Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

saveti

[es] :: C/C++ programiranje :: saveti

[ Pregleda: 5682 | Odgovora: 12 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

marko85
Marko Radisa
Engleska

Član broj: 866
Poruke: 174
*.in-addr.btopenworld.com.

ICQ: 153901177
Sajt: www.markoradisa.tk


Profil

icon saveti 15.09.2001. u 21:43 - pre 233 meseci
posto bih voleo da postanem programer voleo bih da vas pitam odakle je najbolje poceti
trenutno sam upisao kurs koji se zove introduction to programming(visual basic)
da li misliste da li je visual basic dobar program za pocetak?
i sta bih vas zamolio jeste neko ko je dobar sa porogramo(visual basic) i programiranjem da kaze pa ako nekada zastanem da imam kome da se obratim
hvala puno i bilo kakav savet mi je dobrodosao
If u can do it i can do it as well
 
Odgovor na temu

Ivan Tanasic
BGD-SRBIJA

Član broj: 220
Poruke: 965
*.verat.net

Jabber: Autoexes@jabber.sk
ICQ: 129145438


Profil

icon Re: saveti 15.09.2001. u 23:30 - pre 233 meseci
i nasao si to da postujes u c/c++ forum.. tc, tc, tc

al ajd kad sam vec tu da ti odgovorim... ja sam programirao u visual basic-u jedno vreme i mislim da je to losa stvar...

nekako se dosta razlikuje od drugih programskih jezika, i onda ti je malko tese da predjes sa njega na c++ npr...
mada sve ima svoju primenu, a visual basic je dobar za manje graficke programe, koji ce koristiti neki dll, kontrolu ili redje api funkcije i to je to...
Ivan Tanasic - Autoexes

>cd pub
>more beer
 
Odgovor na temu

Ivan Dimkovic

Administrator
Član broj: 13
Poruke: 16058
*.verat.net



+6857 Profil

icon Re: saveti 16.09.2001. u 13:20 - pre 233 meseci
Pa.. malo vise 'filozofski' odgovor:

1. Zbog cega bi hteo da postanes programer?

Ako je to samo zbog love, onda bolje potrazi neki drugi posao - ne vredi, previse se radi, ponekad ces imati rokove koje moras da ispostujes a onda nema zezanja, provoda, spavanja, itd.. vec samo posao

Ako ipak zelis da postanes programer zbog toga sto ti se dopada tako nesto, onda...

Moj savet ti je da batalis Visual Basic i odmah predjes na C/C++ - i sa VB-om ces verovatno nauciti osnovne paradigme programiranja, ali ces onda izgubiti dosta vremena na ucenju nekog drugog jezika. Ovako ces znati C++ a VB po potrebi mozes nauciti za vrlo kratko vreme.

Druga stvar - po meni vrlo bitna - nemoj misliti da ako znas sintaksu i neke osnovne stvari da znas da programiras. Neke stvari moraju da se nauce (sortiranje, pretrazivanje, strukture, liste, nizovi, polja, grafovi i... pointeri :) i vrlo su potrebne - mozda ti odmah nesto od ovoga nece trebati, ali ce se kad-tad naci projekat koji trazi da znas da radis sa, recimo, B-Stablima i onda ces opet gubiti vreme...

Znaci, potrebno ti je:

- Odredjeno znanje matematike (recimo, dobro gimnazijsko znanje + malo verovatnoce nije na odmet)
- Dobre knjige koje se ticu programiranja uopste a ne konkretno nekog jezika ili implementacije
- Dobre knjige iz C/C++ jezika

Kad ovo savladas (a za ovo ce ti trebati u zavisnosti od ulozenog vremena, prethodnog znjanja i IQ-a od 3 meseca do godinu dana) onda mozes da se bacis na operativne sisteme, arhitekture i optimizaciju koda za iste..

E kad ovo sve naucis onda mozes za sebe da kazes da si dobar programer koji moze da radi mnogo toga... Mozes dosta ovoga i da prekocis (na primer odmah se bacis na crash course in win32 programming) ali onda neces moci bas sve da radis (tj. radices malo toga)...

Ovakvo znanje bi trebalo da daju fakulteti sa CIS (computing/information science) smerovima. Zapamti - to nije zezanje, to je ozbiljan posao i trebace ti vremena da se posvetis da bi postao na kraju to sto zelis :)



[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 09-16-2001 u 01:20 PM GMT]
DigiCortex (ex. SpikeFun) - Cortical Neural Network Simulator:
http://www.digicortex.net/node/1
Demo Videos: http://www.digicortex.net/node/17
Gallery: http://www.digicortex.net/node/25
 
Odgovor na temu

marko85
Marko Radisa
Engleska

Član broj: 866
Poruke: 174
*.in-addr.btopenworld.com.

ICQ: 153901177
Sajt: www.markoradisa.tk


Profil

icon Re: saveti 16.09.2001. u 21:25 - pre 233 meseci
[quote]autoexes je napisao:
i nasao si to da postujes u c/c++ forum.. tc, tc, tc

ma vi ste ljudi koji znaju o tome :o))) zar je ovo trebalo ici negde drugo :)
jel mozes malo vise reci o tome kako se razlikuje?
i malo vise o ovome :)
mada sve ima svoju primenu, a visual basic je dobar za manje graficke programe, koji ce koristiti neki dll, kontrolu ili redje api funkcije i to je to...

i znaci da ako mi zatreba malecka pomoc mogu da ti se obratim?
okic hvala puno
If u can do it i can do it as well
 
Odgovor na temu

Ivan Tanasic
BGD-SRBIJA

Član broj: 220
Poruke: 965
*.verat.net

Jabber: Autoexes@jabber.sk
ICQ: 129145438


Profil

icon Re: saveti 16.09.2001. u 21:36 - pre 233 meseci
Sto se tice obracanja, malo teze, mislim ok, pitaj ako imas nesto, al ne znam dal cu dati neki pametan odgovor jer dugo nisam radio vb...
Sve u svemu tu je princip uzmes neku kontrolu, ubacis je u progy... Npr. ajde pravis cdplayer...

i znaci ti onda ubacis multimedia.ocx il kako se vec zove das joj ime npr winmm i onda radis

winmmm.playcd
winmm.setcdtrack = 5
.....

neverujem da je sintaksa bas ovakva, ranije sam to radio, al u tom maniru je....

Dok sa recimo c++, stvar je malko drukcija. Teze je nesto uraditi, teze je i nauciti, al kad to zavrsis, onda si miran i moz da radis sta oces (dok bi npr sa vb posle mozda 2 god "uspesnog" pravljenja cd playera/text editora... i ostalih gluposti shvatio da je to verovatno bilo glupo, i da ti tu koristis sve gotovo, a kad dodje neki poso de treba da se radi nesto, a nemozes npr da nadjes kontrolu za to, e onda cvrc... tu pocinju muke!

[Ovu poruku je menjao autoexes dana 09-16-2001 u 10:13 PM GMT]
Ivan Tanasic - Autoexes

>cd pub
>more beer
 
Odgovor na temu

marko85
Marko Radisa
Engleska

Član broj: 866
Poruke: 174
*.in-addr.btopenworld.com.

ICQ: 153901177
Sajt: www.markoradisa.tk


Profil

icon Re: saveti 16.09.2001. u 21:41 - pre 233 meseci
[quote]Ivan Dimkovic je napisao:
Pa.. malo vise 'filozofski' odgovor:

1. Zbog cega bi hteo da postanes programer?

Ako je to samo zbog love, onda bolje potrazi neki drugi posao - ne vredi, previse se radi, ponekad ces imati rokove koje moras da ispostujes a onda nema zezanja, provoda, spavanja, itd.. vec samo posao

ne znam bas da li je zbog love vise se radi o radoznalosti pa nije lose radoznalost iskoristiti u pare :o) i oko toga bih vole znati kakve se pare mogu napraviti?


Moj savet ti je da batalis Visual Basic i odmah predjes na C/C++ - i sa VB-om ces verovatno nauciti osnovne paradigme programiranja, ali ces onda izgubiti dosta vremena na ucenju nekog drugog jezika. Ovako ces znati C++ a VB po potrebi mozes nauciti za vrlo kratko vreme.

pa ja jos i dalje idem u skoli pa nema tih part time courses za c/c++ kurseva posto mislim da trebaju da budi dugi? ispravi me ako gresim i kako mislis da mogu savladati visual basic brzo? ali nije mi tesko naci neku knjigu i procitati ali da li je to to. mislim da li moze da se stekne pravo znanje preko knjiga
mogu da ulozim puno vremena i iq mi je ok a imam i malo znanja o kompjuterima

E kad ovo sve naucis onda mozes za sebe da kazes da si dobar programer koji moze da radi mnogo toga... Mozes dosta ovoga i da prekocis (na primer odmah se bacis na crash course in win32 programming) ali onda neces moci bas sve da radis (tj. radices malo toga)...

reci mi malo vise o tome win32 programming? :) pleaseee

Ovakvo znanje bi trebalo da daju fakulteti sa CIS (computing/information science) smerovima. Zapamti - to nije zezanje, to je ozbiljan posao i trebace ti vremena da se posvetis da bi postao na kraju to sto zelis :)

pa ja sam ozbiljan decko i siguran sam da su kompjuteri ono cime hocu da se bavim ali me malo muce smerovi i ovo gore zvuci tesko :)) ali ako je neko drugi mogao uraditi tako nesto sto nebih mogao i ja.
hvala puno na ovim informacijama stvarno su mi pomogle :) i sada sam malo vise upuceniji :o)
hvala puno jos jednom :)
If u can do it i can do it as well
 
Odgovor na temu

Ivan Dimkovic

Administrator
Član broj: 13
Poruke: 16058
*.verat.net



+6857 Profil

icon Re: saveti 17.09.2001. u 10:02 - pre 233 meseci
Pa kao programer mozes imati vrlo finu zaradu - recimo prosecan programer ima 30% vecu zaradu od prosecnog sysadmina. A dobar programer moze stvarno imati finu platu (u USA, npr, >80000$ godisnje) - ali dobar programer mora imati bas temeljno znanje.

Pravo znjanje se stice preko knjiga i vezbanjem na konkretnim primerima. Te knjige obicno imaju i zadatke koje mozes da vezbas posle. Kad naucis basics mozes i da radis neki projekat. Ako si u srednjoj skoli onda to mozes za sebe da radis, a ako upises CIS fax onda su projekti obavezni deo nastave - tu ces nauciti i da otklanjas greske u programima :)

Win32 programiranje ti je, najjednostavnije receno, programiranje za Windows. Postoji nacin da ti to bez mnogo naprezanja naucis da pravis neke jednostavne windows programe, ali ti ipak savetujem da pre toga naucis osnove programiranja (ozbiljnog). Za pocetak pisi ciste (ANSI) C/C++ programe a kad savladas sintaksu (to ces sam da vidis) onda mozes da pocnes da se interesujes kako Windows radi.


DigiCortex (ex. SpikeFun) - Cortical Neural Network Simulator:
http://www.digicortex.net/node/1
Demo Videos: http://www.digicortex.net/node/17
Gallery: http://www.digicortex.net/node/25
 
Odgovor na temu

Mikky

Član broj: 18
Poruke: 1563
*.20.EUnet.yu

ICQ: 44582291


+58 Profil

icon Re: saveti 17.09.2001. u 22:27 - pre 233 meseci
da nemas mozda neki text, doc, pdf, link bilo sta gde je objasnjeno to kako win radi under the hood, znaci struktura i arhitektura windowsa jer cinimi se da bez toga nemogu da se pomaknem u win programiranju (cist c/c++ i asm sam vec ucio pod dosom jedno 10ak meseci)

ono bas nisam nasao na netu nesto takvo za pocetnike (ili nisam lepo trazio).... pa reko da nemas ti ili mozda neko drugi?
-I know UNIX, PASCAL, C, FORTRAN,
COBOL, and nineteen other high-tech
words.
 
Odgovor na temu

Ivan Dimkovic

Administrator
Član broj: 13
Poruke: 16058
*.verat.net



+6857 Profil

icon Re: saveti 18.09.2001. u 09:07 - pre 233 meseci
Imas toga koliko hoces na MSDN diskovima - vidi da ti neko to nareze (posto ne verujem da bi kupovao to legalno osim ako ne zaradjujes bar 2000$ mesecno :)

MSDN ima osim bezbroj primera vrlo dobru dokumentaciju za sve API pozive i seme arhitekture Windows OS-a (mislim na Win32/NT)

Ja na Windows NT gledam kao na posix kernel kome je dodata burzevina zvana Win32 API (mada se u stvarnisti NT posix mapira na win32 executive, no nije ni bitno) - imas sve sto imas i u Unixu, znaci procese, niti, pajpove, semafore, itd... samo su funkcije malo drugacije.. Ako su ti programi ANSI-C konzolni onda neces imati mnogo problema... Sto se tice grafickih programa, tu pogledaj neke 'windows programming guide' - mada imas lepa objasnjenja u 'Platform SDK' u MSDN-u.

Ono sto ces morati da ucis je OLE/COM (ako ti treba) - toga nema na *nixu i malo je komplikovano, ali na kraju se lepo savlada :)


DigiCortex (ex. SpikeFun) - Cortical Neural Network Simulator:
http://www.digicortex.net/node/1
Demo Videos: http://www.digicortex.net/node/17
Gallery: http://www.digicortex.net/node/25
 
Odgovor na temu

marko85
Marko Radisa
Engleska

Član broj: 866
Poruke: 174
213.123.25.*

ICQ: 153901177
Sajt: www.markoradisa.tk


Profil

icon Re: saveti 18.09.2001. u 20:34 - pre 233 meseci
znaci ni plata nije losa :)))
ovaj voleo bih da pitam i ovo da li ti licno uzivas u progrmiranju? nece da radim nesto ako mi je dosadno. i dali se nekada desi da jednostavno stanes i neznas kako dalje ili nemas ideju na napravis program?
hvala puno
If u can do it i can do it as well
 
Odgovor na temu

Ivan Dimkovic

Administrator
Član broj: 13
Poruke: 16058
*.verat.net



+6857 Profil

icon Re: saveti 18.09.2001. u 20:46 - pre 233 meseci
Pa :) Uzivam za sad - ali bilo je momenata kad nekoliko nedelja lupas glavu kako nesto da izvedes, na srecu tada nije bilo rokova (radio sam projekat ciji sam ja leader). Trenutno vise radim na nekom razvoju poslova, ali sam 2 godine radio na dva projekta (audio i video R&D) a to je istrazivanje i programiraje HardCore :)

A jos vece su muke kad nesto umislis da tako treba a to je totalno pogresno... I debuggovanje je posebno zadovoljstvo :) Ali tu je BoundsChecker i slican software koji pomaze i to dosta.


U principu, od developera kasnije uznapredujes (ako si dobar) do senior developera, pa preko group leadera mozes i do project managera da doguras. Sve ovo karakterise sve manje programiranja a sve vise organizacije. Naravno, neke stvari moras da prodjes i da odredjenu tehnologiju upoznas do krajnjih granica ako zelis vecu platu. U celom tom lancu svako pronadje sebe - neko vise voli da programira a neko drugi da se bavi istrazivanjem ili na primer optimizacijom koda.


DigiCortex (ex. SpikeFun) - Cortical Neural Network Simulator:
http://www.digicortex.net/node/1
Demo Videos: http://www.digicortex.net/node/17
Gallery: http://www.digicortex.net/node/25
 
Odgovor na temu

Mikky

Član broj: 18
Poruke: 1563
*.233.EUnet.yu

ICQ: 44582291


+58 Profil

icon Re: saveti 18.09.2001. u 23:23 - pre 233 meseci
da debugovanje je posebno zanimljivo, najvise volim taj deo kad dodje pa se prvo trudim da dosta izgresim kako bi posle sto vise debugovao aaaahhh prosto obozav debugovanje :)

e reci mi jos samo koliko ima tih msdn cd-osa da rezem (imam trenutno visaul studio 6 ali bez tih dodadnih diskova)
-I know UNIX, PASCAL, C, FORTRAN,
COBOL, and nineteen other high-tech
words.
 
Odgovor na temu

Ivan Dimkovic

Administrator
Član broj: 13
Poruke: 16058
*.verat.net



+6857 Profil

icon Re: saveti 18.09.2001. u 23:56 - pre 233 meseci
MSDN ima mnogo diskova a od skoro ga imas i na DVD-u (samo ne znam kako to da prerezes :)))))

Video sam da prodaju samo Library na 3 CD-a - to su ti helpovi i primeri.

DigiCortex (ex. SpikeFun) - Cortical Neural Network Simulator:
http://www.digicortex.net/node/1
Demo Videos: http://www.digicortex.net/node/17
Gallery: http://www.digicortex.net/node/25
 
Odgovor na temu

[es] :: C/C++ programiranje :: saveti

[ Pregleda: 5682 | Odgovora: 12 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.