Citat:
mbabuskov: Trebao bi prvo da odlucis sta zelis da programiras.
1. Igre?
Sledi odabir SDL ili ClanLib ili OpenGL. OpenGL za 3D igre, ova druga dva za 2D. Sve tri biblioteke su cross-platform. SDL je ti daje samo interfejs za grafiku, zvuk, mrezu itd, ClanLib ti daje i sprajtove, mape, i slicno. SDL se lepo i lako kompajlira na svim kompajlerima, sa Clan-om ima gomila problema (narocito nekompatibilnost izmedju verzija).
Ispravio bih te, SDL moze da se koristi i za pisanje 3D igara, koristi se OpenGL u kombinaciji sa SDL-om, s tim sto bi kod pisanaj igara trebalo dodati jos i OpenAL za realistican zvuk. Za ljude koji nisu obavesteni OpenGL (Open Graphic Library) je biblioteka koja se bavi samo grafikom pandam je Direct3D, dok mu SDL dodje pandam celom DirectX-u, a ako hocete da dobijete i 3d zvuk sa efektima (tipa doplerov efekat itd..) onda treba dodati i openAL. Primera radi Q3 je uradjen u kombinaciji OpenGL+OpenAL
Citat:
mbabuskov
2. Desktop aplikacije?
Ovde imas mnogo vise izbora, koji bi ja suzio na GTK, Qt i wxWidgets. Ako hoces da pravis aplikacije koje rade samo na Linuxu, slobodno biraj jedan od prva dva. GTK je brzi i potpuno free, Qt se placa za komercijalne aplikacija. Ako hoces cross-platform, tu ti je wxWidgets (postoje portovi i za GTK i Qt, ali nisu me bas zadovoljili: GTK ima puno bugova, a Qt nije free cak ni za open source programe)
Ja bi dodao FLTK takodje u celu pricu, jer je sampion po brzini. A kod je takodje portabilan.
Citat:
mbabuskov
3. Servere?
Onda samo neki tekst editor (iz kojeg eventualno moze da se kompajlira, mada je to najlepse ipak iz shell-a).
4. Nesto sasvim... cetvtro? ;)
Pa ne mora da koristi samo neki editor, moze da koristi i neko razvojno okruzenje, tipa eclipse, Kdevelop,Adjunta itd...