Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Kompajliranje C++ porograma u Linuxu?

[es] :: C/C++ programiranje :: Kompajliranje C++ porograma u Linuxu?

[ Pregleda: 4780 | Odgovora: 10 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

MAD-MAX
Marko Mitic

Član broj: 351
Poruke: 1060
*.jugo-trade.com.

Jabber: MAD-MAX@jabber.com
ICQ: 65811355


Profil

icon Kompajliranje C++ porograma u Linuxu?06.01.2002. u 23:14 - pre 238 meseci
Nisam pocetnik u C++-u ali zato nemam pojma o pisanju programa za Linux. Interesuje me kako da kompajliram i startujem neki konzolni program u Linuxu (npr. Hello World) RH 7.1?
I jos nesto. Kako to isto mogu da uradim iz KDevelop-a? A, ako vam nije tesko kazite mi i kako se pisu i kompajliraju GUI programi u KDevelop-u?
"If you do what you always did! - You will get what you always got!"
 
Odgovor na temu

Milan Aksic

Član broj: 412
Poruke: 1053
*.ptt.yu



Profil

icon Re: Kompajliranje C++ porograma u Linuxu?07.01.2002. u 02:00 - pre 238 meseci
npr.
Code:

cat > test.c
#include <stdio.h>
int main()
{
printf("Hallo MAD-MAX\n");
return 0;
}

gcc test.c
./a.out

Ovde naravno, opcijom -o mozes gcc da zadas ime programa.
Sto se Kdevelop-a tice, idi na new project, izaberi, i dobices jedan sample, odmah :)
 
Odgovor na temu

tarantula
srbija

Član broj: 1123
Poruke: 115
212.200.48.*



Profil

icon Re: Kompajliranje C++ porograma u Linuxu?07.01.2002. u 08:45 - pre 238 meseci
Covek je trazio C++ a ne C !!!

cat > test.c
#include <iostream.h>
int main()
{
cout << "\nHello World\n";
return 0;
}

sada kad imash ime.cpp program trebash da ga buildujes:

g++ -o ime ime.cpp

pokrecesh ga komandom :

./ime

Pozdrav.

Nadmudriti protivnika
 
Odgovor na temu

Milan Aksic

Član broj: 412
Poruke: 1053
*.ptt.yu



Profil

icon Re: Kompajliranje C++ porograma u Linuxu?07.01.2002. u 10:23 - pre 238 meseci
Jao kako zeznuh coveka ;)

U zadnje vreme radim samo u C++, ali sam nekako navikao da pitanja na ovom forumu uglavnom budu vezana za C, tako da nisam obratio paznju.
 
Odgovor na temu

Ivan Tanasic
BGD-SRBIJA

Član broj: 220
Poruke: 965
*.verat.net

Jabber: Autoexes@jabber.sk
ICQ: 129145438


Profil

icon Re: Kompajliranje C++ porograma u Linuxu?06.02.2002. u 16:18 - pre 237 meseci
Citat:
MAD-MAX:

I jos nesto. Kako to isto mogu da uradim iz KDevelop-a? A, ako vam nije tesko kazite mi i kako se pisu i kompajliraju GUI programi u KDevelop-u?



Tu sad stvari stoje malo drukcije. Da bi pisao konzolne programe sa kdevelop potrebno ti je pored istog da imas i autoconf i automake.

Ako ces da pises GUI, stvari stoje malo drukcije. Ako taj gui oces da pises pomocu qt biblioteke, onda koristis qt designer (koji cinimi se dolazi uz kdevelop ali nisam siguran za to), ili mozez da radis i bez gui designera, ali to ti je malko teza varijanta (ne mnogo teza). Ako neces da koristis qt, onda koristi gui designer biblioteke koju koristis (ako postoji za tu biblioteku) ili sve radi iz koda.
Ivan Tanasic - Autoexes

>cd pub
>more beer
 
Odgovor na temu

leka
Dejan Lekić
senior software engineer, 3Developers
Ltd.
London, UK

Član broj: 234
Poruke: 2534
*.racasse.se

Sajt: dejan.lekic.org


+2 Profil

icon Re: Kompajliranje C++ porograma u Linuxu?06.02.2002. u 17:14 - pre 237 meseci
OK, jedna stvar je resena (kako kompajlirati C++ program u Linux-u), ali mnoge stvari druge nisu razjasnjene...

Pre nego odgovorim na tvoje drugo pitanje dodacu samo jednu stvar - c++ sorsove treba UVEK odvajati, mislim na ekstenziju, od C sorseva. C kod je cist i lep, C++ kod je prljav i tu se nikada nece nista promeniti... Zao mi je sto moram da koristim pejorativ ali prosto je tako...

Takodje je cinjenica da su C++ programeri zapravo jedna vrsta "programerske radne snage"...

Elem, uvek C++ sors treba pisati sa ekstenzijom .cc (moja omiljena), .cxx, .C (veliko C) ili .cpp (popularno kod WinXX kompajlera/programera koje su jednostavno sami kompajleri navikli na to...)!

Sto se tice GUI programiranja, to ne mozes ovde tek tako da naucis... Po n+prvi put, gde n tezi beskonacnosti, sam ovde rekao da su nasi programeri LENJI, dovoljno je citati ovaj forum i videti da je tako... Umesto sto molis programere ovde da te nauce kako da pises GUI aplikacije (za to treba napisati par dooobrih strana teksta), ti si blago meni trebo da odes na http://www.fltk.org ili http://www.fox-toolkit.org , skines sourceve i dokumentaciju i pocnes da pises GUI aplikacije. Pomenuti FLTK ima fantastican tekst u Manual-u za pocetnike koji moze da se pogleda ovde: http://www.fltk.org/documentation.php/doc-2.0/editor.html#editor . Ovo uputstco detaljno vodi pocetnika kako da OD NULE napisu jednostavan ali veoma funkcionalan tekst editor.

Ako ipak volis izvikana, komercijalizovana okruzenja evo ti URL za jedan divan tekst koji je Milos napisao za www.linux.org.yu: http://www.linux.org.yu/magazin/article.php?id=11 - tekst se zove "Uvod u programiranje pod KDE okruzenjem - I deo"

Huh, umorih se...

Dejan Lekic
software engineer, MySQL/PgSQL DBA, sysadmin
 
Odgovor na temu

Dragi Tata
Malo ispod Kanade

Član broj: 1958
Poruke: 3906
199.171.112.*



+6 Profil

icon Re: Kompajliranje C++ porograma u Linuxu?06.02.2002. u 17:54 - pre 237 meseci
Citat:
leka:
C kod je cist i lep, C++ kod je prljav i tu se nikada nece nista promeniti... Zao mi je sto moram da koristim pejorativ ali prosto je tako...


Hahaha! Leko, oštar si kao britva i jak kao votka. Ne treba baš tako generalizovati. Da li je program čist ili prljav, to zavisi od programera, a vrlo malo od programskog jezika. Viđao sam jako lep kod pisan u Fortranu, koji važi za "špageti" programski jezik. C je jako dobar proceduralni jezik, a C++ je "multi-paradigm" jezik. Sa C++om možeš da koristiš proceduralni, objektni ili generički stil programiranja - nije mi poznat nijedan drugi jezik koji ima tu osobinu.

Definicija C++a od strane njegovog izumitelja Bjarne Stroustrupa:

"C++ is a general purpose programming language with a bias towards systems programming that
is a better C
supports data abstraction
supports object-oriented programming
supports generic programming.
"
 
Odgovor na temu

MoHicAn

Član broj: 43
Poruke: 1893
*.yubc.net



Profil

icon Re: Kompajliranje C++ porograma u Linuxu?07.02.2002. u 01:52 - pre 237 meseci
Cemu filozofiranje? gcc ako mu ne specifikujes kog je tipa sors gleda po extenziji tj *.c za c kod i *.cpp (izgleda da nije samo za win programe zar ne ?) za c++ kod! I to sve lepo pise u manual stranicama samo nekoga ovde mrzi da lupi man gcc !
 
Odgovor na temu

Riste Pejov
Team Leader/Senior Software Developer @
Ein-Sof ltd Skopje
Skopje, Macedonia

Član broj: 128
Poruke: 571
*.mt.net.mk

Jabber: richie@bagra.net.mk
ICQ: 154236769
Sajt: riste.softver.org.mk


Profil

icon Re: Kompajliranje C++ porograma u Linuxu?07.02.2002. u 03:07 - pre 237 meseci
leka je rekao da uzmes fltk, ali ja bih ipak uzeo GTK+

1. mozes je koristiti i za C i za C++
2. laksa je od Qt-a
3. Ima fenomenalnu dokumentaciju
4. ide pod GPL-om
5. Cross platformna je

e sad nekome smeta to sto nema standardni MDI interfejs ... al probaj http://www.gtk.org

zamalo da zaboravim ... imas i fenomenalan GUI designer - Glade
People who think they know everything tend to irritate those of us who do.
 
Odgovor na temu

leka
Dejan Lekić
senior software engineer, 3Developers
Ltd.
London, UK

Član broj: 234
Poruke: 2534
*.racasse.se

Sajt: dejan.lekic.org


+2 Profil

icon Re: Kompajliranje C++ porograma u Linuxu?07.02.2002. u 16:00 - pre 237 meseci
Ja ne zelim sada da pokrecem glupave polemike tipa "moj je veci od tvog"... Prvo nemas pojma o FLTK-u cim tako govoris, odmah da ti kazem, drugo sve sto si nabrojao za GTK ima i FLTK ai jos stosta pride. Naravno GTK ima mnogo vise jer ga koristi mnogo vise ljudi.

Elem, za neupucene - FLTK ToolKit je bio cross-platform ToolKit kad QT i GTK+ nisu postojali! Radio je na Linux/UNIX, Windows i OS/2 tada.

Sada radi vise/manje (bez nekih widgeta) na maltene svim platformama koje su iole popularne! Ekipa se sada fokusira najvise na Linux, Solaris, BSD, Windows, MacOS, OS/2 ... Jer na tim platformama ima najvise korisnika...

GTK i QT su glomazne stvari namenjene raznim, raznoraznim glupostima...

Nijedan od njih nema neke stvari koje ima FLTK a nikada nece ni imati, jedino da obrisu 2/3 koda pa da onda nesto i urade po tom pitanju. Pogledajte http://www.fltk.org/doc-1.1/intro.html#2_2 i shvaticete o cemu pricam... Ja sam na njihovom NEWS serveru odavno, nemate pojma koliko se firmi koje rade embedded sisteme opredeljuju za FLTK umesto za neku GTK+ ili QT kombinaciju, ako se secate postoji QT Embedded , specijalno pisan za to, ali ga FLTK sije ovakav kakav jeste, ne treba da se pise poseban FLTK! :)))

Ja sam u svom proslom tekstu nabrojao neke of ToolKit-a, ko ce sta da koristi to je njegova stvar, ja kao osoba koja ima iskustva sa necim smatram da mogu da iznesem svoje misljenje i da pohvalim produkt koji iza sebe ima tolike godine...
Dejan Lekic
software engineer, MySQL/PgSQL DBA, sysadmin
 
Odgovor na temu

Ivan Tanasic
BGD-SRBIJA

Član broj: 220
Poruke: 965
*.90.EUnet.yu

Jabber: Autoexes@jabber.sk
ICQ: 129145438


Profil

icon Re: Kompajliranje C++ porograma u Linuxu?08.02.2002. u 11:22 - pre 237 meseci
Citat:
Riste Pejov:

zamalo da zaboravim ... imas i fenomenalan GUI designer - Glade


p.s.

I FLTk ima dobar gui designer pod imenom FLUID ( Fast Light User Interface Designer) koji je veoma dobar.

Cusmo mi ovde dosta informacija, neki hvale ovo, neki hvale ono, a covek koji gleda sa strane nikako da se odluci koji da odabere. Tako da, ako je neko probo vise njih, bilo bi dobro da iznese svoje misljenje i pomogne pri izboru
Ivan Tanasic - Autoexes

>cd pub
>more beer
 
Odgovor na temu

[es] :: C/C++ programiranje :: Kompajliranje C++ porograma u Linuxu?

[ Pregleda: 4780 | Odgovora: 10 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.