: 8 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

boyan

Član broj: 535
Poruke: 13
*.nspoint.net



Profil

icon Kako da upotrebim Delphi DLL u Builderu?11.03.2002. u 14:07 - pre 227 meseci
Jel moze neko da mi objasni kako da pristupim Delphi5 VCL DLL-u iz C++Builder5
VCL EXE-a?
DLL exportuje proceduru koja prima pokazivace na TTable i TExcelApplication.
Do sada sam radio samo sa Builderovim DLL-ovima, tako sto uvek generisem i njegov LIB, koji zatim ukljucim u project fajlove, a kada dobijem EXE samo u isti folder stavim i DLL, i sve radi bez problema.
Medjutim, sada imam samo taj Delphi DLL i ne znam kako da ga (bez LIB-a)
ucinim dostupnim za moj program.
Pokusao sam da pomocu IMPLIB.EXE kreiram LIB, ali ti LIB-ovi nisu bili upotrebljivi.
Isto tako, ne mogu u Delphiju da importujem funkcije iz Builderovih DLL-ova.
(Ne moze da pronadje funkciju sa tim imenom u datom DLL-u)
 
Odgovor na temu

Dragi Tata
Malo ispod Kanade

Član broj: 1958
Poruke: 3906
199.171.112.*



+6 Profil

icon Re: Kako da upotrebim Delphi DLL u Builderu?11.03.2002. u 17:40 - pre 227 meseci
A da li možeš da učitaš DLL dinamički, uz pomoć funkcije LoadLibrary(Ex)? U tom slučaju, lib ti ne treba.
 
Odgovor na temu

leka
Dejan Lekić
senior software engineer, 3Developers
Ltd.
London, UK

Član broj: 234
Poruke: 2534
*.telia.com

Sajt: dejan.lekic.org


+2 Profil

icon Re: Kako da upotrebim Delphi DLL u Builderu?12.03.2002. u 06:46 - pre 227 meseci
Pa koliko sam upucen u te stvari Delphi DLL i Builder DLL bi trebali da su potpuno isti. I za Delphi ti treba import biblioteka...
Sto Tata kaze, ako znas sta imas u njoj ne moras cak ni da je ukljucujes tako, vec mozes da lepo rucno ucitas DLL i registrujes funkcije...

Jel imas neki .h fajl za taj DLL?

Dejan Lekic
software engineer, MySQL/PgSQL DBA, sysadmin
 
Odgovor na temu

boyan

Član broj: 535
Poruke: 13
*.nspoint.net



Profil

icon Re: Kako da upotrebim Delphi DLL u Builderu?14.03.2002. u 01:20 - pre 227 meseci
Stvari stoje ovako: nemam header za taj DLL, ali znam tacno kako ta procedura izgleda, pa sam po Tatinom savetu lepo pokusao da odradim to sa LoadLibrary itd., medjutim javlja mi AccessViolation nakon ulaska
u DLL. E onda sam ja lepo resio da pokusam da ucitam bilo kakav Delphi DLL (neki najprostiji, jer ne znam sta se sve desava sa onim TTable* i TExcelApplication* u originalnom DLL-u), cisto da vidim da li to uopste funkcionise.
Ovde Delphi exportuje funkciju Brojevi():Integer;stdcall; koja prikazuje prostu formu sa dva dugmeta i poljima za unos brojeva i vraca njihov proizvod ili njihov zbir.(nebitno...)
Evo mog koda:
Code:

    typedef int __stdcall(*TpFunc)(void);
    TpFunc pFunc(0);
    HINSTANCE pDll = LoadLibrary("DllForm.dll");
    if(pDll!=NULL)
    {
        pFunc = (TpFunc)GetProcAddress(pDll,"Brojevi");
        if(pFunc!=NULL)
        {
            try
            {
                Edit1->Text = IntToStr(pFunc());
//                FreeLibrary(pDll); 
            }
            catch(EAccessViolation&)
            {
                ShowMessage("Access Violation.");
                exit(0);
            }
        }
    }
}

E sada meni neko da objasni zasto mi program puca kod FreeLibrary(pDll); (zato je iskomentarisano),
inace radi normalno (?), i uopste, zar nije potrebno pozvati FreeLibrary nakon LoadLibrary ?
Nemam iskustva sa Win API funkcijama za rad sa DLL-ovima, ali koliko sam citao po help-u , ovom
kodu nista ne fali...ili se varam ?



[Ovu poruku je menjao leka dana 14.03.2002 u 06:46 PM GMT]

[Ovu poruku je menjao leka dana 14.03.2002 u 06:46 PM GMT]
 
Odgovor na temu

boyan

Član broj: 535
Poruke: 13
*.nspoint.net



Profil

icon Re: Kako da upotrebim Delphi DLL u Builderu?14.03.2002. u 01:24 - pre 227 meseci
Izvinjavam se na izgledu poslednje poruke, nisam je usminkao pre slanja,
ali snaci ce te se vec nekako :)
 
Odgovor na temu

Dragi Tata
Malo ispod Kanade

Član broj: 1958
Poruke: 3906
199.171.112.*



+6 Profil

icon Re: Kako da upotrebim Delphi DLL u Builderu?14.03.2002. u 17:21 - pre 227 meseci
Kad stignem, pogledaću. U međuvremenu, prouči

http://www.codeproject.com/useritems/dllease.asp
 
Odgovor na temu

boyan

Član broj: 535
Poruke: 13
*.nspoint.net



Profil

icon Re: Kako da upotrebim Delphi DLL u Builderu?15.03.2002. u 22:45 - pre 227 meseci
OK, hvala unapred.
 
Odgovor na temu

Riste Pejov
Team Leader/Senior Software Developer @
Ein-Sof ltd Skopje
Skopje, Macedonia

Član broj: 128
Poruke: 571
*.mt.net.mk

Jabber: richie@bagra.net.mk
ICQ: 154236769
Sajt: riste.softver.org.mk


Profil

icon Re: Kako da upotrebim Delphi DLL u Builderu?18.03.2002. u 16:26 - pre 227 meseci
Najverovatnije, dll funkcija jos radi i je aktivna u memoriji, kad ti pozoves FreeLibrary
pozvaio si funkciju iz dll-a, koja _najverovatnije_ prikazuje
neku formu, onda forma se prikaze na ekran, a ti hoces da obrises
dll iz memorije dok forma jos postoji, prvo unisti formu onda pozovi FreeLibrary
Proveri kod dll-a kojeg zoves (ako ti je dostupan) za vise detalja,

People who think they know everything tend to irritate those of us who do.
 
Odgovor na temu

boyan

Član broj: 535
Poruke: 13
*.nspoint.net



Profil

icon Re: Kako da upotrebim Delphi DLL u Builderu?18.03.2002. u 20:19 - pre 227 meseci
OK, pogledacu dll code pa cu javiti da li je stvar u tome...

 
Odgovor na temu

[es] :: C/C++ programiranje :: Kako da upotrebim Delphi DLL u Builderu?

[ Pregleda: 2451 | Odgovora: 8 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.